Kivipellon Saila

perjantai 21. lokakuuta 2016

Paketissa

Lokakuuta mennään, puolikas jo ohitettu...pakkanen huurtanut monena yönä pihan kimaltavaksi, sokeroiduksi, jäiseksi, aurinko hiljalleen vielä jaksaa sulattaa pakkasen huurtaman pihan, toistaiseksi.


Rohkeita kukkijoita vielä on kuten tämä keväällä kylvämäni esikko, Barnhavenin siemenistä. Toinen kukkija oli samettisen sininen ja tämä kaunis valkoinen, liekkoreunainen, yhden kukan sain ja se ilahduttaa! Esikontaimet itivät ja kasvoivat todella hyvin.

 
Piha, kasvimaa, kasvihuoneet alkavat olla paketissa. Haaveilin vielä sipulikukista, mutta enpä tiedä nyt, kun polvikin on paketissa. Pihasiivousten jälkeen siivottiin myös toinen polvi jälleen kerran ja hissuksiin sauvojen kanssa nyt parisen viikkoa hiippailen, sitten saan jo vähän enemmän liikkua. Lihasvoimaa täytyy saada eli jumppa kuuluu päiväohjelmaan. Varauduin leikkauksen jälkeiseen hiljaiseloon - lanka ja lukeminen ei tule loppumaan :D

Pelakuut ovat turvassa. Isot pelakuut purkitin pienempiin ruukkuihin, en raskinut jättää Mårbackojani, Nikolaitani ja Elsejäni pakkasen armoille, vaikka kasvustot olivat aika isot... Taimipöytä paukkuu ja sopu ei taida tälle pöydälle enää sijaa antaa, no onneksi keittiöön mahtuu vielä ja yläkertaankin.

 En tiedä mitä tapahtui verenpisaralleni, jonka sain Saaripalstan Sailalta! Kaikki lehdet putosivat, se ei saanut kylmää, ajatus sen menettämisestä kyllä kylmäsi! Toin taimen sisälle, oksat näyttivät eläviltä kuitenkin! Nyt taimesta pukkaa uusia lehtiä, voi tätä onnen päivää!

 
Sisäkukissakin riittää iloa, kukassa ovat...


...pienikukkainen soilikki... 


...pari muutakin soilikkia, tämän lisäksi valkoinen, josta nyt ei ole kuvaa...ja vasemmalla Mustikkamummolta saatu mustanmerenruusu...

...paavalinkukka...

Ulkona on jo aika hämärää...kaksi kuukautta on Tuomaanpäivään, eli melkein jouluun! Aika kuluu siivillä, joulupuuhat ovat täydessä vauhdissa eli nyt ei ehdi hämäryyttä ja kylmyyttä harmittelemaan! Niin ja eipä aikaakaan kun ensimmäiset siemenluettelot kolahtavat tänne nettisivuille ja jokunen postilaatikkoonkin...haaveilu ensi kevään ja kesän kylvöistä on parhaimmillaan!

Iloista viikonloppua, toivotaan että pilviverho hieman raottuisi ja aurinko pilkistäisi edes hiukan!

Sulkaharmaalepässä vielä lehtiä.
 
52 kommenttia:

 1. Oih.. onpa kauniita kuvia, varsinkin tuo ensimmäinen on sykähdyttävän upea:)Iloista viikonloppua myös sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuta! Meilläpäin on muutama lintujärvi lähellä, noin viikko sitten sattui tyyni aamu kun olin lenkillä ja joutsenperhe oli järvellä, tyven järvenpinta oli kaunis peili hiljentyvälle luonnolle!

   Poista
 2. Paavalinkukat ovat kivoja kukkiessaan näin syksyllä, kun pihalla ei ole oikein mitään kukkijaa enää. Soilikkeja en olekaan koskaan kasvattanut. Ovatkohan ne yhtä helppoja kuin paavalinkukat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paavalinkukat ovat niin ihanan samettisia ja mukavaa että kukinta jatkuu sisäkukilla kun ulkona alkaa olla jo viileää! Soilikkeja mulla on muutama ja tykkään niistä, vanhanajan kukkijoita ja aika helppoja!

