Kivipellon Saila

keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Joulukukkia

Kaunis kiitos Hyvän Joulun toivotuksista Teille kaikille!

Hiljalleen hiivitään vuoden viimeistä viikkoa ja kevättä on ilmassa. Joulunaikaa riittää vielä pitkälle ensi vuoteen, 
Nuuttiin asti - onneksi! 
Olin hieman hitaalla sytytyksellä nostaessani hyödettyjä kukkasipuleita ja juurakoita sisälle - onneksi on joulunaikaa vielä  että viimeisimmätkin kukkaressuni ehtivät avata nuppunsa. 

Kielot

Kalvakkaat versot vasta nousevat, mutta kukinnasta on lupaus!


Hyasintit

Nuput jo pullistelevat...niistä pitäisi tulla valkokukkaisia. Kummityttö viisasi minua sanoen, ettei valkoinen hyasintti tuoksu liiemmälti, jollei sitä kastele kovin. 
Testasin ja tieto pitää paikkansa!


Amaryllikset

Viime kesän huonolla hoidolla kurittamani ja jo yhden kukkavanan tehnyt valkoinen amaryllis aikoo uhmata 
ja tehdä vielä toisenkin kukkavanan. 


Hollannista tilaamani amaryllikset 'Chico' ja 'Charisma' avautuvat molemmat pian! 
Kukintaa odotan.Venuksenkenkä

Venuksenkenkä on Madeiran matkoillani 
muodostunut joulukukakseni. 
Joskus toivoisin, että kaksi keltavalkoista (oikeankeltaista) venuksenkenkääni tekisi kukat, 
kasvattaisi oikein ison upean kukkivan pehkon. 
Onneksi sentään tämä vaaleaan ja viininpunaiseen sävähtävä avaa kukkansa pian! 
Venuksenkengät ovat ihania!


Joulun pelastajakukat

Saimme ihanuusminiäprinsessan vanhemmilta upean 
kukka-asetelman juurikin niistä kukista koottu, 
jotka ovat lähellä sydäntäni! 

Upea!

Myös tytär toi upean kukkijan, jouluruusun, kauniin valkoisen. 


Joulu pelastui siis upeilla jouluruusuilla 
ja pian kukkivilla amarylliksillä! 
Varmaan itsekasvattamani ressukatkin vielä nuppunsa avaavat ennen joulunajan loppumista.

Joko olet korkannut siemenluettelot? 
Minä olen ja oikein kynän kanssa. 
Sekös Kivipellon isäntää nauratti! Olen talven aikana perehtynyt tiheäkasvatukseen ja kasvaviin katteisiin...niin mielenkiintoista. Kasvimaani tulee kevään aikana muuttumaan ja siksi siemenvalinnalla on suuri merkitys.  Paljon kukkia, kaaleja, juurikkaita, sipuleita, yrttejä, papuja...ihanuuksia!

Mukavaa vuoden viimeistä viikkoa!

43 kommenttia:

 1. Ihanaa, että päästään jo kevään riemuja miettimään. On niitä jo ollut ikävä! Ihania joulun ajan kukkia Sinulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenluettelon kolahtaminen postilaatikkoon tuo kevään tullessaan ja päästään tosiaan miettimään kevään riemuja.


   Kiitos Maatiaiskanasen Elämää!

   Poista
 2. Voi kun saisikin taas hyötymaan kukoistamaan! Kaksi viimeistä kesää on olleet niin kurjia, että jätin ison osan kesannolle. Nyt syksyllä jyrsittiin koko hyötymaa nurin, eli siellä on edessä uusi alku. Jos vain kevät oisi himpun suosiollisempi.

  Olisi mukavaa lukea, mitä olet hyötymaallesi suunnitellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä, kesät ovat olleet oikullisia, mutta meidän tulisi olla viisaita ja miettiä kaikkea sateenkin varalle. Viime kesän sade yllätti, sipulisato oli uskomaton - muhkeita pullukoita kepasipulitkin ihan kaikki ja purjot! Maanparannus on avainsana ja kate, kate josta en luovu ennenkuin meillä kotilot valtaavat koko Kivipellon, vielä onneksi niitä ei ole näkynyt. Maan sateensuoja on kova sana niin ravinteiden säilymisen kannalta kuin pieneliöstön hyvinvoinninkin kannalta.

