Kivipellon Saila

sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Uuteen kasvukauteen - kasvimaalla

Oma kasvimaafilosifiani on hyvin yksinkertainen. 
Maanparannus, rinnakkaiskasvit, paljon kukkia, 
jotain syvältä sielusta - halu kasvattaa oikeasti jotain, jolla on merkitystä talouteemme, 
ei vain pelkkää puuhastelua (vaikka sitä se useimmiten onkin). 
Määrät voivat tuntua suurilta, mutta se on silmänlumetta, 
suuret massat samaa lajia varmaan aiheuttavat sen!

Olen syvästi vihkiytynut perunan kasvattaja, uskon että perunamaani on jotain mitä ilman emme voi Kivipellossa elää. Isäntä on vahvasti toista mieltä (hän jopa uhkasi avioerolla, jos kasvatan vielä perunoita niin paljon...sanahelinää, luulen).


Lajikkeet ovat: 

Mayan Gold (tätä olenkin hehkuttanut useampaan otteeseen)
King Edward
Kestrel
Edgecote purpe

Kaikki siis vanhoja lajikkeita...

...lisäksi vielä 

Rosamunda
van Gogh (ihana lajike, jonka siementuotantoa lopetellaan).

Myös sipuleita pitää olla joka vuosi!


Maanparannuskasvit. 
Kasvimaani oli sinistä savea aluksi, 
otin siis tavoitteekseni saada maani viljelykuntoon. 
Siinä kunnon maanparannuskasvit ja traktorin häätö kasvimaalta auttoivat parhaiten...missio jatkuu!

Auringonkukka selvä ykkönen!Härkäpapu, 
jota siis viime syksynä myös umpioin! 
Lopputulos maukas lisä patoihin ja keittoihin.

Lajikkeet Hangdown ja punapapuinen 'Karmazyn' 


...ensi kesänä uusi tulokas...


Herneet, 
rakastan herneitä, kahta lajiketta tänä vuonna. 
Markanaan syntyi rakkaussuhde jo vuosia sitten, helppo ja makoisa!
Tässä vielä uusi tulokas...

Porkkanat, tämä ei taida olla muuta kuin sielunhoidollista! Rakastan porkkanan harvennusta ja penkin nyppimistä yli kaiken, siis varsin terapeuttista puuhaa, joskaan ei aina kannattavaa. Täytyy kyllä sanoa että paras sato oli 7 leipälaatikollista upeita porkkanoita, silloin joskus! 


Kurpitsat, lempilapseni, ihanat pullukkani!


Nämäkin ruttanat pitäisi olla maukkaita, innolla odotan kasvattamista!


Jotain muutakin! Näistä kaikista tykkään tietenkin!En tiedä mikä tässä amaranthuksessa oikein vuosi vuodelta viehättää!
Salaatit...ne aina taimetan kasvimaata varten.

 
 Lehtikaalit ovat myös suuri rakkauteni
...riistapelto pupuille, sekin on yksi missioistani. 
Tänä talvena pupuset viettivät monta hetkeä nautiskellen lehtikaaleistani...puutarha jäi heiltä unholaan!Kukat! 
Kukkia kasvimaalla ei ole koskaan liikaa: kosmoskukkia, malvikkeja, zinnioita, kehäkukkia, krasseja, daalioita, unikoita, gladioluksia...


Kukista puheen ollen ei sovi unohtaa 
lempiystävääni maurinmalvaa ja väriminttua, 
johon rakkaus syttyi viime kesänä! 


Lisäksi kasvimaallani on hiljalleen laajentuva yrttimaa. Haluaisin suuren penkin timjamia!


Kasvimaa on rakas harrastus. Tavoittelen cottage gardenia intohimoisesti, kasvulavat suurin haaveeni, joka ehkä joskus toteutuu. Uskollinen ystäväni ja työkaluni on japanese hack ja heilurihara, katetta laittaisin niin paljon kuin mahdollista, sen käyttö kannattaa ilman muuta!

Voi miten kevättä odotankaan!


Kaunista alkavaa viikkoa Teille kaikille!

61 kommenttia:

 1. Fabulous photos of the things that grows.

  VastaaPoista
 2. Kohta pääsee taas kuoputtamaan pihaa. Keväällä rakennetaan pieni kasvihuone pihalle. Upeat kuvat. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, lumet sulavat kohinalla! Kävin äitiä katsomassa, siellä pihalla narsisseissa oli jo 10 cm versot, upeaa! Hienoa, että teillekin tulee kasvihuone, toivottavasti ei liian pieni!

