maanantai 12. elokuuta 2024

Sitä sun tätä

 Onpa aika taas mennyt siivillä ja jälleen on tullut pieni blogitauko. Suurin syy taitaa olla tuo hamsterointi! Meillä on marjastettu, sienestetty, keitetty mehuja viinimarjoista, pakastettu kasvimaan antia, kurkkuja laitettu kellariin talven varalle...

Mutta nyt iski joku rutto, tarhurilla pää särkee, nokka vuotaa ja ääni on möreä kuin karhulla. Niin vaikka sillä karhulla, minkä kanssa melkein tein tuttavuutta marjametsässä jokin aika sitten. Onneksi nalle tyytyi puhisemaan pensaissa ja sain kerättyä ämpärini täyteen ja sitten pyörän selkään ja kotiin. 

 


Karhun kakkaa mun mustikkapaikalla


En todellakaan tiedä, miten olisin toiminut, jos olisimme kohdalleen naamatusten etäisyydellä ja kassi, jossa minulla oli vesipullo ja puhelin, oli matkan päässä. Toki rokkimusiikki tehoaa karhuihin ja olisin voinut sitä soittaa, jos puhelin olisi ollut lähempänä. Pitänee hankkia vyölaukku puhelinta varten, vaikka vyölaukuista en oikein ole koskaan tykännytkään! Siihen voin kai myös sitten kiinnittää Thermacellinkin, se kuulemma karkoittaa myös hirvikärpäset, niitä inhoan yli kaiken! Vadelmiakin keräsin, mutta meidän piha-alueelle muuttanut kyy liikuskeli samoilla alueilla ja siis päätin mennä Hämeenkyröön marjatilalle vattuja poimimaan - se kannatti! Meidän pihassa ilmeisesti asuu myös kärppä, olemme nähneet sen pariin otteeseen, jospa kärppä häätäisi käärmeen...

Mutta asiaan...

Kuvannut olen talven varalle aika paljon, eli kaikenlaisia asioita on joskus tulossa puutarhastani, iloisista puutarhamatkoistani, josta mainittakoon vierailu Tylsän Mörököllin (vieläkö muistatte) puutarhassa - aivan ihana paikka ja paljon muutakin!

Mutta nyt Kivipeltoon!

Clematis viorna 'Kaiu' on kiivennyt navetan katolle! Se on minulle todella rakas kärhö 💚, Suvikummun Marjalta sen sain muutamia vuosia sitten. Upeasti on kukkinut myös clematis jackmanii 'Endel'.

Clematis viorna 'Kaiu'




C.jackmanii 'Endel'


Kasvimaalla...


Kasvimaan reunalla, kuvassa taustalla oleva preeriaväriminttu on ollut vahvasti pörriäisten suosiossa!




Krassi 'Phoenix'

Kasvimaalla on kaikki hyvin, vaikka meillä kaurispukki seikkailee jopa keskellä päivää keskellä pihaa ja suuri ilon aihe oli krassi 'Phoenix'! Sen siemen oli kallis, mutta se oli myös puhdas eli sain oikean näköisiä ihania 'Phoenixin' kukkia!

Eli täällä meillä kaikki hyvin! Sadonkorjuu jatkuu ja iltaisin nautin päivittäisen silmukka-annoksen ja nyt puikoilla on jälleen Linka Neumannin neule, ohjeen hinta menee Norjan luonnonsuojeluun (sekin on minulle suurena Norjan ystävänä hyvin tärkeää) eli valaspaita on tulossa.


 

Kaikkea hyvää Sinulle ja mukavaa elokuun jatkoa!

