Kivipellon Saila

torstai 2. toukokuuta 2019

Sääennustus

Huhtikuun lämmin sää herätteli 
sipulikukkia ja perennoita kasvuun. 
Pionit nukkuivat. 
Ihmettelin, kunnes äkkiseltään muistiin, 
ettei tämä ole kuitenkaan ensimmäinen kerta, 
kun huomaan pionikasvustossa tämän tyyppisen reaktion.

Pionit siis ennustivat hitaalla kasvullaan tietenkin 
viilenevää säätä! 

Vaikka ilma olikin lämmin, maassa on vielä se tietoisuus vuodenajan kohdasta - näin ainakin jaksan uskoa. 

Pioneista luonnonlajit ovat heränneet ensin. 

Valkokiinanpioni (Paeonia lactiflora v. Trichocarpa)
Tillipioni  (P.tenuifolia 'Plena')
Vaikka kuolanpioni on ns. luonnonlaji, se on viivytellyt poikkeuksellisen paljon heräämistään tänä keväänä. 
Se olikin suuri ihmetyksen aiheeni!

Kuolanpioni (Paeonia anomala)
Juhannuspioni - tai kuten meillä sanotaan - talonpoikaispioni on heräillyt talviunesta tosi verkkaisesti. 

Juhannuspioni (P.humilis)

Kaikkein suurimmaksi ovat kasvaneet hybridit 'Red Charm', 
hyvänä kakkosena 'Lemon Chiffon'. 

'Red Charm'

'Lemon Chiffon'
Katan aina syksyisin pionien varsista ja syksyn lehdistä 
kasvustolle 'sateenvarjon', 
jonka suojassa aarteeni saavat nukkua talviunensa. 
Keväällä raottelen peittoa jättäen sen paikalleen
kesän ajaksi maan katteeksi. 
Pionien lehdet herättävät joidenkin mielestä 
varsin sotkuisen yleisvaikutelman, totta, 
mutta tavoitteenani on saada kasvustolle sellaista kasvupojaa kuin niillä on ollut luonnossa. 

Harrastan siis pioneillakin kateviljelyä ainakin toistaiseksi, 
meillä ei vielä ole kotiloita - onneksi. 
Kaikki pionini kasvavat rinteessä ja tykkäävät elämästään.

Toivotaan, että säätietojen lupaamaa talvikeliä ei tulisi!

Valkokiinanpioni (Paeonia lactiflora v. Trichocarpa)

Mukavaa loppuviikkoa 
ja pian alkavaa viikonloppua!

58 kommenttia:

 1. Kaunista:) Meillä on nähty krookuksia, jotka kuihtui jo. Helmililjan kukat on pikkusormen pään kokoisia vasta. Tulppaaneilla pelkät varret vasta. Paljon meillä ei muutenkaan ihasteltavaa ole, mutta niiden vähienkin tuloa on kiva käydä katselemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, olin ihan viikkovillissä. Tästä sun blogisi lopputekstistä tajusin taas että loppuviikkoahan tämä nyt onkin:)

   Poista
  2. Mukavaa, että ihasteltavaa kuitenkin löytyy ja nyt jos tulee kylmää ja lunta niin parempi ettei kasvit liian aikaisin nouse. Juu, nyt mennään loppuviikkoa kohden 😉🌺.

   Poista
 2. Hyvä tietää etteivät pionit hätkähdä katteesta. Minulla viime kesänä istutetut pionit ovat nousseet nopeiten, muut ovat olleet hitaita mutta hyvä koska kylmää kyytiä on luvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vuosikymmeniä pioneita jo katteessa kasvattanut ja ovat tykänneet, enkä siivoa katetta pois vaan se jää kasvavan lehdistön alle. Siinä on puolensa - kastella ei tarvitse edes pioneiden alla kasvavia sipulikukkia. Pioneitahan ei kovin tarvitse lannoittaakaan. Leikkaan syksyllä versot taimen suojaksi (joskus taittelenkin vain, ettei putkikomaista varrentynkää vesi mene juurakkoon) ja sitten laitan syksyn lehtiä taimen omien lehtien lisäksi. Hyvin kasvavat. Toivottavasti sää ei ihan niin hurjaksi muutu kuin on luvattu!

