Kivipellon Saila

lauantai 6. toukokuuta 2017

Viikon päätteeksi

Eilen tuntui töistä kotiin tullessa, 
että voimat ovat aivan lopussa - takki tyhjä! 
Äkkiä pyttipannua isännälle, joka lähti laskemaan pitkää siimaa, itse painuin pihalle puuhastelemaan! On tuo puutarha ihmeen voimaannuttava paikka, 
mieli ja kroppa iloitsivat! 


Lehtopuutarhaa rassatessa löytyi aarteita, jotka olivat heränneet uuteen kevääseen!


 Varjoliljat pukkaamassa versojaan, 
yritin niitä hiukan vielä peitellä...
 

 Rusokoiranhampaita upeine kirjavine lehtineen, 
nuppuja ei vielä näkynyt.
 
  
Voi ei, kolmilehtiäkin jo!
 

Särkynytsydän kestää ihmeesti kylmää näin keväällä.
 

Palloesikko säilyi talven yli hienosti, joka yllätti minut täysin! Kasvatin sitä omalla rytötekniikalla ja se kannatti, 
väri on aika herkullinen.
 

 Ihanuusesikkoni p.kummityttö, kalvakkaan keltaiset kukat olivat jo avautuneet. Sekin oli selvinnyt voittajana talvesta!
 

Näitä 'Woodstockeja' laitoin aika paljon. Vieläkin harmittaa nuukuuteni tilausvaiheessa, ensi syksynä aion tilata mustan hyasintin 'Dark Dimensionin' sipuleita, vaikka kalliita ovatkin. Kerrottuja hyasintteja laitoin jonnekin kasvamaan, niitä odottelen innolla.
 

Näitä pörröpäitä tuntuu pukkaavan maasta monesta kohtaa, nämä pionipenkin turvana. 
Tuoksu/haju/lemu leviää ihmeesti ilmavirran mukana.
 

 Pionipenkin rytö...ei haittaa, tuo kammottava kate suojasi syksyn sateilta ja pakkaselta, kate jää kukkien versojen alle matojen herkuksi, varmaan vielä sitä hiukan mullalla meikkaan.


Ritarinkannus on ollut sekin lapsuuteni ihanuuskukka, vahvat taimet - viime keväänä taimettamani - nousevat vahvasti maasta.
 

 Mutta narsisseja saa odotella...ennustaakohan se kylmää keliä, sillä ainakin säätiedoissa peloteltiin jälleen.


 Keltainen penkki on ollut aika vaisu kasvustoltaan  tänä keväänä. Posliinivuokot ovat kyllä nostaneet päätään hyvinkin ajoissa ja tuo yksi keltainen pioni ja kanadanliljat. Niiden suojaksi täytyy hakea katetta, jos todellakin sää alkaa jälleen kylmetä kuten luvattiin.


 Tässä ihana punainen - niin...punainen luki lapussa, kylmänkukka ihanainen, se on suloisen pehmeän karvainen.
 

Vaalean jouluruusun kukinta alkaa olemaan jo lopuillaan, kevätkurjenmiekat jatkavat. 

 
Kasvimaa heräilee hiljalleen talviunestaan, pian maahan pääsevät ensimmäiset siemenet.

Oikein kaunista ja puuhakasta viikonloppua! Toivottavasti säätiedotukset eivät pidä kutiaan, nyt kovin viileää ilmaa tai pakkasta en kaipaa ollenkaan!

