torstai 29. elokuuta 2024

Jotain muuta välillä

 Olen varmaan kyllästymiseen asti hehkuttanut tomaateista, kasvimaasta ja kesäkukista! Mutta ne vain ovat niin ihania ja nyt vallan ajankohtaisia ja tämä ihana lämpö ja kosteus saavat ne kukoistushuippuunsa, sadonkorjuu on täysillä menossa.

Mutta, kyllä minua ilahduttaa perennatkin, jotka ovat innostuneet kukkimaan. 

Suunnattoman iloinen olen pienistä hortensioistani, joista kolme nousi kuolleista - eivät kuki, mutta kasvaa. Hortensioihin olen myöhäisherännyt ja ihastunut Madeiran reissujen aikana ja toivon joskus, että pihassani kukkii kaunis sininen hortensia - sitä ehkä saan vielä odotella, mutta kunhan nyt nämäkin ensimmäiset alkaisivat kukkimaan vahvistuttuaan ensin!




Hydrangea arborescens 'Pink Annabelle'

Myös leukotti on hengissä. Sen lehdet olivat tänä kesänä poikkeuksellisen vihreät (nyt jo punastuvat), pitkään se kyllä punastelikin vallan koko kasvukauden, kasvua kesän aikana on tapahtunut, kukintaa pitää vielä kuitenkin odotella. Ikipunainen Rytörinteen asukki.

Leukotti (leucothoe fontesiana)

Keskellä kasvimaata komeilee leveälehtikompassikukka. Siinä vain keskellä kasvimaata, siivekkäiden iloksi ja piristykseksi. Sen vieressä on niin rakastamani preeriaväriminttu, joka myös on keskellä kasvimaata puskana, myös aidanteena pellon reunassa. 

Leveälehtikompassikukka (Silphium perfoliatum)


Preeriaväriminttu (Monarda fistulosa)

Toisella puolella taloa isossa kukkamaassa matalakasvuinen purppurapunalatva kerää kimalaisilta ylenpalttista suosiota, perhosia siinä toivoisin näkeväni, mutta eipä niitä montaa tänä kesänä ole näkynyt.

 

Purppurapunalatva 'Phantom' (Eupatorium purpureum)

Lähellä purppurapunalatvaa on tuulessa ja tuiverruksessa kunnioitettavan hyvin pystyssä pysynyt kultapallo 'Phantom', korkeutta sillä on noin metri.

Kultapallo 'Goldquelle' (Rudbeckia laciniata)

 

 

 Ja valkoinen kukkapilvi, metsäasteri, tunnetaan kai nimella varjoasteri. Ihanan paljon pieniä valkoisia kukkia!

    
Metsäasteri (Aster divaricatus)

 

Nautitaan tästä ajasta, lämmöstä ja auringosta!

Kaikkea hyvää Sinulle!

💚

 

 

 


tiistai 20. elokuuta 2024

Onnenhetkiä

 Muutamaan päivään on sisältynyt niin monta onnenhetkeä, että en edes tiedä kuinka niistä voisin kiittää, onnellinen olen kyllä suunnattomasti!

Asteri 'Unicum needle blue'
 

Kaiken sen suuren ilon, jota koin viime perjantaina, lisäksi puutarha on antanut minulle sellaisia onnen kokemuksia, että niillä jaksaa vastaanottaa pimenevät illat ja viilenevä sää, no nehän tietenkin kuuluvat vuodenkiertoon ja sitä en voi enkä haluakaan vastustaa! Jokaiselle vuodenajalle on omat ihanat juttunsa, nyt suurin ilo on lastenlasten lisäksi puutarha!

Ensimmäinen iloni toissapäivänä oli balkaninsyklaamin kukka, jota en edes uskaltanut odottaa! Se kasvaa aika turvallisessa paikassa, mutta mietin, pitäisikö se kaivaa talveksi maasta kellariin vai uskallanko jättää sen maahan ja suojata sen vaikka jollain katteella.



Toinen ilonaihe oli mahtava omenasato! Keräsimme tyttären kanssa 150 kg omenoita ja veimme ne puristamoon. Saimme 100 litraa omaa omenamehua valmiiksi pussitettuna ja pastöroituna. Siitä riittää koko perheelle!

