Kivipellon Saila

perjantai 17. maaliskuuta 2017

Roskaruokaa

Eilen aamulla meinasi aamusmoothie mennä väärään kurkkuun! Aamun lehdessä oli juttu verkkojulkaisu Buzzfeedin julkaisemasta listasta, jossa 23 suomalaista perinneruokaa oli leimattu roskaruuaksi. 


En ole koskaan aiemmin lukenut kyseistä verkkolehteä ja tuon jutun jälkeen en tulevaisuudessakaan tule lukemaan kyseistä julkaisua!

Roskaruokaa

Puuro loppui vähän kesken, laitoin puolukkahilloa täytteeksi, aikas ressukan näköisiä!

Tänään leivoin aamulla siis roskaruokaa, kaiken lisäksi vielä poikani ja hänen prinsessansa suureen juhlaan! Täytynee pyytää nöyrästi anteeksi, roskaruoka ei taida sittenkään olla juhlaruokaa.


Meillä siis sataa, hieno juttu! 
Loput lumet menevät sateen mukana, toivottavasti! 

 
Viikolla Kivipellon isäntä kyseli (!), joko olen käynyt tutkimassa piipottajat (outo kysymys yllätti)! 
No hiukkasen kyllä, piti sitten mennä tekemään tarkempi inventaario - vain scilloissa oli mikroskooppiset piipot, muissa ei vielä mitään. 

Pyhänä kävin äitiä katsomassa Kuhmalahdella, siellä narskuissa oli 10 cm versot! En ollut uskoa silmiäni, äidin kanssa kaksin silmin asia tarkastettiin, juu narsissit olivat vahvassa kasvussa. Meillä vasta jouluruusuissa on nuput, onneksi siis jotain.Paprikat ovat taimella odottamassa koulintaa.


Sellerissä hentoakin hennommat taimet.


Keskiviikkona kylvin kelloköynnöksen ja muutaman siemenen enkelinpasuunaa. 
Sisareni Mustikkamummo ja Virkkuumummo 
olivat aivan kauhuissaan, kun enkelinpasuunaa olin kylvänyt kasvissa olevan myrkyn vuoksi. Lupasin olla syömättä tuota kasvia! Terveiset välittäville isoille siskoille! Tiedän, että välitätte minusta, perheemme kuopuksesta!

Tänään on lomapäivä ja huomenna ajattelin korkata kasvihuoneen!

Ihanaa viikonloppua!

66 kommenttia:

 1. Onpa teillä kevät pitkällä - meilläkin onneksi vesisade nyt "hellii" hankia. Toi paprikan sirkkalehtikuva on hellyyttävä! Ja karjalanpiirakat on suorastaan pyhä asia. Yhtään roskaruokaa ei rakennella yhtä hartaasti puuronkeitosta alkaen. Nih! Meillä karjalanpiirakat on aina ehdotonta juhlatarjottavaa. Anoppi on aito karjalainen, joten joka juhlassa on aidot piirakat. Nuo puolukkasurvoksella täytetyt kulkevat täällä nimellä rönttöset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on hiljalleen edennyt ja ensimmäiset narsissien piipot putkahtivat esiin, tosi kivaa! Paprikoiden sirkkalehdet ovat tosiaan niin herkkiä :D

   Meilläkin karjalanpiirakoihin liittyy juhlallisuus. Niitä opettelin nuorena vaimona tekemään, opin ja olen tehnyt niitä perheen iloksi ja herkuksi arkeen ja juhliin ja en myöskään miellä niitä roskaruuaksi, uskomaton väittämä! Meillä miehen isä on Karjalasta, toivon että saan välitettyä piirakoiden teon lapsille, jotta perinne säilyy!

   Poista
 2. Amerikkalaisten viihdesivusto ei ehkä ole paras mahdollinen taho arvostelemaan muiden kansojen perinneruokia. Olen muutaman kerran katsonut mainoskanavalta ohjelmaa amerikkalaisista sairaalloisen lihavista ihmisistä (paino 300 kg) ja ihmetellyt, miksi heille ei leikkaushoitojen lisäksi anneta minkäänlaista ravintotietoutta. Yleensä sairaan ihmisen koko perhe syö todella epäterveellisesti ja annokset ovat järkyttävän kokoisia.

  Nuo sinun piirakkasi ovat niin herkullisen näköisiä, että jo pelkästään kuvia katselemalla saa nälän kurnimaan mahassa.

