maanantai 24. helmikuuta 2025

Ajatuksia kasvihuoneistani

 Kuin aasin siltana edellisen postauksen otsikosta - Tykkään itsekasvatetuista tomaateista, ajattelin hiukan kirjoittaa kasvihuoneistani. Ne ovat osittain tarkoituksella jääneet hieman taka-alalle täällä blogimaailmassa, muuten ei kyllä, ovat hyvinkin aktiivisessa käytössä koko kasvukauden alkaen aina maaliskuun lopulta. Kasvihuone on minulle hiljentymisen ja rauhoittumisen paikka. 

Minulla on siis kaksi kasvihuonetta, 'lasihuone' navetan seinustalla ja isompi 'muovihuone' pellon laidassa. Kotimme on suojaisessa paikassa eli kasvuolosuhteet ovat suotuisat koko kasvukauden.


Muovihuone sai uuden katteen viime keväänä.



Lasihuoneeseen vien noin huhtikuun alkupuolella sisällä kasvattamani taimet. Siellä ei ole lämmitystä, mutta navetan seinä varaa päivän aikana lämpöä ja kasveilla on moninkertainen harsoteltta suojana. Lasihuoneessa taimetan siis tomaattien ja paprikoiden lisäksi vihanneksia ja kukkia aika laajalla rintamalla osan taimista itselleni ja hiukan lapsille eli taimetan tomaattien ja paprikoiden lisäksi purjoja, jättisipulia, erilaisia kaaleja, kurpitsoita, melooneita,  salaatteja ja yrttejä sekä kesäkukkamaani kukkien taimet sekä kaikki  kukkien juurakot. Ennen taimien siirtoa, ulkoilutan ne ennen lopullista istuttamista. Nautin suunnattomasti taimetuspuuhasta!

Microdwarfeja

Näissä isoissa laatikoissa taimet on helppo siirtää, niissä on pyörät alla.

Lasihuoneessa taimetuksen jälkeen kasvaa paprikat, chilit, hiukan tomaatteja, kasvihuonekurkkuja, meloneita ja basilikaa sekä tietenkin salaattia. Kasvihuoneessa en rajumpaa torjunta-ainetta käytä kuin kärpäspaperi. Harvoin mitään tuholaisongelmaa on. Paras torjuntakeino on istuttaa paprikoiden ja chilien kainaloon sitruunalle tuoksuvaa kääpiösamettikukkaa, samettikukasta siihen puuhaan ei riitä potentiaalia! Kääpiösamettikukka toimii kaalimaallakin!  

Muovihuone on siis loppusijoituspaikka. Muovihuoneessa kasvaa avomaankurkkuja, tomaatteja, basilikaa, kukkia sekä viinirypäleitä. Muovihuone on maapohjainen, katteena käytän syksyllä ajetun nurmen ja syksyn lehtien silppua ja se on todella hyvä tuohon tarkoitukseen. Kastelu toimii Saila-merkkisellä kastelunkannun jatkeella - hyvää liikuntaa, suosittelen. Loppukesästä kasvihuoneet muistuttavat viidakkoa, vaikka paljon versoja leikkaankin pois pitkin kasvukautta.


Tomaateille laitan nimilaput juuttinarulla riippumaan varteen, tieto lajikkeista pysyy siemenkeruuta varten varmempana.


Midnighti Sun

Ehdoton herkkutomaatti 'Malachite Box'

Tomaatteja meillä kasvaa Karen Olivierin North True- ja Karma-sarjaa, dwarfeja ja microdwarfeja sekä runkotomaatteja, pääosin siemenet hankin gurultani Åsa Larssonilta (Tomatmamman). Minulla on kasvussa muutamia kotimaisia vanhojakin lajikkeita ystäviltäni, joista olen todella iloinen saadessani niiden siemeniä kasvatukseen. Tomaattilajikkeita minulla kasvaa noin 50 erilaista + microdwarfit ja yritän pysytellä noin 80 taimen määrässä, kun kasvihuoneeseen täytyy mahtua myös kurkut, chilit ja paprikat sekä tietenkin kukkia. Chileistä kasvatan vain mietoja ja keskitulisia, opettelen niiden käyttöä hiljalleen ja meillä nuoriso on niistä ollut äärimmäisen kiinnostunut eli sato katoaa sopivasti luvan kanssa. Chilien kasvatuksessa ja lajikevalinnassa minua on ystävällisesti opastanut ystäväni chilimadame Yvonne, löytyy instagramin puolella osoitteesta @ybj6, Yvonnella on aivan käsittämätön chilitietous ja lajikemäärä sekä se taito jalostaa satoa!

Iso noin puoli kiloa (Chinook), pienet noin 10 grammaa

Rypäleitä meillä muovihuoneessa on kuusi erilaista. Vanhan Zilgan lisäksi Brita, Royal Madeleine, Guna, Agat Donskoi ja Kuzminski Sinii. Rypäleitä iso osa tulee tuorekäyttöön, osan pakastan ja viime syksynä teimme ensi kertaa niistä tuoremehuakin.