   Poista
 3. Dear Saila!

  It's always so nice to watch peonies when they grow in spring.
  You have many beautiful peonies.
  I wish you a nice day!
  Hugs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hello Marit!

   Yes it is, first they are so small and red, slowly bigger and bigger and at last gorgeous and awesome, the buttons open to an incredibly beautiful blooming. I have about 40 different peonies, in all 60 plants.

   Thank You! It's so cold here, the wind is blowing heavily and it's snowing a little. Did the winter come back 😢?

   Greetings!

   Poista
 4. Siälon jo pitkällä osa piooniista. Toivottavasti eivät kärsi kylymyyrestä. Tua tillipiooni o hauskan näkööne. Mullon just tullu vasta punaasta näkyvihin, kualanpiooni tiätysti pisimmällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, vallankin hybridit ovat nousseet aikaisen lämpöaallon herättäminä, luonnonlajit maltillisemmin. Toivottavasti ei lunta ja pakkasta tulisi paljoa ainakaan! Tillipioni on hauska, se on noin 10 cm korkea tappi 😉, kuolanpioni on viisaampana odotellut maan alla ja kasvanut hissuksiin.

   Poista
 5. Täällä kuolanpioni näyttää pienesti heräämisenmerkkejä.
  Ja voi, täällä nakkelee nyt hiljaksiin lunta ja kylmä on :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on niin mahdottoman kylmä, meillä käy ihan mahdoton tuuli ja se lisää kylmyyden määrää! Meillä hybridit ovat uhkarohkeasti nostaneet päätään - saa nähdä kuinka tämä kylmä jakso vaikuttaa kukintaan.

   Poista
 6. Minäkin ihmettelin, missä viivyttelevät pionieni piipot. Eipä minulla olekaan kuin kaksi pionia, mutta kun joskus puskevat suoraan viimeisten lumien seasta ja nyt oli kuitenkin pitkään lämmintä. Luulin, että ovat kuolleet talven aikana, mutta nehän vain odottelevat takatalven yli! Loistavaa! Tästä lähin katsonkin pionien silmuista, milloin uskaltaa tehdä ensimmäiset kylvöt kasvimaalle tai istuttaa perennantaimia ulos. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon aika moniin tällaisiin luonnon merkkeihin ja jälleen pionit ennustivat vielä kylmää kautta ja se taas tuli - eipä ole ensimmäinen kerta! Meilläkin välillä pionien piipoilla on niin kiire, että lumi ja jääkään ei niitä pidättele!

   Poista
 7. maatiaiset ymmärtää pysytellä maan suojissa viel, fiksuja ovat;)
  kurkin eilen kuolanpionin alkuja, hyvältä näyttivä pienet punapäät. itsekin annan pionien varsien kuivua paikoilleen, en koskaan leikkaa niitä syksyllä.
  ilma on todella viilentynyt, kyl vähän jännää, miten noiden kevään hätähousujen käy, jos saavat lunta kukilleen ja nupuilleen. toivotaan parasta ja pelätään pahinta;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maatiaiset ovat fiksuja ja uskon totta tosiaan, vaikka ilmasto lämpenee niin maan alla on se viisaus kuitenkin vielä. Meillä muutamat muutkin perinnekasvit ovat viivytelleet heräämistä viisaasti! Pionien varret toki ovat aika rytöisen näköiset, mutta leikkaamatta olen ne jättänyt - kaatanut vain ja katetta laittanut päälle. Aina ovat jääneet lehvästön suojaan maanparannusaineeksi ja suojaksi maan pikkueliöille.