   Kiitos Matti Juhani!

   Poista
 3. Moikka. Mahtavia herkkuja on ollut ja on tulossa. Itse kasvatetut ovat parhaita ja maukkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos,kyllä kasvattaminen kannattaa kuitenkin, maku on aika ruhtinaallinen ja lajikkeita voi kasvattaa joita ei kaupassa ole edes tarjolla!

   Poista
 4. Tuli mieletön kaipuu kasvimaalle kun tämän luin! Meillä peruna on aina miehen projekti, hoitaa jopa kitkennänkin vaikka muuten ei takuulla kitke mitään. Muu kasvimaa on sitten mun juttu. Hernettä ei voi olla koskaan liikaa. Ja härkäpapua on oltava, "Karmazyn" on mun suosikki. Porkkanasta olen samaa mieltä, sen kasvattaminen on rauhoittavaa ja terapeuttista. Kaupanpäälle saa herkkusadon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidamme olla maatiaisten aatelia, ihanaa kasvattaa kaikkea kivaa ja tärkeää! Sielunhoitoa parhaimmillaan!

   Poista
 5. Ihanat suunnitelmat ja teillä on jo upeat kasvimaat.

  Toivottavasti kevät ja kesä olisivat säiden puolesta suotuisat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmat ovat jo pitkällä ja todellakin kohtuullinen kasvukausi olisi toivottava, sadetta ja aurinkoa sopivassa suhteessa :D

   Poista
 6. Olipa herkullisen näköisiä kasviksia. Ihan vesi herahti kielelle kun ajattelin uusia perunoita ja voita, ah! Olisipa taas se aika. Omien kasvisten kasvattaminen on ihan luxusta. Terkuin Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että uudet perunat, toisaalta tuo 'Mayan Gold' pitää uuden perunan makunsa pitkälle talveen, herkkua siis! Kasvattaminen on luksusta ja herkkujen keruu ja niistä ruuan valmistus on jotain niin ihanaa...pian alkaa kesä!

   Poista
 7. Ah mitä kaikkea hyödyllistä, kuin myös kaunista löytyykään kylvölistaltasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaalle laitan aina kukkia ilahduttamaan, myös maan hoitoa koitan aina ajatella.

   Poista
 8. Vaikka itse olen enemmin kukkien kasvattaja, niin hyvinvoiva hyötykasvitarha on ilo silmälle ja oman maan tuotokset vaan maistuvat niin ihanilta. Tilan määrä sanelee paljon sitä, mitä tulee viljeltyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaveeni on kaunis kasvimaa, siihen hiljalleen pyrin, potager olisi ihana :D Tilan määrä tosiaan sanelee määrän ja silloin tulee priorisoitua myös lajikkeet. Oman maan sato todellakin maistuu hyvälle :D

   Poista
 9. Hehehee, avioero! Miten voi olla mahdollista, perunahan on niin ihanaa... minä voisin jopa rakastua päätä pahkaa, jos tapaisin ihmisen, joka intohimoisesti kasvattaa montaa sorttia herkkuperunaa. Niin kaunista myös katsella, kun on noita erivärisiä kukkia! Meille vaan ei voi perunamaata laittaa, ellei sen ympäröi kaksimetrisellä aidalla, kun peurat syövät. Sama auringonkukilla ja vaikka millä muulla... ihan raivostuttaa, harmittaa katsoa kun kaikki esittelevät niin ihania siemenpusseja kasveja, joita en voi kasvattaa (tätyy pystyttää se riista-aita, hitsi vie, heti kun tolppia saa taas iskettyä maahan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että taustalla on pelko joutua perunateatteriin kanssani, pyytänyt en ole koskaan, mukaan on tunkenut usein :D Rakastan herkkuperunoita myös, pari uutta lajiketta ajattelin vielä hankkia. Perunalla on kaunis kukka ja värimaailma lajikkeilla on upea, tuo inkkarin tumma violetti on sävähdyttävä. Mitenkäs sen paimenpojan kanssa olisi, pidättäisikö se kuinka. Tiedän täällä meilläpäin yhden pihan, missä paimenpoika kiertää tonttia juurikin peurojen ja hirvien vuoksi. Harmi ettet voi kasvattaa niiden nelijalkaisten petojen takia kaikkea mitä haluaisit!

