Kivipellon Saila

maanantai 27. kesäkuuta 2016

Jotain luvassa

Mennäänkö muovihuoneeseen?

Sadesää on mitä parhain keli puuhastella kasvihuoneessa. Tomaatit ja paprikat ovat jo vahvassa kasvussa samoin kurkut, kasvihuonekurkut ja hunajamelonit. Siemenkylvöjä vielä eilen tein, tarkoituksella näin viiveellä. Lomani on elokuulla ja pääsen silloin nauttimaan niin kukista kuin kuivattavasta basilikasta ja tillistä. tillin kukinnot saan kurkkuihin, joita myös pääsen silloin säilömään. Kasvupenkit ovat vielä surullisen paljaita, mutta katan ne mahdollisimman pian ruohokatteella, se helpottaa kastelua ja lannoittamista suunnattomasti!

 Istuttelin muovihuoneeseen taimiressukoita, sopivia sinne. Vahva maa ja lämpö auttavat niitä ottamaan kasvun kiinni ja voimistumaan nopeaan. Kasvihuoneeseen olen vuosien varrella laittanut kaikenlaista kukkaa kasvamaan tomaattien ja kurkkujen rinnalle ja alle, kaikenlaisella menestyksellä. Järjen kanssa noissa istutuksissa ei ole mitään tekemistä. Olen varhaisempina tarhurivuosinani kasvattanut tomaattien alla mm. köynnöskrassia samassa tarkoituksessa kuin kääpiösamettikukkaa, tulos kirvojen suhteen oli erinomainen, mutta kuvitelkaapa...köynnöskrassi, avomaankurkku ja tomaatti yhteiseen kasvunhurman tanssiin kietoutuneena,läpipääsemätön viidakko ilman viidakkoveistä! 

Mutta tänään yritin olla järkevä, Nöpö oli valvomassa. 


Tärkein kukka nykyään on kääpiösamettikukka 'Red Gem' liekkililja kuten vävykokelas sitä kutsuu! Oivallinen nimi upealle kasville. Tuo pieni ressukka kasvaa voimalla yli puolimetriseksi pensaaksi suojellen paprikoita kirvoilta.

Ressukat tuossa keskellä.
 Kirvoja olen yrittänyt torjua monella tapaa: Valkosipuli-parafiiniöljy-mäntysuopaliuoksella, nokkossumutteella, neem-öljyllä. Neem-öljy on kyllä luonnonmukainen (chilimiehiltä saatu vinkki!) ja oivallinen aine, parasta se on kyllä ruusuille. Uskon että kääpiösamettikukka häätää myös muurahaisia, jotka viihtyvät hyvin kasvihuoneen lämmössä kuivemmilla paikoilla.  Onko kukaan tehnyt sumutetta kääpiösamettikukasta ja onko sumutteen tehosta kokemusta?

Muovihuoneen kaikki rypäleet selvisivät hengissä viime talven. Kolme lajiketta paleltui maata myöten, mutta uusi verso nousee kaikista ja siitä olen ilonen. Muutama taimi ei talvesta välittänyt, uhmakkain oli vanha Zilga.
Zilga
Briitta, vasemmalla pikkuinen
Madeleinen Royal, erinomainen makea lähes siemenetön rypäle.
Rypäleistä saamme jälleen tuoremehua lingottua talveksi, näkyy satoa tulevan.

Lasihuoneessa vielä hetkinen piipahdetaan...täälläkin kukkii tomaatit! Vaikka en ole Ildin suuri ystävä, yhden taimen istutin, jotta saan siitä jälleen uuden siemenen.

Ildi ja tuhat kukkaa

Ola polka
Ola Polka ja Ildi ovat erinomaisia avomaan tomaatteja.

Myös hunajamelonit ovat vahvassa kasvussa (samettikukkia hunajamelonitkit tarvitsevat!) ja pikkuiset kasvihuonekurkut samettikukkamuurin suojassa. Katetta pitää laittaa tännekin!Vielä on jokunen taimi matkalla maahan istutettavaksi.


Ja lopuksi keltaterapiaa. Ostin Tukholman messuilta päivänlilja-lajikkeen (kaksikin), hurmaannuin aivan...vaaleanpunainen rimpsureunainen...ja sitten alkoi nuppu nousta maasta...