   Saa nähdä kuinka kylmyys vaikuttaa hätähousujen kukintaan, toivottavasti sää olisi kuitenkin edes hieman armollinen ja pelätään pahinta kuitenkin!

   Poista
 8. Täällä taitavat pionit olla vielä hintaampia, niin paljon isommalta näyttää kuvissasi näkyvä kasvu. Luonnonlajit eivät siinä eroa täällä juurikaan kiinanpioneista. Sen verran kasvua kuitenkin on, että toivottavasti ei tule isoja pakkasia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ei tulisi kovin mahdottomia pakkasia ja lunta, toivottavasti pionit ja muut aikaiset herääjät kestäisivät. Meillä hybridit ovat ilman muuta uhmakkaimmin nousseet maasta. Toivottavasti kylmyys ei vaikuttaisi kukintaan!!

   Poista
 9. Mukavaa loppuviikkoa ja toukokuuta Sinulle :)

  VastaaPoista
 10. Niin, toivotaan parasta eli pysyköön poissa nuo lumisataat tai ainakin niissä kohtuutta. Sade tekee kyllä kasvustolle hyvää, mutta lumesta ei niin väliä.
  "Kyllä vanha kansa tietää" eli nyt nämä tosi lämpimät päivät tiesivät myös tulevaa, kylmyyttä ja sadetta. Onneksi minulla nuo kaksi pionia täällä ovat vielä aivan pieniä punaisia alkuja ja hyvä niin.
  Maassa on vielä kylmä henkäys ja samoin ilmassa ja nästä minua kesäkodin naapurini muistutti eli varhainen kevät pitää pintansa, vaikka päivällä olisi hyvinkin lämmintä.
  Kaikesta huolimatta toivon tulevasta kesästä lämmintä ja auringon paistetta. Odotellaan kevättöille kelvollista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä toivomme, mutta aikas huonolta näyttää! Nyt käy niin mahdottoman kova tuuli ja on niin kylmä! Lämmin sade tekisikin hyvää!

   Vanha kansa tietää nivelet, luissa ja ytimissä taas tuntui tuleva sää. Lämpimän jakson aikana maassa ja ilmassa oli vielä kylmä henki (lapsena sitä aina ihmettelin, kun aikuiset niin sanoivat - elämä on opettanut mitä se tarkoittaa).

   Odotellaan silti kukkivaa ja satoisaa kesää ja hyvää pihatyökeliä viikonlopuksi!

   Poista
 11. Pionit alkavat heräillä ja säätiedotus lupaa räntää! Meillä on osa vielä havujen peitossa ihan tuon takatalven vuoksi. Toivotaan että siitä selvitään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin vielä on havuja ja runkosuojia vielä paikallaan, juurikin luin noita pionien 'ennustuksia' ja siksi jätin vielä osan paikoilleen, toisaalta aloitin kylvötkin, osalle vihanneksista ja kesäkukista tekee hyvää pieni kylmäjakso ennen itämistä.

   Poista
 12. Täälläkään pionit eivät vielä kovin korkealle kurkottele, mutta silti pelottaa, että saavat lunta ja pakkasta niskaansa ja eivät sitä kestä! Minun pitäisi myös vahvemmin alkaa toimimaan tuon kattamisen mukaisesti, olisi opeteltava sietämään vanhoja oksia ja lehtiä eikä aina mennä siisteys etusijalla. Varmasti kasveille paremmat olosuhteet sinun tavallasi. Meinasin seuraaviksi päiviksi varautua suojaamaan muutamia kasveja, hain havut takaisin kasasta, johon olin ne jo ehtinyt viedä pois ja hallaharsot vedän vielä päälle. Ällöttää tällainen takatalvi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ihan mahdottoman paljoa ei lunta tulisi eikä pakkastakaan - meillä käy nyt vain niin mahdottoman kova tuuli, joka lisää pakkasen purevuutta. Eilen lisäsin vielä muuttolinnuillekin syötävää automaateille.

