Kivipellon hamsteri on ollut vauhdissa. Isäntäkin jo kyselee, että mitäs tänään on vuorossa. Säilön yleensä aika paljon niin meille kahdelle ja annan mielelläni lapsille mukaan purkkeja ja purnukoita niin pakasteesta kuin kellaristakin.
Eilen aloitin tomaateilla. Lohkoin suurimmat ja pieniä tomaatteja pitää aina olla pakkasessa - ne usein loppuvat keskenkin. Jäisiä pikkutomaatteja laitan riistan kanssa aina uuniin hautumaan. Jäisien tomaattien kaverina on tietenkin härkäpavut, nyt niidenkin pitäisi riittää. Lohkoja laitoin myös pakkaseen, että talvella saamme rakastamaamme tomaatti-feta-vuokaa ainakin muutaman kerran. Loput lohkot paahdoin uunissa ja tänään surautin ne blenderillä soseeksi, jonka umpioin. Sose on maustamaton ja siten erinomainen tomaattikeittoon, lasagne-kastikkeen pohjaksi ja ihan mihin vaan ja on nopea napata purkki kellarista.
![]() |
Tomaatit paahtumassa |
![]() |
Tomaatit lohkoiksi... |
![]() |
...ja lohkot pussiin, pussi mitoitettu yhden vuokani mukaan. |
![]() |
Pikkuiset pikkupusseihin ja pakkaseen. |
Tänään kävin kasvimaalla nostamassa kaikki kurpitsat, melkein kaikki kaalit ja loput pavut. Kurpitsoista työstin vain kesäkurpitsat eli haudutin ne lähes omassa nesteessään ja huomenna ne pakastan.
![]() |
Pari desiä vettä pohjalle ja kattila liedelle. |
Ja sitten rakkaat kaalit! Olen ollut aina patologisen ihastunut kaaleihin. Ensin keräsin sylillisen lehtikaali 'Portugese Tronchudan' lehtiä, sitten kaikki suippokaalit ja muutaman pienen keräkaalin. Isommat kerään myöhemmin. Lisäksi keräsin mystisen kukkakaalini loput kukinnot. Mystinen kukkakaali on siis varsikukkakaali eli fioretto, jonka siementä en ole koskaan hankkinut, mutta näköjään sitä tuli yllätyksenä kukkakaalin siemenenä. Muutama parsakaalin sivukukintokin oli vielä korjattavana. Fioretosta tykkäävät myös perhosen toukat ja saavat loput syödäkin ennen kauriita ja rusakoita.
Portugese ansainnee erikoismaininnan! Parempaa ja kauniimpaakin kaalia saa hakea, luulen niin. Se on äärimmäisen monikäyttöinen kaali ja jos rakastaa kaalikääryleitä kuten minä, en enää viitsi alkaa leikkimään kaalinpäillä kuumassa vedessä kattilassa - nuo valtavat lehdet ovat paljon helpompia! Keräkaaleista teen kaalipatapohjia pakkaseen talvea varten.
![]() |
Huuhtelin hiukan nuupahtaneet lehdet, nuupahtaneita on helpompi käsitellä - lehti on hyvin rapea! |
![]() |
Lehti pehmenee nopeasti kuumassa vedessä ja se on helppo nostaa puulastalla kattilasta pois |
![]() |
Kattilasta nostettuja kaalinlehtiä jäähtymässä ja odottamassa pussitusta. Kaalikääryleet teen myöhemmin leivinuunissa. |
![]() |
Portugesen lehdet ovat valtavia! Yhdestä lehdestä voi tehdä jopa kaksi käärylettä. Tuoreena tuo lehti on hyvin rapea. |
Otin vielä kimpun daalioita, kuten aina teen näin satokauden lopulla.
Säilöntä jatkuu...
Mukavaa alkavaa uutta viikkoa Sinulle!
💚
Ihanaa hamsteripuuhastelua, ja upeat kuvat jutussasi. Tekstistäsi huokuu juuri se toiveikas talvimieli, josta Huovinen kirjoittaa Hamsterit -kirjassaan. Olin saanut valmiiksi juttuni tuosta kirjasta, ja tämän tekstisi ansiosta julkaisin sen nyt. Kiitos, juttusi on mainio täydennys aiheeseen.
VastaaPoistaHamsteripuuhastelu on ihanaa ja mukavaa sitten talvella on miettiä mitä varastoista ottaisi ruokatarpeiksi. Minulla tosiaan on toiveikas talvimieli ja joskus tuntuu, että talvi menee todella nopeasti. Tarvitsen talvilevon, jotta voin tehdä niitä juttuja, jotka puutarhan lisäksi on minulle tärkeitä ja valon määrän vähentyminen ei uskoakseni vaikuta minuun ollenkaan ja rakastan kynttilänvaloa. Postaukseni oli riemullinen ja tunnistin siitä itseni juurikin hamsterina en huoltovarmuuden kerääjänä.
