torstai 15. elokuuta 2024

Äidin kasvimaalla

Tein kasvimaalla kierroksen heti aamulla. Hiippailin hissuksiin, rutto -  joka paljastui koronaksi - jatkuu edelleen ja vaikka joka paikka niin kukkamailla kuin kasvimaalla huutaa apua, niin täytynee olla vielä tovi hissuksiin! 

Nyt kasvimaalla ja lavoissa kaikki kasvaa, niin kesäkukat kuin vihanneksetkin. Satoa on saatu, herneitä pitäisi kerätä, mutta pää alaspäin olo ei nyt oikein onnistu eli se sitten myöhemmin. Maissi-kurpitsa-maasta tein melkein 'kolme sisarta' -maan, pavut puuttuivat, mutta niitä on kasvilavoissa. Hyvin maissit nousevat kurpitsojen ylle. En tiedä tuleeko sieltä satoa, mutta kauniilta kyllä näyttää! Mielestäni kauneutta ja oivalliseksi mesibaariksi on osoittautunut preeriaväriminttuaidanne, itse tykkään siitä kovin. Hiukan se siementää, mutta tarpeettomat pikkutaimet on helppo poistaa.

Aamun valo on niin voimakas, että kuvien laatu puhelimella otettuna eivät ole kovin hyviä... 

Ensin näkymä kasvimaalle, kurpitsat ovat todella reheviä nyt ja välissä huojuvat maissit.

 

 Päätin, että tänä vuonna purjoja pitää saada ja panostin erityisesti niiden kasvuun ja se ilmeisesti kannatti!


 

Purjot ja taustalla keräkaalit.

Kaalit kasvoivat verkon alla niin kauan, kuin verkko vain niiden päällä pysyi. Taimikasvatuksen aikana jotain ihmettä sattui, parsa- ja kukkakaalien taimet eivät oikein kasvaneet, mutta kerä- suippo- ja lehtikaaleja kyllä tulee ja tämä kaalimaa sadonkorjuun jälkeen jää 'riistapelloksi', josko kauriit ja rusakot eivät pihasta niin paljoa välittäisi ihan koko talvea!

 

 Kesäkukkamaa, välissä kasvoi sipuleita ja herneitä. Sain kesäkukilla hämättyä sipulikärpästä ja se jätti sipulit tänä vuonna onneksi rauhaan!

 

 Lavakaulusmaalla osa laatikoista näyttää tyhjiltä, valkosipulit ovat jo nostettu ja nyt siellä kasvaa salaattia, tilliä ja muuta nopeaa. Kohta laitan yhteen laatikkoon tulemaan hiukan perennan taimia. Tänä vuonna tuoksuherneet jäivät todella vaatimattomiksi, mutta ei se haittaa, kukkia kyllä riittää muissa laatikoissa. Laatikoissa kasvaa rinnakkaiskasveina hyötykasveille aina jotain vahvasti tuoksuvaa kuten samettikukkaa ja krassia.

'Phoenix'

 

Linnén samettikukka

Linnén samettikukka

Tagetes erecta

Poikkeuksellisen suurikukkainen tagetes erecta.

 Kasvimaan kukista minulle on tärkeimmät köynnöskrassi 'Phoenix' ja kosmoskukat. Kosmoskukka tosin on aika villi siementämään ja niitä sitten kasvaa siellä ja täällä pitkin kasvimaata ja lavojen välissä. Osan annan kasvaa, osan siistin pois. Kosmoskukka on erinomainen mesibaari!

 




Siellä niitä kasvaa kosmoksia pitkin poikin! Enää en kosmosta esikasvata, se kestää hyvin talvikylvönkin eli siemenet on jo tilattu syksyn kylvöä varten.

Yrttilavojen sadonkorjuu pitää alkaa heti kun pystyn! Meillä kuluu talven aikana timjamia tosi paljon lihapatoihin eli kuivaan sen oksina, jotka laitan hautumaan lihan kassa ja poistan se sitten ruuan valmistuttua. Myös muita yrttejä kuivaan ilman muuta! Mainittakoon vielä, että kasvatan ihan joka paikkaan, missä varjelusta tarvitaan kääpiösamettikukkaa, sen sitruunainen tuoksu suojelee niin kaaleja, paprikoita ja kaikkea muutakin eitoivotuilta seuralaisilta! Tavallinen samettikukka ei siihen pysty!

 

 

 

 

 Viime talvi vei lavatarhan mesibaarin lähes kokonaan mennessään! Punahatut lähtivät talven matkaan, Vain muutama siementaimi nousi ja yksi ainokainen vanha punahattu. No yhden ostin lisää ja siementaimia onkin sitten noussut sieltä ja täältä pitkin lavojen käytäviä ja nurmikkoa, olen niitä siirtänyt lavaan ja nyt näyttää hyvältä. Toivottavasti ensi talvi on niin punahatuille kuin meille kaikille muillekin armollisempi!




Sulo oli kanssani kierroksella kasvimaalla. Vanha herra oli selvitellyt naapurin kissojen kanssa raja-asioita ja ilmeisesti hän sai sanottua viimeisen sanan, koska Sulon turkissa oli outoja pitkiä valkoisia haivenia, eikä yhtään kynnen jälkeä tällä kertaa. Sulo on pennusta asti tykännyt raa'asta kananmunasta ja se on pitänyt hänet voimissaan yli 15 vuotta eli jälleen hän sai palkkansa.



