Kivipellon Saila

perjantai 10. maaliskuuta 2017

Uuteen kasvukauteen, kasvihuoneessa tunnelmoidaan

Harmittelen, etten tänne blogistaniaan ehdi niin usein kuin haluaisin!
  Silti puhelimen kautta luen teidän postauksianne, ystäväni! Aikani kulkee siivillä...


En tiedä lieneekö aikani kulunut puuhasteluun vai mihin, kevät on kuitenkin mielessä! Kasvihuoneen asukkaat on valittu...tässä koko repertuaari, yllätyksille löytyy kyllä aina sija!

Tomaatit, vanhat tutut...

Golden Bumble Bee
Zloty Ozarowski - suosikkini
Indigo Rose
Ananas - herkkuni
Cuore Di Bue - häränsydän
Ola polka
Green Envy F1 - suosikkini
Sungold F1 - supersuosikkini
Black Russian - rakkauteni
Green Zebra -rakkauteni
Indigo Blue Berries

...uudet tulokkaat...

Christmas Grapes
Black Plum
Indigo Apple
Bloody Butcher
Little Sun
Bajaja
Chocolate Cherry
Rosella
Aunt Ruby's German Green
Greenkiwi F1
Sweet Million F1Vuodesta toiseen kasvatan muutamaa vanhaa hyväksi havaittua tuttua tomaattia, herkkuani! 
Mutta joka vuosi pääsee kasvuun joku uusi. 
Tomaatit ovat kuin viinejä, niiden kanssa voi fiilistellä, 
nautiskella muodosta, väristä ja mausta! 
Ne vain ovat niin ihania! 

Omat tomaattini kasvatan kahdessa kasvihuoneessa, lasi- ja muovihuoneessa, joten lajikkeen hedelmän koolla ei niin ole väliä, vain maulla. 
Suurikokoisia pihvitomaatteja en tosin juurikaan enää kasvata, vaikka joskus vielä ihanaista 'Mustameriläistä' laitan kasvuun. Taimesta tulee pari tomaattia...melkein kilon kokoista, mutta niin maukkaita! 


 

Aina tomaatin maun aromikkuus ei siis ole suoraan verrannollinen kokoon! 
Jos kasvattaisin tomaatit avomaalla, ilman muuta suosisin pienihedelmäisiä lajeja kuten 'Wilma', 'Ildi' ja 'Little Sun', mutta tiedän, että pienilmastolla on tärkeä osa kasvatuksesta - kummitytön pihassa tuli upea vauvan pään kokoinen 'häränsydän', kannattaa siis kokeilla rohkeasti lajikkeita!

Kurkut ovat toinen kasvihuoneideni asukki. En kasvata kasvihuoneissani kuin yhtä lajia kerrallaan. Lasihuoneessa kasvaa kasvihuonekurkku, tänä vuonna 'Femspot' F1 ja muovihuoneessa kestosuosikkini 'Monolit' F1. Molempien sadontuottoon olen ollut erittäin tyytyväinen!
Paprikoita meillä kasvaa vain muutamaa lajiketta. Herkkulajikkeeni 'Lunchbox' tietenkin, se on niin makea, jopa pienet vihreät alut maistuvat hyvältä. 
Tänä vuonna kasvussa ovat 
'Corno di Toro Giallo' ja 'Corno di Giallo Rosso'.
Olen siis sielultani vahvasi myös hyötytarhuri. 
Kasvihuoneissa kasvaa tomaattien, kurkkujen ja paprikoiden lisäksi rypäleitä useaa lajia, 
persiljaa vahvana kasvustona, 
basilikaa, sekä kukkia! 
Kukkia pitää olla ilman muuta. 
Niillä on merkittävä funktio kasvihuonekasvatuksessa. 


Kirvantorjunnan ykkönen ennen kaikkia sumutteita on kääpiösamettikukka. Kasvatan paprikat ja kääpiösamettikukat yhdessä, olen välttynyt sen jälkeen kirvainvaasioilta jo vuosia! Pörriäisten houkutteluun tietenkin tarvitaan muitakin kukkia. Leijonankidat ('Madame Butterfly') ja hajuherneet ovat hyvin tärkeitä. 

 
Myös daalioilla ja gladioluksilla on paikka kasvihuoneessa ilman muuta. Ensi kesäksi laitan sinne kasvamaan jälleen krassia...tällä kertaa pensaskrassia, lajikkeena on 'Tuulikki'! 


Kasvihuoneeni taimet kasvavat katteen peitossa, kate on mukavan pehmeä peti myös kissojen päiväunille! 

