Kivipellon Saila

keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Tomaattia, tomaattia

Monet teistä lukijoistani tietävätkin, 
tomaatti on minulla rakas asia. 
Olen tomaattikasville erittäin allerginen, 
siitä huolimatta haluan kasvattaa tomaatteja 
joka vuosi vaihdellen lajikkeita 
kokeillen aina uusia 
ja säilyttäen matkan varrella hyväksi havaittuja. 

K54-68

Tomaattilajikkeen valinnassa minulla on kantavana ajatuksena muutama tärkeä asia: 
kasvutapa, aromikkuus/makeus ja kypsymisaika. 
Aromikkuus ja tomaatin väri yhdessä ovat sellaisia juttuja, 
jotka saavat veden herahtamaan kielelle!  
Indigo-tomaatteja olen kokeillut useitakin lajikkeita kuitenkaan mieltymättä niihin lainkaan. En myökään kasvata valkoisia tomaatteja, esteettisesti en ole niiden väritykseen mieltynyt.

Satoisuudella ei enää niinkään ole merkitystä. 
Olen innokas kokeilija 
ja noin reilun 30 vuoden kokemuksella voinen sanoa, 
että erityisesti vanhat, kylmää kestävät venäläiset lajikkeet 
- jopa pihvitomaattilajikkeet - 
ovat suosikkejani. 
Olen hyvin rajoittunut  kasvattamaan F1-lajikkeita. 
Perusteluni on aika maallinen: haluan kasvattaa sellaisia tomaatteja, 
joilla on vanha alkuperä 
ja joista on helppo kerätä siemeniä. 
Tomaatti ei kovin helpolla risteydy ja siksi omaa siementä voi muutaman vuoden aina käyttää 
ja sitten on hyvä ostaa jälleen uusi siemenpussi.

Kasvatan tomaatteja vain kasvihuoneissa, en avomaalla. Jos meillä tomaatteja kasvaisi ruukuissa kuistilla tai terassilla, listan hännillä olevat Little Sun ja Bajaja olisivat kasvatuksessa ehdottomasti mukana. Molemmat ovat kasvutavaltaan melko reheviä, sadonkorjuu multapatjan päältä ei ole kovin mukavaa, ruukusta se onnistuisi varmaan helpommin.

Koska emme tiedä millainen kesä meitä odottaa, 
kannattaa jo senkin takia perehtyä tomaattilajikkeisiin huolella. Sanat: kestävä, maukas, aromaattinen - vetoavat minuun aina!

Varoituksen sana: tämä on melkoinen maratoonipostaus!

Kärkiryhmä:

Sungold F1 
Kuin makea karkki!

Green Envy F1
Erittäin aromikas! Kaunis salaatissa.

Green Zebra
Suuri herkkutomaatti, aromaattinen!

Zlatava
Maukas, helppo kasvattaa kesän säästä riippumatta.

Zloty Ozarowski
Maukas, kaunis, aromikas, kestosuosikkini.

Golden Bumble Bee
Kaunis, maukas, aromikaskin.

Rosella
Ihana, tähän saattaa tulla melkein himo! Kaunis ruusunpunainen.

Black Plum
Erittäin satoisa, maukas, kestävä kesästä riippumatta.

Ananas
Kaunismaltoinen, kesän odotetuin, maukas!

Black Russia
Vanha rakkaus, maukas, ihana!

Blush
Tavattoman kaunis ja makea!

Mielenkiintoisia kokeiluita:

Bloody Butcher


Naranja
Makea, lähes Sungoldin veroinen, satoisa, suositeltava.

Sweet and Neat Lemon Sherbet
Tämä on erinomainen myös ruukussa kasvatettavaksi! Satoisa ja maukas!

Green Kiwi

Citrina 
Tiivis hedelmäliha erittäin kaunis hedelmä, hyvä säilykkeisiin ja salaattiin.

Karkiano


Black Krim

Canestrino di Luca
Hurmasi minut aivan täysin! Vahvalihainen, sopii jatkojalostukseen erinomaisesti, maukas ja erittäin komea ulkomuodoltaan!