'Darla Anita'
Voi Anita minkä teit!
Mukavaa kesäviikkoa, nautitaan sateesta!

Oliiviyrtti Uudenkaupungin messuilta

49 kommenttia:

 1. Voi Anita :-D ! Hitsi. Olisiko keltapäivänlilja sitten, kukka vähän sen mallinen.
  Mahtavaa satoa, mykistyin noista kasvihuonekuvista!
  Lupaan, että saamasi verenpisaran pistokkaista EI tule keltaisia kukkia. Toivottavasti ovat kasvussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anita yllätti, tavanomaisesti, harmi! Kun kukka kukkii paremmin, laitan kuvan jotta voit analysoida kukan! Harmitti siis hiukkasen...pah!

   Kiitos! Kasvihuone on verenpainelääkkeeni parhaimmasta päästä, ihana paikka sateen ropistessa kattoon ja helteelläkin kun ovet ovat auki ja tuuli hellii!

   Kiitos lupauksesa, se on pian lunastettu, ensimmäinen nuppu on kohta avautumassa ja taimi vahvassa kasvussa! Toisaalta keltainen verenpisara - olisiko aarre? Kiitos ihanasta taimesta!!

   Poista
 2. Ruohokate on sit mainiota kamaa. Uskomaton sun kasvihuoneen kasvit..satoa pukkaa niin ett karipisee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruohokate on tosiaan niin parasta kuin olla ja voi! Kaikki mahdolliset hyvät puolet!

   Kiitos Taina, kasvihuone on niin ihana paikka! Satokausi alkaa pian!

   Poista
 3. Moi. Sinulla tuota puuhaa riittää. Meidän viinirypäleet eivät onnistuneet . Taisi talvi tai joku muu tehdä tuhojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi ettei viinirypäleenne menestynyt, varmaan kannattanee yrittää uudelleen. Meillä Zilga-vanhus on kasvuhuoneessa, nyt sen istuttaisin avomaalle, ystävillä se tuottaa hyvän sadon avomaalla, lähellä Mikkeliä!

   Puuhaa riittää, mukavaa puuhaa :D

   Poista
 4. Kasvarissa on kiva touhuta ja ihan vain istuskella miettimässä sadepäivänä. Sinun kasvarissasi voisin viihtyä päivän sijasta varmaan viikon. Etenkin, jos vielä saisin seurauksena kissan tai pari.
  Mainio sattuma tuo sinun Anitasi, sillä tänään sain sähköpostia henkilöltä, joka viime kesänä istutti samaa pinkkiä iristä kuin minäkin. Hänen iriksensä osoittautui siniseksi ja lajeja googlettaessaan hän oli löytänyt minun postaukseni aiheesta. Niinpä hän kysyi, minkä värisenä minun irikseni nyt kukkii. No ei kuki laisinkaan. Ja se toinen, jonka piti olla valkoinen, onkin sininen. Taitaa mennä myyjillä irikset samalla tavoin sekaisin, kuin liljat ja tulput. Mutta jatketaan niiden pinkkien iristen metsästämistä. Keltaisista Anitoista huolimatta, eikös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvari on tosiaan ihana paikka ja aina riittää seuraa, kissat ovat aina mukana ja niille on omat heinäpehkut nukkumapaikkoinna, helteellä ne hakeutuvat Zilgan alle nukkumaan varjoon.

   Taimet tekevät Anitat harmillisen usein, mulla on kasvussa kerrottua iiristä, vaalean lilaa, saapa nähdä mitä niistä tulee. Tuntuu että tuo keltainen dominoi värimaailmaa!

