Kivipellon Saila

tiistai 19. heinäkuuta 2016

Herne

Jos maailmassa saisin viljellä vain yhtä kasvia, se olisi herne! Olen, kuten usein olen maininnutkin, täysverinen hyötyviljelijä. Kasvien muodot, värit eri valaistuksissa, kukat, sato ja kauneus ovat lähellä sydäntäni! Entä sitten herkuiksi säilötyt aarteet, oman maan ensisato lautasella!

Mutta herneet...ei ihan tavalliset kaupan edestä ostetut, vaikka hyviä nekin ovat! Herneet versoina, kukkina, satona, upea kasvi! Meillä kasvaa muutamia eri lajikkeita...


...ja tietenkin täytyy muistaa, miten herne hoitaa maata!

Ihana kasvi! Suosikkini!

Mukavaa viikonjatkoa!

51 kommenttia:

 1. Herneistä pidän minäkin. Salaatissa ne maistuvat tosi hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herneet ovat tosi hyviä, pitäisi muistaa pakastaa lituja talveksi!

   Poista
 2. Oi, herneisiin tulee suorastaan himo! Kun aloittaa syömään, ei pysty lopettamaan.
  Oli herneitä sitten litra tai ämpärillinen.
  Sunnuntaina ostettiin sieltä Anttilan tilalta ämpärillinen herneitä (ämpäri+herneet yht. 15 euroa). Tänään ostin toisen ämpärillisen, sain jo kympillä, kun ostin niin paljon vadelmia :D.
  Sieltä saa tosi hyviä herneitä, pulleita ja vastapoimittuja, melkein kuin omasta maasta.
  Meilläkin oli joskus isot hernepellot, myytiin niitä torilla samalla kun myytiin mansikoitakin.
  Parhaimpia herneet ovat kuitenkin suoraan pellosta syötyinä, piti keväällä taas kylvää pieni hernepelto, mutta unohdin. Mikä moka!
  Sinulla on kauniita sinikukallisiakin herneitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, uskomaton himo, vaikka vatsa olisi jo täynnä, lopettamaan ei pysty, itse syön herneet ja kanoille vien kuoret :D

   Vastapoimitut herneet ovat parhaita, nyt halusin montaa sorttia herneitä ja vähän hifistelyä mukaan! Sinikukkaiset ovat 'Golden Sweet' herneitä ja ne tekevät supermakeat herneet ja palonkin joka myös maistuu makealta! Palko on lempivärinen - keltainen! Harmi että unohdit oman hernemaan kylvää...ensi vuonna sitten :D

   Poista
 3. Herneet ovat hyviä. Meilä taisivat matoset iskeä niihin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi että madot pääsivät nauttimaan satosi, herneet maistuvat niin hyvälle!

   Poista
 4. Kauniita ovat juu ja tosi herkullisia. Mulle tulee herneistä ainan ihan lapsuus mieleen, meillä oli kunnon hernemaa ja tietysti hajuhernettäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki herneet ovat ihania, vallankin hajuherneet, mutta ihan nättejä nuo sinikukkaiset herneetkin ovat, kukka vain on pieni! Minullakin herneet ovat lapsuudesta asti olleet ihanuuksia!

   Poista
 5. Herneet ovat herkkua ja kuten Pirkko totesi, niistä tulee lapsuus mieleen. Mummun kodin viereinen pelto oli laitettu herneelle ja lapsena oli suorastaan juhlaa seisoa pientareella syömässä kirjaimellisesti herneitä suoraan pellosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, suuren juhlan tuntua, loppumaton hernemaa! Ihanaa! Herneet ovat herkkua!

   Poista
 6. Ihania herneitä ja noin paljon!! On sinulla herkkuja! Meillä laitettiin kotona ennen hernettä ja kauraa yhdessä peltoon, ja isä sanoi ettei saa tallata mutta sinnehän mentiin kun silmä vältti.. :D
  Herneen versotkin ovat hyviä salaatissa, jos raaskii niitä siihen kerätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herneet ovat niin ihania! Kauran kanssa sitä kylvettiin, maata parantamaan, puitiin sitten syksyllä...hernemaan kutsua ei voinut välttää! Herneen versot ovat niin maukkaita, mukava lisä salaattiin! Herneistä tulee mieleen niin monta ihanaa muistoa!