K54-68
Erittäin mielenkiintoinen jo kasvutavaltaan. Lehdet lähes neonvihreät nuorena. Sato antoi odottaa, kypsyi hitaasti - kannatti odottaa kuitenkin!

Galinas

Raisin Vert
Aluksi mietin tuleeko tästä kaverista mitään! Odottavan aika palkittiin, ihana!

Abakansky Kozovyi


Sweet million


Listalta putoavia:


Ensi kevään valikoima ei vielä ole lukkoonlyöty. 
Tomaatti on hyvin monipuolinen - 
lähes voisi sanoa - hedelmä. Lajikkeita löytyy varmasti jokaisen makuun ja kasvatuspaikkaan sopivaksi.
Tomaattien rakenne vaihtelee suuresti, 
samoin mehukkuus ja siementen määrä. 
Tämä kannattaa ottaa huomioon ilman muuta 
käyttötarvetta ajatellen. 
Kannattaa kasvattaa monelaisia tomaatteja!

Nyt on upea hetki uppoutua siemenluetteloiden satumaahan! Lisään muutaman mielenkiintoisen linkin tomaatin siementen selailuun. Itse tilaan siemeniä vain Euroopan alueelta.


Mukavaa talvista viikkoa teille kaikille!

68 kommenttia:

 1. Tuo onkin varmaan iso harmi jos olet rakastamallesi kasville allerginen, oletko kenties muillekkin koisokasveille ja voitko syödä niitä ollenkaan? Valkoinen tomaatti ois mullekkin jotenkin vastenmielinen. Kevään odotusta vaan sinne :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi harmillista, aina sellainen pikkuinen varkaan nyppäisy paljain käsin kostautuu. Aina pitäisi malttaa laittaa hanskat käteen ja suojata paljas iho, mutta... En ole muille koisokasveille allerginen, vaikka aika allerginen olenkin. Eniten tarhuroinnissa tuottaa ongelmaa bentsoehappoallergia ja aika moni kontaminaatioallergia, pöllyävä turvekin saa aikaan reaktion, mutta onneksi kastelukannu on aika hyvä lääke sitä vastaan. Voin syödä koisokasvien hedelmiä kyllä, tomaatteja rajallisesti.

   Valkoinen tomaatti on esteettisesti hiukan kyseenalainen, jopa siis vastenmielinen. Onneksi tomaateissa riittää valikoimaa reilusti.

   Kiitos Pihakeiju!

   Poista
 2. Onpa mielenkiintoisia lajikkeita.Voitko syödä raakaa tomaattia? Minä en. Taidan ostaa tomaatin taimet puutarhalta, saan ehkä parempikuntoisia taimia. En ihan jaksa niin touhuta sisäkasvatuksen kanssa. Harmittaa vaan, kun puutarhoissa täällä, ei ole niin kovinkaan montaa lajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoisia lajikkeita riittää vaikka kuinka paljon ja vain murto-osan olen niistä kokeillut 😉. Voin syödä raakaa tomaattia, mutta rajallisesti kuitenkin. Taimien sisäkasvatus on hiukan haasteellista, valo ja sopiva ilmankosteus aina tuottaa päänvaivaa. Puutarhoilla on tomaatti- ja paprikavalikoimat aika niukat. Chilejä alkaa olemaankin jo enemmän nimettynä. Olen muutaman vuoden ajan antanut luottotarhalleni palautetta tomaattien sekä paprikoiden valikoimasta ja nimeämisestä, se on kannattanut. Kasvattamis- ja ruokabuumi on myös vienyt asiaa eteenpäin, enää Tanskanvienti (niin peruslaji kuin se onkin) ei riitä, saati keltainen - punainen - kirsikka - lajikkeina myytävät.

   Poista
 3. Kiitos Saila tästä hyvästä tietopaketista. Itse olen vielä ihan aloittelija tomaattien kasvatuksen suhteen ja vasta kasvihuoneen saatuani perehdyin asiaan hieman paremmin. Olen kasvattanut tomaatit aiemmin siemenistä, mutta nyt ajattelin kokeilla vertailun vuoksi myös muutamaa ostotaimea.
  Hyvää viikon jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! Ajattelin tehdä postauksen vähän itseänikin varten. Joka vuosi tulee kokeiltua jotain uutta ja tämä on aika hyvä muistilista itsellekin, vaikka vanhat ihanat on kasvussa joka vuosi. Nykyisin alkaa olemaan valikoimaa ostotaimissa. Sitä on varmaan edesauttanut monet puutarha- ja ruokaohjelmat telkkarissa, se on erinomainen asia!