   Liityn mielelläni pinkkien iiristen metsästäjiin :D :D :D

   Poista
 5. Tuo sinun karvarisi on niin mahtavan kokoinen. Sinne mahtuu paljon kasveja ja oletkin saanut kasvatettua komeita taimia siellä. Omassa kasvarissa ei voi paljoa tehdä koekasvatuksia kukkasilla, sillä se on niin pieni. Itsekin hankin myös oliiviyrtin ja pohdin miten sitä tulisi käyttää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari! Se on jo vanha ja kestänyt monet talvet, kerran on vain muovit vaihdettu. Sinne mahtuu tosiaan kasveja aika paljon ja valon määrä kypsyttää sadon paremmin kuin lasihuoneessa, jostain syystä! Kukkia tykkään kasvariin laittaa aina houkuttelemaan pölyttäjiä. Oliiviyrttiä en ole vielä käyttänyt mutta sen tuoksu in ihana, sopivi varmaan salaattiin tai ranskankerman kaveriksi uuniperunoille, ehkä maustamaan oljyä salaattiin laitettavaksi.

   Poista
 6. Vaikuttavat viljelijät sulla, on siinä puuhaa kerrakseen. Meillä kukkii juuri valkoinen iiris sinisenä, sai häädön kuupuutarhasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuhaa, mukavaa puuhaa riittää! Uskon ettei sininen kuupuutarhaan oikein sovi! Harmillisia tuo taimien väri-anitat!

   Poista
 7. Neemiä pitää heti saada, jos kerta se kerta avittaa ruusuja!!! Yhden ovat kirvan pirulaiset kaluamassa luurangoksi GRRRRR. Onko sull amuuten teitoa, miten torjua humalan hometta? Alkavat ollaan kauniin tasaisen valekan homeen peitossa... GRRRRR

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neem-öljyä tosiaan kannattaa kokeilla! Homeeseen ei mulla ole oikein antaa neuvoa, meillä humalat kasvavat niin avoimella paikalla ettei niihin home ole vielä iskenyt! Marttojen sivuilta löytyy kyllä kaikenlaisia torjuntaohjeita...

   Poista
 8. Hopsan! On sulla valtavan kokoone kasvari ja komiat kasvatukset. Huh! Ja rypälehekki jo nuan suuria. Meikälääsen kasvari on ainavaa tuumausastehella ja kellaris ollu viinirypäles on kyllä hengis, mutton ollu aiva heitteellä.
  Just tuasta syystä vältän viimmeesehen asti ostamasta kasvia iliman kukkia, jos kukkien färi on tärkiä. Nii monta kertaa on tullu 'Anitat'. Ainahan se ei onnistu ja se tiätää useen, useeta reissuja taimistolle, että näkis jonku kukkivan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Zilga on jo aika vanha ja monta pakkasta kestänyt, asuu kasvarissa ja tuottaa hyvän sadon joka vuosi, teen siitä tuoremehua pakkaseen talven varalle, makeaa kuin karkki! Mikä sinun rypäleesi lajike mahtaa olla, voisi varmaan suojaisessa paikassa menestyä avomaallakin?

   Taimeen huumaannun ja pettymyksiä tulee, se tosiaan harmittaa! Anitat on koettu niin usein ja oppirahoja maksellaan, kun luonto ei anna periksi odotella kesken hurman! Meillä taimisto on niin vaatimaton ja siinä yksi syy miksi näihin anitoihin sorrun...liiankin usein. Tosin maan laatukin joskus vaikuttaa kukan väriin, happamuus tekee temppujaan!

   Poista
 9. Kyllä on ihannepaikka sinulla kasvatella vaikka mitä. Kasvit on vaan niin ihania ja mielenkiintoisia. Ihailin myös tuossa edellisessä postauksessasi noita pioneita. Olen itsekin tänä keväänä istuttanut 10 uutta ja odotan mitä tuleman pitää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vekki! Kasvihuoneessa olen viihtynyt aina, sopiva paikka kasvattaa kaikkea kivaa, haaveilla ja nautiskella!

   10 uutta pionia, ihania varmaan! Pionit ovat kukkien aatelia, rakastan niitä. Tein kukkamaaremonttia ja tilaa löytyi ainakin 20 uudelle taimelle, pioni on niin helppo ja kaunis kasvatettava kuin olla ja voi!