 

64 kommenttia:

 1. Koetan uskoa vakaasti siihen, että kylmä ilmavirta ei osukaan meihin ihan suoraan, vaan kiertää jotakin kautta ja käy lämpenemässä ennen tulemistaan... Näistä kuvista huomaa, että teillä kukkii tosiaan selvästi myöhemmin kuin täällä lounaisnurkalla: osittain ollaan lähes samoissa, mutta täällä kevätkurjenmiekat ovat ajat sitten ohi, hyasintit kukkivat täyttä häkää, narsissit ovat pitemmällä ja rusokoirakin varmaan kukkisi tai olisi jo ohi, ellei nuppuja olisi syöty. Keisarinpikarililjoissa ovat nuput jo oranssit ja ne ovat laskeutuneet :-D (tulee mieleen vähän toiset asiat liittyen esim. poikakissanpentuihin ;-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tosiaan kevät on antanut odottaa itseään, myöhemmin varmaan täällä kukat kukkivat kuin siellä rannalla. Kylmää on ja lunta sataa ihan joka päivä! Kevättä fiilistelen kasvihuoneessa, jossa onneksi lämmintä vielä riittää. Keisarinpikarililjojen nuput todellakin ovat hiljalleen meilläkin laskeutuneet...:D :D :D

   Poista
 2. Todellakin voimaannuttavia keväänmerkkejä!

  VastaaPoista
 3. Oi joi, kuinka paljon kaunottaria sieltä nouseekaan!!
  Pehmoisen nukkainen kylmänkukka, kolmilehti, upeat hyasintit ja pallo-esikot!
  Kerrattu hyasintti!! Oih, se täytyy nähdä!

  Kauneinta toukokuun viikoloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiljalleen kaunottaret nousevat, kuin kylmää ilmaa varoen! Taitavat tietää sään paremmin kuin ilmatieteen laitos! Kylmänkukan nukka on niin suloinen! Eurobulbsilta tilasin kerrottuja hyasintteja, niiden kukintaa odotan kovin!

   Poista
 4. Teillä näyttää penkeistä nousevan jo vaikka mitä kaunista.
  Kerrohan mikä tuo mainitsemasi palloesikon "rytötekniikka" pitää sisällään? Itse kun en ole saanut palloesikkoa viihtymään puutarhassamme.
  Mukavaa viikonloppua myös sinulle Saila.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiljalleen nousevat, mutta kun lunta sataa nyt melkein joka päivä ja tuuli on pohjoisessa, kasvit sen tietävät ja nousevat maasta vain varoen.

   Rytötekniikalla matkin luontoa - äiti opetti aikoinaan kukkapenkkien tarkan siivoamisen, mutta usein kävi niin, että mullan pinta jäätyi - routaantui ja nosti taimet maasta. Peittelin karikkeella ja syksyn lehdillä palloesikot ja tietenkin muitakin perennoja, kuin sateenvarjoksi. Routa ei päässyt taimia nostamaan ja juuria kuivattamaan. Hyvä mutta varsin ruma tekniikka, mutta luonto tietää, sieltä on monessa asiassa hyvä ottaa mallia!

   Poista
 5. Meillä kaikki tämä ihanuus on vasta tulollansa. Ei merkkiäkää mistää koiranhampahista, keisarinruunuusta (kai non nuata pörröpäitä) tai kolomileherestä. Muista ny näkyy eres jotaki.
  Nii kylymä tuuli jo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmää piisaa ja lunta rätkii ihan koko ajan, vain kasvihuoneessa tarkenee! Urhoollisesti nuo pörröpää-keisarinpikarililjat ovat lumisadetta uhmanneet ja nuppuja tehneet. Ihmeesi särkynytsydänkin näin keväällä kylmää kestää! Mukavaa kuitenkin, vaikka kylmää piisaa, että joku uskalikko nostaa päätään ja herää kevääseen!

   Poista
 6. Ai mahoton, miten paljon sulla on jo kukkia :0 Meillä ei oo muta kun skilloja ja krookukset uloskukkineet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiljalleen kukat nostavat päätään, vaikka on niin mahdottoman kylmää!

