lauantai 17. elokuuta 2024

Virta latautumassa

 Uskoisin, että hiljalleen olemme tehneet eron herra koronan kanssa ja lähetin hänet huishiiteen ja tein selväksi, että täällä ei sitä enää kaivata, on muutakin tekemistä kuin makoilla hyvillä pihakeleillä ja toiseksi sairastelu on aika kallistakin! No minulla tuli tehtyä vain yksi siementilaus, mutta täkyjä oli useampikin - lankaa ja kukkasipuleita tietenkin, muutahan minä en juurikaan tarvitse.

No juu, tänään rohkenin ottaa (isäntä pois kotoa, palaa huomenna eikä ole siis vahtimassa minua), siis ottaa lapion ja kottikärryt ja puhtia oli varmaan enemmän kuin voimia. Mutta tavoitteeni oli tehdä alustava siivous isossa kukkapenkissä ja ehkä istuttaa muutama taimi hanhikkien lähdettyä viime talven pakkasten mukaan. Paikalle on siis tulossa pioneita, mutta hiukan muutakin siihen paikkaan siis laitan.

Siistin siis kaikki valvatit ja ohdakkeet (naapuri kasvattaa niitä ja lähettelee tuulen mukana siemeniä aina meille), vesiheinää, rantakukkaa ja mitä kaikkia niitä olikaan pari kottikärryllistä, että sain selvyyden mitä kaikkea voisin vielä istuttaa uutta ennen pionien saapumista. 

Kaurapelto, vai ohdake/valvattipelto ja noiden siementen kulkusuunta voisi olla joku muu kuin meille!

Suuri ilonaiheeni oli upea ruskosormustinkukan yksi ainokainen, mutta komea lehtiruusuke! Toivon sen kestävän ensi talven koettelemukset ja kukkivan jälleen!

Digitalis ferruginea

Hanhikeiltakin vapautunut penkki sai hiukan uusia asukkaita, vaikka hiukan tyhjältä se vielä näyttää! Ison kiven juureen tuli yksi syyshortensia 'Bombshell' pienikasvuiseksi luonnehdittu. Sen vieressä onkin jo clematis 'Taiga'. Taigan eteen tuli iris germanica 'Night Owl' ja ihan penkin eteen esikoiden lähelle valkoinen palloesikko. Penkin toiseen reunaan lähelle kuolanpionia laitoin kauniin ja toivottavasti kestävän syysvuokon 'Fantasy Jasmine'. Kuolanpionin toiselle puolelle istutin kaksi keltakonnanliljaa. Ja tosiaan vielä yksi korallinpunainen ritarinkannus delphinium 'Red Lark'. Ihastuin siihen ensi silmäyksellä, kun kohtasimme viime viikolla Turussa 💚!

Vielä näyttää tyhjältä...Kuvassa takana surullinen surukuusi, sitä kaurispukki kävi merkkaamassa - onneksi vain vähän, nyt runko siltäkin suojattu!

 

Syysvuokko 'Fantasy Jasmine'

 

Delphinium 'Red Lark'

 Ruokkosin hiukan pioneita ja penkin toisella puolella alarinteenssä kukki jo komeasti köynnösukonhattu (aconitum hemsleyanum), se oli tehnyt muutaman siementaimen ja toisen niistä poistinkin. Sormivaleangervot tulevat siirtymään myös pois tuosta ukonhatun alapuolelta.

Onpas aika epäselvä kuva, mutta tuossa oikealla on iso siirtolohkare ja se uusi hortensia onkin melkein siinä ukonhatun takana.

  Maksaruohot ovat aloittaneet kukinnan myös! Paljon meillä ei ihan punaisia kukkia ole, mutta komeamaksaruoho 'Red Cauli' on aika punainen, sen vieressä kirjavalehtinen ja huomattavan hidaskasvuinen 'Frosty Morn'. Isomaksaruoho, jonka nimilapu tuuli vei, kukkii pian kauniilla vaaleanpunaisilla kukillaan.


