Kivipellon Saila

keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Hiippaillaan jouluun

Eilen oli upea sää, aurinko paistoi ja rapsakka pakkanen punasi posket. 

Kustaa Vilkunan 'Vuotuinen ajantieto' kertoo: 'Minkälainen ilma on Nikolauksen päivänä (siis eilen), sellaista on koko joulukuu'. 

Toivottavasti olisi, mutta säätieto vain kertoo toista - lämpötila sahaa rapsakan pakkasen ja nollakelin väliä jopa yhden vuorokauden aikana. Välillä on ihanan kirkas taivas ja sitten tulee taas vettä tai räntää reippaasti.

Täällä blogistaniassa on ollut hyviä amaryllisten hoito-ohjeita. Minulla oli niitä jokunen, mutta kasvatukseen ei taitoni riittäneet. Yrittelen uudelleen hyvien ohjeiden mukaan. Ostin yhden valkoisen amarylliksen sipulin luottotarhaltani. Se juroi ja juroi, tein mitä vaan. Harmittelin sitä jo tarhallakin ja siellä ystävällinen neitonen pyysi palauttamaan itsepäisen sipulin takaisin. Toivoin valkoisen ihanuuden kukintaa itsenäisyyspäiväksi. Mutta sitten sipuli kuuli kiukutteluni ja uhkaukseni palauttaa sen takaisin tarhalle ja alkoi pukkaamaan kukkavanoja - niitä tuli siis neljä! 


Vaikka kukkaa en saanutkaan itsenäisyyspäiväksi kuten toivoin, saan vielä enemmän jouluksi! 
Rakastan valkoisiakin joulukukkia.

Valkoinen hyasinttini juhlisti itsenäisyyspäiväämme keittiön ikkunalla!


Olettehan huomanneet, että kevääseen on aikaa enää vain
 kaksi viikkoa ja yksi päivä!

Mukavaa viikonjatkoa! Pysytelkää lämpimänä!

34 kommenttia:

 1. Kevät on ihan kohta siis. Tässähän vallan tulee kiirus.

  VastaaPoista
 2. Moi. Aika hurjia on nää lämpötilojen muutokset. Eilen oli -16 astetta. Jos tänään tulee vettä tai räntää niin huh huh. Tääl on nyt -2 astetta pakkasta. Upeat kuvat ja ihana positiivisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sami! Tätä eloa voi vaeltaa kahdella eri tapaa, olen valinnut tuon positiivisemman :D

   Sää vaihtelee melkoisen paljon!

   Poista
 3. Moikka. Joulun kukat ovat kauniita mutta meillä ei niitä voi sisällä pitää. Rouva tulee kipeäksi niiden voimakkaan tuoksun takia varsinkin hyasintti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allergia kannattaa huomioida ilman muuta kaikkien kukkien kanssa. Mullakin on tuoksuallergia, mutta vain teollisille hajuille ja hajujen estoaineille, kukkia vielä kestän onneksi!

   Mukavaa päivänjatkoa!

   Poista
 4. Vilkunalla on paljon kansanviisauksia ylöskirjotettuna. Olen minäkin yrittänyt amarylliksiä kasvattaa, tuloksetta. Muita joulun kukkia en voi tuoksuallergian vuoksi ottamaan. Sääli, sillä Hyasintit on niin kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita kansanviisauksia on mukava lueskella, en tiedä kuinka ne enää pitävät paikkansa, kun ilmasto on muuttunut.

   Amaryllikset ovat ihania, joskus ostin niitä leikkona kun kasvattaminen ei sujunut, yritän ponnekkaasti jälleen. Tuoksuallergia on niin kurja, siitä kärsii vaikka missä - mulle tulee reaktiot teollisissa hajuista ja niiden poistoaineista, tupakka on yksi pahimmista ja hajuvedet/partavedet. Hyasintit ovat kauniita, niitä on mukava myös kukkapenkissa kasvatella :D

   Poista
 5. Mitäs uhkailusta sanotaankaan kasvatusmenetelmäni? Toimii kuiteskin ja miten hyvin toimiikaan. En malta odottaa kukkiesi määrää. Vanha herra ohjasi itsensä omatoimisesti tuomaan meille punaisen ja vaaleanpunaisen amarylliksen. Odottelen innolla niiden puhkeamista kukkaan - nuput ainakin lupaavat ihanuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanha Herra on tosimies, sen tiesin jo vanhastaan ja tosimies tykkää amarylliksistä eritoten! Ihanat värit niihin hän valitsi! Mutta kyllä vanhat kasvatustavat ovat kunniassaan ja toimivat, mulla ei ole koskaan ennen ollut neljää kukkavanaa amarylliksessä samalla kertaa :D Varmaan laittelen kuvia ihanuuksistasi!

