Kivipellon Saila

sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Esikoita

Meillä on lunta aivan mahdottoman paljon! 
Pakkanen lauhtui, nyt sataa vettä. 
Piha aivan kaljamalla, 
katolta putoilee melkoisella rytinällä paksut lumikerrokset. Sähköpostiin tuli petollinen viesti, 
juuri kun tulin lenkiltä ja haaveet olivat keväässä. 
Viesti tuli Barnhavenilta, oivallisia tarjouksia ja minä tietenkin esikoiden ystävänä ihastuin perinteisin seurauksin.Esikot ovat vuosikymmenet ihastuttaneet minua. 
Ahvenanmaalla joskus 70-luvulla käydessäni näin upeita lehtoja, joissa kukki vaaleankeltaisia esikoita. 
Ihana muistikuva jäi mieleen. 


Nyt omassa puutarhassa on pieni lehto omenapuiden alla. 
Siellä esikot saavat villisti kasvaa, ottaa tilaa itselleen. 
En kerää esikoita, mutta aina kun eteen tulee pieni söpö esikko taimistolla, usein se muuttaa meille.  

Puutarhassani on monta perintöesikkoa niin lapsuuden kodin pihamaalta kuin siskoilta saatuja. Muutama lahjaesikkokin kasvaa ja kukkii iloisesti joka vuosi. 

Esikko 'Kummityttö'

Tähkäesikko

Lisää taimia olen hiljalleen hankkinut, 
olen myös taimettanut niitä siemensekoituksista 
ja lopputulos on ollut todella mielenkiintoinen ja kaunis.
Esikossa minua kiinnostaa kasvutapa. 
Joskus nuput piilottelevat lehtien suojassa, 
joskus taas massiiveina nuppuryppäinä. 


Palloesikko
Japaninesikon upea ilmestys jopa kolmessa kerroksessa kukkien ihastuttaa! Japaninesikot ovat todella kauniita, 
niitä pihassani kasvaa mutamia. 
Primula japonica 'Apple Blossom'
Tänään tilasin pari uutta p. sieboldii japanilaista hybridiä 'Momijibashin'  ja upean valkoisen 'Sato Zakuran'. 

Tilasin useamman Julianesikon myös. Muutama pikkuinen meillä kasvaa, mutta halusin lisää. Erityisesti 'Vera Maud' ja valkoinen 'Wanda' ihastuttivat! 


Tilasin myös ensimmäisen Kennedy Irish -esikkoni: 'Drumcliff' . En voinut vastustaa yöntummaa 'Midnigth' polyanthus-esikkoa.

Meillä kasvaa useita alppiesikoita. Niistä pidän todella paljon. Viime kesän kuumuus vain verotti kukintaa ja ainoastaan double auriculas 'Gold Shades' kukki, 'Gream Shades' ja 'Blue Shades' esikoiden kukinta lähes kuivui paikalleen.

'Gold Shades'
Alppiesikoista 'C. W Needham' kukki vaatimattomasti, mutta kuitenkin!


Yhden kerran olen päässyt vääntämään kättä kaupanteossa oikein kunnolla. Olin Vakka-Taimessa ja huomasin siellä kultaesikon, jonka tietenkin halusin. Vesa Muurinen ei olisi sitä mielellään myynyt, mutta aikamme puhuttuamme sain kaunottaren pihaani!
Joskus esikko innostuu tekemään nuppuja juuri ennen lumentuloa, arasti ja herkästi.

Rakastan esikoita!
Esikot vain ovat niin ihania!

Oikein ihanaa alkavaa uutta viikkoa!


75 kommenttia:

 1. Esikot hurmaavat!
  Tähkäesikko on suosikkini ja sitä kasvoikin Suomen puutarhassani.
  Blogissani on pieni keväinen haaste sinulle... (8. helmikuuta)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikot ovat todella ihania! Tähkäesikko on kaunis, kummitytön tyttäret kutsuvat sitä rakettikukaksi 😉.

   Kiitos haasteesta! Otan sen mielelläni vastaan!

   Poista
 2. Vau. Esikot ovat todella upeita. Tuo tähkäesikko oli meikän suosikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeita ne ovat ja ihanan aikaisia kukkijoita! Tähkäesikosta tykkään myös kovin, se on lahja kummitytöltä 😊 ja siksi se viihtyykin meillä!

   Poista
 3. Tähkäesikko on minunkin lemppari. Vaikka tuo rakettikukka olisikin hyvä vaihtoehto kukan nimeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kukka! Rakettikukka-nimi sopii sille oikein hyvin myös minun mielestäni!