   Kiitos!

   Poista
 4. Siinä on tomaatti poikineen :-D Rosellan kuva sai veden viimeistään herahtamaan kielelle, jos alun kuvauksesi ei vielä saanut! Siinäpä mahdottoman kaunis tomaatti, herkullisen näköinen. Samaa mieltä valkoisista hedelmistä, ne vain eivät näytä niin hyviltä, ei edes syötäviltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on joku kummallinen suhde näihin pyöreämuotoisiin kasveihin kuten tomaattiin, perunaan ja kurpitsaan, ne kaikki kauneudellaan hivelevät silmääni, ehkä löydän niistä jotenkin aina itseni 😸.

   Rosella on erinomainen ja suositeltava tomaatti, erittäin herkullinen - jopa niin, että yhden tai edes kymmenennen syönti ei riitä! Tumma ruusunpunainen väri miellyttää myös ja satoisuus tietenkin. Valkoiset hedelmät eivät ole minua varten, kerran mulla kasvoi kermanvärisiä suipohkoja tomaatteja ja isännän julkaisukelvottoman kommentin jälkeen en niitäkään enää kasvata. Sen lajikkeen rakenne oli hyvin vaatimaton, melkein perunamuusinen ja maussa ei ollut sylkirauhasia herättävää potkua.

   Poista
 5. Johan oli herkullisen näköisiä. Meikän suosikit pelkän näön takia on Naranja, Citrina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit ovat ihania! Molemmat ovat todella kauniita tomaatteja! Naranja on karkki ja Citrina erinomainen salaattiin tai säilöntään.

   Poista
 6. Hyviä vinkkejä ensi kesää varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaateissa riittää valikoimaa ihan joka makuun! Siksi niitä maistellaankin kuin viinejä 🍅

   Poista
 7. Hello dear Saila!
  Such beautiful variety of tomatoes! Wonderful pictures!
  Thank you for sharing all those interesting informations!
  Have a lovely day! Hugs!
  Dimi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hello dear Dimi!

   Thank You! Tomatoes are so beautiful, tasty and the range is so wide.

   Lovely day to You! Hugs!

   You have also rained snow (television news), hopefully the weather will warm up again!

   Poista
 8. Ihania tompskuja ! Saas nähdä, mitä uuteen kasvariin laitan. Voipi olla, että ostan taimet tulevana kesänä . On niin vähän tilaa itse kasvatella .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tompskut on aina ihania! Uusi kasvarisi onkin mahdollisuuksia täynnä, sinne mahtuu vaikka mitä! Honkasella ja Nikkilässä alkaa olemaan jo hyvin valikoimaa tomaateissa ja chileissä, vuosien mittaan olen antanut hiukan lempeää palautetta kumpaankin ja se on kannattanut. Ilmeisesti telkkarin ruokaohjelmillakin on oma osuutensa! Omat taimeni kasvatan lasihuoneessa navetan päädyssä, sisällä en enää vuosia ole esikasvattanut.

   Poista
 9. Ihana tomaattipostaus, kiitos! Minulla on vielä etsinnässä joku maukas ja oikein aikaisin satoisa lajike. Mitä suosittelisit? Kokeilin viime kesänä japanilaista tomaattia Pink Treat ja se oli mielettömän hyvää. Väri oli kauniin hailakka ja maku makea. Oletko sinä kokeillut kyseistä lajiketta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pink Treat -tomaattia en ole vielä kokeillut ja voisinpa sen tänä vuonna ottaakin repertuaariin. Ko. tomaatin habituksen perusteella voisi herkkutomaatit Naranja, Sungold ja Rosella olla erittäin hyviä vaihtoehtoja, kaikki ovat hyvin satoisia. Suosin värikkäistä lajikkeita ja niissä on aika usein potkuakin - sylkirauhasia herättävää aromia. Aikaisuuteen toki vaikuttaa taimetus ja kasvupaikka - niiden avulla pystyy säätelemään satokauden alkua. Mutta aina jos tomaatin kuvauksessa on sanat makea, aromikas - niitä kannattaa kokeilla. Ruukkuun laitettavia pensastavia kirsikkatomaattejakin kannattaa kokeilla ja itse pidin tuosta Sweet and Neat Lemon Sherbetistä, myös vihreän hedelmän tekeviä tomaatteja kannattaa ilman muuta kokeilla, kypsyyden niissä tunnistaa helposti pehmeyden perusteella. Kun kesän luonnetta ei etukäteen koskaan tiedä, pienempihedelmäiset lajikkeet ovat aina varmimpia.