Aloittelen taimetukseni aika myöhään. Pääsen lasihuoneelle huhtikuun alkupuolella, silloin alan kylvöt. 
Satoa olen aina saanut riittävästi myöhäisestä kylvöajankohdasta huolimatta. 
Lasihuoneeseen tulviva valo kasvattaa taimia vahvasti!

 
Nautiskellaan heräävästä keväästä ja lintujen laulusta! 
Meillä joku naapuri höpsöttää lehtopöllöä huhuilemaan...hauskaa kuultavaa! 
Pöllökin taitaa olla aika innoissaan!Mukavaa alkavaa viikonloppua!

56 kommenttia:

 1. Mä ihan ihmetellen huokailen täällä tuota kasvirunsautta ja kasvihuoneen kokoa! <3
  Aivan mahtavaa!!!
  Sulta mä kysyn neuvoa, jos mulla tulee ongelmia kasvarin kanssa tulevana kesänä.
  Ihanaa ja keväistä viikonloppua Kivipeltoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pitkä muovihuone hankittiin joskus -90 luvun lopulla, silloin lapset olivat pieniä ja kaikkea piti kasvattaa perheelle. Toisaalta se ei ole kovin isolta tuntunut koskaan, jostain syystä :D Nyt sielläkin kukkien osuus on lisääntynyt ja rypäleidenkin, nautiskelua siis enenevässä määrin :D :D :D

   Poista
 2. Tuo sinun kasvattamisesti aiheuttaa ihastuksen huokausia täälläkin. Upeat kasvihuonenäkymät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kasvattaminen on sellaista terapiaa, stressin poistoa ja elimistölle sopivaa ja mielekästä liikuntaa, nautiskelua. Kiitos! Kasvihuoneeseen laitan taas tomaattien ja kurkkujen kaveriksi paljon kukkia.

   Poista
 3. Voi miten runsaasti sinulla on erilaisia tomaatinsiemenlajikkeita menossa kylvöön ja hienoa, että olet nimennyt myöskin tomaattisuosikkisi meille muille vihjeeksi. Minäkin pääsen varsinaisesti vasta tänä keväänä hyödyntämään uutta kasvihuonettamme, sillä viime keväänä kylvöt jäivät hyvin vähäisiksi (eli pelkästään tomaatteihin) Italian matkamme ajankohdan takia.
  Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatteja joka vuosi olen kasvattanut lähes saman määrän, osa pudonnut kelkasta pois, uusia tullut tilalle ja herkut pysyneet matkassa. Mukava on aina uutta kokeilla, maku ratkaisee kaikkein eniten. Sinulla on niin kaunis kasvihuone :D

   Kiitos Kruunu Vuokko!

   Poista
 4. Voi hyvää päivää, nuata kasvatuksia!!! Moon aiva järkyttyny ;D
  Ahkera oot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä järkyty, laitan kaikkia siemeniä maltillisen määrän kasvuun, mulla on yleensä noin 40 tomaatintainta kasvussa, pikkuisen kasvatan taimia kummitytölle ja siskoille. En tiedä onko se ahkeruutta, paremminkin sielunhoitoa!

   Poista
 5. Mykistävää runsautta! Tämän postauksen laitan kyllä talteen seuraavaa kevättä varten, sillä tämähän on kuin hyötykasvivalinnan opetustuokio. Tämän kevään siemenhankinnat on jo pääosin tehty, mutta pientä viilausta postauksesi saa minut suorittamaan.
  Tomaattiviljelmien katselemisella on kyllä kummallinen vaikutus. Tekee mieli päästä istumaan kesäiseen kasvihuoneeseen, jossa sitten voi aikansa kuluksi tutkia, löytyykö tomaateista varkaita. Se tuoksu ja tunnelma. Voisin viettää tomaatinvarsien lomassa vaikka koko päivän. Täytyy tehdä testamentti ja toivoa, että omaiset tuovat aikanaan haudalleni tomaatinversoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, jos tuli vinkkejä. Laitan vielä postauksen kasvimaan asukeista. Tykkään tomaateista ihan mahdottoman paljon, nautin niiden väreistä ja muodoista, ennen kaikkea mausta!

   Totta, kasvihuoneella ja tomaateilla on sielunhoidollisesti tärkeä funktio. Muistan silloin joskus, kun lapset olivat vielä pieniä ja työpäivän jälkeen olin hyvin väsynyt, isäntä otti tuolin ja saatteli minut voimaantumaan kasvihuoneeseen...se auttoi ihmeesti. Jos kasvihuoneen tuoksu tekee hyvää!