   Poista
 10. Upea, rehevä ja kukkaisa kasvimaa! Erikoisia kurpitsoja sinulla on tulossa, kerro sitten miten ne onnistuivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maanparannus on hiljalleen auttanut. Laitan postauksia kesän mittaan, tykkään kasvattaa kurpitsoita(kin).

   Poista
 11. Monta pussillista unelmia! On sulla plantaasia ja sortteja ihan hurjasti. Mulla on kans pientä hamsterointia omatarveviljelyssä, mutta en mä pääse noin ruhtinaallisiin systeemeihin. Iloa kylvöihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta pussia toisaalta on, muttei vielä liikaa, toistaiseksi! Olen intohimoinen hyötytarhuri ja hiljalleen maan parantuessa ja toivottavasti joskus potageriksi muuttuvassa kasvimaassani pyrin helppohoitoisuuteen.

   Kiitos! Pelkkää iloa on puuhastella kasvimaalla!

   Poista
 12. Älä nyvä ihminen puhu puuhastelusta, koska minun tusaamiseni pottupellon laidassa on puuhastelua. Tai sitten sun juttus on megagigajättipuuhastelua ;) Minä muuten komppaan sun isäntää siinä, että pottumaa on ihan turha ;) Senkin alan voisi panna kukkimaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kuules ystäväni touhuamista ja puuhastelua, mutta mukavaa ja ihanaa! Pottumaa ei ole turha, mulla on oikein missio pelastaa pottulajikkeita...isäntää se ei oikein naurata, mulle tärkeää! Perunassa on muuten kaunis kukkakin :D :D :D

   Poista
 13. Olet kyllä tosi ahkera kun jaksat hoitaa noin suuria viljelyksiä! Ihanko totta Van Goghin siementuotantoa ollaan lopettamassa? :( Surkeata jos vanhat kunnon perinnelajikkeet kuolevat sukupuuttoon..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siementuotantoa on todella alettu lopettelemaan jo vuodesta 2014 'lajikkeen taantumisen vuoksi', harmillista mutta totta! Tykkään myös tuosta lajikkeesta.

   Kasvimaalla tykkään puuhastella, en tiedä onko se ahkeruutta, mutta iloa siitä ainakin saa ja lihaskuntoakin!

   Poista
 14. Ihana kesä tulossa, olet niin ahkera! Hyötyviljelijöiden ykkösnainen! Voisitko perustaa taimiston meitä muita varten, pitkä jono kiemurtelisi Kivipellossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kesä tosiaan tulee! Taimistoa en ehkä perusta, mutta taimetan kasvihuoneessa 'maltillisesti' niin itselleni kuin kummitytöllekin, hiukkasen siskoille (muutaman tomaatintaimen). Kasvimaalla on niin mukava puuhastella.

   Poista
 15. Kaikenlaista ihanaa syötävää tulossa, ja myös silmänruokaa! Oma kasvimaani on pieni ja juolaheinän kans saa tapella koko ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juolaheinä on melkoinen pahalainen. Joskus suositeltiin rukiin kasvattamista juolavenhän valtaamassa pellossa. Hiljalleen olen omasta maasta saanut juolavehnän pois (en ihan vielä kokonaan), mutta valvatin kanssa käyn vielä sylipainia! Myös auringonkukasta on sanottu (joskus viime vuoden Puutarha-lehden kirjoituksessa), että sillä on taipumus tuhota rikkoja läheltään. Lehdissä on kai jotain sellaista ainetta, joka rikkoihin tehoaa.

   Mukavasti hyötykasvit kukkien kanssa kasvimaalla viihtyvät, kukat tuovat tullessaan perhosia ja öttiäisiä!

   Poista
 16. Oi joi, mitä lajikkeita taas!
  Ja sinulla on aina niin ajatuksella tehtyjä ratkaisuja!
  Ihailen sitä suuresti! =)

  Ihanaa viikkoa!

  VastaaPoista
 17. Hauskoja suunnitelmia ja ihania kasvi- ja kukkakuvia! Tulisipas kevät jo oikein pian. :)

  VastaaPoista
 18. Voi miten ihana kasvimaa on sinne teille tulossa. Siellä kasvaa paljon hyötyjä ja joukossa kaunistajia. Puputkin saavat osansa.
  Ehkä sittenkin laitan jotakin pottua maahan tänä vuonna, kun noin niitä perunoita hehkutit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pottua kannattaa aina laittaa, oman maan potut ovat makeimpia ja parhaimpia :D Mulla on ollut muutaman vuoden tuollainen pieni 'riistapelto', evästä hiukan pupuillekin talvella, piha on saanut jäädä rauhaan, kasvimaalla on oikein pupujen polut ja kaalit hävinneet parempiin suihin.