   Tuo kattaminen on tosi hyvä juttu, vallankin jos ei ole kotiloista pelkoa. Ennen meikkasin katteen mullalla, nykyisin en enää tee sitäkään - aika pian kate peittyy maan suojaksi versojen kasvaessa. Kuivalla jaksolla kate auttaa pitämään maan pinnan suojaisena ja kosteana, tekee hyvää pikkueliöstölle ja maasta nouseva kosteus ei häviä. Ihan kaikkia suojia en ottanut pois, osa runkosuojistakin on vielä paikallaan ja havujakaan en poistanut kaikkia. Pionien 'ennustus' piti taas paikkansa 🌺.

   Tällainen takatalvi on kohtuuton 😢 ja ankara!

   Poista
 13. Huimaa keliä lupasivat. Kylmää ja lunta paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta vallankin maan itäosiin, ihan hirvittää mitä on tulossa! Nyt tuo kylmyys tuntuu vieläkin kovemmalta, tuuli sitä vielä korostaa!

   Poista
 14. Noilla varhaisilla nousijoilla on jokin mystinen pakkasneste suonissaan, kun kestävät muutamia pakkasasteita ihan helposti. Eteläisillä lajeilla se puuttuu, jolloin kylmät tekevät tuhoa. Pahoja kelejä ennustetaan tänne pohjolaan, mutta toivotaan parasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, jotain niillä on ja siitä on hyvä esimerkki särkynytsydän - kesähalla sen veisi heti, mutta keväällä se kestää melkein mitä vaan. Toivotaan, että ihan niin hurjaa keliä ei tulisi, mitä on luvattu!

   Poista
 15. Kylmä yö tulossa. Hyrr,, lumesta ei olisi enää niin väliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkasen puolelle meni meillä ja ensi yön pitäisi olla kai vielä kylmempi! Lunta en minäkään enää kaipaa. Vein eilen vielä linnuille evästä ruokintapaikalle, säälittää muuttajat - meillä näkyi jo pääskyjäkin...voi ressukoita!

   Poista
 16. Täällä meillä pionit ovat vielä onneksi aika maltillisissa mitoissa.
  Toivotaan, että kaikki kasvunsa aloittaneet kasvit selviävät luvatuista kylmistä päivistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onneksi siellä pionit ovat olleet maltillisempia keväisessä kasvussaan! Toivotaan sitä ja toivotaan, ettei ihan niin mahdotonta keliä tulisi kuin on luvattu!

   Poista
 17. Niin, täällä on lumi maassa ja hyytävää. Kasvarihommatkaan ei oikein menny putkeen ;)
  Mutta tosiaan on vasta toukokuun alku ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman tuo lämmin huhtikuu sekoitti sisäistä kalenteria - helpostihan siinä sekaisin menee, kun ilma on hunajaa, mutta vasta alkoi toukokuu. Kevät osoitti taas keikkuvaisuutensa.

   Poista
 18. Tässähän tuli monta hyvää selitystä sille, miksi pionit ovat tänä keväänä kovin maltillisia. Toisaalta niillä ei mitään kiirettä olekaan. Vain me ihmiset innostuimme varhaisesta lämmöstä kuvittelemaan kevään olevan pidemmällä kuin onkaan. Hyiset säät sitten luvatusti saapuivat ja maassa on hennosti lunta. Taivaalta ripottelee lisää. Eiköhän tilanne vähitellen muutu, toivon.
  Arkipyhät ovat sotkeneet päiväjärjestyksen tyystin, mutta kalenterin mukaan näyttää olevan perjantai. Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, pioneita olen vuosikymmenet tarkkaillut ja tullut siihen tulokseen, että maassa on vuodenaikamuisti parempi kuin omassa päässä tai alkaneessa ilmastonmuutossäässä. Lämmin laittoi helposti hurmaantuvan tarhurin pään sekaisin, mutta toukokuuta aloitellaan juuri. Sama tyyppinen sää oli toukokuulla pari vuotta sitten...esikoinen silloin vihittiin ja hääkuvat otettiin lumisateessa!