   Poista
 3. Onpa maalauksellinen joutsenlampi sinulla siellä! Meillä on ollut vasta yksi huurreaamu, oli kyllä niin kaunista.
  Meilläkin kukkii tuo viimeisessä kukkakuvassa oleva kukka, jolla on paavalinkukan lehdet ja soilikin kukka, hassu kukkanen :). Chirita-nimisenä olen sen joskus ostanut.
  Se polven jumppaaminen on kyllä tärkeää, vaikka tylsää puuhaa. Minulla oli silloin varsin vaativa ja periksiantamaton personaltrainer täällä kotona. Ärsyttävää oli se, mutta tarpeellista :D
  Nopeasti tosiaan on tämä syksy kulunut, oikeastaan nyt pitäisi jo alkaa valmistautua joulumyyjäisiin ja tässä välissä on se Mummun Pilkkumin isänpäivälounaskin....
  Leppoisaa viikonloppua sinullekin, toivotaan sitä aurinkoa oikein porukalla!  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, noin viikko sitten lähdin kuvaamaan joutsenia, tuolta bongasin yhden perheen, vakipellollakin oli mutta sitten tuli supi ja ajoi linnut ilmaan ja mulla kamera laukussa, että otti aivoon!

   Samannimisenä minäkin sen joskus ostin Partolan kukkatalosta ennen sen konkurssia. Aika ahkera kukkija.

   Polvijumppa tosiaan on nyt ajankohtaista ja hiukkasen tylsääkin vaikka pakollista. Mun trainer ei ihan niin periksiantamaton ole, mutta yritän silti saada lihakset kuntoon, ihmeesti leikkuupöydällä niistä lähtee kaikki voimat. Muutaman päivän vielä himmailen ja sitten...

   Aika tiukkatahtinen syksy taitaa sinulla olla ja minusta tuntuu vähän samalta! Touhua riittää ja joulun valmistelua ja sitten onkin kevät jo, aika rientää joutuin!

   Kiitos! Aurinkoa tilaukseen ja toivottavasti sitä saammekin!

   Poista
 4. Tämä syksy on ollut hieno lahja. Samanlaisia mahtumisongelmia pelakuitten kanssa täälläkin. Toistaiseksi osa on vielä kuistilla, mutta pian niille on löydettävä tilat sisältä. Ei niitä raatsi poiskaan heittää. Pikaista paranemista polvelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut todellinen lahja, ihanaa kun talveen voi laskeutua hiljalleen! Pelakuut ovat ihania, jospa joskus olisi sellainen suuri talvetushuone jonne kaikki voisi vain kantaa, mutta haave se vain on, hyvä kuitenkin että suurimman osan saa mahtumaan sisälle, ihanuuksia ei millään pakkaselle viitsisi antaa!

   Kiitos! Pian pääsen sitä kuntouttamaan!

   Poista
 5. Ihanan paljon pelakuita!
  Paranemisia sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelakuita on hiljalleen tullut lisää ja lisää eikä mistään raskisi luopua vaikka tämä talvetusongelma on jokavuotinen!

   Kiitos Pirjo!

   Poista
 6. Tämä syksy on ollut ihana. Sulkaharmaaleppä on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut oikea kunnon syksy, jospa saisimme jatkoa kunnon talvenkin! Sulkaharmaaleppä on tosi kaunis, lehtinmuoto ihana!

   Poista
 7. Voi, en minäkään olisi tuollaisia pelaguita jättänyt säiden armoille :). Voimia paranemiseen ja hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelakuita en millään olisi hennonnut jättää pakkaselle, olen niitä hankkinut lisää ja muutenkin jakanut, joten määrä on kasvanut vuosi vuodelta, talvetustila ei samassa suhteessa ja se vähän harmittaa!

   Kiitos! Hiljalleen alan polvea kuntouttamaan!