'Red Cauli'

'Frosty Morn'

Jatkoin penkkiä omenapuulehdon suuntaan...valvatteja ja ohdakkeita riitti sinnekin! No siellä on juuri alkamassa kukintansa matala kultapallo 'Goldquelle', korkeutta sille ei tule juurikaan kuin tuo metri. Sen vieressä kasvaa lehtosinilatva ja tokruusu, joiden kasvua aina pitää reippaalla kädellä hillitä, kauniitahan ne kuitenkin ovat!

Kukkapenkin ylärinteessä norjanangervojen ja pioneiden välissä kasvaa purppurapunalatva 'Phantom'. Se aloittaa juuri kukintaa ja se olikin jo huomattu siivekkäiden keskuudessa.



Vähän yleisnäkymää.


Puuhaa onneksi vielä riittää ja suunnitelmia. Huomenna on tarkoitus kerätä omenia, sain ajan maanantaiksi Huittisiin eli ajomatkaa tulee hiukan, mutta ei haittaa, mehunpuristamo on sellainen marjatila, jossa olenkin aikonut joskus käydä. Samalla reissulla haen Huittisista sen vyölaukun seuraavaa metsäreissua varten.

Kaikkea hyvää sinulle!

💚


18 kommenttia:

  1. Saitpa sala-ahkeroinnin ansiosta tehtyä siistiä. Kauniita kukkia ja näkymiä sinulla on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sala-ahkerointia olen ennenkin harrastanut ja nyt täytyy sanoa, että himo iski niin kovaa, että meni voimat saman tein, sain kyllä aikaiseksi melko paljon ja olen aika tyytyväinen! Kaunis kiitos!

      Poista
  2. Hei Saila!
    Tuli oikein hieno kukkamaa. Tuo purppurapunalatva on kaunis. Sain viime vuonna saman kaltaisen, en tiedä onko sama. Oikein ihana, toivon että se leviää. Pidä huolta itsestäsi, terveys on tärkeä.
    Terveisin Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marika!
      Kiitos! Kukkamaa oli niin kaameassa kunnossa, onneksi sain hiukan selkeyttä ja rikkoja pois, tuli paljon parempi mielikin! Purppurapunalatva on kyllä kaunis, todellinen kimalaismagneetti. Keltaista vastaavaa en olekaan ennen nähnyt. Pohjois-Ruotsissa pihoissa kasvaa joku kaunis keltainen korkea kukka, en tiedä mikä se on, en ole uskaltanut mennä lähelle katsomaan, olisikohan sama?
      Terveys on ilman muuta tärkeä!

      Poista
  3. Purppurapunalatva on mainio perhos- ja kimalaiskasvi.
    Hienosti kukkiva tiikerililja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Purppurapunalatva on kaunis ja varsinainen perhos- ja kimalaismagneetti ja tykkään tuosta matalasta lajikkeesta kovasti!
      Tiikelinlilja antaa nyt parastaan, sitä oli aikanaan lapsuudenkodissanikin.

      Poista
  4. Toivottavasti herra Korona pitää pitkän tauon, ennekuin ilmestyy uudelleen... Ihanaa että jaksoit eilen jo tehdä puutarhahommia.

    Sairastelu tosiaan voi tulla kalliiksi, kun netistä on niin helppo tilata kaikkea ihanaa. Minua ihan vähän jo hirvittää, kun tytär oli viime viikolla taudissa ja mies aloitti eilen, ja oma tauti siis vissiin seuraavaksi tulossa...Ja kun eilen jo tilasin pionin juurakoita kahdestakin paikasta;) Niille pitäisi keksiä jotkut istutuspaikatkin, mutta onhan tuonne lokakuulle vielä aikaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon samaa, että herra Korona pysyttelee pois! Meillä isäntä on pysynyt terveenä toistaiseksi - olisin kuvitellut että oireet olisivat tulleet jo, toivottavasti hän säästyy! Itsekin pääsin hiukan helpommalla kuin viime syksynä, mutta astmaatikkona piippu on ollut tärkeä, ahdistaa kovasti ja aluksi väsyttikin ihan patologisen paljon! Olen kyllä tyytyväinen, että pääsin hiukan puutarhaa laittamaan! Toivottavasti herra Korona ei iske silmiään sinuun!
      Sairastelu on kyllä aika kallista puuhaa!

