maanantai 5. tammikuuta 2015

5 h 42 min

Niin pitkä oli tänään päivä, aurinko paistoi ja oli kirpeää pakkasta. Ihana päivä. Flunssa on kai menossa jo parempaan suuntaan, tuntuu siltä.

Tänään päivä oli pidempi eilisestä 2 min 50 s ja talvipäivän seisauksesta huikeat 22 min 33 s.
Ruokkosin sisäkukkia aikani kuluksi. Keittiön ikkunalla on iso kiinanruusu, hyvin keltainen ja nielu hyvin punainen. Leikkasin siitä sylillisen oksia pois. Yksi kukka kukki ja nuppuja oli tulossa, mutta leikkasin silti. Ihmettelin isännälle, miksi viimeinen kukka ennen leikkausta ei ole keltainen vaan reipas oranssi, suuri arvoitus!
En ole keltaisen tai oranssin ystävä, mutta minulla oli useita kiinanruusuja ja ne hiljalleen siirtyivät kukkien taivaaseen ja vain tämä keltainen/oranssi jäi jäljelle ja kasvaa terhakkaasti. Saankohan kelta/oranssi-terapiaa, sitä on pihallakin tapahtunut jo monen kesän aikana??

Keittiön ikkunalla on hyvin talvehtineet pelakuut, laakeri ja soilikit. Kiinanruusu näyttää vähän ressukalta leitattuna, samoin bougainville, yritän siitä kasvattaa puuta, vähän hitaasti se käy mutta...
Soilikki

Takana laakeri ja edessä pelakuu Els

Viimevuotinen isännältä saatu joulutähti

Venuksenkenkiä, vasemmalla keltavalkoinen ja oikealla keltaruskea
Bougainville-ressukka, aika korkea jo ja takan fiikus

Vierashuoneessa viileämmässä on pelakuut, hengissä vielä ja Mårbacka kukkiikin.


 Aika honteloita kuitenkin...!

Tontut toivottavat oikein hyvää Loppiaista, tietäjien päivää!

Viimeinen kiinanruusun kukka ennen leikkausta.

Väriterapiaa!

21 kommenttia:

  1. Upea kiinanruusu. Väriterapiaa tässä tarvitaan, ennen kuin kevät tulee, kohta saa taas ihania tulppaaneja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Värit tuntuvat nyt vielä voimakkaammilta kun on päivät vielä niin lyhyitä, tuo oranssi kukka oli melkoinen mysteeri, kun ennen kukat ovat olleet hyvin keltaisia. Tulppaaneja odotan myös!

      Poista
  2. Mun kiinanruusussa on kellanoranssit kukat, ei kylläkään tällä hetkellä...Isännältä saatujen viiden hyasintin lisäksi sain saunavieraalta joulutähden :) Ja jouluksi saatu amarylliskukkii edelleen. Ja Elmokin on löytynyt, ah onnea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa hieno uutinen, että Elmo löytyi! Mahtoi olla viluissaan ja nälkäinen. Ilotulitteet pitäisi lailla kieltää ja tehdä luvanvaraiseksi, kukahan sellaista asiaa ajaisi! Kaikki kukat piristävät nyt talviaikaan!

      Poista
  3. Minun viimeinenkin kiinanruusuni tekee kuolemaa. Tässä taloissa eivät viherkasvit ole koskaan viihtyneet, eivät tykkää sähköpattereista. Sinulla on melkoinen kokoelma kukkia. Kyllä ne siitä elpyvät, kunhan saadaan lisää valoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin oli useita kiinanruusuja, ne on mun lemppareita, mutta kaikki muut kuolivat ja tämä keltainen jäi jäljelle, meillä on lattialämmitys ja valoa tuossa keittiön ikkunalla on aika hyvin ja nyt sitä saa muutkin kukat kun leikkasin tuon kiinanruusun matalaksi. Kesällä bougainvillekin taas kasvaa kun pääsee ulos, se on aika veikeä kasvi, yritän sen pitää pienenä kun sen piikit ovat sellaisia koukkuja ja kun ne jäävät niin helposti kiinni hiuksiin ja vaatteisiin ja irroitus on taas oma lukunsa.

      Poista
  4. Kaunis kiinanruusu! Upea väri. Sulla kasvaa siellä vaikka mitä eksoottista. Mukavaa loppiaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! olen yrittänyt tehdä ikkunalle sellaista pikku-Madeiraa, ja onnistunut siinä vaihtelevalla menestyksellä. Kiinanruusu kyllä viihtyy, haluaisin sellaisen toisenkin hyvin kerrotun sitruunankeltaisen mutta en ole niitä täällä nähnyt. Nuo venuksenkengät ovat Madeiralla ja Azoreilla joulukukkia, niin kauniita kimppuja mummot siellä niitä myyvät, ja toivoisinkin että nuo kaksi ressukkaa joskus kukkisivat, ne nyt joutuvat olemaan tuossa keittiön ikkunalla kun se meidän kaavelin ikkuna on jo täysi orkideoja, mutta ihania nekin ovat vallankin kun taas kukinta laajemmin on alkamassa.