   Poista
 10. Ihana tuo sinun kasvihuoneesi ja mitkä satonäkymät. Kääpiösamettikukkaa minullakin kasvaa aina kasvimaalla, sillä kestää kauan päästä alkuun, mutta se on kaunis ja tuoksuva torjuntakasvi. Kylvin satoni omista siemenistä, joten lajikkeesta ei ole tietoa. Tänä vuonna kokeilen myös haisusamettikukkaa, se kasvaa hurjaa vauhtia, jotkut taimet ovat jo puolimetrisiä. Kiitos tomaattivinkistä, laitan avomaalajikkeet muistiin. Minulla on nyt kokeilussa Sibirjak, jonka pitäisi myös ehtiä tuottaa satoa ulkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri! Kääpiösamettikukka on tosi kaunis ja toimiva kasvi, moneen asiaan sopiva ja liian vähän käytetty, uskon! Tuo haisusamettikukka on ollut kiinnostavat jo jonkin aikaa, jään odottelemaan, josko postaat kasvista! Aika isoja ovat jo!

   Ennen kasvatin paljon pihvitomaatteja, mutta hiljalleen olen alkanut siirtymään pienihedelmäisiin ja tosiaan Ildiä avomaalla olen menestyksekkäästi kasvattanut, kummityttöni on saanut uhkeaa satoa jopa häränsydämestäkin avomaalla! Tytär on menossa Pietariin, siellä on siemenkauppoja joissa on maatiaistomaattilajikkeitä ja kylmää kestäviä, tein heti tilauksen, kun kuulin hänen matkastaan :D Sibirjakia en ole kasvattanut, mutta nimikin jo viittaa kestävään ja nopeakasvuiseen lajikkeeseen!

   Poista
 11. Sulla kyllä riittää kasvihuoneella kokoa! Sieltä saakin varmasti mahtavan sadon!
  Minä laitoin uuden rypäleen puutarhaamme, istutin sen ulos ja mies teki reiän kasvihuoneen sokkeliin, josta rypäle sitten pääsee kasvamaan lämpimämpään ilmastoon:) Zilga mulla on ollut useita vuosia ulkona omppupuuhun kietoutuen, selvisi talvesta, mutta ei ole vielä koskaan edes kukkinut. Taitaa olla liian varjoinen kasvuympäristö kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pioni, satoa riittää niin meille, perheelle kuin suvullekin lahjaksi!

   Toivotan onnea rypäleellenne, aika jännää ettei Zilga ole tuottanut teillä satoa! Se on hyvin kestävä kuitenkin, ehkä syy on siis varjossa!

   Poista
 12. Varsinainen Anita :D. Juuri tänä aamuna luin Kukkia sipuleista-kirjasta että liljapusseista voi ilmaantua vaikka mitä, jo tarhoilla menneet nimet ja sipulit sekaisin. Upeat viinirypäleen alut, mehukkaan näköisiä jo nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa tosiaan! Kukkia sipuleista on kaiman upea kirja, ihmeen paljon erheitä sattuu sipulien pussitusvaiheessa!

   Kasvihuone on hyvin otollinen paikka rypäleen kasvaa. Haaveenani olisi rypälekasvusto avomaalla...kuin jossain etelässä!

   Poista
 13. Rehevältä ja hyvältä näyttää kasvihuoneessasi. Toivottavasti tulee hyvä sato;)

  VastaaPoista
 14. Hei Saila! Sinulla on kasvihuoneessa jo isoja tomaatteja. Oletko koskaan kokeillut Häränsydän tomaatteja? Minulla on nyt taimia kasvamassa, mutta kun jäi istuttaminen myöhäiseksi, en usko että tomaatit ehtivät kasvaa. Mutta mistä sitä tietää, jos syksy on lämmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne! Olen kasvattanut häränsydäntä, mainio lajike! Älä heitä toivoa, syksy usein yllättää ja tomaatit, jos saavat voimaa, antavat satoa! Kanankakan kanssa ei kannata leikkiä, laitan omilleni istutuslannoitteeksi aina 2-3 kourallista rakeita sekä ruohokatteen, satoa tulee ja ovat maukkaita!

   Poista
 15. Moi. Tomaatit jo noin isoja. Vauhdikas apurikin oli paikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat jo aika isoja vaikka kylvin ne vasta huhtikuun puolen välin jälkeen! Nöpö on aina valvomassa puutarhatouhujani!