  Vettä sataa, mutta ei haittaa. Toivottavasti se sulattaa lumia ja minäkin pääsisin näkemään versojen pilkahtamista karikkeiden lomasta.

  Olet muuttanut blogisi ulkoasua. Raikasta ja selkeää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin myös ajattelin ja tosiaan aamupala meinasi mennä väärään kurkkuun, kun otsakkeen näin lehdessä!! Olen samaa mieltä noista amerikkalaisten aterioista ja lautaskoosta, kannattaisi varoen mennä muita arvostelemaan!

   Kiitos, niitä aikoinaan opettelin tekemään, opinkin ja nyt esikoisen häihin tein ensimmäisen satsin pakkaseen. Syötäväksikin tuli hiukkasen :D

   Sade tekee hyvää, huomenna korkkaan kasvihuoneen ja pihatyöt alkaa törröttäjien leikkaamisella!

   Kiitos Between!

   Poista
 3. Bom dia, as fotos são excelentes, as tortas são certamente saborosas, a chuva é necessária, a natureza sabe que o faz.
  AG

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bom dia, AG! Thank you, pies are traditional baked goods from Karelia. Rain melts the snow and spring is soon here!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Hiippaile sitten meillepäin, vielä on muutama jäljellä :D

   Poista
 5. vai roskaruokaa, kyllä sitä kaikkea kirjoitetaan.

  Hienossa kasvussa siellä kasvit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, noin kirjoittavat asiaa tuntemattomat!

   Kiitos Sussi!

   Poista
 6. Tiny peppers are beautiful, even nice when its raining.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiny peppers are so green and lovely! It's raining, but I don't care, rain melts the snow soon :D

   Poista
 7. Karjalanpiirakat ovat kaukana roskaruoasta, ainakin nuo oikeista rukiista käsityönä rypytetyt! Pidetään me omat juhlaherkkumme kunniassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ruukiset piirakat ovat täyttä tavaraa ja tosiaan juhlaherkkuja arjenkin keskellä!

   Poista
 8. Oho, vai roskaruokaa, kaikkea sitä kuuleekin, huh.
  Niin maistuvia ja kauniita karjalanpiirakoita olet taas leiponut että vesi tässä herahti jo kielelle, namm..
  Siis eikö teillä ole enää lunta? Täällä satoi tänään aamupäivällä pari, kolme senttiä uutta lunta, ei voi kuvitellakaan että lähtisi etsimään kevään merkkejä mistään. Ja lisää näköjään tulee lunta. On vaan jäätikkö tuolla lumen alla joten on käveltävä varoen. Mutta pianhan se aurinko lumen sulattaa, kunhan päästään näistä rönttäkeleistä..
  Ihanan pirtsakat paprikan taimet, nyt alkaa kylvöaikakin olla parhaimmillaan. Jokohan uskaltaisi leijonankidat laittaa, vai pitäisikö vielä odotella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ajatteles, roskaruuaksi sanovat asiaa tuntemattomat! Tein satsin, meillä on häät tulossa ja sain olla onnekas ja leipoa juhliin piirakat, ensimmäiset 80 on jo pakkasessa, teen pari satsia vielä että riittää!

   Lunta on aika vähän, jäätä enemmänkin. Tänään satoi vettä koko päivän, sopiva leivontailma :D Ekat narskujen piipot nousivat heti maan pinalle.

   Toivottavasti rönttäkelit pian loppuvat!

   Kylvöaika on parhaimmillaan, tänne sisälle en paljoa kylvä, mutta huomenna aloitan kasvarissa ekoilla perennakylvöillä hiljalleen lisäillen kesäkukkiin ja tomaatteihin ym. Voithan vähän jo kylvää leijonankitojakin, minä taidan vielä odotella :D

   Poista
 9. Minä luin myös tämän uutisen viikolla ja ajattelin pah! ja pyh! Meidän herkut ei ole mitään roskaruokaa. Ei ole karjalanpiirakan voittanutta, tai karjiksen, kuten meillä sanotaan :) Ihanat pikkutaimet ja keväiset tunnelmat teillä, tästä se taas lähtee eikös. Luotan myös, ettet mutustele enkelinpasuunaasi, hih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, pah ja pyh! Karjiksia meilläkin :D :D

   Kevättä kohden mennään niin vauhdilla ja se on ihanaa! En mutustele pasuunoitani, kunniasanalla!