   Poista
 6. Lohdullinen ajatus, tuo kevään läheisyys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, pienistäkin valonsäteiden määrän lisääntymisistä täytyy ottaa ilo irti!

   Poista
 7. Oi, millainen vanaryntäys amaryllikselläsi onkaan. Sinulla on tiedossa mahtavaa kukintaa. Minun vaaleanpunainen Rozettani avaa nuppujaan hurjaa vauhtia. Onkohan amaryllisten kukintavauhdissakin eroa, sillä viime vuonna valkoinen oli kaikin tavoin hitaampi?

  Yritin aamulla Ukkokullalle selittää, että kohta on jo kevät. Katsoi minua hetken aikaa tutkivasti ja käski mennä takaisin nukkumaan. Eli tiedetään, ettei kevääseen enää ole pitkälti. Melkein jo voisi kylvömullan siirtää varaston pöydälle ikäänkuin lähtökuoppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amaryllis yllätti, varmaan se uhkailu ja pelottelu tehosi. Ei mulla koskaan aiemmin tuollaista vanarytäytstä ole ollutkaan ja uskon, että seuraavaakin saa odotella. Nyt en osaa sanoa tuosta kukintavauhdista, mutta valkoisen hitaus yllätti. Sipuli oli niin muhkea ja hyvät alut pilkistivät ja sitten se alkoi lakkoon. Voi hyvinkin olla, että sävyillä on jotain eroa.

   Vai takaisin peiton alle sinut lähetti...voi voi voi, kalenteriin ei hän ole tainnut viime aikoina vilkaistakaan...kevät on ja multapussit olisi hyvä ottaa jo esille, jos ei muuta varten niin tuoksuttelu- ja hypistelyterapiaa varten, kohta alkaa ryminät jälleen :D :D :D yritän pidätellä vielä itseäni, mutta Impectan sivuilla jo eilen seilasin onnellisena!

   Poista
 8. Tuleepa Amaryllikseen kukkasia :) Joulu on ihan lähellä :) Ja pian sen jälkeen mennäänkin kohti kevättä. Täälläkin on lämpötila vaihdellut vuorokauden aikana hurjasti :) Toivottavasti lumet ei sula pois :) Mukavaa loppuviikkoa tv Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amarylis tosiaan yllätti noin monella kukkavanalla, yleensä mulla on ollut kaksi- tai kolmivanaisia ja niihinkin olen ollut supertyytyväinen! Pian ihanuus kukkiin, joulu on lähellä ja kevät, joka alkaa siis jo talvipäivänseisauksen jälkeen pienin askelin!

   Lämpötila on todellakin seilannut ylös ja alas, mitähän vanha kansa siitä olisi sanonutkaan? Toivottavasti lunta olisi edes vähän, suojaisi kukkapenkkien aarteita.

   Kiitos Liisa!

   Poista
 9. Heh... vai kevät! Pessimisti sanoisi, että kohti sydäntalvea mennään. Eli lasi on puoleksi tyhjä. Otahan sitten huikeasta rylliksestä kuvia tänne blogiin, niin saadaan yhdessä ihmetellä valtavaa kukkapaljoutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, katsopas ystäväni kalenteriin, kevät se on joka alkaa jouluviikolla ja joulu on kevään ensimmäinen suuri juhla :D :D :D lasi on puoliksi täynnä...

