Kivipellon Saila

lauantai 17. tammikuuta 2015

Isännälle iloksi

Hentoja pyyntöjä ja kuiskauksia olen kuullut jo useita isännältä...piirakoita. Eilen illalla keitin riisipuuron ja aamulla laitoin uunin taas lämpiämään. Tulossa karjalanpiirakoita.

Tein taikinan, vettä (nyt 7 dl), ripaus suolaa, hiukan vehnäjauhoa, tulee sitkeämpi kuori ja helpompi leipoa, karkeaa ruisjauhoa. Käytän mieluummin karkeaa ruisjauhoa, piirakoista tulee maukkaampia ja kuituakin siinä on enemmän.Tästä satsista tuli 88 piirakkaa.
Leivoin taikinasta pötkön ja palastelin sen sitten.
Palasista pyörittelin pieniä kakkaroita, ja sitten aloin ajelemaan pulikalla kakkarat kuoriksi.

 Ylemmässä kuvassa näkyy, jos ihan tarkasti katsoo, ruisjauhojen kaksi eri rouhevuusastetta. Mielestäni karkeammilla on helpompi leipoa ja lopputulos siis maukkaampikin. 

Puuroa sopiva määrä, noin ruokalusikallinen, riippuu tietysti kuoren koostakin.
Levitin puuron.
Käänsin taikinan reunat puuron päälle. Tässäkin on olemassa monta eri taktiikkaa, mutta näin olen aina tehnyt.
Rypytin, en  rytistänyt. Isännän täti, taitava piirakan leipoja, kääntää vain toisen sivun ja siitä rypyttää piirakan ympäri, ja niitä tulee aina hyvin kauniita.
Piirakat pellille, pelti kuumaan uuniin ja uuni kaunistaa.
Ensimmäinen pelti uunista ulos.
Viimeinen voitelu voisulalla. Tähän on monta tapaa, mutta itse käytän voisulaa.
Nyt on otollinen aika polttaa suu, jos ei malta odottaa piirakan jäähtymistä.

Isännälle tuli hymy huulille, piirakat maistuivat! Paras kiitos leipojalle!

27 kommenttia:

  1. Ovatpa herkullisen näköisiä, oikein tuli vesi kielelle täälläkin. Slurps.
    Minäkään n aina rypytän piirakat, en rytistä, ettei niihin tule sitä terävää harjaa, joka sitten palaa uunissa. Teen piirakat polvijärveläisellä tavalla, opettajani on sieltä. Itse olen monen pilven satakuntalainen....
    Viimeksi tein joulumyyjäisiin 800 piirakkaa, ne täytyi tehdä jo useamassa erässä. Pakastin piirakat raakana ja myyjäisiä edeltävänä päivänä paistettiin ne meidän ja veljeni uuneissa. Kaikki meni kaupaksi ja loppuivat kesken!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kun kun tuli virheitä, kun kännykällä kirjoittelee;) siis piti olla MINÄKIN ja monen POLVEN.....

      Poista
    2. 800 piirakkaa on melkoinen määrä, olet melkoinen mestari! Olen ihan itse opetellut leipomaan piirakat, yrityksen ja erehdyksen kautta. Pyysin erinäisiä tahoja, silloin nuorena vaimona, minua opettamaan, mutta... No tällaisia niistä tulee :) Kun lapset olivat kotona, annoksen koko oli 140-150 kappaletta ja muutama jäi pakkaseenkin. Nyt tämä määrä riittää meille kahdelle. Piirakoiden leipominen on niin mukavaa puuhaa!

      Poista
  2. Täytyy varmaan varustautua kuolalapulla kun tulee blogiisi vierailulle. Ymmärrän hyvin isännän tyytyväisen hymyn. Kiva kun oikein kädestäpitäen näytit piirakanteon salat. Perinneruokaa. Minusta karjalanpiirakoiden leipomisessa on jotain erityisen ihailtavaa, Suvikummun Marjalla on ollut oikein piirakkaleipomo, 800 kappaletta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suvikummun Marja on melkonen mestari, huikea määrä! Ajattelin laittaa kuvien kanssa samalla kun leivoin.

      Poista
  3. Herkullisia piiraita, just niitä oikeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tällaisia minulla aina tulee, tykkään kun maistuu ja tuntuu rukiinen.

      Poista
  4. Äitini leipoi karjalanpiirakoita, olikin kotoisin Pohjois-Karjalasta. Vasta leivotut piirakat olivat NIIN hyviä !!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ne ovat kun vain malttaa antaa niiden jäähtyä ettei suu pala :)

      Poista
  5. Täällä kuolaa kaksi, jotka eivät osaa tehdä karjalanpiirakoita. Syödä kyllä osattais ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirakat kyllä maistuvat meidänkin isännälle, tulee tehtyä niitä vain niin harvoin...josko nyt kevään aikana kuitenkin useammin.

      Poista
  6. Olá amiga,vim retribuir sua carinhosa visita ao meu cantinho.
    Fiquei feliz por seguir-me!!!
    Queimei os olhos, pois parecem deliciosos...hummm!
    Obrigada,volte sempre e pegue o meu selinho de agradecimento!

    Beijos do Brasil, Marie.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bicarbonato de muitas vezes em uma manhã de sábado, em tempo de inverno . Nós temos um inverno tão frio que o calor do forno se sente bem. Agora, eu cozido as tortas tradicionais da Carélia cheios de mingau de arroz feito de massa de pão e farinha, água e sal, tortas prontas é lubrificada com manteiga. Elas têm um gosto muito bom! Você é do Brasil, inicialmente com base no idioma você pensou que o Português . Eu voltarei para o seu blog para uma visita!

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Kiitos, nämä suolaisemmat herkut onnistuu mutta makeat eivät, tyttärellä on taas ne hanskassa ja hän tekee ihania kakkuja!

      Poista
    2. Maarit, tervetuloa lukemaan blogiani, vierailen myös Sinun blogissasi!

      Poista
  8. Meidän isäntä taitaa olla kateellinen teidän Isännälle. Tämä taito on vielä oppimatta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä taito ei ole niin vaikea, mutta on kuin uiminen ja pyörällä ajo, sen kun kerran oppii niin sitten sen osaa loppuelämän. Piirakoita on kiva tehdä!

      Poista
  9. Ihana ohje, ja yksityiskohtaiset kuvat! Pitää ihan kokeilla joku kerta, viimeksi tein karjalanpiirakoita yläasteella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla ja tehdä. Maku voittaa kaupan paistopisteen piirakan maun!

      Poista
    2. Tervetuloa lukijakseni, tulen vastavierailulle myös :)

      Poista
  10. Vastaukset
    1. Kiitos! Piirakat on kyllä maistuva meidän kotiväellekin.

      Poista
  11. Tätä blogia lukiessa tulee satavarmasti nälkä! Ihanan herkullisia syötäviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Talvella leivotaan ja touhutaan kaikkea käsitöiden parissa, kesällä kädet kyynärpäitä myöten mullassa :)

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!