   Poista
 10. Upea kattaus! Kyllä joitakin lajikkeita täytyy kasvattaa, mutta tila ei anna mahdollisuuksia kovin moneen. Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti vinkit olivat sellaisia, joista saat kasvuun herkkutomaatteja! Viime kesä oli patiotomaattien kulta-aikaa, ensi kesästä ei vielä tiedä, mutta toivotaan, että saamme armollisen ja lämpimän kesän, jotta ulkonakin tomaatit kypsyisivät.

   Kiitos Sirkku!

   Poista
 11. Great tomato varieties. I admire their diversity.
  Saila, are you mulching tomatoes cut in grass?
  Hugs and greetings from winter Poland.
  Lucja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. The selection of tomato varieties is really great, large diversity. I like a lot of tomatoes and grow tomatoes that have grown well in the greenhouse here in the north. I also order tomato seeds from Poland, the selection is great and interesting.

   We use tomatoes a lot fresh. For winter I store tomatoes with herbs in a glass jar in the cellar.

   You have also wintertime in Poland, have You a lot of snow?

   Hugs and greetings!

   Poista
 12. Oi, tiesinkin sinulla olevan mahdottoman monia lajikkeita kasvatuksessa. Kiva kun laitoit tänne blogiin niiden kuvauksen, juuri nyt on tomaattilajikkeet mietinnässä. Itsekin tykkäisin vanhoista lajikkeista, mutta tekee mieli kokeilla muitakin. Yhden huomasin sinullakin olleen, nimittäin Rosellan. Sen maku on juuri minun suuhuni sopiva, sopivan makea ja hapokas. Minista se oli ylivoimaisesti paras kaikista kasvattamistani tomaateista viime kesänä. Ja se Green envy mitä suosittelit - oli tosiaan aivan hurmaava!
  Kiitos paljon tästä kattavasta postauksesta, olet kyllä tomaatinkasvattaja vailla vertaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, ei ihan massiivia määrää, mutta jonkin verran kasvussa on joka vuosi. Tomaatit ovat mun lempikasveja - varmaan tuo hedelmän pyöreys miellyttää silmää sekä tietenkin aromi on aina tärkeä juttu. Rosella ja Green Envy ovat molemmat erinomaisia lajikkeita. Myös tuo Naranja Sungoldin rinnalla ja melkein vertaisena on todellinen karkki! Näitä pienihedelmäisiä suosin, jotenkin ne ovat varmempia, kun aina ei tiedä millainen kesä on tulossa. Toisaalta enää ei sadon määrä ole se merkitsevä tekijä ja siksi noita vanhoja venäläisiä pihvitomaattejakin kasvatan välillä.

   Tomaatteja olen monenlaisella menestyksellä kasvattanut aika kauan, se vain on se mun juttu kai 😉, talvella tomaatti-ikävä aina iskee kun oma sato on syöty. Tomaattilajikkeita ilman muuta kannattaa kokeilla 🌺.

   Kiitos Tuulikki!

   Poista
  2. Moiks, tulin vielä lisäämään että muistin että sinultahan nuo Rosellan siemenet sain - suosittelit siis sitä, ja kiitos vielä kerran <3 Laitoin sitä tilaukseen Exotic Gardenilta. Muistan vielä sitä maistellessani että se sopi juuri minun makunystyröilleni ja oli maistelutomaatti suoraan kasvihuoneesta poimittuna suuhun. Voin sanoa että Rosella on The Tomaatti eli se mitä olen etsinyt. Jatkossa kasvatuksessa ilman muuta ja vaikka ainoana lajikkeena sitten kun kasvatusta vähennän, siis joskus hamassa tulevaisuudessa.