   Kukkien määrä kasvimaalla vuosi vuodelta lisääntyy :D :D :D

   Poista
 19. Kivat suunnitelmat tulevaan kasvukauteen. Eihän kasvimaa olisi mitään ilman kukkia hyötykasvien seassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuoroviljelyn ja maanparannuksen perusteilla mennään! Kukkia pitää olla, niillä on varsin moninainen funktio kasvimaalla ja kasvihuoneessa.

   Poista
 20. Mielettömän hienot istutukset sinulle on tulossa! Minä en keksi millään mitä monivuotisia kukkia, laittaisi vanhaan pihaan tiilimuurille kasvamaan. Siellä on ennestään kaksi vanhaa pionia. Olisiko sinulla vihjaista jotakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne!

   Oletkos ajatellut kärhöjä? Millainen maa sinulla kivimuurin vierellä on? Metsäkärhöt ovat aivan ihania ja helppoja kasvattaa! Myös köynnöshortensia on kaunis, meillä kasvaa myös villiviiniä. Niin ja yksi upeus on kiinanlaikkuköynnös, se tuottaa sellaisia pieniä kiwin kaltaisia syötäviä hedelmiä ja nyt on saatavilla jo sellaisia taimia, joissa on emit ja heteet samassa kasvissa, sitä voisin suositella!

   Poista
 21. Voi Saila, sinulla on niin mahtavat kasvimaat, täällä huokailen katsoessa ihania kuviasi! Olet myös tosi ahkera, kun jaksat hoitaa niitä upean puutarhasi lisäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari! Tuo puutarhassa puuhastelu on mulle suuri ilo ja vastapaino työlle, nautin kun saan hiljaisuudessa omissa ajatuksissani puuhastella. Myös elimistölleni se sopii oikein hyvin, saan pidettyä lihakset kunnossa.

   Poista
 22. Mahtavat runsaat suunnitelmat ja herkulliset kuvat aikaisemmista sadoista! Kyllä kelpaa aloitella ja innostua ja innostaa muita! Kiitos Saila, hyötymaa on ihana ja antoisa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaan hoito on sellaista sielunhoitoa ja kehon kuntoharjoittelua. Hiljalleen nousevat taimet, tuulessa huojuvat kukat, uudet perunat...monet muut jutut herättävät sisäisen tarhurini iloiseen puuhasteluun. Hyötymaa on todellakin ihana ja antoisa, kauniskin kunhan kaikki kukat avaavat nuppunsa!

   Poista
 23. Runsauden lisäksi sinulla on myös monipuolisuutta. Mitä kaikkea herkkua taas laitatkaan. Ja kaikki hyöty vielä kruunattu kukkien kauneudella. On tuo kukkiva perunapeltokin todella kaunis näky!
  Avioero, perunan vuoksi!!! Luulenpa, että miehesi puhuu toista, mitä tarkoittaa. Tarkoittaa varmaan, että laitapa rakkaani vielä muutama aari lisää perunalle, niin tykkään sinusta monin verroin enemmän. Suomalaisen miehen on niin vaikea puhua tunteistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS. Ihana yläbanneri! Pian taas todellisuutta tuokin.

   Poista
  2. Kiitos Ystäväni kauniista sanoistasi!

   Nauratti tässä jokin aika sitten, kun sain noottia hiukan huonosti valitusta perunasta makkarasopassa, olin laiskuuttani ottanut inkkaria, joka tietenkin hajosi liemeen. Tein toisen keiton, laitoin siihen Kestreliä (Kestrel: Lilaroiskeinen peruna on maailmalla tunnettu herkku, jota on käytetty muun muassa Michelin-­ravintoloissa). Kommenttina oli: kasvaako meillä tällaistakin...kasvaa :D :D :D Nyt aion hankkia kahta uutta perunalajiketta: Jussia ja Pinkkiä pihtaomenaa, jotenkin houkuttaa ajatus vaaleanpunaisesta pottumuusista (isännän huumorintaju ei riittänyt vaalean violettiin pottumuusiin ja siksi Blå Congo sai jäädä pois kasvatuksesta!

   Todellakin, tuulen keinuttamat pikarililjat ovat pian todellisuutta!