   Otan kuvia oikein innolla, otan varmaan jo nupun raottumisestakin, koko kukintavaiheesta, olen siitä niin innoissani :D

   Poista
 10. Amaryllis on kaunis kukka. Jippii! Kohta ollaan kevään puolella, ja päivä pitenee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on todella kaunis kukka! Pari viikkoa ja sitten alkaa kevät pienin askelin ensin ja sitten huimaa vauhtia kohti kesää! Päivä alkaa pitenemään ja aurinko lämmittämään!

   Poista
 11. Saamme aina joululahjaksi punaisen amarylliksen, jospa ostaisinkin ihan itse valkoisen.
  Siis en ole ajatellutkaan että kohtahan päivä alkaa pidentyä :)
  Hyvä kun muistutit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amaryllikset ovat ihania, tykkään eniten noista valkoisista ja lämpimän punaisista, myös kerrotut ovat ihania ja haaveisilin sellaisesta kuin meillä oli kotona, kun olin lapsi - pienikukkainen, joka kasvoi ja kukki koko ajan oransseilla pienillä kukilla ja kukan lakastuttua kukan kantaan tuli sellainen pieni siemenpampula.

   Pari viikkoa vielä päivä lyhenee ja sitten alkaa valo voittamaan!

   Poista
 12. Neljä kukkavanaa - varmaan ennätys. Hyvää saa usein odottaa.
  Koitetaan sinnitellä vielä pari viikkoa, niin sitten kääntyy taas valoisammalle puolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennätys se on ainakin minulla, ajattelin, ettei sipulista ole kukkijaksi ollenkaan, mutta viimein kukkavanat lähtivät nousemaan.

   Pari viikkoa vielä ja sitten alkaa ilon päivät!

   Poista
 13. Jestas, neljä kukkavanaa!!! En olisi uskonut ilman kuvaa. Vielä pitää muutama viikko sitkutella pimeydessä, niin sitten olis pahin takana...voih kevät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neljä, sen on mun ennätys! Pari viikkoa vielä jaksetaan ja sitten alkaa valon määrä lisääntymään! Täytyy ottaa multapussit jo esille ainakin hypistelyterapiaa varten ja tuleehan kohta jo ekat siemenluettelotkin :D Ihana kevät!

   Poista
 14. Neljä kukkavanaa amarylliksessa on aika huippu! Minulla kävi onni, kun ystävältä saatu valkoinen ryllis oli kauneimmillaan juuri itsenäisyyspäivänä. Ja hyasintit levittävät nyt tuoksuaan, kyllä joulun kukkaset ovat ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neljä on aika suuri määrä ja mun ennätys, nyt odottelen hiljalleen kukkanuppujen raottumista. Ihanaa, että amarylliksesi oli kauneimmillaan itsenäisyyspäivänä, sitä toivoin myös, onneksi hyasintti kukki ja tuoksui ihanasti. Hyasinttien viipyvä tuoksu ilmavirrassa on niin ihana, olen tuoksuallerginen mutta onneksi kestän nämä luonnon tuoksut, teollisia en juurikaan.

   Joulukukat ovat ihania! Toivoisin joulukukakseni pienikukkaista keltavalkoista venuksenkenkää, mutta en ole sitä löytänyt leikkona ja omani eivät halunneet kukkia tänä jouluna.

   Poista
 15. Mullakin jöpöttää tuossa yksi viimevuotinen amaryllis tai semmonen sipuli. Koetin houkutella sitä kasvamaan, ei näy vielä oireitakaan. Ostaisin pienen sipulin alun, mutta on joko isoja kukkivia tai liian kalliita tai punaisia. Jatkan etsintää!
  Sulla on kohta kaunista ja hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sipuli heräilee hiljalleen, joskus ne antavat odottaa tai oikuttelevat kuten meillä. Minäkin haluaisin sellaisen alun pienikukkaisesta, millainen meillä oli kotona kun olin lapsi.

   Kohta kukkii :D

   Poista
 16. Jopas se amaryllis innostui uhkailuista!
  Tulee varmasti upea!

  Ihanaa joulumieltä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, tosin on aika raakalaismaista kukkia uhitella...!!! Hiljalleen nuput ovat alkaneet avautumaan :D

   Kiitos Susanna!

   Poista
 17. Vastaukset
  1. Niin minäkin, onneksi siihen ei ole enää kauaa aikaa!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!