   Poista
 7. Voi, miten pitkällä teillä on kaikki. Tuo palloesikko on niin kaunis, että pakko ostaa, jos kohdalle sattuu. Eilen olikin upea päivä ja minäkin kävin hieman rapsuttelemassa pihaa, vaikka vielä on paikka paikoin lunta. Eipä näytä ainakaan meillä tänään lämpöiseltä, vaikka aurinko paistaa, niin kovasti tuulee. Mukavaa viikonloppua!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät etenee aika hitaasti, silti aika monet uskalikot nostavat päätään mullan alta. Palloesikko on todella kaunis, viime talveksi sen karikkeella suojasin ja se kannatti! Upeat ruusukkeet nousivat maasta ja nyt kukkivat. Nyt on todellinen kylmä ilmavirtaus, oikein sopivaa työilmaa kuitenkin jos ei sada lunta :D

   Poista
 8. Voi että miten ihania kuvia! Teillä on kevät pitkällä! Meillä näkyy juuri ja juuri Särkyneen sydämen alku ja joku Pioni. Ihana tuo Scillameri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kesätuulia! Hiljalleen kylmästä huolimatta kevät etenee. Scillameri oli valtava isomummun aikaan, sitten teimme talon vanhan mummulan paikalle ja scillat katosivat! Nyt hiljalleen ne ovat ihmeen kaupalle heränneet, olen niitä lisännytkin - toiveeni on samanlainen sininen scillameri kuin isomummulla - sitten joskus.

   Poista
 9. Kylmänkukat on kauniita, myös valkoinen. Keisari ei tuoksu kun menee haistelemaan mutta tuulen mukana tuoksu leviää, ensin ihmettelin mikä meillä haisee ennen kuin tajusin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmänkukat ovat todella kauniita! Keisari tuoksuu aikas voimakkaasti, vaikka tuuli vie osan aromeista mennessään...viime syksynä ostin niitä tarjouksesta ja ripottelin niitä myyrän kauhuksi sinne ja tänne!

   Poista
 10. Niin paljon kukkia! Ja ihanat esikot :) Enää ei ainakaan mitään lumisateita jaksaisi, toivottavasti ilma pysyy lämpimänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumisateet latistavat mielen, kevättä pitäisi olla rinnassa ja silti sataa ja sataa - maa valkoisena! Esikot ovat todella ihania!

   Poista
 11. Niin superkaunista on puutarhassasi ettei tosikaan. Ihana tunnelma. En uskalla seurata säätiedotuksia, olen onnellisempi ilman. Olen nyt oppinut rakastamaan keisarinpikarinliljojen tuoksua, jota käyn tuoksuttelemassa lounastauoilla. Mahtavan kirpeä kevääntuoksu! Minusta on jotenkin niin suloista tuo sinun kasvien peittelytoimintasi, äidillistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sametti Hortensia! Säätiedoista tulee vain pahaa mieltä, olen alkanut seuraamaan kasveja - niillä on tieto perimässä, nousevat vasta, kun lämpö on sopiva, siksi moni kevätkukkija nukkuu vielä mullan alla! Keisarinpikareiden tuoksu on kyllä aika vahva, sopivina annoksina ehkä miellyttäväkin!

   Totta, äidillisyyteni herää, kun maa on paljas vailla peittoa. Se vain tuntuu niin haavoittuvalta ja peittoa tarvitaan kuin nukkuvalle pienokaiselle - niin kesällä kuin talvellakin! Kesäpeitto suojaa kuumalta ja ruokkii maan ihania pieniä öttiäisiä, pitää kosteuden ja estää rikkoja valloitusretkeltä, talvipeitto suojaa kavalalta roudalta ja pakkaselta, sateelta!

   Poista
 12. Sieltä niitä ihanuuksia pilkistää! Viikonloppuja;-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne! Hiljalleen kasvit uskaltavat nostaa päätään!

   Poista
 13. Toivotaan ettei säätiedot pidä paikkaansa. Kylmää ja räntää. Ei tarvi tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi toukokuulla ei tunnu hyvältä, olisi edes juhannus kaunis!