   Poista
 10. Roskaruokaa - kaikkea painettua sanaa ei kannata uskoa.
  Nykyään on valeuutisia ja vaihtoehtoisia totuuksia. Pitää olla tarkkana.
  Sade sulattaa jään, että piipot pääsevät paremmin esille.
  Enkelipasuuna on kukkiessaan todella näyttävä kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkkana pitää olla, painettuun sanaan kannattaa suhtautua varauksin.

   Meillä nousi päivän aikana ensimmäiset narsissien piipot, sade pehmittää routaa ja se on hyvä!

   Mietin kauan ja päätin, että yritän siemenkylvöä, josko saisin pasuunat taimettumaan. Etelän matkoilla olen niitä ihaillut!

   Poista
 11. Nyt sanon kyllä pyh koko listaukselle!
  Sortavalasta kotoisin olevan mummon perintöä jatkaen leivon karjalanpiirakoita, tosin opettelin sen taidon vasta vähän aikaa sitten tätini opastuksella. Nämähän liittyvät jopa juhlaruokaperinteeseen!
  Meillä satoi tänään sekä lunta että vettä, höystettynä vielä aika napakalla tuulella.
  Paprikantaimet ovat mahdottoman sieviä!
  Kiitos samoin, ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyh ja pyh, totta tosiaan mokomalle listalle!

   Meillä on miehen isän suku myös Sortavalasta (myös appiukko on siellä syntynyt), Helylän kylästä. Isomummu teki ihania piirakoita, opettelin piirakoiden teon ihan itse, mummu ei ehtinyt opettamaan. Meillä lapsilla on ajatus kuinka piirakat tehdään, lupasin kaikille opettaa taidon vielä kunnolla :D

   Meilläkin satoi ja tuuli tänään reippaasi, kevät tekee tuloaan!

   Pienissä taimissa on kevään taika!

   Poista
 12. Poika näytti minulle samaa listaa, ja ihmeteltiin kovasti sitä. Listassa taisi olla myös muussi ja nakkikastike. Turha lista;-) Meillä tuli aamupäivällä valtavasti lunta. Viikonloppuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lista oli ihan uskomaton ja turha ilman muuta!

   Vai lunta, meillä satoi vettä!

   Mukavaa viikonloppua sinne teillekin!

   Poista
 13. Mä luulen että tossa jutussa on jotenkin käsitetty asia suomalaisittain väärin, luulen että on rinnastettu pikaruoka ja roskaruoka tai jotain... kun miettii että siinä listassa oli lörtsyjä ja makkaraperunat ja pannari, niin meidän käsittämää roskaruokaa on vain makkaraperunat, lörtsyt ja karjalanpiirakka voitais lukea pikaruuaksi sen puolesta, että niitä saa kojuista tai kahviloista "nopeasti"... mutta enpä tiedä miten asia sitten oikeasti on, mutta niin luulen. suomalaisia herkkuja jokatapauksessa, väärinkäsityksestä huolimatta... Nuo puolukkahillopiirakat on herkkua, ne on nimeltään rönttösiä, meidän äiti tekee niitä usein. :)
  Mä iloitsen sateesta, kun se herättää puutarhan! Söpösen terhakkaat paprikat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen myös, että kirjoittaja on ollut asiaa tuntematon ihan vallan. Roskaruokaa saa lähes mistä vain, voihan hampparikin olla terveellinen, valmistustapa ratkaisee hyvin paljon ja täytteet tietenkin, provokatiivinen kirjoitus kaikkinensa.

   Nautin myös sateesta, meillä heti narsissien piipot nousivat, kun sade ropsutteli maan pintaa ja herätteli niitä :D

   Poista
 14. Luin tuon listan ja sanon siitä edesmenneen talousopettajan sanoin: hessamun hessan.
  Kaikkea mitä lehteen on kirjoitettu ei todellakaan ole oikein ja asianmukaista.
  Karjalanpiirakkasi ovat herkullisen näköisiä ja kun ne paistat leivinuunissa on tulos tosi laadukas.
  Täällä meidän pihassa ei vielä ole minkäänlaisia piippoja näkynyt,odottelen.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysin samaa mieltä, listan tekijällä ei varmaankaan ollut käsitystä mistä kirjoitti :D :D lista on hyvä jättää omaan arvoonsa.