💚


18 kommenttia:

  1. Voi rutto sentään! Parane pian!
    Huh huh, karhun kanssa samassa mustikkametsässä. Aika hurjaa. Yyh, kyy ei ole yhtään kiva. Eilen matkalla ystävän luo melkein astuin päälle, onneksi se ei ollut jähmettynyt vaan luikerteli liukkaasti pois alta. Toivottavasti pihakyy muuttaa pois, hyvä kärppä, puskii!
    Ihana krassinkukka ja komea kasvimaa. Minä en uskalla pitää enää puutarhaporttia päivisin auki, kun nyt valkohäntiä näkyy jo tässä kylässä keskellä kirkasta päivää etsimässä herkkuja pihoista.
    Ihanaa, valaspaita! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tauti menee pois yhtä hyvin kuin tulikin, olen aika kärsimätön sairastaja. Karhu on sillain kiva kaveri, että kauriit eivät samoissa maisemissa viihdy, toivon, että kyykin poistuu maisemista mahdollisimman pian - pelkään käärmeitä ihan mahdottoman paljon!
      Kiitos! Tuo Phoenix on mun lempikrassi ja nyt kukkii, toivottavasti saan siitä itävän siemenen. Kauriit saavat mennä menojaan ja se yksi kaurispukki tälle tontille on aivan liikaa! Uskon, että kun on noinkin röyhkeitä sarvipäitä, portti on parasta pitää visusti kiinni!

      Poista
  2. Karhu samoilla mustikka-apajilla ei todellakaan kuulosta kivalta. Hyvä ettette sentään kohdanneet ihan silmästä silmään. Ties mitä olisi voinut tapahtua.
    'Endel' kärhö näyttää ihanan väriseltä ja kukkii tosi kauniisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karhu on aika iso marjakaveri ja puskassa se puhisi useamman kerran mutta onneksi jäi sinne, puhelin oli hiukan liian kaukana, jotta olisin sen avulla voinut sitä säikytellä tai soittaa apua, onneksi apua ei tarvittu. Marjapaikkani on erinomainen ja sen on siis nallekin huomannut!
      'Endel' on hyvin kaunis kärhö ja kiitollinen kukkija!

      Poista
  3. Sinulla on ollut jännät paikat! Koitan pitää metsässä ääntä, astun risujen ym. päälle. Toivottavasti eläimet kuulee, enkä törmää niihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No oli ja ajattelin hankkia vyölaukun, kun puhelin on yleensä kassissani ja jos jotain sattuu, kassi onkin kauempana! Minä myös pidän ääntä, joskus astun risujen päälle ja joskus laulankin jotain.

      Poista
  4. Sinulla on hyvän näköinen kaalipenkki. Eikö ole tullut kaalikoita, vaikka ei ole suojausta? Meillä on ihan mahdotonta kasvattaa kaalikasveja ilman täyssuojausta. Minulla on jäänyt kameralla kuvaaminen todella vähälle, koska meillä on nyt pojan kanssa yhteinen kamera. Minä olen kuvannut nyt enemmän puhelimella. Kaupungissa ei sorkkaeläimiä tule pihaan, mutta mökillä sitäkin enemmän nykyään. Talvella susi oli tappanut yhden meidän tontillemme ja jäänteitä myös muista eläimistä on löytynyt kesän aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos! Kaalit kasvavat, ei ilman kaaliverkkoa ollenkaan, sen juuri vasta poistin, kun taimet nostivat sen niin korkealle että siitä ei ollut enää apua. Kuvaan kummallakin, kameralla ja puhelimellä (siinä on aika hyvä kamera myös). Kaupungissa ei kovasti sorkkaeläimiä varmaan olekaan paitsi eksyneitä mutta maalla kyllä. Vai susia, niitä on lisääntyneessä määrin ja hyväksyisin kannanhoidollisen metsästyksen sallimisen. Susia on Etelä-Suomessakin aika paljon, ruokaa riittää kun kauriita ja peuroja on niin paljon.

      Poista
  5. Dear Saila!
    It's good to "hear"from you again. You had a busy summer, and your vegetables looks great. Your harvest of blueberries are very nice. I would not like to meet a bear. You have a smart bicycle!
    I like that you are a friend of Norway! I'm a friend of Finland too :)
    All the best!
    Hugs!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dear Marit!
      Time has been very busy, I'm storing quite a lot for the winter both in the freezer and in the cellar. Walking in the forest is so nice, even though there haven't been deer flies here - they are disgusting, get into clothes and hair and drop their wings and even bite sometimes, but Thermacell should drive them away too, must be tested! There are also some bears here, I can't really be afraid of them, because if they don't have a cub with them, they will leave the place - the guy I met snorted.
      If I didn't live in Finland, I would definitely live in Norway! I admire that space, space to breathe, mountains, fjords, sea, whales, birds...everything. Almost every year I go to Norway, we are probably going north soon, as long as I recover from this unexpected corona.
      All the best to You!
      Hugs!