   Poista
 8. Ei ihme että taimipöytäsi paukkuu. On noita sen verran paljon. Mä täällä yritän toipua lonkkatekonivel-leikkauksesta. Pari päivää yli 2 viikkoa se tehtiin.

  VastaaPoista
 9. Ihana, sitkeä esikko, kun jaksaa vielä ilahduttaa! Pimeää on, aurinkoa ei näy. Sitäkö tää taas on seuraavat aika monta kuukautta... Noh, onneksi joulu tulee väliin ja siitä se kevät sitten pikkuhiljaa jo alkaakin =) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuinen on tosi sitkeä...hyvin kasvoivat kaikki ja sekin ilahduttaa kun niistä tuli niin vahvoja taimia! Nyt on aika pimeää, mutta ei haittaa, kivaa puuhaa on nyt paljon, joulujuttujen valmistelua, kutomista - korttien tekoa - pian leipomistakin... voi että olen niin innoissani :D Kevät alkaa tuossa tuokiossa...kaksi kuukautta enää :D

   Kiitos Kurjenkello!

   Poista
 10. Samoin kävi minun kahdelle verenpisaralleni, kun ne kellariin vein talvehtimaan. Ei yhtään lehteä, mutta toivon mukaan vielä virkistyvät.
  Aika monta pelaguuta sinulle on kevättä odottamassa. Varmasti valtaosa niistä ilahduttaa sinua taas aikanaan.
  Tsemppiä polvijumppaan. Parempi sentään näin syksyllä niitä polvia jumpata, niin pääsee taas keväällä itse asiaan eli puutarhahommiin.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sydän pysähtyi, ajattelin että menetän koko kukan, mutta ei sittenkään :D Toivottavasti saan sen pidettyä hengissä talvenselän yli!

   Pelakuita on aika monta, mutta aina tekee mieli lisää...täytyisi alkaa pistokastalvetusta harrastamaan, mahtuisi sitten vielä enemmän :D.

   Kiitos, hiukkasen parantelen vielä ja sitten alan reisijumpan...leikkaus osui juuri sopivaan aikaan. Keväällä pitää olla taas iskussa kun kuuluu pihan kutsu kuopsuttamaan!

   Kiitos Between!

   Poista
 11. Vau! Miten ihana heijastuskuva! Toivottavasti toivut operaatiosta pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikko sitten pyhänä oli ihana keli heti aamusta ja ajattelin mennä kuvaamaan joutsenia. Tuo tyyni pieni järvi houkutti kuvaamaan joutsenperhettä, jonka poikaset viimein oppivat lentämään, koulutus oli aika rankkaa katsottavaa!! Ajattelin kuvata enemmänkin joutsenia läheisellä pellolla mutta sitten tuli supi, joka pelotti koko parven pois, pah!

   Kiitos, hiljalleen aloitan kuntouttavan jumpan!

   Poista
 12. Moi. Mahtavat kuvat. Tuon sulkaharmaalepän lehdet ovat tosi hienon näköisiä. Toivottavasti polvioperaatio onnistui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sulkaharmaaleppä on tosi kaunis, lehdiltään hiukan toisenlainen, tykkään siitä kovin! Toivon että operaatio pitkittää polven kanssa yhteiseloa ennen tekoniveltä.

   Poista
 13. Täällä ei vielä mietitä joulua. Yritän vasta tajuta, ettei tämä syksy jatku loputtomiin. Ensimmäinen pakkasaamu on jo ollut enkä vieläkään meinaa uskoa talven tulevan - ihan oikeasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy on tosiaan vietellyt ja tuntuu että loppukesä jatkuu ja jatkuu, mutta pakkasyö rikkoo unelman, hiljalleen mennään vuoden pimeintä päivää kohden, sitten alkaa kevät ja päivät alkavat kirkastumaan, joulu tulee aika pian ja sitä odottelen kovin!