   Karjalanpiirakoita leivon aika usein ja olin niin iloinen, kun meidän nuori pari pyysi niitä myös suuren juhlansa iltapalalle, tottakai heti ilolla suostuin leipomaan.

   Tuntuu, että piipot eivät halua vielä nousta, routa taitaa olla aika syvällä ja maanpinnalla jäätikkö. Eilinen sade teki varmaan hyvää, herätteli ensimmäiset narsissien piipot.

   Poista
 15. Täytyy vielä sanoa, että aika samanlainen lista ruuista oli ihan vastikään jollain sivustolla, ja se esiteli suomalaiset ruuat paremminkin niin, että " Näitä e saa missata, jos käyt suomessa". Tässä tämänkeraisessa puzzfeedin jutussa mun huomion kiinnitti se, että siinä oli monenlaisia pullia, ilmeisesti artikkelin kirjoittaja on suuri pullan ystävä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Listoja tuntuu olevan vaikka mistä asiasta, huomasin myös tuon pullavoittoisuuden, taitaa tosiaan listan tekijä olla pullan ystävä!

   Poista
 16. Moi. Roskaruoka. Luulin että se on ranskalaisia ym. mitä grilleistä saa. Kun pääsisi tekemään tuollaisen listan. Mitähän laittaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roskaruokaa taitaa saada tehtyä vaikka mistä ruuasta ja tosiasiassa tekotapakin ratkaisee hyvin paljon. Aika mielenkiintoinen ajatus, mitähän listalle laittaisin, jos sen tekisin...vahvasti rasvassa uitetut ruuat ainakin ja ällömakeat unelmat...

   Poista
 17. Kyllä ei ole roskaruokaa nähnytkään! Itse kävin karjalanpiirakkakurssin pari vuotta sitten enkä kyllä vieläkään pääse noin hienoon lopputulokseen kuin sinun piirakat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ei karjalanpiirakat roskaruokaa ole! Olipa varmasti mukava kurssi, piirakan teko on kuin uiminen tai pyörälläajo, harjoittelu tekee mestarin ja kun sen kerran on oppinut niin taito säilyy muistin keskusyksikössä läpi elämän.

   Poista
 18. Karjalanpiirakat ovat täyttä ravintoa, joten höpöhöpö tommosille roskaruokapuheille. Toivottavasti pasuunasi itävät ja kasvavat koreiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta höpöhöpölista oli ihan täysin :D

   Toivon, että pasuunat itävät, toivottavasti sinunkin pasuunat vielä nousevat pintaan :D

   Poista
 19. Ihme lista. Ai niin makkarakastike muusilla on myös roskaruokaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmelista tosiaankin! Makkarakastike muusilla ja hapanleipäkin :D :D :D

   Poista
 20. Listoja tuloo ja menöö, ei niistä tartte välittää. Sun piirakkas on tosi herkullisen näköösiä.
  Kovin on tosiaa hengettömän näköösiä nua sellerin taimet, mutta kyllä ne siitä kasvaavat.
  Vai että piippoja jo näkyy ja jouluruusun nuppuja nua monta :) Ei meillä. Lunta on viälä, vaikka päivällä reippahasti satooki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoin mitään listoja lueskelen, tuo vain sattui oleman Aamulehdessä isolla präntillä, yleensä seuraan vain taimi- ja siemenlistoja, ne eivät olekaan niin sensaatiohakuisia! Piirakat tekivät kauppansa, osan laitoin pakkaseen juhlia varten :D

   Nuo sellerin taimet ovat ihan lankoja, täytyy odotella josko ne hiukkasen vahvistuisi että uskaltaisi koulia :D

   Meiltä lumet ovat hävinneet mukavasti, eilisen sade taas vei osan mennessään ja herätteli hiljalleen piippoja ropinallaan. Jouluruusu nosti nuppujaan, toivottavasti kukkii taas upeasti.