   Poista
 7. Meillä toi savimaa vie voiton herneestäkin. Parina kesänä olen yrittänyt maata hoitaa juurikin tuolla kaura-hernecombolla. Huonolla menestyksellä. Tänä vuonna laitoin hernettä lavakaulukseen ja isoon ruukkuun. Hyvin ovat kasvaneet ja kohta päästään niitä syömään. Kuinka ollakkaan, herne-kaurakasvustokin näyttäisi olevan hengissä tänä vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Savimaa kehittää mielikuvitusta suuresti, olen oman maani kanssa mutapainia paininut jo yli kymmenen vuotta ja uskon saaneeni niskalenkin ja tainnutettua sinisen saven, tosin mielikuvitusta ja paljon työtä se on vaatinut!

   Mukavaa että saat hernesatoa, sitä ei voita kesäherkkuna kovinkaan moni muu herkku :D Tämä kesä on varmaan ollut suotuisa herneelle!

   Poista
 8. Täysin samaa mieltä, Herne on paras. Ja sillähän voi lannoittaa maatakin. Meillä vaan fasaanit nyppivät joka ainoan herneen maasta ja jäljelle jäi vaan multa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herne on paras ja harmi että fasaanit keksivät hernemaasi! Omani peittelin hyvin mullalla, meillä kyyhkyset ovat usein olleet paikalla nyppimässä herneitä istutusvaoista. Nykyään kylvän ne aika syvään juuri tuosta samasta syystä! Herneen maanparannus on kyllä huomioitavaa!

   Poista
 9. Minunkin maaltani pitää löytyä joka vuosi hernettä, tosin ihan parin metrin verran. Niistä kinastellaan saman lailla kuin mansikoista.

  VastaaPoista
 10. Vastaukset
  1. Luulin että olen jotenkin poikkeuksellinen aikuinen (melkein vanha) ihminen, joka tykkää herneistä, ihanaa että meitä herneistä nauttijoita on niin paljon!

   Poista
 11. Herne kuuluu minunkin hyötykasvi suosikkeihini:)

  VastaaPoista
 12. Minulle oli uutta, että hoitaa maata, mutta muutenhan herne on jopa nättikin ja vehreä. :) Ymmärrän hyvin, että herne on sydämesi valinta.

  Ihanaa viikkoa Saila sinne herneiden keskelle. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia!

   Herneen juuristossa on sellaisia nystyröitä, se kerää typpeä maahan ja versot aikanaan sitten kuohkeuttavatkin maata jos niitä ei käännä liian syvään, maanparannukseen oivallinen kasvi! Ihana herkku kaiken lisäksi!

   Poista
 13. Voi miten paljon! Meillä on vain viitisen metriä yhdessä rivissä, mutta justiinsa passelisti, jotta saadaan apposia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on aika iso kasvimaa ja tykkään patologisen paljon herneistä, aion pakastaa lituja ja herneitä, mutta on tuo 'Golden Sweet' -lajike, joka tekee KELTAISIA hyvin makeita palkoja, säikeettömiä, ja niitä aion pakastaa ainakin joulupöytään!

   Poista
 14. Onpa vahvat varret herneissä. Laitoin isännälle kasvamaan herneitä, kun itse olen niille allerginen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herne on aika allergisoiva, vaikka onkin ihana kasvi! Maanparannukseen oivallinen :D Varret ovat aika vahvat :D maani on hiljalleen parantunut, uskon!

   Poista
 15. Moikka. Kasvien viljely on todella hyödyllistä, tietää mitä syö. Ja ovat paljon parempia kuin kaupasta ostetut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysverinen hyötyviljelijä ja sydämeni sykkii niin maatiaisperunoille ja herneille kuin muillekin kasveille, jotka eivät ole F1-tuotantoa, tietää tosiaan mitä syö, nautin myös kasvimaalla puuhastelusta :D

   Poista
 16. Moi. Kyllä itse kasvatetut marjat,vihannekset ovat parhaita. Herneet ovat herkkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat niin suurta herkkua niin vihannekset kuin marjatkin! Nyt on aika kaikenlaiseen säilömiseen, jotta talvellakin voisimme herkutella :D

   Poista
 17. Herneet on herkullisia just suoraan penkistä.
  Ihania nuo herneiden kukkaset kuin pienet perhoset

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parasta juuri niin! Herneen kukat ovat niin kauniita ja niissäkin löytyy variaatiota väreissä.