PoistaOn se vaan juhlallista ottaa ruokapöytään oman pihan satoa niin pakastimesta kuin kellaristakin. Runsas tomaattisatosi saa veden nousemaan kielelle ajatellessa kaikkia niitä herkkuja, joihin talven aikana säilötyt tomaatit käytät.
VastaaPoistaSe on kyllä juhlallista ottaa varastoista ruokatarpeita talviaikaan kun pakkanen paukkuu, kaljamat kiiltelee ja valon määrä vähenee - ihan aina ei tarvitse kauppaan mennä, niin ja pian alkaa taas jahtikausikin eli omavaraisuutta sieltäkin saamme. Vaikka kesän sää koetteli, ihmeen paljon olemme saaneet satoa, jopa enemmän kuin aikaisemmin ja tomaattisato oli jälleen erinomainen - niistä riittää moneen ateriaan ja lapsillekin annettavaksi.
PoistaUpealta näyttää ja kuulostaa, olet ollut ahkera ja talvella saatte nauttia ahkeroinnista!
VastaaPoistaKaunis kiitos, sadonkorjuu on minulle hyvin tärkeää aikaa ja sisäinen hamsteri herää eloon!
PoistaKyllä on talven aikana kiva nauttia oman pihan sadosta. Herneet jäi vähäksi aikaa huomioimatta. No ei tarvi enää syödä niitä. Ötökät kerkesi ensin.
VastaaPoistaOn todella, satoa on kiva ottaa kellarista ja pakkasesta ruokaa valmistaessa. Meillä kävi herneiden kanssa vähän samoin ja toisaalta herneitä aika vähän säilönkin, riittävästi kuitenkin niitäkin sain ja sekin on tärkeää, että herne on erinomainen maanparannuksessa.
PoistaOnpa todella erikoinen ja kaunis lehtikaali. Tuostahan saa tosiaankin hienosti kääräistyä kääryleet.
VastaaPoistaTuo Portugese on todella kaunis ja erittäin käyttökelpoinen kaali! Aikoinaan sen siementä etsin nähtyäni noita kaalin lehtiä ostettavat marketeista ja kaupoista Madeiralla ja Azoreilla, sitten löysin ja nyt vuosia sitä olen kasvattanut ja erilaisiin kääryleisiin se sopii ja on helppo, hieman nuutunut lehti vain kuumaan veteen (helpompi kuin kaalinpää) ja lehti pehmenee ja sitkistyy, tuore lehti on hyvin rapea. Tuli mieleen että tuo lehti on hyvän kokoinen myös kaaliterapiaan kolottaville nivelillekin.
PoistaVau Saila!
VastaaPoistaKiitos Anne!
PoistaTuli tämä postauksesi juuri kuin tilauksesta. Jääkaapissa odottaa reilu kilo tomaatteja säilöjän inspiraatiota. Laitankin ne nyt heti lohkoiksi ja uuniin paahtumaan, sitten soseeksi ja purkkiin. Kiitos. Laitan ne umpioitumaan painekattilaan, niin ei tarvitse säilöä kylmässä, sillä kylmätilaa meillä ei ole riittävästi. Ajattelin laittaa mausteiksi vähän valkosipulia, basilikaa ja timjamia, oman puutarhan tuotoksia kaikki.
VastaaPoistaKiva, kun sait vinkkiä! Umpiointi on hyvä tapa säilöä ja tykkään siitä kovasti. Tuo tomaattisose on niin monimuotoinen, siitä saa vaikka mitä kivaa maustamalla juurikin oman maan yrteillä ja valkosipulilla, myös maustamatta sopii vaikka mihin.
PoistaLuin juuri Annan postauksen Hamsterit-kirjasta ja tämä sopikin hienosti siihen jatkoksi. En ole tajunnut että tomaatteja voisi pakastaakin.
VastaaPoistaAnna postaus oli ihana ja niin tuttu minulle, oman elämäni hamsterille! Tomaatteja voi pakastaa, mutta rakenne muuttuu vetiseksi sulaessa eli ne kannattaa laittaa suoraan ruokaan esim. lihapataan tai sitten jos tekee keittoa niin sinne sekaan ja surauttaa blenderillä tai sauvasekoittimella hienoksi. Pakastettavat tomaatit voisi myös kaltata jos haluaisi.
PoistaMinäkään en ole koskaan pakastanut tomaatteja. Kiitos vinkistä.