 

 Tämän päivän ilonaiheena on kasvihuoneet! 

Satoa on tulossa kummastakin kasvihuoneesta, chilejä, paprikoita, tomaatteja ja viinirypäleitä (Vitis). Viime talvi koetteli viinirypäleitä kovin ottein, paitsi nuorinta (Vitis Agat Donskoi). Kuitenkin kaikki heräsivät kasvuun ja tuottavat satoa - ei niin isoa satoa kuin aiemmin, mutta satoa kuitenkin! 

Ja tomaatit - minulla on ollut suuri ilo kasvattaa Karen Olivierin potatoleaf- ja karma-tomaatteja, hiljalleen niiden määrää lisäten. Toki muitakin tomaatteja on ihan hyvä määrä. Tomaattisato on erinomainen, huomenna aloitan siementen fermennoinnin ja tomaattien umpioinnin talven varalle, pikkuiset tomaatit pakastan kokonaisina riistapatoja varten talven varalle.

'Lasihuone', jossa on paprikat, chilit ja tomaattia

 

Muovihuone, jossa on tomaatit ja rypäleet.




Zilga

Royal Madeleine


Kuzminskii Sinii

Agat Donskoi

Brita

Guna

Tälle päivälle vielä yksi todella suuri ilo! Keräsimme Murun kanssa hänelle kotiin vietäväksi tomaatteja, kaikenlaisia. Hän oli niin innoissaan! Hänen äidilleen, tyttärelleni, kerättiin kimppu kukkia kasvimaalta.

Kesäkukkamaa ei ehkä tänä vuonna onnistunut kovin hyvin, mutta nyt asterit kukkivat valtavasti, olen ihastunut astereiden sarjaan 'Unicum needle', ne vain ovat niin ihania!

Tämä korillinen meille iltapalalle...


 

 

 

Kaikkea hyvää voi ihmiselle tapahtua ja näin monena päivänä peräkkäin ja uskallan olla iloinen ja onnellinen!

Kaikkea hyvää Sinullekin!

💚 

 

lauantai 17. elokuuta 2024

Virta latautumassa

 Uskoisin, että hiljalleen olemme tehneet eron herra koronan kanssa ja lähetin hänet huishiiteen ja tein selväksi, että täällä ei sitä enää kaivata, on muutakin tekemistä kuin makoilla hyvillä pihakeleillä ja toiseksi sairastelu on aika kallistakin! No minulla tuli tehtyä vain yksi siementilaus, mutta täkyjä oli useampikin - lankaa ja kukkasipuleita tietenkin, muutahan minä en juurikaan tarvitse.

No juu, tänään rohkenin ottaa (isäntä pois kotoa, palaa huomenna eikä ole siis vahtimassa minua), siis ottaa lapion ja kottikärryt ja puhtia oli varmaan enemmän kuin voimia. Mutta tavoitteeni oli tehdä alustava siivous isossa kukkapenkissä ja ehkä istuttaa muutama taimi hanhikkien lähdettyä viime talven pakkasten mukaan. Paikalle on siis tulossa pioneita, mutta hiukan muutakin siihen paikkaan siis laitan.

Siistin siis kaikki valvatit ja ohdakkeet (naapuri kasvattaa niitä ja lähettelee tuulen mukana siemeniä aina meille), vesiheinää, rantakukkaa ja mitä kaikkia niitä olikaan pari kottikärryllistä, että sain selvyyden mitä kaikkea voisin vielä istuttaa uutta ennen pionien saapumista. 

Kaurapelto, vai ohdake/valvattipelto ja noiden siementen kulkusuunta voisi olla joku muu kuin meille!

Suuri ilonaiheeni oli upea ruskosormustinkukan yksi ainokainen, mutta komea lehtiruusuke! Toivon sen kestävän ensi talven koettelemukset ja kukkivan jälleen!