   Poista
 14. Pelkästään noiden mullasta nousevien ihanuuksien näkemisellä jaksaa taas pakertaa. Kylmää on luvassa, mutta toivotaan sen menevän kiertoteitse ja nopeammin ohitse. Kuulin radiosta lohdullisen uutisen, jonka mukaan kasveissa on vielä niin pienet lehdet, etteivät ne välttämättä ihan heti palellu. Olisihan se lämpö ja aurinko niin meille ihmisille kuin kasveillekin toivottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ihmeesti puutarha kutsuu ja voimaannuttaa työpäivän jälkeenkin. Kasveilla taitaa olla perimässään tuo tieto ilmanalan muutoksista ja siksi nostavat varoen päätään etteivät palellu kylmässä viimassa tai sateessa. Lämmintä jo odottelen minäkin, lunta satoi tänäänkin, mutta kasvihuoneessa oli ihanaa puuhastella :D

   Poista
 15. Sinun pihapiirissäsi näkyy jo paljon kaunista katseltavaa ... tuota rytötekniikkaa täytyy minunkin alkaa enemmin suosia, kun ei oikein tahdo kaikki talvesta selvitä! Kylmänkukat ovat ah, niin söpöjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiljalleen sipulikukkien juhla on alkamassa, lumisade ja kylmä viima sitä vain viivyttää! Rytötekniikka on varsin suositeltavaa, nämä sateiset talvet, jolloin pakkanen sahaa edestakaisin ovat kasveille hankalia. Rytötekniikan avulla saa kasville kuin sateenvarjon, kuin metsässäkin, kannattaa kokeilla vaikka kovin kaunista se ei ole! Rytö on kuitenkin keväällä helppo mullalla meikata!

   Kylmänkukat ovat ihania!

   Poista
 16. Sieltä ne kaunokaiset tulee. Aika vähän kasveja on noussut meilläpäin. Toki ekat valkovuokot on tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiljalleen ja ovat niin ihania! Kasvien perimässä on tieto säästäkin, ne tietävät koska kannattaa nostaa päätään maan suojista. Valkovuokkoja alkaa todellakin hiljalleen nousta - äitienpäiväksi!

   Poista
 17. Ihastuttavia kuvia kevään heräämisestä. Pian ne ovat loistossaan.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 18. Sulla on siellä jo ihan keväfiilingit! 10.5 on täysikuu, jolloin pitäisi alkaa lämpenemään jos vanhat merkit paikkansa pitää. Siihen asti voipi olla ikävän kylmiä kelejä. Koitetaan kärvistellä ja toivoa kesäisempiä kelejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu vaikka nokan päässä taitaa olla vielä jääpuikot - niin kylmää, laittoman kylmää kerrassaan! Toivottavasti alkaa pian lämpenemään!

   Poista
 19. Viime kesänä raivasin puoli pihaa ja katetta syntyi, hyvä niin kun antaa suojaa kukkijoille. Minusta on kaunista tuo kontrasti - maan harmaus ja iloiset kevään värit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kate on erittäinkin hyvää suojaa niin kesällä kuin talvellakin! Maan harmaus on upea kontrasti iloisesti kukkiaan avaaville kevätkukille!

   Poista
 20. Tuo rytötekniikka toimii, syksyllä ei kannata siivota penkkejä. Voih, mitä ihanuuksia sinulla siellä kukkiikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rytötekniikka on pistämätön, luonnosta saa hyvää oppia - niinhän sielläkin puiden lehdet suojaavat maata ja kasveja. Hiljalleen sipulikukat nostavat päätään!

   Poista
 21. Jokin näissä pienissä piipoissa ja kasvien aluissa vaan viehättää.
  Ne taitavat luovuttaa osan tuosta valtavasta energiastaan sille joka niitä hoivaa ja huoltaa.
  Vai mikä se juttu on, kun tuolla ulkona niin virkistyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, piippoja odottaa, jokainen pikkuinen ilahduttaa - kaipaus keväästä talven jälkeen on suuri!

   Pihalla touhuaminen on todellakin niin voimaannuttavaa, sinne jää stressi, surut ja huolet - mieli virkistyy ihmeesti - linnunlaulukonserttikin taattu ihan joka päivä.