   Mutta ei tämä tästä pahemmaksi voi enää mennä, ensi viikolla pitäisi jo sään lämmetä!

   Kiitos!

   Poista
 19. Minä ajattelin peittää nyt ensiyöksi harsolla pionit. Vesisaavit oli jäässä tänä aamuna .Mustaviinipensaat on jo tehnyt nuput . Voi harmitus tätä takatalvea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt olikin tosi rankka takatalvi, koetteli! Meillä onneksi ilman peittelyäkin vahinkoa ei tullut kovinkaan paljoa - onneksi!

   Poista
 20. Onpa sulla jo isoja pioneja. Meillä ei ole kuin krookukset ja sinivuokot kukassa. Narsissit nupuilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mulla on aika monta pionia kertynyt vuosian varrella. Ihanaa kukintaa sinulla onkin tiedossa!

   Poista
 21. Kuolanpionit ovat tosiaankin hidastelleet kasvuunlähdön kanssa, vaikka ovatkin aikaisia kukkijoita. Hyvä, kun eivät hötkyile, kun kevätsäät ovat näin arvaamattomia. Toivottavasti pian taas lämpenee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuolanpionit eivät hötkyile, niillä on sään tuntemus perimässään - malttavat odottaa keikuttelevan kevään oikkujen laantumista. Keväinen sää on arvaamaton! Toivottavasti sää pian lämpenisi!

   Poista
 22. Toivottavasti kukkasesi eivät ole kärsineet tästä takatalvesta. Onneksi meillä on kevätkukkaset vasta nousemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi eivät paljoa kärsineet, vain yksi katkennut keisarinpikarililja - onneksi! Teillä on keväinen kukinta vielä edessäpäin!!

   Poista
 23. Sääennustus piti täällä meillä paikkaansa, vaikkakaan lunta ei tullut niin paljon kuin olisi voinut. Ilma on kuitenkin todella hyytävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilma oli todellakin jäisen hyytävä! Tuuli niin mahdottoman kovaa, joka vielä lisäsi kylmyyden tuntua. Säätieto oli kerrankin oikeassa!

   Poista
 24. Aika talvista ollut pari päivää! Meillä ei lunta onneksi ole. Toivottavasti pionisi selviävät kukoistakseen kesällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvinkin talvista, mekin säästyimme suuremmalta lumen tulolta - tuuli vain oli niin mahdottoman kova ja hyinen! Samaa toivon minäkin, keväällä kasvit kestävät kylmää paremmin kuin syksyllä.

   Poista
 25. Muistelen niitä aikoja kun Haapasalmen koululla ol hiihtokilipailut vappuna. Ol muutama kymmenen vuotta sitten! Hyvin kerittiin vielä nauttii kesästä. Pionit piätään nosteloo tiälläkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, hiihtokilpailut vappuna 😊🌼, mutta kyllä kevät tullessaan etenee useinkin melkoisin harppauksin! Onneksi monet perennat ovat keväällä hyvinkin kylmänkestäviä!

   Poista
 26. Ihanat kevään merkit :-)
  Toivotaan hieman lämpenevää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, lämpöä pieni annoksin jotta tästä ihanasta kevään heräämisestä saisimme nauttia! Lumi ja pakkanen riittää jo 🌼😊

   Poista
 27. Kyllä pionit tietää. Vanhat lajit ovat viisaita, osaavat elää niin, että tulee paras lopputulos. Tuo kattaminen on hyvä konsti myös muilla kasveills. En koskaan leikkaa kasveja syksyllä vaan talven törröttämisen jälkeen keväällä.

  VastaaPoista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!