Jotain tänään kai puuhastelen, hissuksiin...

Kaikkea hyvää Sinulle 

💚










16 kommenttia:

  1. Kasvimaasi näyttää satoisalta ja rehevältä.
    Kosmoskukat ovat minunkin suosikkeja ja etenkin tuo (ilmeisesti) kuvissasi oleva ’ Candy Stripes’
    Voihan korona…. Muistahan ottaa rauhallisesti. Pikaista paranemista. 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, maaperä on aika hyvä - sitä on parannettu katteilla ja kanalanpehkukompostilla vuosia, eikä ole käännetty kovin syvään vuosikymmeniin. Kosmokset ovat todella ihania ja 'Candy Stripe' on yksi ehdottomista suosikeistani!
      Kiitos, niin pahaan aikaan tauti iski, mutta hissuksiin pitää olla!

      Poista
  2. Uskomaton kasvimaa! Aivan ihana! Mitä oireita tämän vuoden koronassa on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos Anne!
      tämän vuoden koronassa tyttärellä (rajumpi tauti kuin minulla siis) äärettömän kova päänsärky, kuume, kurkku tavattoman kipeä ja hyvin voipunut olo, kovaa pahoinvointia ja huimausta. Minulla tyypilliset flunssaoireet, takaraivopäänsärkyä, huimausta ja ääretöntä väsymystä (sillä tauti alkoikin), vatsan kanssa ongelmaa ja olen aivastellut niin paljon etten varmaan koskaan aiemmin... Ilmeisesti olen päässyt helpommalla kuin tytär (sai taudin töistä (sairaanhoitaja), minä taas kauppareissulla ilmeisesti. Toivottavasti säästyt, tautia on liikkeellä kai aika paljon ja terveyskeskuksessakaan koronapotilaat hoidetaan samassa tilassa kaikkien muiden kanssa nykyään.

      Poista
  3. Toipumista toivottelen, ilmeisesti tosiaan kannattaa olla kiirehtimättä rehkimään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos! Toipumisen kanssa olisi hyvä olla maltillinen, ettei jälkitautia tulisi.

      Poista
  4. Dewr Saila!
    I'm so sorry to hear that you have got covid! It's a terrible illness. I hope you get better very soon!
    Your vegetables are looking great. The leek looks so big. You are very good to grow vegetables. Your sunhats/ Echinacea looks so beautiful. I love them very much.
    All the best to you!
    Hugs!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dear Marit!
      Beautiful thank you! I got a corona infection from somewhere, luckily this time I wasn't as sick as last time! I have tried to keep safe limits and I have been vaccinated according to the Finnish vaccination program several times, but the new variant still struck!
      Thank You, I'm more of a utility gardener and the vegetable garden is very important to me, vegetables and flowers! This year I thought I would focus on growing leeks and I have apparently succeeded, on the other hand the rain and warm weather have greatly helped the growth of the plants.
      I was able to collect quite a few echinaceas seed seedlings here and there and I hope that they would be durable enough to survive next winter and bloom next summer. They are so beautiful, butterflys and bees loves them too.
      All the best to You!
      Hugs!

      Poista
  5. Hei Saila!
    Onpa sinulla paljon kasveja ja oikein ihana kasvimaa. Nuo kukat siellä välissä piristää. Minun taidan laittaa cosmoskukkien siemeniä suoraan maahan, nyt syksyllä. Tänä vuonna minulla on niitä isossa ruukussa mutta kyllä maassa on parempi. Ihana väri sinun Auringonhatulla. Toivon pikaista paranemista.
    Terveisin Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marika!
      Kaunis kiitos! Olen enemmän hyötytarhuri mieleltäni ja tykkään laittaa vihannesten keskelle myös kukkia, siellä on myös pieni leikkokukkamaa. Meillä cosmos siementää todella paljon ihan omatoimisesti, nyt kylvän ne lavaan jo syksyllä - siis toivomani lajikkeet. Tuo auringonhattu on uusi ostotaimi ja minustaki väri on hyvin kaunis!
      Kiitos, tauti alkaa olemaan jo voiton puolella, mutta täytyy vielä olla rauhassa jotta saan voimia taa puutarhatöihin - puutarhatyölista onkin paisunut aika pitkäksi!

      Poista
  6. On tosiaan kaunis kasvimaa. Satoa on myös purkitettu, sulolle myös terkut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos! Satoa on tullut ja tulossa koko ajan lisää ja säilöttykin jo hyvä määrä! Sulo kiittää terkuista!

      Poista
  7. Tuo preeriaväriminttuaidanne on kaunis. Hyvä on olla kukkivia kasveja kasvimaalla; houkuttelevat tuholaisia syöviä petohyönteisiä sekä pölyttäjiä, ja osa harhauttaa myös tuholaisia. Komeat purjot, kaalit ja kurpitsakasvustot. Toivottavasti korona on jo helpottamaan päin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, preeriaväriminttuaidanne on minunkin mieleen ja se on kimalaisten keskuudessa hyvin suosittu. Hieman se tekee siementaimia kasvimaalle, mutta ne on helppo poistaa. Hyvin se on myrskyistä huolimatta pysynyt pystyssä. Suosin kasvimaalla kesäkukkia, jo ihan itsenikin takia, mutta enemmän juuri tuon mainitsemasi peto- ja pölyttäjähyönteisten vuoksi!

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!