   Poista
 18. Hernettä pitää olla kasvimaalla. Yleensä kylvän kaksi kylvöstä parin viikon välein. Silloin riittää tuoretta naposteltavaa. Viime vuonna keräsin myös siemenet omista herneistä ja itivät hyvin. Ovatko nämä sinikukkaisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat nämä sinikukkaisia tai oikeastaan tuo kylvös on Hyötykasviyhdistyksen 'Herne monivärimix', jossa on kolmea lajiketta: 'Shiraz' violetit palot ja sinertävän kirjavat kukat, pähkinäinen maku, 'Golden Sweet' hyvin makeat palot, keltaiset ja malvanväriset kuvat sekä 'Oregon sugar pod' valkokukkainen ja makeapalkoinen, palko pitkä. Lisäksi on kolmea muuta sorttia joiden kasvutapa hiukan poikkeaa toisistaan. Olen siis herneherkkusuu :D :D :D Hernettä pitää olla kasvimaalla joka vuosi!

   Poista
 19. Minäkin tykkään! Herneitä voisi syödä vaikka kuinka.

  VastaaPoista
 20. Vastaukset
  1. Herneen kukka on tosi kaunis ja maistuu niin versot kuin palot ihanalle!

   Poista
 21. Herne onkin hyvä hyötykasvi ja kauniskin kukassaan.

  VastaaPoista
 22. Minulla on mieletön rakkaus hernekasvien hiemon lajeihin, kukissa, puissa ja pensaissa. Niissä on mitä ihmeellisimpiä ja kiehtovimpia lajeja. Jo pelkkä tavis merinätkelmä, miten kaunis se on. En ole ehtinyt blogeihin, olen rakentanut kahta penkkiä, heivasin vesiaiheen ylös, saa nähdä hylkäänkö kokonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hernekasvien suku on aika ihana kaikkinensa, koitan pidätellä itseäni ja pysyä vain näissä kasvimaalle kylvettävissä, vaikka hernesuvun puut houkuttavat, vaikka tuo kasvuvyöhyke (III) hiukan rajoittaa!

   Olen harmitellut samaa asiaa...blogistaniaan haluaisin tulla useammin muuta aika on rajallinen ja pihatyöt viettelevät!

   Poista
 23. Oikeaa hernerakkautta!
  Minäkin pidän kovin herneestä. Meillä on vaan kahta lajia hernettä.
  Pikkuiset sormet niin mielellään käyvät hernemaassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellista ikuista rakkautta!

   Voi miten ihanaa on varmaan katsella kun pienet sormet poimivat palosta yksitellen herneen kuin aarteen :D

   Poista
 24. Kattelin näitä kuvia eilen illalla ja mietin, että mitäs meidän hernemaalle kävi - kun sitä ei siis ole...
  Tosiaankin hyvin valittu lajike, kaunis ja hyödyllinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä oikein hernemaallesi kävikään...no ensi vuonna sitten taas...!

   Herne on ihana kasvi!

   Poista
 25. Herneet kuuluvat hyötytarhaan. Minullakin kasvaa muutamaa lajia, pitääkin mennä korjaamaan sokerihernesatoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herneet ovat hyötytarhan aatelia! Aion alkaa samoihin puuhiin, ajatukseni joulupöydän suussasulavista herneenpaloista kiehtoo jo nyt!

   Poista
 26. Hyvät ystävät, pahoittelen, että vastaan ihaniin kommentteihinne näin viiveellä! Piha viettelee illalla ja päivä kuluu töissä! Mutta lämmöllä kiitän näistä ihanista kommenteistanne ja halusin vastata niihin, jokaiseen!

  VastaaPoista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!