Kivipellon Saila

lauantai 4. maaliskuuta 2017

Lauantaipuuhia ja voittoja

Viikko jälleen hurahti, 
miten ihmeessä päivillä voikaan olla siivet! 
Aika kuluu joutuin, päivät ja viikot. 


No kevättä mennään hyvää vauhtia. 
Maltillisesti kylvöjä olen tehnyt, siis aika vaatimattomasti. Odottelen, että pääsen kasvihuoneelle touhuamaan. 
Jotain täytyy kuitenkin esikasvattaa jo sisällä, tänään pääsi multaan lehtisellerin siemenet.

Aamulla sytyttelin leivinuunin. 
Lauantai on minulla leivontapäivä, 
toki muutakin puuhastelelen. 
Herään aika aikaisin, ennen kuutta.
Nautin suunnattomasti, 
kun saan yksin hiljaisuudessa touhuilla, 
katsella päivän sarastusta 
ja saada hymyjä herääviltä, 
kun ensimmäiset lämpimäiset tulevat uunista 
sopivasti. 

Tänään tein pitkästä aikaa hapanlimppuja. 
Ei niistä nättejä tullut. 
Haluaisin, että kuori repeilee pitsimäisesti. 
Uskon, että syy oli siinä, että juuri oli ollut pakkasessa. 
Se vaikuttaa sen toimintaan aina. 
Hyvin limput kuitenkin nousivat. 
Tein sellaisia pikkuisia, 
kahden hengen talouteen sopivia.


Kuumaan uuniin laitoin ensin pataleivän, 
sitten pitsan...hiukopalaksi.



Onni suosi minua pitkästä aikaa! 
Blogiystäväni Tuulikilla 
oli blogisynttäriarvonta, 
johon osallistuin voitokkaasti! 

 
Tuulikin blogi täytti 2 vuotta, onnea vielä kerran!  
Tuulikin blogiin kannattaa käydä tutustumassa, 
hän on melkoinen taimitaituri, 
kaikkea ihanaa kasvaa hänen taimihuoneellaan. 
Tuulikilla on myös ihanan touhukkaita kanarouvia!

Palkinto oli erittäinkin ilahduttava!



Kiitos Tuulikki!

Ilmassa tuoksuu jo kevät, 
lintujen konsertti on alkanut. 
Illan pimeydessä hiippailen kuistille kuuntelemaan 
lehtopöllön huhuilua!


Iloista kevätviikonloppua Teille kaikille!


44 kommenttia:

  1. No nyt kyllä tuli niin hyvät tuoksut leipomuksista, että... Niin kauniita limppuja, kuin taideteoksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vanha Rouva, kaipaan vain tuon hapanlimpun päälle pitsimäistä repeämää, nyt sitä ei tullutkaan.

      Poista
  2. Saitpa mieluistat voitot. Vesi nousi poskiin, kun katselin leipästesi kuvia, taatusti herkullisia. Kuva valkoisista tulppaaneista on tosi sievä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voitot olivat mieluisat ja kun vielä voitin lotossa 2 euroa oli ilo ylimmillään!

      Kiitos, lämmin leipä on kyllä aina hyvää ja noihin valkoisiin tulppuihin olen jotenkin ihastunut myös.

      Poista
  3. Voi mitä herkkuja. Onko ihanampaa kuin herätä vastapaistetun leivän tuoksuun. En osaa käyttää leivinuunia leipomiseen, se taito pitäisi opetella. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiljalleen nuorena vaimona opettelin leivän teon ja leivinuunin lämmittämisen, paljon leipää tein kun lapset olivat pieniä. Aloitin aamuvarhaisella, olen aamuihminen ja mukavaa oli lasten ja miehen herätä leivän tuoksuun.