   Poista
 14. Moi. Hienot kuvat. Meilläkin kukkii jotain kukkia. Nimistä en tiedä. Minun polvi leikkaus onnistui aika hyvin. Kivut jäi sairaalaan. Siitä on jo muutama vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vielä on viimeisiä kukkijoita ja pakkasen arat aarteet toin sisälle talveksi! Kukkien nimistä ei ole aina väliä, pääasia että ilahduttavat! Hienoa että leikkauksesi onnistui, minulla tämä oli sellainen siivousleikkaus, koitetaan pitkittää tekonivelleikkausta hiljalleen. Toivon että pääsisin hetkeksi eroon polvipunktioista ja kortisonista.

   Poista
 15. Viime talvetuksen jälkeen verenpisara näytti kuolleelta, ja runko olikin mennyttä. Nakkasin väliaikaisesti paakkuineen kasvimaan laidalle. Kun joskus myöhemmin menin katsomaan sitä, niin olikin alkanut ihan juuresta työntämään uusia versoja. Kesän aikana ehti kasvaa jo hyvänkokoiseksi ja koko kasvi uudistui samalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jopa verenpisarasi yllätti sinut mukavasti! Toivottavasti saan omani pysymään talven yli elossa!

   Poista
 16. Pienemmät aluslautaset, niin mahtuu enempi ruukkuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä taitanee mahtuakin, mutta meilläpäin noita muovisia keveitä aluslautasia saa hakea kiven alta eikä mistään tahdo löytyä ja kun löydän, ostan niitä aina nipun...

   Poista
 17. On sulla kukkienpauhua kerrakseen! Toi eka kuva on erityisen sykähdyttävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä riittää ja siitä saa niin mukavasti puhtiakin, aina multaa lähellä haisteltavana.

   Meidän pikkujärvellä asusti kesän joutsenpariskunta lapsineen...tyyni pyhäaamu viikko sitten peilautui järven kuvajaiseen.

   Poista
 18. Kyllä on kaunis tuo eka kuva - hienon hetken sait talletettua.
  Siirrätkö pelakuut jonnekin viileään talvehtimaan?
  Hyviä toipumishetkiä, kyllä se aika rientää, ja polvi paranee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus käy tuuri ja mietin että jäänkö kuvaamaan vai en, mutta jäin onneksi kun supi teki kurjan tempun ja ajoi pellon joutsenet ilmaan ja mulla kamera laukussa - olisi jäänyt tyhjä reissu!

   Pelakuut ovat vähän liian lämpimässä tyttären vanhassa huoneessa, jossa lämpötilaa on hiukan laskettu, parempaa talvetuspaikkaa ei oikein ole kun kellari on pelakuille liian kostea, mutta viime talvena hävikkiä tuli aika vähän.

   Kiitos Väkertäjä, hissuksiin vielä hiippailen ja tekemistä varasin itselleni :D

   Poista
 19. En vielä oikein usko että talvi tulee ja pääkoppakin on täynnä suunnitelmia. Pikaista parantumista sinulle.
  Kaunis kuva tosiaan tuo joutsen kuva..vesi on nyt niin tummaa järvellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuntuu siltä että talvella ei taida olla kiire, luvataan ensin kylmää ja räntää ja sitten reilusti plussan puolelle, olisi hyviä pihatyökelejä ja kukkasipuleitakin voisi istutella vielä, jos tuo kinttu olisi kunnossa. No sipulit ovat maassa ja niitä laittelin ajoissa jo maltillisesti. Kiitos, nyt on hyvä parannella ja vahvistaa lihaksia ja antaa jalan toipua kunnolla.

   Vesi on tosiaan niin tummaa, lähes pelottavaa, kuten syksyllä aina. Joutsenilla ei ole kiire kun saavat vielä ravintoa kotijärvistä ja saavat rauhassa opettaa jälkikasvua lentämään (aika kovaa hommaa sekin), aurinkoa vähän kaipaisin!

   Poista
 20. Tsemppiä toipumiseen! Joo, kohta on joulu lusittu ja alkaa kevät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Joulu on ... no ei lusittu vaan juhlittu, olen niin jouluihminen ja sitten alkaa kevät, ihanat suunnitelmat, siementilaukset ja taimetukset!

