maanantai 22. heinäkuuta 2024

Sisäpiha

 Olen painiskellut itseni kanssa monin miettein. 

Olen kantanut huonoa omaatuntoa tai mitä se sitten onkaan, kun ei aikaa ole riittänyt puutarhalle tarpeeksi tai ainakaan sen vertaa kuin haluaisin juuri nyt. Mutta joskus täytyy miettiä, millä asialla on kovin tarve ottaa palan aikaani ja ihan ykkösenä on minun kolme pientä Murua 💖, sitten tulee muut! 

Murut ovat minulle etuoikeus, ei itsestäänselvyys! 

Tänään isäntä vei pojat kotiin ja sitten puntaroin, että mitä tekisin pienellä minilomallani. No teen sitä mitä haluan eli kottikärryt, sekatöörit ja kuokka esiin ja hommiin, oli kyllä aika lämmin, mutta eipä haitannut. Kasvimaalle en mennyt, siellä maa oli niin kosteaa, tai märkää, että mutapainiksi olisi mennyt, trimmeröin metsäpuutarhaani ja aloitin sisäpihan penkkien siistimisen.

Aloitin siis metsäpuutarhasta - onkohan liian mahtipontista sanoa näin, no metsästä ainakin. Trimmeröin kiviaidan vieruksen ja vähän muutakin. Tämän metsän alue on siis vahvasti työn alla ja en haluakaan siitä kovin tehdyn näköistä, haluan että se on metsä. Aidan kaikki kivet ovat meidän pihasta ja pellolta. Aitaa vasten kasvaa jo leikkausta odottava köynnöshortensia.


Kuunliljan takana on kiinanlaikkuköynnös Actinidia kolomikta 'Annikki' 

 

Satoakin tulossa.
Köynnöshortensia Hydrangea petiolaris
Männynjuurella kasvaa clematis 'Aljonushka'

Metsän reunassa on aika uusi pieni kukkamaa ja siskon tekemä raparperinlehti, johon laitan vettä pikkulinnuille. Kukkamaassa kasvaa siis hortensioita, kuunliljaa, heidinkukkia, rotkolemmikkiä...

Sisäpiha - pioneita, iiriksiä, angervoja, neilikoita, kärhöjä,,,melkein aina joku on kukassa. Isot siltakivet toi aikanaan miehen setä, ne olivat matkalla jonnekin kaatopaikalle, silloin vielä niiden arvoa ei tunnettu, nyt asiat on toisin.

Keskellä pihaa on pieni patio, johon laitamme joskus pöydän ja tuolit. Sitä reunustaa vanha syreeniaita ja sysipenkki - kukkina vaalean ja tummansävyisiä kasveja. Keskellä c.fusca. Nyt siinä kukkii syksyllä hiukan epävarmoin miettein hankkimani liljat, lilium 'Tango Capuchino' liljat olivat sävymaailmaltaan sopivia ja kauniimpia kuin kuvapussi lupaili.


          


Tästä mennään meille sisälle. Kuisti tosin on nyt remontin alla, laatat pitää uusia ja pohjatöitä tehdään. Penkki on aika huoleton hoitaa, isoja pensaaksi kasvaneita kukkiahan siinä on ja penkkiä reunustaa tietenkin kuunliljat.




Minun terapiahuoneeni (siis minun neulontahuoneeni) ikkunan alla on metsäpenkki - saniaisia, neilikkaa, kieloja, etelänruusuruoho 'Saila' ja vähän kaikkea muutakin - ahomansikkaa kallioimarteen kanssa sulassa sovussa.



Pihani ei ole kovin laitettu, laatoitukset ovat niukkoja ja piha-alue on karkeahkoa sepeliä. Olen siihen kuitenkin ihan tyytyväinen, isäntä sanoo aina, että piha on 'tyyliin sopiva' ja olemmehan hieman metsän kansaa molemmat. 

Hyvä mieli nyt on, kun sain siistimisen alkuun, huomenna jatkan...