   Poista
 22. Minultakin löytyy yksi kukkija - uskalias sinivioletti krookus sellaisessa paikassa, mihin en ollenkaan muista semmoista lykänneeni. IHana, että sinulla kukkii jo noin paljon - antaa voimia minullekin täällä Suomi-neidon vyötäröllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa jos meidän pihan kukkijat voimaannuttavat Sinuakin siellä neidon vyötäröllä! Ihana varmaan tuo sinivioletti krookus, yllätys varmaankin ja upean värinen, onneksi ei ole keltainen :D :D :D

   Poista
 23. Ihana sininen kukkameri puutarhassasi!
  Minä muuten ostin pari kesää sitten muka valkoisen tarhakylmänkukan, punaisena kukkii hän;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sitä yritän hiljalleen kasvatella sellaiseksi kuin se oli silloin kun isomummu asui tällä paikalla.

   Joskus nuo nimilappujen seikkailu on hauskaa, ei aina! Kylmänkukat kaikkina väreinö ovat kauniita!

   Poista
 24. Juuri tein eilen mökillä tarkistuskierroksen kukkapenkeissä, mitä on noussut vapun jälkeen näkyville. Osittain samanlaisia löytöjä kuin teilläkin :) Joidenkin päälle kiiruhdin laittamaan reiällisen muovikorin, jotta peurat ja puput eivät rouskuttaisi uusia versoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo peurojen ja pupujen herkutteluretket ovat aivan uskomattomia! Toivottavasti korit suojaavat, jotta pääset kukinnasta nauttimaan! Toivottavasti sää lämpenisi!

   Poista
 25. Ihanaa aikaa! Hyvää kevättä sinne kaikille kukkiville ja ihailijoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leila! Pian varmaan kylmä väistyy ja luonto alkaa innoissaan kukkimaan!

   Poista
 26. Ärsyttävää, kun on niin kylmä! Nytkin sataa räntää! Argh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Maa on aina valkoinen, toppatakki päällä täytyy toukokuulla laahustaa ja nenänpäässä jääpuikot! Hrrr...

   Poista
 27. Maahan puskee jo ihmeesti vihreää ja jopa kukoistusta! Yritin tuossa kuvata, mutta taas lumipyrähdykset ajoivat sisälle lämmittelelmään. Kyllä nyt kärsivällisyys on tiukalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväinen luonto on todella sitkeä, nyt sää on todella koetellut! Lunta sataa melkein joka päivä. Onneksi joskus sentään hiukan aurinkokin näyttäytyy! Kärsivällisyys on todellakin tiukalla!

   Poista
 28. Bom dia, maravilhosa selecção de belas fotos a mostrar a bela natureza a renovar.
  AG

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank You, AG! This spring has been so cold and it's snowing almost every day! I'm waiting for warm wind and sun!

   Poista
 29. Voih ja oih... kyllä näyttää niin oikealta kevään meiningiltä - toisin kuin täällä... On niin mukava fiilistellä kevään alkua edes näin kuvin - kiitos.
  Istutin (taas kerran) jouluruusun maahan - voi että niin toivon sille menestystä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se kevät on antanut odotella itseään täällä meilläkin! Kylmää piisaa! Jouluruusuja laitoin myös lisää ja toivon Sinunkin jouluruusullesi lempeitä tuulia ja mukavaa kasvupaikkaa!

   Poista
 30. The spring is on in your garden! Even though it's been cold it's coming slowly but surely. Love the blue carpets!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Spring has been so cold, but I hope that soon the weather is warming up. I love that blue carpet too :D

   Poista
 31. Näyttää jo täydeltä kesältä!!! Täältä kissani lähettävät terveisiä, Ruusa Nöpölle ja Majuri Sulolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ihan, tuuli on aikas raikas ja yöllä pakastaa! Nöpö ja Sulo lähettävät pehmeät puskut Ruusalle ja Majurille!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!