   Poista
 21. Waude heti pisti silmään tuo mustanmerenruususi, aikoinaan minulla oli niitä paljon, nyt ei enää yhtäkään kun remontin aikoihin ei ollut kunnon paikkaa niiden talvettamiseen. pelakkameresi myös upea. itse otin haudalta pelakat kotiin talvehtimaan, josko taas ensi kesäksi sit pääsevät takaisin vanhempieni haudalle. kiva kuulla et sinullakin joulupuuhat jo aloitettu, mull myös jo ekat lahjat hankittuna Turun kirjamessuilta (neljäkymmentä neliötä suojeltua aarnimetsää ja pari kirjaa).
  Tsemppiä polven kanssa, sul on riittävän hyvä motivaatio, kyl kuntoutus onnistuu jo sen voimallakin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli kanssa aikoinaan mustanmerenruusuja, mutta sitten ne jotenkin kuolivat, mutta isosisko jakoi omaansa (hän on todellinen viherpeukalo) ja sain tuon ihanan sinisen, josta niin tykkään, se on annettu isonsiskon rakkaudella ja siksi se kukkii kovin! Täytyy talvettaa se oiken kunnolla, jotta saan sen kasvamaan ja tekemään lisää käpyjä!

   Pelakoita on hiljalleen kertynyt ja viime keväänä vanhoista ihanuusomistani otin pistokkaita ja ne ovat vielä navetassa odottelemassa sisällenostoa, mutta niillä ei vielä ole kiire, koitan löytää jostain niillekin paikan.

   Joulupuuhat ovat hyvässä vauhdissa, lahjoja hankin hissuksiin pitkin vuotta, yritän ostaa/tehdä/hankkia sellaisia lahjoja, joita saajat ovat toivoneet, ja jotka ovat lähellä lahjansaajan sydäntä, noita kirjoja etenkin tulee ostettua. Kirjamessuilla varmasti oli kaikkea kivaa tarjolla ja tuo aarniometsä on vallan hieno lahja!

   Kiitos! Olen nyt hyvin motivoitunut kuntoutumaan, toivottavasti pääsen edes pienelle tauolle kortisonista ja punktioista.

   Poista
 22. Hyvä että olet varautunut sohvapäiviin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen varautunut vallan hyvin, tekemistä niissä riittäisi ainakin vuodeksi :D

   Poista
 23. Oi miten kaunis tuo aprikoosin värinen pelakuu!<3

  Minä en jaksa yhden, enää siis yhden, jättimäisen pelakuun lisäksi viedä kellariss akuin yhden verenpisaran. Sen yhden joka vieläkin aukoo uusia kukkia. Kauneimmistta ruukuissa olevat kuin kuivuivat kukittuaan monta kuukautta komeasti. Nyt raukka näyttää sitten, mikä on laatuaan, hän vähätelty saa jatkon:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään siitä itsekin kovin ja huomasin että minulle oli jostain syystä kerääntynyt kukan muodolta saman tyyppisiä pelakuita useita, elän kai ripsukukkaisten pelakuiden vaihetta :D

   Nuo ihanuuksien talvettaminen on aika haasteellista, toivottavasti verenpisarasi ja pelakuusi talvehtivat!

   Poista
 24. Tsemppiä polvesi kanssa!
  Hassua ajatella, että kohta on jo siemenluetteloiden aika :O Siitähän se suunnittelu taas lähtee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piparminttu! Kyllä tämä tarhurin lepoaikakin kuluu melkoisella vauhdilla, pian on taas kevät :D

   Poista
 25. Verenpisara on juoppo, myös talvella ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olen huomannut ja siksi annan sille ekstranapsuja useammin kuin pelakuille!

   Poista
 26. Ihania kukkia! mahtava tuo yläkuva, maisema heijastuksineen on kuin maalaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Syksyinen tyyni järvi on kaunis, pehmeät sävyt, hiljaisuuden voi aistia ja joutsenperhe lapsineen vielä viettämässä aikaa ennen järvenpinnan jäätymistä ja lintujen muuttoa.

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!