No sain kasteltua kasvihuoneen vielä illan ratoksi...kurkut varmaan saavat lähtöpassit, kirvoja olen yrittänyt niistä häätää ja pelkään että turvatoimeni paprikoita kohtaan kärsii pian, ellen teen jotain radikaalia eli heitä kasvarikurkkuja pois! Muovihuoneessa kurkkua kyllä kasvaa enemmän kuitenkin.


Vielä illan silmukka-annos ja sitten nukkumaan. Sain viimein Linka Neumannin Alasuq-paidan valmiiksi ja nyt puikoilla on ihanainen Linkan suunnittelema Valas-paita


(kuva ei oikein anna oikeutta väreille, kuva siis muokkaamaton kännykkäkuva)

Kaikkea hyvää Sinulle  

💚

22 kommenttia:

  1. On niin viihtyisä piha. Kaunista. Sopivasti laitettu. Paras puutarha on semmoinen mikä herättää tunteita ja tuntuu omalta, kotoisalta.

    VastaaPoista
  2. Metsäpuutarhasi on viehättävä. On hienoa, että omalta tontilta löytyy erilaisia alueita, joilla on oma merkitys ja kasvinsa. Kiitos, että esittelit tämän jutun pihanäkymiä, on todella inspiroivaa tutustua virtuaalisesti itselle uusiin kohteisiin.
    Aika ei riitä minullakaan kaiken pitämiseen tiptop kunnossa, mutta on tehtävä siinä tahdissa kuin ehtii. Pienet murut olivat minullakin hoidossa tällä viikolla, silloin ei tehdä puutarhatöitä.
    Neule on tosi kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos! Metsäpuutarhani on hyvin metsäinen ja saakin olla, tykkään siitä sellaisenaan. Harvoin tulee laitettua kokonaisuuskuvia, mutta joskus kuitenkin.

      Aika menee niin siivillä, mutta Muruille riittää aina aikaa kaikki muu tulee heidän jälkeensä.

      Kiitos!

      Poista
  3. Paljon teillä on puutarhaa. Ja ei puutarha voikaan aina olla ihan tiptop, kun on tosiaan sitä muutakin elämää. Tyyliin sopiva oma puutarha on se paras.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on aika iso puutarha ja kasvimaa ja yritän pitää sitä katseenkestävänä, mutta nyt tuntuu että aika menee eteenpäin nopeammin kuin ennen!

      Poista
  4. Sinulla on oikea tärkeysjärjestys, mihin käyttää aikaasi; Murut ihan ensiksi, ja sitten kaikki muu! Kivoja istutusalueita olet pihapiiriisi rakentanut. Kateellisena katselen kivirykelmiä sekä metsäpuutarhassasi että pihalla. Kivimuurien päälle saa mukavasti kasveja kasvamaan ja tuomaan korkeuseroja. Omassa metsäpuutarhassani kasvaa monia samoja kasveja, mutta kiviä joutuu etsiskelemään. Ihana luppio, suloiset pörrökukinnot! Ja miten kaunis villapaita, olet kyllä taitava kutoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tärkeysjärjestyksessäni Murut ovat ensisijalla aina sitten kaikki muut! Kaunis kiitos! Meillä riittää kiviä ihan mahdottoman paljon, aina kilahtaa lapio kiveen, kun kaivamista yrittää ja tuo kiviaita on meidän pihaspiiristä koottu ja vielä jäi jäljellekin. Neulominen on minulle hiljentymistä ja illalla otan aina työn esille päivän päätteeksi.

      Poista
  5. Dear Saila!
    We always have to prioritize what we will spend our time on, and then it is not that difficult to choose. The garden is still doing well. Your garden is very nice. As usual, there is always a lot to do there. The greenhouse is the only place I have to visit every day, because it doesn't rain there :)
    All the best to you!
    Hugs!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dear Marit!
      Thank You so much! We always have priorities and our grandchildren are the first ones! I love gardening, but now I feel that time has wings and goes so fast - too fast! It has been very rainy period and some thunder too!
      All the best to You!
      Hugs!