   Poista
 16. Voihan Anita :D, vaikka ymmärrän ettei sinua hymyilytä edes. Minun ekat viinirypäleet tuli hankittua vasta tänä vuonna, toinen on avomaalla ja toinen kasvihuoneessa, jännittää miten käy talven kanssa. Sulla on siisti ja tilava kasvari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hymyilytä, harmitti, odotin ihanaa kukintaa! Kun pussit löysin messuilta, löysin aarteen ja sain pettymyksen!

   Onnea rypälekasvustollesi! Kiitos, kasvihuone on vielä aika alaston kun ruohokate puuttuu! Taimet nauttivat tilasta ja ilman liikkeestä!

   Poista
 17. Sinä oletkin hyötyviljelijöiden aatelia todella! Upeat kasvihuoneet ja lajikkeet. Voi itku tuota liljaylläriä, miten se voi olla niin vaikeaa laittaa oikeat lajikkeet pussiin. ja tietysti keltainen...mielenkiiintoisia olivat nuo punalehtiset kasvit, mitähän ne olivat, utelen...pionisi ovat aivan ihania, katselin tuon vanhan kirjoituksesi samalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sametti Hortensia! Hyötyviljely on niin lähellä sydäntäni, vaikkei enää olisi kuitenkaan niin tarvetta kun lapset ovat maailmalla!

   Ihan samaa ajattelin, ja nuo vaihdokkaat sattuvat aina kohdalleni jostain syystä, pettymys oli melkoinen!

   Punalehtiset kasvit ovat jokavuotisia siemenkylvöjä. Olen ihastunut Kirjorevonhäntiin, ovat hyvin monikäyttöisiä salaateissa ja kauniita. Tuon lajike on 'Early Splendon' kasvatin myös lajiketta 'Callaloo'. Siemenet ovat Hyötykasviyhdistyksestä.

   Pionit ovat ihanuuskukkijani!

   Poista
 18. Ompa siulla kasvihuoneessa siistiä, ja kaikki niin hyvässä kasvussa.
  No voi tuota Anitaa, kun olikin keltainen. Aika usein käy noin ettätuote ei olekkaan se mikä pitäs olla, kuten kummityttöni mustat kallat ovatkin vaaleanpunaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kosotäti!

   Anitat tulee pussitaimista luvattoman usein! Harmi että kummityttösikin koki pettymyksen!

   Poista
 19. Upea kasvihuonekattaus! Voi Anita sentään, tiedän tunteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Intianminttu! Anita osaa yllättää valitettavan usein!

   Poista
 20. On sinulla kyllä niin ihanan iso kasvihuone, tuonnehan mahtuu vaikka mitä ja niin sinulla onkin, wau ! Ildi on hyvä tomaatti, yksi minunkin suosikeistani. Ja noin suuria viinirypäleitäkin sinulla on! Minun punaisista kääpiösamettikukista tuli keltaisia, kerrankin kun taimikasvatus onnistui hyvin :) Voi Anitaa, minkä teit tosiaan..
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle Saila <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki!

   Kasvihuone on hyvänmielenpaikka, parasta lääkettä moneen vaivaan :D Ildi on tosi satoisa, vaikka aromikkuus ei olekaan niin vahva. Avomaalle oivallinen tomaatti kuitenkin! Rypäleet ovat hyvässä kasvussa, myös nuo pari pientä uutta tainta! Kääpiösamettikukka on ihana kasvi, mullakin kävi myös noin, osa oli keltaisia, tekivät siis Anitat nekin!

   Poista
 21. On niin ihana tuo kasvihuoneesi runsaus ja taimipaljous =) Tulee ihan lapsuus mieleen kun meillä oli vastaavia kasvihuoneita. Kaaretkin on meillä tuolla jemmassa, jos joku päivä pistettäisiin pystyyn =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jori! Kasvihuone on aivan ihanteellinen paikka - niin sateen ropistessa kuin auringon paistellakin! Suosittelen :D

   Poista
 22. Hieno tuo hyötytarhasi. Toivon lämpöä ja aurinkoa chileille.

  VastaaPoista
 23. Vau, huikeaa, olet selvästi todella taitava hyötyviljelijä, runsasta satoa luvassa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Hyötyviljely on lähimpänä sydäntäni!

   Poista
 24. Bluehost is one of the best web-hosting company with plans for any hosting needs.

  VastaaPoista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!