      Leivinuunin leipominen kannattaa opetella. Poltan omassa uunissani kolme pesää. Kun hiillos ei enää ole liekeissä vaan hiljalleen hiipunut...ei kokonaan kuitenkaan, vedän hiilet. Kuumimpaan uuniin, siis melkein heti hiilien vedon jälkeen laitan uuniin kuumuutta vaativat/kestävät leivonnaiset: karjalanpiirakat, pataleivän, ohrarieskan, pitsan...sitten niiden jälkeen kun lämpö on leppynyt niin sämpylät, rievät ja hapanlimput. Arinan pesen märällä koivuluudalla, jos meinaan arinalla paistaa. Leivottuani leivät nousemaan, laitan leivinpöydälle ohrajauhoa, se kestää kuumuutta, joten limppujen pohjat ei sitten niin helpolla pala. Viimeiseksi laitan uuniin vuokaan leivotut piirakat ja uuniruuat hautumaan. Leivinuuni on hyvä kapistus!

      Poista
  4. Oi, sinäpä olet ollut ahkerana - ihana leiväntuoksu leijailee tänne asti, namm.. ja pizzaa!!! . Pataleipää en ole koskaan leiponut, pitäisi joskus kokeilla. Ihana touhupäivä sinulla :)
    Kiva kun palkinto oli mieluinen, siinä on monenlaista pientä mukavaa kevään juttuihin :)
    Nyt on toinen kanarouva hautomassa, kevät aika siis.. tipulassakin.
    Mukavaa lauantai-illan jatkoa sinne Kivipellon väelle, ja kiitos sinulle itsellesi, ihanainen Saila😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lauantai-aamu on mun 'omaa aikaa', nautiskelen, leivon, juon aamuteen rauhassa, puuhastelen kaikkea.

      Palkinto oli erittäin mieluinen, kiitos Tuulikki!

      Meilläkin alkoi haudontahommat, yksi musta kaunotar otti alleen viisi munaa, kevättä siis ilmassa!

      Kiitos Tuulikki!

      Poista
  5. Vau. Upeat leivät. Itse tekemät ovat monin verroin parempia kuin kaupasta ostetut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Matti Juhani! Lämpimäiset maistuvat meilläkin :D :D :D

      Poista
  6. Herkullisen näköisiä leipomuksia! Viikonloppuisin on kiva herätä ajoissa, päivä tuntuu todella pitkältä ja tehokkaalta. Tosin itse heräsin tänään vasta lähempänä yhtätoista..
    Kauniit tulppaanikuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piparminttu! Olen aamuihminen ja nousen lauantaiaamuisin jo ennen kuutta, pyhänäkin ennen seitsemää...hiljainen aamu on niin ihana!

      Kiitos!

      Poista
  7. Boa tarde, a primavera está a chegar, as flores vão desabrochar com belas cores, as fotos são excelentes a partilhar o belo pão e refeição.
    AG

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank You, AG! I bake often on Saturday mornings. Spring is coming even if the snow is still raining. Flowers are wonderful!

      Poista
  8. Olisipa mukava herätä tuoreen leivän tuoksuun:)
    Pataleipä on sellainen jota täytyy kokeilla. Ruisleipää olen leiponut Oksaskan terveysleivän ohjeella, se sellainen siemenleipä, ruisrouhetta ym. sillä taitaa olla useampiakin nimiä.
    Nautin myös aamujen hiljaisuudesta ja siitä omasta ajasta :)
    Eilen tuntui ihan keväiseltä, mutta yöllä tullut lumi teki taas toisenlaisen tunnelman tälle päivälle.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nautin aikaisista aamuista ja leipomisesta. Tulet uuniin laitan heti herättyäni ja aloitan taikinan alustamisen. Pataleipää kannattaa ilman muuta kokeilla, hapanleivän juuren sain aikoinaan yhdeltä vanhalta maatilata Lempäälästä ja sillä leivon limput edelleen.

      Aamu on myös minun omaa aikaani, nautin aamun hiljaisuudesta ja puuhastelusta.

      Vaikka lunta sataa, ilmassa on kevään henki!

      Poista
  9. Pataleipä on todella mielenkiintoinen. Mitä laitoit siihen? Hei,mitä tomaatteja istutat? Pitäisi käydä siemenostoksilla;-) Viikonloppuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pataleivän taikinan teen edellisenä iltana: hiivaa noin teelusikallinen, saman verran suolaa, vettä 3-4 dl (kädenlömpöistä) ja loput jauhoja ja ryynejä. Sekoittelen ne (en vaivaa) ja laitan leivinliinan kulhon päälle. Seuraavana aamuna uunissa kuumennan padan ensin tosi kuumaksi, taikinan pyörittelen jauhoissa, en vaivaa, laitan sen sitten kuumaan pataan ja kansi päälle puoleksi tunniksi uuniin, otan kannen sitten pois, vielä vartiksi eli noin 45 min on leipä uunissa.