   Poista
 24. Olen jälleen kerran sanaton.. niin kaunista ja työlästä. Vaatii aikaa ja taitoa. Upeat kuvat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Ninni, kauneutta koitan saada pellolleni, työlästä se ei niinkään ole, sielunhoitoa enemmänkin!

   Poista
 25. Oi kiitos tästä kauniista ja inspiroivasta postauksesta! Jaan ihan täysin intohimosi ja ajatuksesi kasvimaasta! Pitää olla jotain erikoista kokeiltavaa, perunaa, papuja, ja kukkia, ehdottomasti kukkia!
  Mikä loistotuuma laittaa daalioita kasvimaalle! Ostin pari daalian mukulaa, mutten ollut vielä keksinyt, mihin ne laittaisin - kiitokset vinkistä, kasvimaallehan ne sopivat, siellä niitä tulee katseltua ja hoidettua, jos kukkamaassa ei ole tilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taitaa olla aika samanlaiset ajatukset tuosta kasvimaan hoidosta...kävin blogissasi ja olisin voinut kirjoittaa nuo asiat ihan samalla lailla!

   Mulla on kasvimaalla iso daaliapenkki, nyt ostin daalioita vielä lisää, ne ovat maan komistus, sieltä on mukava hakea kukkia myös maljakkoon ja ne houkuttelevat upeilla kukillaan kasvimaalle pölyttäjiä!

   Poista
 26. Ohoho, kyllä sinulla on monenlaista tulossa. Ihan kadehdin. Olisipa aikaa panostaa enemmän tuohon hyötypuoleenkin. Minulla vain muutama kasvatuslaatikko ja kasvihuone. Ehkä sitten, kun olen eläkkeellä, on minulla aikaa panostaa siihenkin. Suunnitelmia minullakin on, mutta kun aina tulee niin paljon kaikkea muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika tosiaan kulkee siivillä, mutta ihanaa että sinulla on kasvihuone ja kasvatuslaatikko, hiljalleen laatikoita voi lisäillä sen mukaan, mitä mieli tekee kasvattaa. Mulla tuo kasvimaa on ihan sielun- ja kehonhoitoa, nautin kasvattamisesta ja kukista niin paljon!

   Poista
 27. Ihania suunnitelmia! Sulla on kyllä toi kasvimaahomma hallussa!

  Älä luovu perunanviljelystä. En minäkään, vaikkei ne ikinä meikäläisellä onnistukkaan hyvin. Ukot ne vaan uhkailee avioerolla, niin teillä kun meilläkin. Mutta kyllä niillekkin pottu maistuu! ='D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaa on mun meditaatio ja kuntosali :D

   Perunanviljelystä en luovu, kaksi uutta lajiketta aion vielä hankkia, Jussin ja Pinkin pihtaomenan, aion yllättää isännän vaaleanpunaisella pottumuusilla! Pottu on perusvihannes ja niin herkkua, isännillekin! Jatketaan perunan kasvattamista, innolla!

   Poista
 28. Oon aiva sanaton :O Nii palio kaikkia! Ja tarkasti harkittu. Valtavat alat vilielyn alla. Mun pitääs vallata naapurin pelto, jos miäliisin samaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tuo kasvimaa ja sinulla upea piha aarteineen! Kaikella kasvattamisellani on tarkoitus, niin että kasvit hoitavat maata ja toisiaan ja maistuvat hyvälle, samalla sielunhoitoa ja kuntojumppaakin :D :D :D

   Poista
 29. voi että ihanainen Saila. Ihanaa kukkaloistoa ja kasvimaata. Mä en toista tiedä noin innokasta puutarhaihmistä. Ihmettelen sinun intoa ja voimavaroja. Kyllähän jokainen haluais upeat kasvimaat ja hienon puutarhan,mutta työmäärä hirvittää. Pikkuhiljaa minunkin askeleet on hidastuneet. Polvi on kipee ja vähän toinenkin ja monta muuta juttua,ei ole niin paljon voimia enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voimaa ja intoa tulee siitä kun siementaimi nostaa päätään mullasta, kun kukkanuppu avautuu, kun ensimmäiset porkkanat saa maasta nostettua, kun uudet perunat ovat lautasella voinokare huntunaan...siitä saan voimia. Tiedän, että kivut vievät osan voimista ja harmillista että olet niin kovin kipuillut, toivottavasti kevätaurinko toisi Sinulle lisää voimia!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!