Digitalis ferruginea

Hanhikeiltakin vapautunut penkki sai hiukan uusia asukkaita, vaikka hiukan tyhjältä se vielä näyttää! Ison kiven juureen tuli yksi syyshortensia 'Bombshell' pienikasvuiseksi luonnehdittu. Sen vieressä onkin jo clematis 'Taiga'. Taigan eteen tuli iris germanica 'Night Owl' ja ihan penkin eteen esikoiden lähelle valkoinen palloesikko. Penkin toiseen reunaan lähelle kuolanpionia laitoin kauniin ja toivottavasti kestävän syysvuokon 'Fantasy Jasmine'. Kuolanpionin toiselle puolelle istutin kaksi keltakonnanliljaa. Ja tosiaan vielä yksi korallinpunainen ritarinkannus delphinium 'Red Lark'. Ihastuin siihen ensi silmäyksellä, kun kohtasimme viime viikolla Turussa 💚!

Vielä näyttää tyhjältä...Kuvassa takana surullinen surukuusi, sitä kaurispukki kävi merkkaamassa - onneksi vain vähän, nyt runko siltäkin suojattu!

 

Syysvuokko 'Fantasy Jasmine'

 

Delphinium 'Red Lark'

 Ruokkosin hiukan pioneita ja penkin toisella puolella alarinteenssä kukki jo komeasti köynnösukonhattu (aconitum hemsleyanum), se oli tehnyt muutaman siementaimen ja toisen niistä poistinkin. Sormivaleangervot tulevat siirtymään myös pois tuosta ukonhatun alapuolelta.

Onpas aika epäselvä kuva, mutta tuossa oikealla on iso siirtolohkare ja se uusi hortensia onkin melkein siinä ukonhatun takana.

  Maksaruohot ovat aloittaneet kukinnan myös! Paljon meillä ei ihan punaisia kukkia ole, mutta komeamaksaruoho 'Red Cauli' on aika punainen, sen vieressä kirjavalehtinen ja huomattavan hidaskasvuinen 'Frosty Morn'. Isomaksaruoho, jonka nimilapu tuuli vei, kukkii pian kauniilla vaaleanpunaisilla kukillaan.


'Red Cauli'

'Frosty Morn'

Jatkoin penkkiä omenapuulehdon suuntaan...valvatteja ja ohdakkeita riitti sinnekin! No siellä on juuri alkamassa kukintansa matala kultapallo 'Goldquelle', korkeutta sille ei tule juurikaan kuin tuo metri. Sen vieressä kasvaa lehtosinilatva ja tokruusu, joiden kasvua aina pitää reippaalla kädellä hillitä, kauniitahan ne kuitenkin ovat!

Kukkapenkin ylärinteessä norjanangervojen ja pioneiden välissä kasvaa purppurapunalatva 'Phantom'. Se aloittaa juuri kukintaa ja se olikin jo huomattu siivekkäiden keskuudessa.



Vähän yleisnäkymää.


Puuhaa onneksi vielä riittää ja suunnitelmia. Huomenna on tarkoitus kerätä omenia, sain ajan maanantaiksi Huittisiin eli ajomatkaa tulee hiukan, mutta ei haittaa, mehunpuristamo on sellainen marjatila, jossa olenkin aikonut joskus käydä. Samalla reissulla haen Huittisista sen vyölaukun seuraavaa metsäreissua varten.

Kaikkea hyvää sinulle!

💚


torstai 15. elokuuta 2024

Äidin kasvimaalla

Tein kasvimaalla kierroksen heti aamulla. Hiippailin hissuksiin, rutto -  joka paljastui koronaksi - jatkuu edelleen ja vaikka joka paikka niin kukkamailla kuin kasvimaalla huutaa apua, niin täytynee olla vielä tovi hissuksiin! 

Nyt kasvimaalla ja lavoissa kaikki kasvaa, niin kesäkukat kuin vihanneksetkin. Satoa on saatu, herneitä pitäisi kerätä, mutta pää alaspäin olo ei nyt oikein onnistu eli se sitten myöhemmin. Maissi-kurpitsa-maasta tein melkein 'kolme sisarta' -maan, pavut puuttuivat, mutta niitä on kasvilavoissa. Hyvin maissit nousevat kurpitsojen ylle. En tiedä tuleeko sieltä satoa, mutta kauniilta kyllä näyttää! Mielestäni kauneutta ja oivalliseksi mesibaariksi on osoittautunut preeriaväriminttuaidanne, itse tykkään siitä kovin. Hiukan se siementää, mutta tarpeettomat pikkutaimet on helppo poistaa.

Aamun valo on niin voimakas, että kuvien laatu puhelimella otettuna eivät ole kovin hyviä... 