   Tomaatin taimet haudalla onkin aikan mielenkiintoinen ajatus, itse olen toivonut polttohautausta ja tuhkan sirottelua jonnekin kauniiseen paikkaan, vaikka kukkaniitylle tai vuoren rinteille Azoreilla tai Madeiralla.

   Poista
 6. Ihanaa viikonloppua Saila <3 Ensi viikoksi on jo luvassa lämpöasteita mukavalla tavalla eli kyllä se kevät tulee kohisten <3

  VastaaPoista
 7. Hienot suunnitelmat! Nappasin sinulta vinkin! Kääpiösamettikukkaahan pitää päästä kokeilemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, suunnitelmia on aika paljonkin :D Kääpiösamettikukka on todellakin upea kasvi ja monipuolinenkin: kaunis, kestää sadetta, sitruunan tuoksuista teeainesta, karkottaa kirvoja ja juurakollaan häätää seppäkuoriaisia.

   Poista
 8. Ihanan runsaat kasvatukset, tuo tomaattilajikkeiden kirjo on kyllä mykistävä! Ja kateellinen olen kyllä tuolle suurelle kasvihuoneellesikin... Onpa tilaa kasvattaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään itsekin tuosta muovihuoneesta, siinä on kyllä tilaa, sopivasti kaikelle :D Tomaatit ovat mun lemppareitani ilman muuta!

   Poista
 9. Oh, mikä määrä tomaattilajikkeita! Näiden kaikkien lisäksi vielä ne sun kasvimaasi! On sinulla taas puuhaa tiedoksi kesäksi!
  Tuota greenkiwiä katselin myös impectan sivuilla. Pitäisköhän tilata? Kun nyt muutenkin tuli hankittua tomaatinsiemeniä, vaikkei yhtään pitänyt😌.
  Aurinkoista viikonloppua sinulle Saila💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tomaatteja on ehkä sopiva määrä, hävin Impectan ja Seedaholicin sivuilla fiilistelemässä ja tilaamassa, onneksi en silloin vielä tiennyt TomatoEdenin sivuista mitään, ensi talvena sielläkin seikkaillaan, yksi tuttu tilasi sielät 90 erilaista tomaattia, joten mun parikymmentä ei ihan niin mahdoton määrä siihen verrattuna olekaan toisaalta. Kasvimaalle tulee kaikkea kivaa, siinäkin meinasi mopo hiukan keulia :D :D

   Greenkiwi vaikuttaa mielenkiintoiselta, kyllähän ehdit sen taimettaa, jos messuilta siemenet ostat. Hyvä, että olet tomaatinsiemeniin myös hurmaantunut, sillä tiellä ei ole loppua! Ihmettelen kyllä, miksi taimistoilla on niin pieni valikoima tomaatintaimia ja nimikkeistö ontuva, uskon että valveutuneet kasvattajat haluavat tomaatilleen muunkin nimen kuin amppelitomaatti tai runkotomaatti.

   Kiitos Marja!

   Poista
 10. On niin hienoa kun sulla on runsaasti tilaa. Mä tilasin myös impectasta siemeniä,aika montaa tomaattilajiketta. Omien tomaattien tuoksukin on niin ihana. Sulla on tosi ihanan runsaat valikoimat kaikkea. Hyvä viherpeukalo! Mukavaa viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaa on sopivasti, molemmissa kasvihuoneissa on hyvin erilainen ilmanala ja siksi niissä kasvatankin taimia tämän asian huomioiden. Kesällä muovihuoneen molempien päiden ovat ovat koko ajan auki ja sekin muuttaa huoneen pienilmastoa. Impectalla oli tosi mielenkiintoinen lajikkeisto, tosin kovin edullisia siemenet eivät olleet. Osan tilasin Seedaholicilta. Mutta jos tykkäät tomaateista, niin TomatoEden on sellainen paikka missä kannattaa vierailla. Tomaattien tuoksu on ihana.

   Kiitos Kati!

   Poista
 11. Vautsi! Mikä määrä tomaattilajikkeita ja upea, iso kasvihuone!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Tykkään tomaateista ihan mahdottomasti :D Kasvihuoneeseen on tomaattien kavereiksi muuttanut viinirypäleitä myöskin ja paljon kukkia.