   Poista
  3. Rosella on tosiaankin The Tomaatti! Hellii mukavasti makunystyröitä, on kaunis salaatissa ja satoisa! Erittäin suositeltava kasvatettava. Onneksi hama tulevaisuus on vielä kaukanakaukana!

   Poista
 13. Olpas hyvä postaus tomatista. Mukava niitä on kasvattoo, vaikka en suuhuni pistäkkään. Onneks ottajia on mitkä ei ihellä mäne. Otin tuosta listastasi muutamia ja nyt alakaa siemenien mehästys. Taijan Häränsydän pihvitomatin heittee nyt levolle ja kokkeilla muuta. Oon kahellu noita siemeniä jo kuvastoista silläsilimällä. Ja kun Tuulikki tuossa edemmällä kommentoi tuota Roselloo, männöö se kasvatukseen. Puutarhaystävällekin näytän tätä listausta! Kiitos postauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla!

   Tomaatit on ollut se mun juttu perunoiden ja kurpitsoiden rinnalla, hedelmien pyöreys kai miellyttää silmääni 🍅. Tomaatteja on mukavaa kasvatella ilman muuta.

   Valikoimaa on hyvä välillä vaihdella. Häränsydän on todella hyvä tomaatti myös, mutta vaihtelu virkistää. Rosellaa jaksan suositella ilman muuta ja muitakin esimerkiksi noita oransseja, vihreitä ja tumman hedelmän tekeviä lajikkeita, aromia niissä piisaa. Impectalla on aika hyvä valikoima ja suhteessa edullinen siemenhinta verrattuna saman tuottajan siemeniä myyvän kotimaisen siemenliikkeen. Myös TomatoEden on tomaatin kasvattajan siemenparatiisi. Seenaholic kannattaa tarkistaa myös, tilaaminen sieltäkin on aika helppoa.

   Poista
 14. On kyllä inspiroiva postaus varmaan monille tämä! Itellä ei ole mahdollisuus kasvattaa taimia, ehkä ostan parvekkeelle yhden taimen ja siinä ei voi valita sitten lajiketta hyvin tarkasti :) Tai jos kasvattais yhden taimen itelle ruukkuun :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie! Taimia saa alkukesällä mukavasti kyllä taimistoilta ja toriltakin, vähän valikomaakin niissä jo on ja yhdestä taimesta saa ainakin herkkupaloja niin salaattiin kuin aamupalallekin 🍅. Tällä seudulla ainakin Honkasen puutarha myy uskomattoman komeita isoon ruukkuun tai amppeliin sopivia reheviä kirsikkatomaatteja.

   Poista
 15. Onneksi tämä postaus tuli pari päivää myöhässä, sillä ehdin jo tehdä siementilaukseni. Muuten olisin joutunut siemenkauppaan tiskaamaan laskuni katteeksi. Ammensin vinkkejä edellisestä tomaattiyhteenvedostasi, jonka perusteella mm. Rosellaa tilasin. Vielä ei tomaattien kylvämisellä ole kiirettä, eikä tilauskaan heti tule. Silti vahdin jo postilaatikkoa innolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu 😊 mietin itsekin mitä tomaatteja meillä kasvaa ensi kesänä, muutaman uuden otan kasvuun ja muuten mennään vanhoilla hyviksi havaituilla. Tukholman messuilla on muutama mielenkiintoinen standi ja sieltä varmaan jokunen tomaatti lähtee meille. Tiskihommiksi taitaa täälläkin mennä! Rosella on erinomainen lajike 🍅, satovarma. Ja kun kesän luonteesta ei vielä tiedä niin kannattaa ennakoida, nämä kirsikkatomaatit ovat sadoiltaan ainakin ehtiväisempiä kuin pihvitomaatit. Postilaatikko on täälläkin silmän alla!