VastaaPoistaTomaatteja voi pakastaa, mutta rakenne muuttuu vetiseksi eli kannattaa laittaa ruokaan jäisinä ja jos kuoret häiritsee, pakastettavat tomaatit voi myös kaltata ennen pakastusta.
PoistaKaalista ja tomaatista mekin pidämme. En ole tiennyt että tomaatit voi kokonaisina pakastaa tai lohkoina .Aina sitä oppii uutta. Minä joudun ihan opiskelemaan jos saamme ensi vuonna tomaateista satoa kasvihuoneessa .
VastaaPoistaLehtikaalia olen kuivattanut ja käytän sitä aina sämpylöihin tai sitten kuivattuja sieniä .
Kaali ja tomaatti ovat erinomaisia ruuanlaitossa ja pidän molemmista kovasti! Tomaatteja pakastan niin kokonaisina (pieniä) ja lohkoina ja laitan niitä lihapataan, teen tomaattikeittoa ja tomaatti-feta-paistosta, joka meillä on suuri suosikki. Tomaatteja kannattaa kasvattaa, erinomainen kasvi kaalien ohella! Lehtikaali on suosikkini myös ja sekin on monikäyttöinen sienien ohella.
PoistaDear Saila!
VastaaPoistaYou are so good at growing vegetables and cooking them. The Portuguese cabbage looks really great. What day is your birthday in October?
I just had to ask you :)
All the best to you!
Hugs!
Dear Marit!
PoistaA beautiful thank you, I am a 'hoarder', or as it is said nowadays, preparedness here with us. Portuguese cabbage is truly excellent cabbage, and I warmly recommend it. My birthday is on October 4th. So we are both children of autumn!
All the best to You!
Hugs!
Hei Saila!
VastaaPoistaAivan upea sato omasta keittiöpuutarhasta. En ole koskaan tomaatteja pakastanut, sain ohjeet vihreiden tomaattien säilöntään etikalla lasipurkkeihin, mutta en tiedä teinkö väärin, ne ei maistunut huvältä. Kaalilehdet muistuttaa äidin kaalikääryleistä, ja kaalilaatikosta.
Terveisin Marika
Hei Marika!
PoistaKiitos, nyt on aika korjata satoa ja se on tänä vuonna niin erinomainen - kesäkuussa en olisi uskonut alkuunkaan! Tomaatteja pakastan joka vuosi ja laitan niitä lihapataan, jota teen riistasta (meillä metsästetään). En säilö vihreitä tomaatteja, minulla on niistä lapsuuden trauma - tätini pakotti minua niitä syömään lapsena. Jotkut tekevät makeahkoa marmeladi-tyyppistä vihreistä tomaateista. Kaali on erinomainen kasvi ja nuo isot kaalin lehdet ovat erinomaisen helppoja ja nopeita valmistaa kääryleitä, kaali on yksi suosikeistani!
Minäkin pidän kaalikääryleistä, mutta olen laiska niitä tekemään. Onpa ihanan suuret lehdet. Harmi, että unohdin istuttaa krassia kompostointipisteellemme. Ensi suvena sitten....
VastaaPoistaKaalikääryleet ovat ihania, kuten kaalipata ja kaalilaatikkokin! Nuo portugese-kaalin lehdet ovat erinomaisia kääryleiden tekoon ja helpottavat/nopeuttavat kovasti niiden teossa.
PoistaAina joku kasvi unohtuu, samoin minulla. Krassia meillä kasvaa siellä täällä ja aika hauskaa, tyhjensin viime syksynä kukkapurkkeja kasvimaalle ja sieltä tuli krassin siemeniä, jotka mullan keskellä talvehtivat ja sieltä maasta pukkasi auringonkukkien keskeltä krassin lonkeroita.
Palasin vielä kiittäämään ja kertomaan, että hamsteritekstiini laittamaasi kommenttia kehuvat sami niilola ja Puikoillanikin kommenteissaan. Ja ihan aiheesta! 🤗
VastaaPoistaOlipa mukavaa ja kiitos tuosta postauksesta, se lämmitti sydäntäni - olenhan oman elämäni hamsteri ollut aina. Kiitos kiitoksista myös!
PoistaHerkullinen tuo kottikärrykuva, nam! Siellä on hamsteroitu oikein urakalla. Minulla on säilömiset jääneet tosi vähiin. Ja vähän puutarhahommatkin...
VastaaPoistaKiitos, niin minustakin. Täällä hamsteri on ollut täydessä touhussa, tänään tosin piti himmailla, että sain pelakuuikkunat pestyä. Aika saa siivet ja ihan kaikkea ei aina ehdi.
Poista