   Poista
 12. Kaarikasvihuoneesi on upea ja mitkä satonäkymät! Itse kasvatan muutamia tomaatteja ruukuissa eteläseinustalla. Ehkä pitäisi rakentaa jonkinlainen tomaattihuone. Kääpiösamettikukkaa minullakin on jo itänyt, se in niin kaunis, tuosuva ja hyödyllinen. Keräsin siemenet omasta sadosta. Esikasvatus kiihtyy kevättä kohti mentäessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri! Innolla kesää odottelen. Tomaatit kyllä kasvavat ulkonakin hyvin, jos pienilmasto on suotuisa, mutta keväällä ja syksyllä suoja pidentää kasvukautta. Mulla olisi yksi tomaattilajike vielä, oikeastaan mun pitäisi se lähettää sinulle... tomaatti on melkein musta ja nimeltään Nero! Laitatko osoitteesi niin laitan Sinulle postia, siis siihen hotmail-osoitteeseen :D

   Kääpiösamettikukassa on paljon hyviä puolia. Tiedän yhden taimiston, joka kasvattaa sitä vuoroviljelyssä juurikin seppäkuoriaisen torjuntaa varten. Eli juuristoltaankin kääpiösamettikukka on myös tehokas!

   Poista
 13. Voi miten ihania kuvia tomaateista ja muutenkin!
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 14. Samettikukkaa laitan minäkin nykyään kasvihuoneeseen, piti viime kesänä muurahaisetkin poissa sieltä vaikka yleensä ne ovat riesana.
  Mahtava määrä tomaattilajikkeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samettikukka on tosi monipuolinen ja vallankin tuosta kääpiösamettikukasta tykkään. Se on verraton suoja kirvoja vastaan ja jos tosiaan muurahaisetkin sitä karttavat niin hienoa!

   Tomaatit ovat ehdoton suosikkini!

   Poista
 15. Moi. Siinä onkin mahtava lajitelma tomaatteja ja muita. Tomaateista pitää kokeilla jotain mutta on hieman auki vielä mitä. Jos tänä vuonna onnistuisi paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Matti Juhani! Toivottavasti teille löytyy sopiva tomaatti! Äidilleni kasvatin useana vuonna porraspieleen kasvuun 'Wilma' -tomaattia, se antoi satoa, siitä ei tarvinnut nyppiä varkaita pois ja oli muutenkin helppohoitonen. Kaikkein makein tomaatti ja suositeltava myös avomaalle on 'Sungold'.

   Poista
 16. Hyvä ja monipuolinen valikoima tomaatteja tulossa! Kivoja kuvia kasvihuoneesta, voi kun pääsisikin jo kuopsuttamaan maata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän metsästää sopivia ja aromikkaita tomaattilajikkeita, osa pysyy mukana kasvatuksessa, osa putoaa pois. Arvostan siis tomaatin aromikkuutta paljon. Kyllä tosiaan tekisi mieli päästä jo kuopsuttelemaan!

   Poista
 17. Mahtava valikoima ja ylellistä runsautta! Tuo määrä tulee tarvitsemaan ahkeraa ja taitavaa puutarhuria, jolla on kokemusta = juuri sinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Arvostan tomaatin aromikkuutta, lajikkeisto on vuosittain ollut määrältään lähes vastaava. Tuo kasvattaminen on sellaista sielunhoitoa, nautin siitä kovin! On tosiaankin ylellistä syksyllä hakea kopallinen herkkuja kasvihuoneelta ja kasvimaalta!

   Poista
 18. On monenmoista lajiketta, saatte herkutella omilla herkuilla.
  Noista suippopaprikoista minä tykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkkujen kasvattamien antaa hyvän mielen ja nautinnon! Suippopaprikat ovat tosi ihania, makeita!

   Poista
 19. On sulla jäätävän paljon kasvari tilaa! Tosi paljon lajikkeita mikä on just parasta omassa sadossa ihan niin kuin sanoitkin. Musta näitä omia kasvatetaan juuri niiden makuvivahteiden vuoksi mitä kaupasta ei saa. Omia tomaatteja ei kyllä voita mikään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toisaalta paljon on tilaa, mutta mukavasti tila täyttyy kesän mittaan lähes viidakoksi. Joskus laitoin kasvihuoneeseen tomaattien alle köynnöskrassiakin, arvaas kuinka kävi, kun viereisessä penkissä kasvoi avomaankurkkuja ja katossa viiniköynnöksen lonkerot...pensaskrassia enää kasvarissa siis kasvatan muiden kukkien lisäksi.

   Omia tomaatteja ei voita mikään! Kun sato on syöty ja säilötty, on mahdoton kynnys ostaa kaupasta mauttomia ja kovakuorisia tomaatteja!