      Poista
  5. Upea väri! Sinulla on paljon kukkia, ihanan tunnelman tuovat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän kukista kovasti, enemmän haluaisinkin mutta ihan joka huoneessa ei valon määrä riitä, kesällä kukkien määrä moninkertaistuu. Tuo oranssi oli kyllä aika voimakas, kukka kukki poikkeuksellisesti kolme päivää, yleensä kiinanruusun kukka kestää vain päivän.

      Poista
  6. Ai että miten kodikasta ja ihanan paljon kasveja. Ihan kuin minun mummin kotona. Minä taasen tapan kaikki kasvit, en tiedä mikä siinä on, mutta eivät tykkää yhtään minusta.... :(

    Tunnelmallista loppiaista. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kaikki kukat eivät meilläkään viihdy, onneksi lähellä on luottokukkakauppa ja messuilta tuon aina lisää. Kukat ovat ihania ja nyt vanhana tätinä ne lapsuuden kukat on ihan must-juttuja ja niitä haetaan vaikka kiven alta.

      Poista
  7. Ihana kiinanruusu, sulla on siellä oma aurinko niille päiville, kun se ei tuolla taivaalla muista näyttäytyä :))) Minun bougainville alkaa olla ihan lehdetön ja kiinanruusussa osa lehdistä mustuu, en tiedä mikä sitä vaivaa, vihreät lehdet on kuitenkin tosi vihteitä ja kiiltäviä, saas nähdä mitä tuleman pitää : P

    Ihanaa uutta vuotta, pikkuhiljaa ne päivät pitenee ja pääsemme taas uutta puutarhakautta oikein todenteolla suunnittelemaan <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinanruusu on joskus arvoituksellinen, mutta niin ihana! Taas tänään tuli uusi siemenluettelo postilaatikkoon, kaikkea ihanaa suunniteltavaa, yhden siementilauksen olen tehnytkin.

      Poista
  8. Voi kun ihanan värinen kiinanruusu! Minäkin leikkelin yksi päivä omani, ison punaisen kerrottukukkaisen, ja nyt olisi pistokkaita joka lähtöön. Jos satuit ottamaan talteen oksia kun omaasi leikkelit, niin mahtaisitko haluta vaihtaa pari pistokasta? Just tuommoista olen tässä kovasti toivonut. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi oksa on keittiönpöydällä vaasissa, kuinkahan sen sinulle saisin? Pistokkaita olisi ollut sylikaupalla, mutta leikkaan tämän kiinanruusuni kaksi kertaa vuodessa kun kasvu on niin mahdotonta, melkein metri vuodessa :) Haluaisin kyllä vaihtaa pistokkaan, joko nyt tai sitten kun kevät vähän lämpiää, asun Tampereen lähellä.

      Poista
    2. Minä asun Tampereella ja voin kyllä vaikka hakeakin sulta jos et hirveän kaukana asu, tai jos joskus käyt Tampereella niin tehdään vaihto jossain? Ja postillakin kuulemma monet on lähettäneet. Tosiaan kyllä varmaan kannattaa vähän odottaa että säät lämpiää, tai ainakin tehdä se suojasäällä etteivät raukat palellu. Onpas hurja kasvamaan tuo ruususi! Se lupaa hyvää pistokkaallekin. :) Mun on kanssa onneksi sellaista hyvin kasvavaa sorttia, peräisin se on äidinäidinäidiltä.

      Poista
    3. Tampereella käyn töissä joka päivä niin eiköhän me senssipaikka jostain löydetä :) Ihanaa kun kasvit ovat perintötavaraa, minua kiehtoo niin kasvit kuin tavaratin joilla on jokin tarina tai historia.

      Poista
    4. Minä pyörin enimmäkseen tässä Messukylän ja yliopiston välillä, mutta bussillahan pääsen minne vaan. Meilläpäin melkein kaikki kasvit onkin perintötavaraa, isomummulla oli aikoinaan valtava posliinikukkakin joka kiipeili seinissä ja katossa, ja meidän suvun varmaan kaikki senjälkeiset posliinikukat on sen saman jälkeläisiä. Minäkin tykkään tietää kasveistani enemmän kuin ostokasveista voi, ja nämä "sukukasvit" on erityisen ilahduttavia. :)

      Poista
    5. Nyt olisi jo melkoiset juuret pistokkaissa. Pari jo lähetin Pohjanmaalle, muutama on menossa multaan ihan näinä päivinä ja pari olisi tulossa sinulle. Eikös nyt jo kasvit hetken tarkenisi reissata?

      Poista
  9. Pistokas on ollut vedessä, juuret eivät ole suurensuuret mutta lähettää voin kyllä, laitatkos osoitteesi kivipellonsaila@gmail.com.

    VastaaPoista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!