   Poista
 4. Sinulla on upeat esikkokasvustot! Ne ovat hienosti levittäytyneet. Onnea uusien kasvatisten kanssa🌸

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikot ovat saaneet vapaasti kasvaa ja siementää ja vallankin nuo etelänkevätesikot ovat kovinkin innokkaita siementaimia tekemään. Kevätesikoita kasvaa jo aika paljonkin.

   Poista
 5. Oi onpas paljon kauniita esikoita, ja monta sellaista, joista en ole koskaan kuullutkaan. Jonkun kasvin keräily voisi ollakin virkistävä lisä tähän puutarhailuun. Toistaiseksi omassa pihassani kasvaa monta sorttia, mutta ihan eri kasveja. Esikkoja kolme-neljä erilaista. Mukavaa viikon alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku!

   Kasvien keräilyä välttelen, mutta jotkut kasvit vain miellyttävät ja sitten ne muuttavat meille 😊. Esikoista vallankin kerrottukukkaiset ovat ihania, samoin japaninesikot sekä moniväriset siementaimet joita kasvatin Barnhavenin siemenistä. Varsinaisesti en esikoita kerää, niitä vain kerääntyy!

   Poista
 6. Hello Saila!

  Beautiful photos! I love primula, and I have sown many primulas from Barnhaven. They are so lovely in spring.

  Happy New Week!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hello dear Marit!

   Thank You! Primroses are so beautiful, Barnhaven has an incredible range of those beautiful flowers. They are so lovely in spring!

   Greetings!

   Poista
 7. Ihania kaikki tyynni! Niis o nii palio kaikkia herkullisia färiä. Pitihän mun kattua nua sun uuret ostokset, aaah :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania ovat! Supersuosikkejani ovat nuo samettisen siniset pikkuisten siementaimien kukat ja tietenkin japaninesikot! Barnhavenilla on uskomaton valikoima niin esikoita kuin jouluruusujakin!

   Poista
 8. Esikot ovat ihania, kaikissa väreissä.

  VastaaPoista
 9. Hei Saila!
  Minulla on noita palloprimuloita , ne ovat oikein hienoja. Sinulla on monenlaisia ja monenvärisiä. Oikein hyvää uutta viikkoa sinulle /Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marika!

   Palloesikot ovat todella kauniita, meillä niitä kasvaa vain noita liloja, täytynee korjata asia 😊! Perintöesikot ovat hiljalleen levittäytyneet ja uudetkin taimet ovat meillä viihtyneet. Kasvualusta ilmeisen sopiva.

   Kiitos!

   Poista
 10. Kun näen blogeissa näitä esikkopostauksia olen ajatellut, että miksiköhän minulla ei ole mökkipihassa näitä? Hyvä kysymys! Ehkä korjaan asian...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti joskus esikot kukkivat puutarhassasi innolla!

   Poista
 11. Kylläpä siulla on runsas valikoima esikoita ja niin kauniit kaikki. Mie en oo oikein esikoitten kerräilyyn oo havahtunu. Viittä er laista miulla on. Nyt kyllä kiinnostuin. Hyvä postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monta ja hyvin levinnyttä perintöesikkoa kasvaa ja sitten olen tehnyt hankintoja ja siementaimia kasvattanut. En kuitenkaan tunnustaudu keräilijäksi kuitenkaan. Esikot ovat vain niin ihania, kun ne sipulikukkien kanssa kukkivat keväällä samaan aikaan ja tuovat monimuotoisuutta!

   Poista
 12. Oi mikå valikoima esikoita☀️☀️Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle❄☀️

  VastaaPoista
 13. Ihanat esikot! Minä haluaisin jonkun valkoisen ja tummanvioletin/sinisen. Keltaisia, punaisia on ennestään, toivon mukaan myös pinkkejä (sain niitä syksyllä, jos eivät lajikkeet ole menneet sekaisin), ja liilan palloesikon ostin keväällä. Nuo japaninesikkosi ovat todella kauniita. Ja tähkäesikko. Ovatko muuten alppiesikko ja pihaesikko sama asia? Lehdet ovat niin samanlaisia ja google tunkee väkisin alppiunikkoa, jos yrittää alppiesikkoa etsiä :D Kevätkukkijoita ei ole koskaan liikaa! Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi näemmä lukea kommentti ennen julkaisemista :D Siis: sinun alppiesikoittesi lehdet näyttävät ihan samalta kuin minun pihaesikoillani. Onko jommalla kummalla lajit sekoittuneet vai ovatko ne lehdiltään samanlaiset?