   Hyötymaastani tulet ihan varmasti kuulemaan vielä lisää :D

   Poista
 3. Ihania kevätsuunnitelmia :-)
  Ei voi vielä sanoa, että olisi kevättunnelmat saapuneet, kun tänne rannikolle talvi vasta tulee vuodenvaihteen aikaan yleensä, ja merikin on kylmimmillään vasta maaliskuun puolella... mutta toivon silti mahdollisimman pikaista talven ohimenoa.
  Aivan ihanat joulukukat, voi kun sykähdyttääkin nuo kielojen sirot kaaret! Ja syvän punainen hehku on kapeissa amaryllisen nupussa - mitä hienoa sieltä paljastuukaan, kun kukat avautuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmia riittää :D

   Pikainen talven ohimeno olisi täällä mantereellakin suositeltavaa ja toivottavaa! Kevät alkaa varmaan ilmastonmuutoksen takia olla oikullinen, lähes juhannukseen saakka pitää olla varovainen, lunta satoi viimekin kesänä vielä kesäkuulla vaikka lumetonta kesäkuuta toivoin. Täytyy vaan olla ovelampi, harsot vain peliin ja kunnon katteet...mitenkäs kylvöajan myöhäistäminen...?

   Kielot ovat tosi ihania joulukukkia, helppoja hyötää, mutta ajastus joskus pettää :D 'Chico' -amaryllis on lähes hämähäkkimäinen, lähes viettelevä. Punaisen hehku antaa odottaa, pian alkaa kukinta!

   Poista
 4. Oi mitä ihanuuksia. Omille hyasinteille en ole antanut kertaakaan vettä, amaryllikselle ihan hitusen ettei varsi kasva liian suureksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Veden kanssa pitää olla tarkka, hyasinteille ja amarylliksille annan tosi varoen vettä, kukkavarsi amarylliksillä venyy ilman muuta, jos kastelee liikaa. Hyasintin tuoksu heikkenee vähentyvän kastelun myötä.

   Poista
 5. Ihana kevät <3
  Saattaa ollakin meillä eka kevät kun myös hyötymaa on kokonaan vastuullani, seniorikansalainen ei välttämättä jaksa tehdä paljoa. Meinasin keväällä jyrätä kesannot mullalle ja perustaa yrttitarhat, tasan vain niille yrteille joita oikeasti menee. Paljon timjamia ja rakuunaa, basilika kasvihuoneeseen jajajajja... ai että kun sielu syyhyää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät jo alkoi ja sen tuoksua kovin etsin pihapiiristä, hiukan turhaan vielä.

   Sielu tosiaan syyhyää, mutta koitan olla tarkka kasvarivalintojen ja muidenkin kanssa. Hyötymaan kanssa myöskin - kaikki käyttöön -periaatteella aina ja kukkia sielun iloksi. Timjami on meilläkin suosikki niin tavallinen kuin sitruunainen, sekä ranskalainen rakuuna. Kasvihuoneessa on iso ala basilikalle - olemme peston ystäviä ja kuivattavaksikin pitää riittää. Viime kesän varsiselleri yllätti, sitä kasvuun myös ensi kesänä. Talven mausteet siis! Tomaatteja taas usemapi lajike, pihveistä luovun varmaan vertavuotavin sydämin!

   Poista
 6. Joulu tosiaan saa jatkua vielä hyvän tovin! Joulukukkasesi ovat oikein uniikkeja, ja itsekasvatettu nousee omaan arvoonsa, kun pukkaa nuppua ja availee kukkiaan! Minullakin yksi kielo on nupuillaan - ai että iloitsen siitä! Kesän kukkaloistoa en vielä jaksa edes luetteloista katsella, odottakoon kiltisti vuoroaan:) Mukavaa loppuvuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulu jatkuu vielä aika kauankin...Nuuttiin asti! Minusta on mukavaa kasvattaa joulukukkia, vaikka onnistumisprosentti aina ei ole kovinkaan suuri, mutta versotkin ilahduttavat. Ihanaa, että kielosi on nupulla ja ilahduttaa.