   Poista
 21. Pah moiselle tyhmälle kirjoitukselle. Herkulliselta näyttävät piirakkasi, kyllä maistuisi mulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pah ja pah, kirjoitus oli tosi tyhmä, jatkan piirakan leivontaa :D Kiitos, vuosien treenaminen on muotoillut piirakat nykyisen malliseksi, olisitpa ollut näkemässä ensikappaleita yli 30 vuotta sitten, isäntä söi nekin nöyrästi :D :D

   Poista
 22. NO JO ON, VAI ROSKARUOKAA!! Enpä on moista kuullut. Kuhmalahdelta on muuten minun isoäitini äiti lähtöisin. Kyllä tämä kevät on ihanaa aikaa, kun saa kaikkia ihania kasveja kylvää ja katsella niiden kehittymistä. En tiedä mitä piikkiajatuksia minulla oli, kun ostin ohdakkeitten erilaisia siemeniä ja juurakoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, asiaa tuntemattomat listoja tekee ja lopputulos on mitä sattuu :D :D

   Kevät on tosi ihanaa aikaa, eilen jo hiukan aloittelin ja tänään jatkoin pihahommia, mustarastas lauloi niin kauniisti! Vai ohdakkeita, oho, mutta niissäkin on oma kauneutensa tietenkin!

   Poista
 23. Tee vain karjalanpiirakoita jatkossakin.
  Hienot taimet siellä ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ajattelinkin, meillä tykätään niistä kovin :D

   Pienet taimet ovat niin suloisia.

   Poista
 24. Riisivanukasta riisipiirakoissa...noh, miten sen nyt kukin haluaa mieltää.
  Minä ainakin söin juuri kaksi gluteenitonta roskaruoka-piirakkaa äsken! =)
  Ja minusta aivan hyvää laaturuokaa!

  Mukavaa viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se riisivanukas minuakin nauratti :D :D :D Totta, kyllä karjalanpiirakat ovat laaturuokaa ja herkkua!

   Kiitos Susanna!

   Poista
 25. Vai roskaruokaa, kaikkea sitä saa lukea. Delikates ruokaa nuo karjalanpiirakat on.

  VastaaPoista
 26. Höh, roskaruokaa muka... ei se nettikään kaikkea tiedä;)

  VastaaPoista
 27. Heh, no jopas. Roskaruoka on aika kova leima karjalanpiirakoille. Tosin mussutin itse viikko sitten tyytyväisenä karjalanpiirakoita ja havahduin sitten jossain välissä miettimään, että eivät ne sinänsä mitään terveysruokaa ole. Jatkoin kuitenkin syömistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovan leiman antoivat, onneksi tiedämme kuinka ihanaa herkkua piirakat ovat, niitä tosiaan tulee syötyä, kun alkuun pääsee...meilläkin isäntä sanoi, että mieli tekee lisää vaikka massu on ihan täynnä :D

   Poista
 28. Hyvännäköiset piirakat ja taimet hienosti kasvussa! Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
 29. Ehkä pikaisesti lämmitetyt Saarioisten piirakat ovat roskaruokaa, mutta eivät silloinkaan sieltä pahimmasta päästä. Itse tehdyt piirakat ovat juhlaruokaa ilman muuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saarioisten piirakoita on hiukan hankala edes mieltää karjalanpiirakoiksi, mutta ei tosiaan ihan pahimmasta päästä roskaruokaa tietenkään. Omiin laitan ruista ja se antaa hyvän maun.

   Poista
 30. Karjalanpiirakat eivät ole roskaruokaa!!! Piste! Sinun leipomuksesi näyttävät todella herkullisilta, unohdetaan tuollaiset sivustot, eivät tiedä, mitstä puhuvat. Taimesikin näyttävät hienoilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se asia on, kuten sanoit! Kiitos, tuollaiset sivut saavat painua netin syövereihin ikiajoiksi!

   Kiitos Sirkku!

   Poista
 31. Voi näitä ihania jouluruusuja (näitä mä jaksan aina ihastella hamaan tappiin...). Mulla on nyt kolmesta jouluruususta viileässä pari suht virkeää... Saas havaata, miten niiden käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja että karjalanpiirakat roskaruokaa... Niinpä niin.

   Poista
 32. Karjalanpiirakat ovat kansallisruokaamme eikä todellakaan mitään roskaruokaa. Tosin meillä oli kerran Sveitsistä vieraita ja tietysti tarjosin heille karjalanpiirakoita, mutta ei heillekään ne maistuneet. On ulkomaalaisilla kummat makumieltymykset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, olen samaa mieltä, kaukana roskaruuasta kerrassaan! Aika jännää ettei maistunut, ehkä heillä taitaa olla erilaiset makumieltymykset kuitenkin :D

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!