      Poista
  6. Hei Saila!
    Karhu ja kyy, ei kuulosta mukavalta. Minulta olisi marjat jäänyt poimimatta. Aivan ihanat kärhöt, ja kasvimaa. Sinulla kasvaa vihannekset oikein hienosti.
    Terveisin Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marika!
      Karhujen kanssa aina pärjää, ne poistuvat paikalta, paitsi jos joutuu emon ja pennun väliin, mutta kyyt - pelkään niitä ihan mahdottoman paljon ja tuntuu, että tänä kesänä Suomessa lähes joka puolella on käärmeitä tavallista enemmän, valitettavasti!
      Kaunis kiitos! Säilön aika paljon talven varalle, tykkään käydä mustikassa ja vadelmat (kyyn vuoksi) hain marjatilalta, se olikin upea paikka! Kasvimaa on minulle todella tärkeä paikka ja sade on tehnyt hyvää kasveille! Pitkästä aikaa sipuleita ja kaaleja tulee tavallista enemmän, samoin porkkanoita.

      Poista
  7. Jopas on ollut tilanne. Rokki varsinkin hevi toimii aina. Kuusamossa meidän karhukuvaus kurssin opas oli pari muun ihmisen kanssa pysähtynyt polulle ja rauhassa jutellut karhulle. Oli kuulemma toiminut, toki oli paikalllaan eikä mukamas häirinnyt niitä. Ihmeen monta käärmettä(kyy) näkyi tänään, kolme elävää ja yksi kuollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytynee hankkia vyölaukku puhelinta varten, vaikka vyölaukuista en niin välitä. Hevi varmasti toimii karhuille, sisko soitti rokkia ja karhu meni menojaan, mustikkareissulla oli hänkin silloin. Käärmeitä on ollut monin paikoin paljon tänä kesänä, siis kyitä. Pelkään kyllä käärmettä enemmän kuin karhua!

      Poista
  8. Puutarhasi on hämmästyttävä... niin upea pellolta lautaselle tai lasiin - se on parasta.
    Keräsin mustikoita vain tässä määrin norjalaisen ystäväni kanssa - tein kakkuja ja paljon mustikkahilloa.
    Puserostasi tulee kaunis... pidä hauskaa neulomisesta ja ole mukava ja mukava.
    Viola tervehtii sinua lämpimästi
    P.S. Norjassa käytimme korkeita kumisaappaat käärmeiden takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos sinulle kommentistasi! Mustikat ovat todella erinomaisia niin leivonnassa, aamupalalla ja ihan missä vain! Meillä laitetaan mustikkaa paljon smoothieihin.
      Neulominen on todella mukavaa ja olen ihastunut norjalaisneuleisiin kovin!
      Kiitos Viola! Onneksi Norjassa en ole törmännyt käärmeisiin!

      Poista
  9. Pikaista paranemista! Jännittävää olla karhun kanssa samoilla marja-apajilla. Onneksi sillä ei ollut pentua mukana ja marjojakin näytti riittävän teille kummallekin.
    Kärhösi kukkivat kauniisti ja kasvimaalla satoa tulee joka laatikosta ja penkistä. Hyvältä näyttää! Iloista sadonkorjuun aikaa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos! Onneksi tosiaan ei pentua ollut karhulla, se olisikin sitten ollut totinen paikka ja niin hyvä apaja minulla onkin, että marjoja riittää meille molemmille!
      Kärhöt ovat todella ihania, muutama uusikin hankinta on odottamassa istutusta. Sadonkorjuuaika on aina niin ihanaa!

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!