   Poista
  2. Talven jälkeen kaipaa kovin kevään kukkijoita, niitä ei ole koskaan liikaa! Keväällä, vaikka lumi on juuri lähtenyt, kaipaan valkoisia kukkia kuten juuri valkoisia esikoita ja valkovuokkoja 😉. Pihaesikon (Primula x pubescens) ja alppiesikon (Primula auricula) lehdet ovat todellakin saman tyyppisiä - lähes nahkaisen tuntuisia. En uskalla kovin paljon edemmäs lajituntemukseen mennä, tämä riittää minulle, mutta uskon että koska habitus ja kasvutapa on hyvin samanlainen, niin yhteistä geeniperimää löytyy. Kannattaa jo ihan lajituntemusta ja mielenkiintoa herätellä juurikin tuolla Barnhavenin sivuilla. Japaninesikot ovat ihania ja ne kukkivat hieman myöhemmin kesällä, korkeat kukkavanat ovat upeita!

   Poista
  3. Ahaa, kiitos tiedosta. Nahkainen on kyllä aika hyvä kuvaus pihaesikon lehdistä. Minä en sitä lehtien takia edes esikoksi tunnistanut aiemmin. En tiedä, uskallanko Barnhavenin sivuille asti mennä kurkkimaan, vaikka lisätieto kyllä kiinnostaisi. Ettei vain tulisi retkahdettua :D

   Poista
 14. Ihana esikkopostaus. Minäkin olen hurahtanut esikoihin ja teinkin juuri siitä postauksen käy kurkkaamassa jos kiinnostaa . Kaikkia esikoita ei tullut edes kuvattua . Tähkäesikko minulla on ollut, mutta kuoli heti, pitää kokeilla nyt uudestaan muutaman vuoden tauon jälkeen. Alppiesikko minullakin on yksi kuvistasi päätellen, mutta ei ollut oikein hyvässä hapessa viime vuonna. Minkälaisessahan maassa oikein viihtyy. Olen siirtänyt sitä kerran eikä kummassakaan paikassa ole oikein viihtynyt ja on vain kerran kukkinut . Kiitos tästä postauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin jo katsomassa, mutta tulen uudelleen vielä tutkimaan esikkosi! En varsinaisesti esikoihin ole hurahtanut, ne ovat vain vieneet minut niin kuin monet muutkin kasvit 😉 kasvit jotenkin löytävät minut, luulen! Tähkäesikkoni luulin jo kuolleen, mutta se lähtikin kasvamaan aika myöhään ja hyvin ehti kukkimaan. Pihaesikolla ja alppiesikolla on molemmilla saman tyyppinen nahkaisen tuntuinen lehti, joten yhteistä geeniperimää sillä varmasti on. Minulla ne kasvavat hikevässä hieman sekaisessa hieman kompostilla parannetussa kukkamaassa ja viihtyvät, vesi ei siellä koskaan seiso. Olen ajatellut alppimaisemaa ja maaperää, yritän sitä matkia jollain tasolla.

   Onnea esikoillesi, sinullakin on upeita esikkokasvustoja!

   Poista
 15. Meillä ei esikoita ole kuin muutama peruskeltainen. Tykkään kovasti kaikista esikoista, mutta pallo-ja tähkäesikot on ihan lemppareita! 💜

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikot, ihan kaikki ovat todella kauniita! Palloista ja tähkistä tykkään myös eritoten! Lehtoon olen antanut kevätesikoiden valloittaa alaa itselleen. Esikot ovat ihania aikaisia kevään kukkijoita!

   Poista
 16. Oih kuinka ihania esikoita ! Japaninesikko ja tähkäesikko nousivat heti suosikeiksini !
  Minulla on muutamia keltaisia ja lilan sävyisiä esikoita, ihanasti ne kevättä värittävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania ovat ja niin habitus- kuin värimaailma on valtava! Vielä on monta esikkoa halutuslistalla! Japaninesikko on vallan suositeltava, meillä se on kasvanut jo useita vuosia ja kukinta on odottamisen arvoinen, samoin kuin tähkäesikolla. Aikaisena kukkijana ne ovat sopiva yhdistelmä niin vuokkojen kuin sipulikukkien kanssa. Lehdossa, jossa omat esikot suurimmalta osalta kasvavat, kasvaa myös scilloja, pikkunarsisseja, villitulppaaneita ja kiurunkannuksia, aika ihania ovat!

   Poista
 17. No on sinulla kyllä esikoita. Minullakin joitakin lajeja, mutta ei nyt sentään! Kun tässä on erikoistunut kuitenkin ruusuihin! Kevätkaipuu se on kaikilla! Hyvää kevättalvea sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ja piti ihailla pitkään tuota alkukuvaasi. Räjähtävää energiaa! Sitä tarvitaan!

