sunnuntai 21. syyskuuta 2025

Hamsterihommia

 Kivipellon hamsteri on ollut vauhdissa. Isäntäkin jo kyselee, että mitäs tänään on vuorossa. Säilön yleensä aika paljon niin meille kahdelle ja annan mielelläni lapsille mukaan purkkeja ja purnukoita niin pakasteesta kuin kellaristakin. 


Eilen aloitin tomaateilla. Lohkoin suurimmat ja pieniä tomaatteja pitää aina olla pakkasessa - ne usein loppuvat keskenkin. Jäisiä pikkutomaatteja laitan riistan kanssa aina uuniin hautumaan. Jäisien tomaattien kaverina on tietenkin härkäpavut, nyt niidenkin pitäisi riittää. Lohkoja laitoin myös pakkaseen, että talvella saamme rakastamaamme tomaatti-feta-vuokaa ainakin muutaman kerran. Loput lohkot paahdoin uunissa ja tänään surautin ne blenderillä soseeksi, jonka umpioin. Sose on maustamaton ja siten erinomainen tomaattikeittoon, lasagne-kastikkeen pohjaksi ja ihan mihin vaan ja on nopea napata purkki kellarista.

Tomaatit paahtumassa

Tomaatit lohkoiksi...

...ja lohkot pussiin, pussi mitoitettu yhden vuokani mukaan.

Pikkuiset pikkupusseihin ja pakkaseen.


Kuumenneet purkit otin uunista, isäntä ne sulki ja laitoin ne takaisin uuniin. Tässä vaiheessa uuni pitää jo sammuttaa ja purkkeihin tulee alipaine, joka takaa säilymisen. Purkit saavat rauhassa jäähtyä uunissa.

Tänään kävin kasvimaalla nostamassa kaikki kurpitsat, melkein kaikki kaalit ja loput pavut. Kurpitsoista työstin vain kesäkurpitsat eli haudutin ne lähes omassa nesteessään ja huomenna ne pakastan.

Pari desiä vettä pohjalle ja kattila liedelle.

Ja sitten rakkaat kaalit! Olen ollut aina patologisen ihastunut kaaleihin. Ensin keräsin sylillisen lehtikaali 'Portugese Tronchudan' lehtiä, sitten kaikki suippokaalit ja muutaman pienen keräkaalin. Isommat kerään myöhemmin. Lisäksi keräsin mystisen kukkakaalini loput kukinnot. Mystinen kukkakaali on siis varsikukkakaali eli fioretto, jonka siementä en ole koskaan hankkinut, mutta näköjään sitä tuli yllätyksenä kukkakaalin siemenenä. Muutama parsakaalin sivukukintokin oli vielä korjattavana. Fioretosta tykkäävät myös perhosen toukat ja saavat loput syödäkin ennen kauriita ja rusakoita.


Portugese ansainnee erikoismaininnan! Parempaa ja kauniimpaakin kaalia saa hakea, luulen niin. Se on äärimmäisen monikäyttöinen kaali ja jos rakastaa kaalikääryleitä kuten minä, en enää viitsi alkaa leikkimään kaalinpäillä kuumassa vedessä kattilassa - nuo valtavat lehdet ovat paljon helpompia! Keräkaaleista teen kaalipatapohjia pakkaseen talvea varten. 

Huuhtelin hiukan nuupahtaneet lehdet, nuupahtaneita on helpompi käsitellä - lehti on hyvin rapea!

Lehti pehmenee nopeasti kuumassa vedessä ja se on helppo nostaa puulastalla kattilasta pois
.
Kattilasta nostettuja kaalinlehtiä jäähtymässä ja odottamassa pussitusta. Kaalikääryleet teen myöhemmin leivinuunissa.

Portugesen lehdet ovat valtavia! Yhdestä lehdestä voi tehdä jopa kaksi käärylettä. Tuoreena tuo lehti on hyvin rapea.

Otin vielä kimpun daalioita, kuten aina teen näin satokauden lopulla. 

Säilöntä jatkuu...


Mukavaa alkavaa uutta viikkoa Sinulle!

💚

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!