Ensin näkymä kasvimaalle, kurpitsat ovat todella reheviä nyt ja välissä huojuvat maissit.

 

 Päätin, että tänä vuonna purjoja pitää saada ja panostin erityisesti niiden kasvuun ja se ilmeisesti kannatti!


 

Purjot ja taustalla keräkaalit.

Kaalit kasvoivat verkon alla niin kauan, kuin verkko vain niiden päällä pysyi. Taimikasvatuksen aikana jotain ihmettä sattui, parsa- ja kukkakaalien taimet eivät oikein kasvaneet, mutta kerä- suippo- ja lehtikaaleja kyllä tulee ja tämä kaalimaa sadonkorjuun jälkeen jää 'riistapelloksi', josko kauriit ja rusakot eivät pihasta niin paljoa välittäisi ihan koko talvea!

 

 Kesäkukkamaa, välissä kasvoi sipuleita ja herneitä. Sain kesäkukilla hämättyä sipulikärpästä ja se jätti sipulit tänä vuonna onneksi rauhaan!

 

 Lavakaulusmaalla osa laatikoista näyttää tyhjiltä, valkosipulit ovat jo nostettu ja nyt siellä kasvaa salaattia, tilliä ja muuta nopeaa. Kohta laitan yhteen laatikkoon tulemaan hiukan perennan taimia. Tänä vuonna tuoksuherneet jäivät todella vaatimattomiksi, mutta ei se haittaa, kukkia kyllä riittää muissa laatikoissa. Laatikoissa kasvaa rinnakkaiskasveina hyötykasveille aina jotain vahvasti tuoksuvaa kuten samettikukkaa ja krassia.

'Phoenix'

 

Linnén samettikukka

Linnén samettikukka

Tagetes erecta

Poikkeuksellisen suurikukkainen tagetes erecta.

 Kasvimaan kukista minulle on tärkeimmät köynnöskrassi 'Phoenix' ja kosmoskukat. Kosmoskukka tosin on aika villi siementämään ja niitä sitten kasvaa siellä ja täällä pitkin kasvimaata ja lavojen välissä. Osan annan kasvaa, osan siistin pois. Kosmoskukka on erinomainen mesibaari!

 




Siellä niitä kasvaa kosmoksia pitkin poikin! Enää en kosmosta esikasvata, se kestää hyvin talvikylvönkin eli siemenet on jo tilattu syksyn kylvöä varten.

Yrttilavojen sadonkorjuu pitää alkaa heti kun pystyn! Meillä kuluu talven aikana timjamia tosi paljon lihapatoihin eli kuivaan sen oksina, jotka laitan hautumaan lihan kassa ja poistan se sitten ruuan valmistuttua. Myös muita yrttejä kuivaan ilman muuta! Mainittakoon vielä, että kasvatan ihan joka paikkaan, missä varjelusta tarvitaan kääpiösamettikukkaa, sen sitruunainen tuoksu suojelee niin kaaleja, paprikoita ja kaikkea muutakin eitoivotuilta seuralaisilta! Tavallinen samettikukka ei siihen pysty!

 

 

 

 

 Viime talvi vei lavatarhan mesibaarin lähes kokonaan mennessään! Punahatut lähtivät talven matkaan, Vain muutama siementaimi nousi ja yksi ainokainen vanha punahattu. No yhden ostin lisää ja siementaimia onkin sitten noussut sieltä ja täältä pitkin lavojen käytäviä ja nurmikkoa, olen niitä siirtänyt lavaan ja nyt näyttää hyvältä. Toivottavasti ensi talvi on niin punahatuille kuin meille kaikille muillekin armollisempi!




Sulo oli kanssani kierroksella kasvimaalla. Vanha herra oli selvitellyt naapurin kissojen kanssa raja-asioita ja ilmeisesti hän sai sanottua viimeisen sanan, koska Sulon turkissa oli outoja pitkiä valkoisia haivenia, eikä yhtään kynnen jälkeä tällä kertaa. Sulo on pennusta asti tykännyt raa'asta kananmunasta ja se on pitänyt hänet voimissaan yli 15 vuotta eli jälleen hän sai palkkansa.



Jotain tänään kai puuhastelen, hissuksiin...

Kaikkea hyvää Sinulle 

💚