      Poista
  6. Hei Saila!
    Oikein kaunis sinun metsäpuutarha, ja clematis puun rungolla. Puutarhassa on aina jotain tekemistä tai parantemista. Minulle ei vielä ole tullut kurkkuja, kovasti on kukkia, yritän nyt antaa vähän enemmän ravintoa, saa nähdä jos auttaa.
    Tosi ikävä jos tulee itikoita.
    Terveisin Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marika!
      Menipä heinäkuu ja elokuun alku niin nopeasti, että nyt pääsen vasta vastaamaan! Aina on puutarhassa jotain tekemistä, jos ei muuta niin uusien taimien istuttamista, onneksi itikoita ei ole ollut kovin paljoa, paitsi ampiaisia! Ja sadetta on todella riittänyt, paljon!

      Poista
  7. Tuo on totta, asiat tärkeysjärjestykseen.

    VastaaPoista
  8. Metsäpuutarhasi on ihastuttava paikka. Hyvin olet onnistunut säilyttämään sen enemmän metsänä kuin hoidettuna istutusalueena. Kaikki kivet, kokoon ja näköön katsomatta ovat mieluisia. Nuo miehesi sedän tuomat siltakivet hoitavat tehtävänsä kiitettävästi ja ovat komeita katsella.

    Kaikki eivät ymmärrä, että mieluisinta on mennä kottikärryjen ja muiden työvälineiden kanssa viettämään vapaata puutarhaan. Minulta on tänä(kin) kesänä kysytty useampaan kertaan, mitä kivaa olen tehnyt. Vastatessani, että olen kitkenyt, kantannut, kastellut ja välillä istunut ihailemassa kätteni aikaansaannoksia, saan kummastelevia katseita ja sitten puheenaiheet siirtyvät nopeasti johonkin muuhun. Täällä puutarhablogeissa kohtaa kaltaisiaan puutarhahörhöjä, mikä lämmittää mieltä suuresti.
    Kaunis villapaita kuvioineen ja väreineen. Että oletkin taitava - ja ahkera!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos! Haluan pitää metsäpuutarhan metsänä ja sain siihen kannustustakin yhdellä puutarhavierailulla, jossa oli aivan ihana metsäpuutarha!
      Olen törmännyt aivan samaan kuin sinäkin - en rentoudu loikoilemalla vaan tekemällä sitä, mistä pitää ja puutarhassa puuhailu ja neulominen ovat juuri näitä rentouttavia juttuja ja täällä blogeissa on kaltaisiamme ja paljon!
      Kiitos! Tarvitsen joka ilta silmukka-annokseni ja aina on jotain työtä menossa, nyt olen ihastunut näihin Linka Neumannin norjalaisiin neuleisiin.

      Poista
  9. Oijoi, miten upea neule ja mitkä värit!
    Ihanalta näyttää niin patiolla kuin metsäpuutarhassakin. Mukavaa, että ehdit puutarhan kimppuun, kun pienestäkin siisteyden parannuksesta tulee iso hyvä mieli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos kaima! Värimaailma on muuttunut elämäntilanteen muuttumisen myötä!
      Se on kyllä totta, pienikin parannus puutarhassa piristää ja tulee hyvä mieli!

      Poista
  10. Ihana neule!
    Puutarhasi on kaunis ja monimuotoinen.
    Tunnen myös huonoa omaatuntoa laiminlyödystä pihastamme, se muistuttaa rikkaruohoviidakkoa, jossa karhunkierre muodostaa liaaneja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos! Neulominen on minulle rentoutumista kuten puutarhan hoitokin. Huonoa omaatuntoa koen, kun en aina ehdi puutarhaan, karhunkierto on ikävä kaveri, meillä otavalvatti jolle olen erittäin allerginen.

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!