   Kiitos Sirkku!

   Poista
 7. Ihanat kukat! Joulu on juhlista suurin <3

  VastaaPoista
 8. Suloisia kukkasia, esittelethän meille vielä lisää kun ne avautuvat? Olet fiksusti ympäröinyt itsesi kaikella kauniilla joulunpyhiksi. Sipulikukista nauttiminen tuo sisätiloihin kevään! Minä muuten kastelen aina hyasintteja, kukkivat minusta kauniimmin ja tuoksuvat juuri paremmalta. Ihana tuo siemenkuvastojen ympyröiminen! Tänne on tullut vasta yksi kuvasto, mieluusti lisääkin luettavaa tarvitsisi :) Onnellista joulun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ilman muuta esittelen ja noiden hollantilaisten amaryllisten kukintaa odottelen innolla! Kukkia pitää olla aina, jouluruusu vain tahtoo viedä voiton, rakastan sitä niin! Olet oikeassa, sipulikukat sisällä alkavat kevään tosin kasvarissa krookukset ruukussa jo piipottavat, täytynee ne viedä kellariin jos tulee kovat pakkaset. Olen taipuvainen kastelemaan myös hyasintteja, vaikka olen tuoksuherkkä - siis teollisille tuoksuille, en kukkien tuoksuille onneksi.

   Ynpyröin aina siemenluetteloiden herkut ja sitten teen arvion mitä oikeasti haluan tilata...joskus mopo keulii ihan hiukkasen. Meille on tullut jo kolme siemenluetteloa, ajanvietettä uudenvuoden pyhiksi :D

   Kiitos Sametti Hortensia!

   Poista
 9. Ihania joulukukkia, venuksenkenkä aivan huikeana erikoisuutena. Minullakin on tuossa ikkunalla kielojen hyötö menossa, yksi teki vain lehden, mutta odottelen, tulisko edes yhdestä piiposta kukkavana esiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Venyksenkenkään olen niin ihastunut ja kaksi kukkaa saan pian! Toivottavasti kielosi kukkivat! Minulla on suuri haave, että vaaleanpunainen kieloni 'Rosea' joskus olisi niin iso kasvustoltaan, jotta voisin sitäkin hyötää...ehkä joskus!

   Poista
 10. Ihania joulukukkia. Omani ovat vasta ihan aluillaan, niistä taitaa tulla kevätkukkia. Voi sinua siemenluetteloinesi! Minä tein tänään siemeninventaarion ja kylvösuunnitelmaa. Jäi kieltämättä hieman kutkuttamaan ajatus, että ostaisi vielä joitain siemeniä, vaikkei mulla varmaan oikeasti aika ja tila riitä edes noille, mitä mulla jo on.. Mukavaa loppuvuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Keijunkukkanen! Ihanaa, että hyödetyt kukat kukkivat, vaikka ei ihan jouluna mutta joskus kuitenkin :D Olen niin siemenfriikki, luettelot ovat parasta luettavaa ja herkkujen tilaus kuin karkkikaupassa olisi! ...tila sisällä on aina rajallinen ja aikakin yleensä.

   Poista
 11. Ihania kukkia! Hyvää uutta vuotta 2018 Saila!

  VastaaPoista
 12. Upeita joulukukkia :) En ole koskaan edes yrittänyt kasvattaa joulukukkia itse :) Mukavaa torstaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa! Kannustan hyötöön, se on aika mielenkiintoista ja mukavaa puuhaa :D

   Poista
 13. Vau, mitä kukkia. Oikein hyvää ja onnellista Uutta Vuotta.

  VastaaPoista
 14. Moikka. Tosi mahtavia kukkasia. Amaryllis on vaan niin upea. Onnellista Uutta Vuotta.

  VastaaPoista
 15. Oi, sinä olet jo siemenluettelokauden korkannut. Yhtään ei ole vielä edes postissa tullut, eikä kaikki taida enää niitä paperisia lähettääkään. Mielenkiinnolla odotan, millaisia uudistuksia kasvimaasi tulee kokemaan. Jospa ideoistasi olisi ammennettavaa meille muillekin.