   Poista
 16. Voi hurja tuota lajikkeiden määrää!
  Mä taidan pysytellä viimevuotisen kaltaisissa, kun kerran onnistuivat :D
  Otin parin tomaatin siemenet jopa talteen. Harjoitteluvaihetta riittänee jatkossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toisaalta, yksi mun tuttu kasvattaa ainakin 90 eri lajia eli olen siinä suhteessa vielä noviisi! Mutta tämä määrä sopii minulle, vanhat tutut mukana ja muutama uusi tulokas, kattaus on sopivan kokoinen. Harjoittelua täälläkin ihan koko ajan, koskaan en valmistu, sen verran aina yllätyksiä tekee jo sää.

   Poista
 17. On sulla tomaattia hurijat määrät. Moni löytää tästä ittellensä uusia herkkuja. Mä tairan taas tyytyä muutamahan taimehen, taivasalla ku kasvatan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ihan mahdotonta määrää kuitenkin, mutta mukana vuosien ajan kulkee vanhat tutut ja jokunen uusi sitten kokeiluun. Ulkokasvatukseen on onneksi aika monta eri vaihtoehtoa, niitä kannattaa miettiä kun kesän sää on vielä arvoitus.

   Poista
 18. Ooh mitä herkkuja ! Minulle tomaatissa on tärkeintä juurikin aromi, sitten ehkä ulkonäkö.
  Elämäni parhaat tomaatit olen Italiassa omasta silloisesta minipuutarhasta aurinkoiselta muurinpätkältä poiminut, nyt uskallan jo haaveilla oman kasvihuoneen tuotoksista.

  Naranja kuulostaa ihanalta, appelsiinihan se espanjaksi on. Canestrino di Luca vetosi minuun jo nimenä.

  Kamalat suorituspaineet on kyllä ensi kesän sadon kannalta. Minulla nimittäin on Kanadasta Karjalaan matkanneita siemeniä, satoa pitäisi saada. Voisinpa tilatakin muutaman siemenpussukan, samalla tuskanhiellähän ne kai menee. Jos menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aromi on ilman muuta tärkeä juttu ja sitten kestävyys - kesän sää tekee aina oikkuja puoleen jos toiseenkin. Varmaan sait upeaa ja maukasta satoa Italiassa ollessasi! Siellä on todella ihania lajikkeita, sellaisia maatiaisia mitä myydään pienillä kylätoreilla ja jotka ovat luonnollista tietä valikoituneet kasvatukseen. Tuo Canesterino di Luca on juuri sellainen, salaattiin sopiva ja ilman muuta tomaattikastikkeen tekoon. Mulla on sellainen italialainen kylätoritomaatti myös olemassa - Corleonese. Sen habitus ja kasvutapa on mielenkiintoinen ja laji on erinomainen tomaattikastikkeen tekoon.

   Naranjan siemenen ostin juuri nimen perustella (Runåbergs Fröer), ajattelin sen perusteella juuri tuota samaa - appelsiinimaisuutta, en pettynyt.

   Nyt alkoi kiinnostamaan, mitä siemeniä Kanadasta sinulle tuli? Amerikan mantereella on monta tosi mielenkiintoista siemenkauppaa, olen vain niin rajallinen, että päätin eurooppalaisten siemenliikkeiden tarjonnan minulle riittävän. Joskus se kirpaisee, mutta joku raja tähän touhuun pitää saada ja laittaa. Tuskin tuskanhikeä kuitenkaan, tarhurointi voi yllättää joskus positiivisesti! Tosin joskus pupuset ja kauriit saattavat tehdä ikäviä ylläreitä, mutta niiltä ei voi suojautua kuin verkoin.

   Poista
  2. Oih, ne pastakastikkeet omista tomaateista olivat huikean maukkaita. Eihän siihen muuta tarvinnutkaan kuin basilikaa ja ripsaus parmesaania lisäksi. Meinasin kunnianhimoisesti torvet ja räikät soiden ryhtyä siemenkylvöissä tavoittelemaan pikku-Sisiliaa omaan kasvariin. Saa nähdä miten käy.

   Kanadan tomaateista en muuta tiedä, kuin että keltaista ja punaista on, isoja ja makoisia. Pitääpä kysellä onko tarkempaa tietoa saatavilla. Nämä siemenet tulivat joulupostin joukossa.