Jo alussa viittasin, miksi aika vähän kasvihuoneistani olen kirjoittanut ja puhunutkin on se, että olen saanut niin monenkirjavaa kommenttia tarhuroinnistani ja se ei aina ole ollut kovin positiivista, säästelen siis itseäni. Toki kasvimaan ohikulkijoilta olen saanut positiivista palautetta silmänilosta ja se lämmittää sydäntä!

Tällaistakin siis puuhastelen. Kasvihuonekasvatuksessa enää ei keskity sadon määrään vaan aromikkuuteen! Mikä onkaan ihanampaa, kuin kerätä kasvihuoneesta satoa ruokapöytään tai antaa sitä evääksi lapsille heidän lähtiessään koteihinsa. Kesänlämmin tomaatti on ihan parasta!

Mökkieväitä

Kaikkea hyvää Sinulle!

💚

6 kommenttia:

  1. Oih, mitkä ihanat kasvihuoneet! Noissa riittää tilaa kasvatuksille. Minä haaveilen kauniista, lasisesta kasvihuoneesta, mutta tuollainen iso maapohjainen muovikasvihuone voisi tässä vaiheessa olla meille järkevämpi vaihtoehto. Ei tosin ehkä ihan noin iso kuin sinulla, mutta kuitenkin huomattavasti nykyistä minikasvihuonettani tilavampi. Sinä kasvattelet vaikka mitä herkkua, silmäniloa unohtamatta. Kiitos kääpiösamettikukka-vinkistä, se menee ehdottomasti kokeiluun. Kastelukannun jatkeena toimiminen on todellakin hyvää liikuntaa. Ikävää, että olet saanut negatiivista kommenttia puutarhuroinnistasi. Sinulla on ihana puutarha ja upeat kasvihuoneet kaikkine kasvatuksineen. Saat olla niistä ylpeä. Mukavaa, että ohikulkijat antavat positiivista palautetta ja ihanaa, kun luot heille silmäniloa. Mukavaa viikkoa! <3

    VastaaPoista
  2. Dear Saila!
    I am so impressed with everything you grow and manage. It must be great to have two greenhouses when you grow as much as you do. Your own grape juice sounds absolutely delicious. What is the name of that grape variety with the peach-colored grapes? They are so beautiful to look at. I planted two grapes in pots last summer and they have been in the greenhouse this winter. I don't know if they are alive yet. They are well wrapped.

    All the best to you!
    Hugs!

    VastaaPoista
  3. Aivan mahtavat kasvihuoneet! Itsekasvatettu on ihan parhaan makuista!

    VastaaPoista
  4. Kiva, että kirjoitit kasvihuoneistasi ja vihannesten kasvatuksestasi! Minusta on aina todella mielenkiintoista kuulla erilaisista kokemuksista ja toimintatavoista, niistä voi keksiä itselle uusia ideoita. Asioita voi tehdä niin monella tavalla, eikä suoriltaan kannata tyrmätä perehtymättä tarkemmin. Erilaiset olosuhteet vaikuttavat myös valittuihin toimintatapoihin, esimerkiksi meillä on niin hallanarka paikka (toukokuussa on usein koviakin pakkasöitä) keväällä ja alkukesällä, että joudun sen vuoksi kasvattamaan kasvihuoneessa eri tavalla kuin tekisin, jos tilamme olisi korkeammalla ja suojaisemmassa paikassa.
    Sinä saat mahtavan määrän taimia mahtumaan noihin kahteen kasvihuoneeseen ja muovihuone taitaa olla aikamoisen tilava. Se kyllä helpottaa kasvatusta.
    Itsekasvatetut vihannekset ovat niin maukkaita ja olen vieläkin kiitollinen sinulle hyvistä tomaattilakikkeiden vinkeistä :).

    VastaaPoista
  5. Niin ihanat satohuoneet nuo sinun kasvihuoneesi! Tai miksi niitä voisi sanoa... herkkuhuoneet, runsauden sarvet, makuelämyshuoneet... monta nimeä voisi olla. En ymmärrä, kenellä voi olla moitittavaa tai kritisoitavaa, mutta nettimaailmasta kyllä löytyy mitä kummallisimpia kotikriitikkoja. Ei siitä sen enempää, keskitytään positiiviseen! Ihana ajatus antaa lapsille viemisiksi maukkaita tomaatteja, chilejä ja muuta satoa.

    VastaaPoista
  6. Onpa sinulla todella monipuoliset ja upeat kasvivalikoimat kasvihuoneissasi. Varmasti tietämyksesi vuosien kasvatuskokemusten kautta on todella hyvä. Ei voi kuin ihailla. 😊😊

    VastaaPoista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!