  Ensi kertaa olen hoitanut amarylliksiä ohjeiden mukaan, mutta ainuttakaan kukkavanaa ei ole näkyvissä. Lehtiä kyllä pukkaavat ja sipulit ovat edelleen jämäköitä ja hyvinvoivat näköisiä. Kenties minulla kukkii kesällä amaryllikset pihamaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korkkasin oikein kynän kanssa...luonto on heikko! Meille on tullut kolme luetteloa, yhden jo merkkasin, kaksi odottelee vielä. Kasvimaalleni tulee aika iso elämääni helpottava muutos, kasvivalikoima kutkuttaa, ajatuksia siitä on jo paljonkin :D Ideat tulevat jakoon ilman muuta!

   Pitkään odottelin joiden hollantilaisten kukkanuppuja ja viimein sitten putkahti ensi yksi ja sitten toiseen sipuliin kaksi. Raakasti leikkasin toisen lehdet poikki, toisessa ei lehtiä ollutkaan vielä. Toivottavasti amarylliksesi ilahduttavat ja kukkivat komeasti!

   Poista
 16. Mukava nähä miten kielo aukasoo kukkansa ja amaryllikset! Miullakin on vielä muutama nuppunen.
  Tännään ilimesty ensimmäinen siemenluettelo ja sitä käyvvään nyt tutkimaan!
  Mielenkiinnolla seuroon siun muutoksia kasvimualla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukintaa odottelen kovin ja hentoa kielon tuoksua...se on joitain niin ihanaa. Toivottavasti nuppusesi ilahduttavat myös kukinnallaan! Siemenluettelot ovat tähän vuodenaikaan parasta luettavaa!!!

   Muutoksia tulee aikalailla kasvimaalle, sellaisia hyvin ergonomisia ja kukkivia!

   Poista
 17. Ihana jouluruusu ja lupaavan näköisiä nuppuja odottamassa avautumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusu on niin upea joulukukka, sen valkoiset kukat ovat jotain niin puhdasta ja kaunista! Nuppujen avautumista odottelen innolla!

   Poista
 18. Ihania joulukukkia! Siemenluetteloita en ole vielä saanut käsiini, mutta siemeniä ehdin jo pussittamaan ja järjestelemään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri! Sain jo kolme siemenluetteloa ja netissä surffasin luottosivuilla ahkeraan. Pääsit jo siemenpussien helinää kuulemaan, se on ihana ääni ja pussien järjestely parasta mitä tiedän. Minulla on pussitusvaihe vielä edessä :D

   Poista
 19. Sullonki monellaasta joulukukkaa. Ja sehän ei haittaa, vaikka kukkimine ei iha nappihi menisikkää. Tammikuuhan on kaikkista surkeen kuukausi, silloonhan sitä piristystä enite tarvittooki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monenmoisia ihania joulukukkia on ja onneksi joulun aika on pitkä, toivottavasti nuo omat hyötämäni ehtisivät kukkimaan - toisaalta onhan tässä kevättä aikaa kukkimiseen! Tammikuu on tosi pitkä kuukausi, pisin kaikista varmaan ja silloin piristystä tarvitaan paljon!

   Poista
 20. Ihana tuo katseesi tulevan kevään istutuksiin ja siemenluetteloihin. Innostus on se suuri nautinto harrastuksessa ja tekemisessä. Ja tietysti tämä ikävä märkä talvi saa ajatukset kivaan, mieleiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän aikaan vuodesta yritän pidätellä itseäni, siemenluetteloita selatessa järki ja viisaus lentelevät sfääreissä ja hurma vie mennessään! Intoa kyllä riittää ja vanhemmiten se jollain tapaa jalostuukin :D voimien mukaan, ehkä. Tämä märkä talvi on ollut minulle voimanlähde, olen nauttinut suunnattomasti varmaan juuri siksi, että voin panostaa täysillä mieleisiin asioihin.

   Poista
 21. I noticed you my Finnish virtual friends: Anne, Matti, Sami
  I admire your beautiful flowers.
  Greetings:)
  Lucja

  VastaaPoista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!