   Naranja menee tilaukseen myös.

   Poista
  3. Pikku-Sisilia on erinomainen tavoite ja uskon, että tavoite ei ole taivaissa vaan ihan helpostikin toteutettavissa - tomaatteja ja basilikaa rinnakkain...namnam!

   No nimi ei aina ole tarpeen tomaateillakaan, pääasia että maku hivelee mieltä sekä sylkirauhasia.

   Naranja on ihana!

   Poista
 19. Voi mitä herkkuja! Kyllä minun tomaatit kalpenevat noiden rinnalla. Ihana kokeilla eri laatuja, mutta minulle kävi köpelösti. Tilasin innolla siemeniä, mutta jostain syystä Paypal ei toimi. Täytynee poiketa pankkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit ovat herkkuja! Varmaankaan eivät kalpene, meillä vain on erilainen kasvatuspaikka ehkä kooltaan. Mulla ne kasvaa kahdessa kasvihuoneessa, joista toinen on aika iso, mutta meille sopiva kaikenlaiseen kokeiluun.

   Mulla kävin ihan samalla tapaa Klarnan kanssa, ennen kaikki toimi kuin unelma, mutta nyt ei mennytkään ja tilaus meni melkein pään raapimiseksi. Sain ne onneksi kuitenkin maksettua ja seurailen s-postia, kuinka maksu etenee kunhan siemenet lähtevät tulemaan Impectalta.

   Poista
 20. Hurja sun kanssas. Olet oikea tomaattiexpertti. Minulle tulee mieleen lajikkeista vain keltainen Sungold, josta tykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😊🍅, en tiedä niinkään ekspertti, mutta ikuinen kokeilija olen kyllä näiden tomaattien kanssa. Sungold on kuin karkki!

   Poista
 21. Ihan tulee vesi kielelle:)
  Mulla on yleensä kasvatuksessa vain kymmenkunta tomaattia, pari tainta kutakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit ovat ihania 🍅.

   Mullakin on kutakin lajia pari paitsi Sungoldia, Rosellaa ja Naranjaa useampi, koska ne ovat niin herkkuja, että joskus jää maistelussa melkein koukkuun, mieli ja sylkirauhaset laulavat ilosäveliä!

   Poista
 22. Harmillinen allergia. Pystytkö siis kuitenkin syömään tomaatteja?
  Ihailtavan kattava lista testatuista tomaattilajikkeista. Muutama tuttu tuolta löytyi, mutta myös rutkasti uusia vinkkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allergia on harmillinen ja ärhäkkä, heti kostautuu jos paljain käsin kosken taimeen. Hirvittävä kutina, vesikellot, iho turpoaa, haavautuu...mulla on hyvät varusteet olemassa ja en aio luopua kasvattamisesta. Voin syödä tomaatteja kyllä, onneksi allergia sitä estä.

   Tomaatteja kannattaa aina kokeilla, valikoima on valtava - moneen tarkoitukseen sopivia löytyy.

   Poista
 23. Hello dear Saila!

  Your photos are so beautiful! You grow a lot of tomatoes. I have tried many of the Russian tomatoes too, and they grow very well.
  I wish you a nice weekend!
  Hugs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank You, dear Marit!

   I love tomatoes a lot! Russian tomato varieties are very durable, tasty and easy to grow. They grow quite well also in the cool summer.

   Hugs and greetings!

   Poista
 24. Hei Saila!
  Olipa monta eri tomaattia. Pidän erityisesti pienistä kirsikkatomaateista. Pihvitomaatit ei oikein onnistu minulla. Joka vuosi täytyy joku uusi kokeilla, ja tyttäreltä saan myös taimia, joten kasvihuone on pian täynnä.
  Oikein hyvää viikonloppua sinulle /Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marika!

   Olen jollain tasolla tomaattifriikki, vuosikymmenet olen niitä kasvattanut ja aina vain jaksan niistä innostua! Pihvitomaatteja en juurikaan enää kasvata kuin makupaloiksi muutamia, eivät ne oikein ehdi kypsymään ennen pakkasten tuloa. Ihanaa, sinulla tytär on myös viherpeukalo!