   Poista
  2. Auringon valo tuntuu juuri nyt pitkän talven jälkeen niin voimaannuttavalta ja ihanalta! Voimaa nyt tarvitaankin!!

   Esikot ovat ottaneet tilaa lehtopuutarhastani oikein kunnolla ja saavat ottaakin, tykkään niistä kovin! Sinulla onkin melkoinen repertuaari ruusuja, upeita kukkijoita nekin ja monta aarretta puutarhassasi!

   Kiitos!

   Poista
 18. Todella paljon kauniita esikkoja sinulla. Minä en tahdo saada esikoita viihtymään pihallamme. No, piha-ja keltakukkainen kevätesikko kyllä menestyvät, mutta esim. pallo-ja julianesikko eivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hiljalleen ne ovat lisääntyneet ja hiljalleen niitä hankin lisää! Palloesikot ovat viihtyneet hikevässä parannetussa hiekansekaisessa kukkamaassa, osan päivää varjon se tarvitsee ja sitä ne ovat saaneetkin. Julianesikoihin olen nyt ihastunut aina vain enemmän ja nyt tilasin mm. valkoisen 'Wandan'. Esikoiden maailma on laaja ja ihana kuten kärhöilläkin!

   Poista
 19. Oi miten kauniita esikoita! Ne kuuluvat niin keväääseen. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 20. Mahtavan ihania esikoita. Mä tykkään niistä kovasti, mutta muutamana talvena mulla on ne hävinneet.Vanhassa penkissä, joka oli pelkkää savimaata ne kukoistivat ja niitä jaettiin moneen kertaan.
  Siirsin kymmeniä uuten tarhaani, niin ne vain hävisivät :( :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Esikot ovat kyllä ihania ja kiitollisia kukkijoita, kukinta-aika melko pitkäkin. Jotkut innostuvat uudelleen kukkimaan syksyllä. Harmi, että esikkosi hävisivät, vanha penkki oli kai niille mieleinen!

   Poista
 21. Ovat totisesti ihania. Ja näköjään viihtyvät luonasi oikein hyvin. Ruusujen juurille esikoitakin voisi istutella, hmmm... pitää ruveta katselemaan sillä silmällä puutarhoilla ja muualla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat ihania kyllä 😉 ja viihtyvät, saavat lehdossa kasvaa omassa rauhassaan. Ruusujen juurilla tosiaan esikot voisivat kasvaa ja kukkia aikaisin keväällä ja siellä ne saisivat sopivasti katvettakin.

   Poista
 22. Jaan täysin esikkorakkautesi, joten katselin ihastellen postauksen kuvia :) Todella suloisia esikoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikot ovat todella suloisia ja niiden kukintaa aina odottelen!

   Poista
 23. Pari esikkoa kiikutin Tukholmasta viime keväänä. Saa nähdä, montako tulee meren yli tänä vuonna :) Miten saat tähkäesikon viihtymään vuodesta toiseen? Minulta se katosi toisen talven jälkeen. Ja se on minusta kiehtovin esikko minkä tiedän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieltä meillekin on jokunen esikko matkustanut ja ties mitä tänä vuonna jälleen tuleekaan - innolla matkaa odottelen! Satamassa paluumatkalla taas tehdään inventaariota hankinnoista, esikoita on varmasti mukana! En oikein tiedä miksi tähkäesikko meillä kasvaa, varmaan siksi, että sain sen kummitytöltä ja kaikki hänen antamansa taimet kasvavat erinomaisen hyvin - tosin kasvuunlähtö oli hidasta, lähti kuitenkin ja kukki komeasti.

   Poista
 24. Oi, miten viehättäviä esikoita sinulla kasvaakaan!