   Poista
 20. Mikä upea kokoelma tomaatteja. Muutama tuttu laji, mutta monet minulle uusia. Minäkin kasvattelin, mutta sitten into loppui. Mutta kyllä maku on aivan toista kuin kaupan tomaateilla. Mielenkiintoista lukea miten edistyt näissä kasvatuksissa. Sinulla lienee lämmitettävät kasvihuoneet yöhalloja varalle vai miten siemenet itävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vekki! Kumpaankin kasvihuoneeseen saan lämmityksen, syyspuolella sitä käytän vain, keväällä lämpö riittää ja taimet kasvavat vankoiksi. Laitan väliaikatietoa kasvukaudelta :D

   Omien tomaattien makua ei voita mikään :D

   Poista
 21. Onpa hurjat määrät! Mulle tuli kahdstakin tomaatista viime vuonna liikaa syötävää - mulle! :) Ei voi kun ihailla viljelyksiäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä määrä voi kuullostaa suurelta, mutta ihan maltillinen se sitten onkin. Nyt vanhempana olen malttanut latvoa tomaatit ajoissa 3-4 tertun jälkeen paitsi 'Sungoldin', määrä ei siis ihan mahdoton ole :D

   Poista
 22. Moi. Itse kasvatetut tomaatit ja kurkut ovat paljon paljon parempia kuin kaupasta saadut.

  VastaaPoista
 23. Tuo sinun kasvarisi on niin mieletön, ensi kertaa kun näin siitä kuvia täällä blogissasi niin siitä lähtien olen haaveillut suuresta kaarihuoneesta. Uskomaton lajikirjo tomaateista, en ole puoliakaan kuullut. Olet kyllä aikamoinen tomaattitarhuri 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kaarihuone - vaikka ei se niin kaunis ole - on kyllä ihanan nautinnollinen paikka kasvattaa niin tomaattia kuin kurkkuja, paprikoita ja yrttejä, tilaa riittää (ainakin kasvukauden alussa :D). Tomaattilajikkeita on valtava määrä, TomatoEden kauppaa 350 erilaista, itse annan painon tomaatin maulle ja aromille, se ratkaisee pääseekö laji seuraavana vuonna kasvuun.

   Poista
 24. Voi mieletöntä miten ihania ja runsas valikoima tomaattilajikkeita, aivan mahtavaa! Onhan sinulla niin upea kasvihuone johon mahtuu tomaatti poikineen, ja ne ihanat leijonankidat.. Oikea kukkais- ja hyötykasviparatiisi sinulla, ei ihme että kisukin viihtyy siellä lokoisasti.
  Hih, vai semmoista krassilajiketta aiot laittaa, kuulostaa erinomaisen hyvältä lajikkeelta ;DDDD Minulla on muuten ihan samaa :)
  (Olin muuten tikahtua perunalastuihin kun nyt lauantai-iltana luin tätä sinun postausta, niin lämmitti mieltä ja hymyilytti ellei suorastaan naurattanut juuri tuo krassi-kohta) Mutta kiva kun siemenet pääsivät uuteen hyvään kotiin ❤
  Oikein mukavaa sunnuntaipäivää, aurinkoista sellaista, terveisin Tuulikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit on mun 'juttu', tykkään niistä niin paljon. Tykkäisin pihvitomaateistakin, mutta niiden sato ja jää aika vaatimattomaksi tosin maku korvaa määrän useinkin. Kyllä, paratiisi se on ja kisut tykkäävät heinäkattella nukkua, vallankin sateen ropistessa kattomuoviin, heinäpatjalla on mukava ottaa torkut!

   Juu, krassilajike on erinomainen, se kasvattaa sellaisia untuvapilviä, upea kerrassaan ja suositeltava! Ai, sinullakin on 'Tuulikki' -lajiketta, hienoa! Odotan kovin aikaa, että saan siemenet lämpimään multaan kasvamaan! Olen niistä niin onnellinen!!

   Kiitos Tuulikki!

   Poista
 25. Hurjasti kasveja ja ihania lajikkeita!
  Uusia on aina kokeiltava, joka vuosi!
  Nyt vain odottelemaan kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...no ei ihan mahdottomasti kuitenkaan! Uutta on aina kokeiltava ilman muuta! Kesää innolla odotellaan :D

   Poista
 26. Minä varman pyörtyä kupsahtasin kattien kaveriksi pehmoiselle katteelle kaikkien ihanien kasvien ja kukkien alle. Huokaus, miten kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon että Sulo Sinut viereensä heinäpatjalle ottaisikin mielellään :D

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!