   Kiitos!

   Poista
 25. Herkullisia kuvia! Monenlaisia olet kokeillut, olen aikonut tänä kesänä tutustua pariin uuteen lajikkeeseen, mitä suosittelisit? Noista minulla on vain Sungoldia joka kesä, lempparilajike. Hyötykasviyhdistyksaen siemenluetteloa juuri selailin....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sungold on todella erinomainen lajike, kuin karkki! Hyötykasviyhdistyksellä on muutama suosikeistani: Black Russia ilman muuta, Zlatavaa meillä kasvaa ihan joka vuosi, Zuckertraubea ja Hundreds & thousands -tomaatteja kasvatan kummitytön tyttärelle, pieniä herkkutomaatteja tekeviä molemmat. Rosella ilman muuta kannattaa ottaa kasvatukseen, se on lähes The Tomaatti! Tykkään noista Zebroistakin - olen kasvattanut niin black-, red- ja green zebraa ja olen tykännyt niistä kaikista. Mutta jos yhden nostaisin niin se on Rosella ilman muuta!

   Poista
  2. Kiitos vinkeistä. Rosella ainakin tulee kokeiluun, lueskelin siitä juuri ja hyvältä vaikuttaa.

   Poista
  3. Ole hyvä 😉 Rodella on erinomainen lajike!

   Poista
 26. Pitkästä aikaa ajattelin kasvattaa tomaattia, ja ihan siemenestä. Meillä on myös pientä rajoitetta tomaatin suhteen, kun yhtä ärsyttää jo pelkkä lehtien hajukin ja toinen ei voi syödä niitä lainkaan. Päätin kokeilla nyt keltaista tomaattia, jospa sitä voisi kaikki syödä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatti on aika voimakas kasvina ja suojaan itseni mahdollisimman hyvin kontaminaatiolta, yleensä. Toivottavasti löydät teille sopivan tomaatin!

   Poista
 27. Wow! Such a great varieties of Tomatoes. I am impressed. Lots of delicious sweet tomatoes. I also normally order seeds from both impecta and Runåberg. The last one have a good selection of ecoseeds, which is good. I fell in love with Snapdragons and this is the first time I have bought the double flowered one. Can't wait for spring:)
  Jannicke

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hello Jannicke!

   The range of tomato varieties is really great 🍅. The selection criteria that are important to me are the taste of tomato and the durability of the seedlings also in the cool summer. I prefer Russian varieties. Seed selections in Impecta and Runåberg are excellent and I also prefer those ecoseeds.

   I love Snapdragons too, Madame Butterfly is my favorite! Seed catalogs are good medicine for spring waiting 😉.

   Greetings!

   Poista
 28. harvoin tulee mieleen miten lukuisia tomaattilajikkeita on saatavilla kun katselee vihannestiskin tarjontaa. minun suosikeiksini kasvattammistasi lajikkeista nousivat
  Rosella ja Canestrino di Luca. taidan väriensuhteen olla vielä sinuakin rajoittuneempi, minusta tomaattien pitää ehdottomasti olla punaisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaattilajikkeita on ihan mahdoton määrä! Suosin itse sellaisia lajikkeita, jotka ovat maukkaita ja kestäviä viileässäkin säässä ja viime kesä osoitti, että kestävyyttä tarvitaan myös kovana hellekesänä. Rosella ja Canestrino di Luca molemmat ovat erinomaisia lajikkeita. Joskus minulle on käynyt niin, ettei kasvatuksessa ole yhtään punaista tomaattia 🍅😉, oikeastaan se aromi ratkaiseen lajikevalinnan.

   Poista
 29. Ohhoh, oletpa melkoinen tomaattiasiantuntija. Minä olen ostanut tomaatintaimia sen kummemmin miettimättä, mitä sieltä tulee. Täytyy varmaan perehtyä asiaan paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatti on pitkäaikainen rakkauteni 🍅 vuosittain uusia kokeilen, osa seuraa mukana ja osa putoaa pois kelkasta. Valikoimaa riittää ja makuvivahteita! Kannattaa kokeilla useampaa lajiketta!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!