  VastaaPoista
 25. Kyllä ne ovat aivan ihania ja viihtyvät selvästi Kivipellossa! Oi että. Pitääkö minun muuttaa teidän seudulle, täällä kun ne kärsivät kuivuudesta joka kesä, ja viime kesä vei viimeisenkin monta vuotta sinnitelleen palloesikon, muun muassa. Nyyh. Pihaesikot sietävät kuivuutta paremmin, mutta niitä taas syövät joko peurat tai jänikset (tai molemmat). Mokomatkin! Tuolleen isoina mättäinä ja massoina puiden alla ne ovat niin ihania. Mahtava tuo kuvasarja japaninesikon kukkavarren noususta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat todella ihania! Tykkään, kun ne kukkivat aikaisin pikkusipulikukkien kanssa! Kevätesikko yhdessä scillojen kanssa on todella kaunis ja kun mukana on vielä muutama narsku ja tulppu, niin ajatus pysähtyy ja keväthurma on päällä! Meillä maa on sellaista hiekansekaista multavaa, lähes hikevää - aina hiukan kosteaa, märkyys ei kuitenkaan seiso ollenkaan, lehto on loivassa rinteessä. Vähän parantelen maata kompostilla ja syksyn lehdet saavat ne peittää talviunille. Kuivuus kiusasi meilläkin, mutta onneksi kaikki selvisivät hengissä ja moni kukki uudelleen syksyllä. Meillä puput ovat jättäneet esikot rauhaan, kärhöjä ne joskus kiusaavat. Joskus myyrä on syönyt pihaesikon maan tasalle, alppiesikot ovat toistaiseksi saaneet olla rauhassa. Isoja omin päin levinneitä mättäitä on omenapuiden alla, tykkään niistä kovin. Vielä on monta esikkoa, joita haluan pihaani sitten joskus - nyt on julianesikoiden vuoro, niitä tulee joitakin lajeja. Japaninesikon en uskonut säilyvän meillä, mutta aina voi yllättyä, siksi hankin niitä lisää!

   Kyllä sinun pitää muuttaa tänne meillepäin! Naapurissa olisi juuri talo kaupan 😉🌷.

   Poista
 26. Ja miten aikaisin ne tulevatkaan! Olen vuosikausia jakanut naapureille ja ystävilleni, mutta nyt päätin, että annan levitä omalla tontilla ja lehdossa joka rakoseen. Talon kodikseen aikanaan rakentanut oli istuttanut kai äidiltään vanhasta puutarha tuomiaan esikoita ja minä sitten jatkoin sekä ostoesikoilla, että kaivamalla mm. alpeilta niitä pesuvatiin eli monenmoista on, mutta ei mitään kai erikoisia tai vaateliaita. Sen olen kuullut, että kosteutta ne kaipaavat ja sen huomaa siinä, minne ne hakeutuvat.

  Ihanaa esikoiden odotusta ja hetki vielä tätä pysähtynyttä puhtaan ja kuivan lumen aikaan, joka meille taas saapui.

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, joskus tuntuu, että syksyllä syntynyt nuppu avautuu keväällä ja herkästi se avautuu vaikka olisikin vielä aika viileää!

   Esikot ovat ihania, kun ne saavat vaeltaa ja valita itse kasvupaikkansa. Keväällä, kun kukkavanat nousevat yhdessä vuokkojen ja sipulikukkien kanssa, ihanuus on täydellistä! Ihania esikoita varmasti puutarhassasi kasvaa, varmasti upeita myös Alpeilta tuomasi! Alppiesikot ovat nekin suosikkejani, vallankin kerrotut. Esikot kaipaavat kosteutta, mutta ei märkyyttä ja usein ne itse löytävät mieleisen kasvupaikan.

   Kiitos! Nyt on hetki vielä aikaa nauttia talvesta ja sen tuomasta haaveiluajasta! Pari kuukautta, niin meillä on jo kevät aika pitkällä!

   Poista
 27. Sinullapa onkin melkoinen arsenaali esikoita. On minullakin kolmea lajia. Ovat ne kauniita. Olisipa paikka, missä ne saisivat rauhassa levitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on niitä aika paljon, mutta vielä muutama mahtuu! Ne ovat saaneet itse vallata tilaa, hiukan risteytyäkin - tykkään esikoista ihan mahdottoman paljon!

   Poista
 28. Ihania esikoita. Tosi kauniita erikoisuuksiakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vekki! Muutama vähän erilainenkin mahtuu joukkoon 😊.

   Poista
 29. ihastuttava esikko postaus, kiitos siitä Saila:))
  pihallamme kasvaa vain muutamia luonnonvaraisia esikoita, mut ne ovatkin sitten silmä teräni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ilona!

   Luonnonvaraiset esikot ovat niin kauniita, ne ovat paikkansa itse etsineet ja siellä kukoistavat ja ilahduttavat!

   Poista
 30. Uskomattoman laaja valikoima esikoita! Meilläkin joitakin löytyy, mutta tarkkaa lajitunnistusta en pysyt tekemään. Pääasia on, että kohta on esikkoaika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille on hiljalleen esikoita muuttanut niin perintönä, lahjana kuin itsekin jokusen hankkimana. Tykkään esikoista kovin paljon. Lajitunnistus ei niin tarkkaa olekaan, pääasia että kukinta ilahduttaa! Esikoiden kukinta yhdessä pienten sipulikukkien kanssa on hyvin kaunista! Pian on esikoiden aika 🌞.

   Poista
 31. Niin kauniita. Niin värikkäitä. Niin sinua!

  VastaaPoista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!