      Poista
  5. Dear Saila!
    I'm so happy that Mr. Corona has left you! You must take it easy. No hard working in the garden. Google translate uses so many strange words. I try to use the latin names, because they are the same regardless of language. I love your Sedum/ Hylotelephium very much. I have 'Frosty Morn' too. You have taken a beautiful photo of the Eupatorium and the bumblebee.
    All the best to you!
    Hugs!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dear Marit!
      Mr. Corona let me go a little easier this time and I hope my husband doesn't get sick, at least he hasn't had any symptoms yet. I listen to my body and try to take rest breaks, health is so important to me and I have to give time for recovery.
      You are right, the plants are given names and it may be difficult to find an equivalent through Google without the Latin name, in the future I will also put the Latin name in my text if I only know it.
      Thank You so much! Now we have lot of bumblebees!
      All the best to You!
      Hugs!

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Kiitos Anne! Ahdistaa vain vielä eli astmapiipun kanssa elelen, mutta pihahommia pääsin jo tekemään ja ulkona on helpompi hengittääkin!

      Poista
  7. Paranemisen jatkoa! Joskus joutuu odottelemaan aikansa, että tauti kokonaan hellittää. Kaunista siellä on ja kiva, että on uutta tilaa uusille kasveille. Minulla on jatkuvasti tilaongelmia. Ainakin omasta mielestäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, näin on, vaikka tuntee olevansa jo terve, niin oireita saattaa tulla yllättäenkin - huomasin sen itsekin!
      Tilaa on tullut kukkamaalle, talvi vei hanhikit, joiden lähtölaskenta muutenkin oli jo alkanut ja tilalle tulijoita riittää. Olen muutenkin tarkentanut mieltymyksiäni ja matkaani puutarhani helppohoitoisemmaksi tekemiseen niin kasvivalikoiman muutosta on senkin myötä tapahtunut.

      Poista
  8. Pörriäiset ovat varmasti innoissaan sinun kukkasissa. Monet ovat kärsineet pitkään koronan jälki oireista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pörriäiset ovat todella innoissaan ja tulijoita riittää, tosin perhosia on aika vähän käynyt.
      Koronan kanssa on hyvä olla tarkka ja antaa aikaa paranemiselle. Itse pääsin mielestäni helpommalla kuin viimeksi, mutta astmapiippu on ollut kaverina ja apuna vielä vaikka muita oireita ei paljon enää olekaan.

      Poista
  9. Olitkin jo parantunut ihan kukkapenkkikuntoiseksi. En huomannut aiemmin päivällä katsoa, miten vanhaan postaukseen kommentoin :D Syyskesän kitkeminen on jotenkin todella palkitsevaa. Rikat ovat päässeet (ainakin meillä) niin isoiksi, että jo muutaman poistaminen saa kaiken näyttämään paljon siistimmältä, saati sitten isomman alueen perusteellinen perkaaminen. Kauniit maksaruohot. Minulta kuoli viime talvena 'Frosty Morn'. Se oli jo toinen valkokirjava, joka heitti henkensä melkein heti. Taidankin jatkossa tyytyä yksivärisiin.
    Toivottavasti omenoista irtoaa hyvin mehua. Tuorepuristettu omenamehu on herkkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsin aika vähällä koronasta, mutta astman kanssa se ei oikein ole hyvä yhdisrtelmä, taudin jo helpotuttua rasitusahdistusta on vielä ollut ja varsinkin pohjoisen reissulla tunturissa sen hyvin huomasi!
      Syyskesän kitkeminen on todella palkitsevaa ja suosin sitä, kevät on armollisempi ja sipulikukkia on helpompi istuttaa. Meillä rikat oliva todella isoja ja poisto kosteasta maasta oli helppoa. Onpa ikävää että maksaruohosi lähti talven matkaan, toisinaan niin käy ns. varmojenkin kasvien kanssa ja sitten kovan talven jälkeen reippaana nouseen joku arempikin kasvi!
      Omenamehu on todella hyvää ja se on tehnyt kauppansa niin meille kuin lapsien perheillekin! Nuo hanapussit ovat niin käytännöllisiä.

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!