      Tomaattien lajikkeita on noin 20 erilaista, kasvatatko avomaalla vai kasvarissa. Jos kasvatat avomaalla, kannattaa valita sellaisia lajikkeita, jotka tekevät satoa viileässä myös! Teen viikonloppuna postauksen noista siemenistä, mutta nyt voisin suositella esim. Wilmaa, Ildiä, hundreds and thousands -lajia, Ola polkaa...oikeastaan sellaisia suosittelisin, jotka eivät tee kovin isoa hedelmää. Myös Promyk on varsin oivallinen laji. Jos Sinulla on kasvihuone, lajikirjo laajenee :D Kummityttöni kasvattaa kaikenlaisia tomaatteja avomaalla, hänellä on suotuisa pienilmasto!

      Poista
  10. Herkullisen näköisiä lämpimäisiä!
    Teillä kuuluu lehtopöllö - meillä ei ainakaan vielä. Viime vuonna samaa aikaan bongattiin kolmen eri pöllön huhuilut. Mutta ei meillä kait ole nyt myyriäkään niinkuin viime vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irene!

      Meillä lehtopöllön huhuilu jo kuuluu, kevättä rinnasa! Muita emme ole vielä kuulleet. Pari viikkoa sitten löysin pöllön salapöntön metsästämme, hiljaista siellä vielä oli ja onneksi se on niin piilossa että asukkaat saavat rauhassa siellä pesiä. Meillä taitaa olla myyriä, Sulo juuri toissapäivänä herkutteli tuoreella lihalla. Keväthurma on alkanut!

      Poista
  11. Iik, mitä herkkuja.. Onnea voitosta, Saila!

    VastaaPoista
  12. Moikka. Jopas herahti vesi kielelle. Herkullisen näköisiä leipomuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sami! Lauantaiaamu on mukavaa aikaa leipomiselle!

      Poista
  13. Mitä herkkuja rakkaasi saavatkaan:) Aurinkoinen aamu ihan saa sydämmen kuplimaan, niin hyvältä tuntuu tämä kevään tulo! Aurikoa sinullekin päivääsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku! Kevät on niin ihanaa aikaa! Aamulla on upeaa nauttia päivän valkenemisesta samalla kun hiljalleen lämmittää uunia leipomista varten!

      Poista
  14. Oi onnea voitostasi, upea palkinto. Olet sinä aikamoinen leipoja! Perheesi on hyvin onnekas :) Oletpa aamuvirkku, suorastaan käy kateeksi. Ihanaista kevään odotusta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sametti Hortensia! Palkinto oli tosi ihana!

      Olen leiponut vuosikaudet, nautin aikaisista aamuista, hiljaisuudesta ja puuhastelusta...olen aamuihminen!

      Poista
  15. Onnea voitostasi! Herkullisen näköisiä leipiä! Minäkin nautin aamun varhaisista hetkistä. Hauskaa sunnuntai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, voitto oli niin ihana!

      Aikainen puuhastelu hiljaisuudessa on päivän kohokohtia, nautin niistä kovin!

      Poista
  16. Onnea! Alkaa tehä mieli ruisleipää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilie! Ruisleipä on tosi hyvää, hain jauhot vielä myllystä ja ovat täyttä tavaraa!

      Poista
  17. Täällä asti tuoksui ihana leipä ja leivonnaiset. Voi miten herkullisia. Aika menee kyllä siivillä, eikä millään ehdi kaikkea mitä haluaisi tehdä. On se kumma, kun ennen ehti töissäkin käymään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nautin aamun puuhasteluista ja leipomisesta, hiljaisuudesta ja päivän valkenemisesta!

      Aika tosiaan menee niin siivillä, päivät ja viikot hurahtavat vauhdilla! Paljon tekisi mieli tehdä todellakin. Päivätyö verottaa vielä osansa...toistaiseksi!

      Poista
  18. Ja mua ku ei saisi hereelle mikää nua varahi, jos ei olisi pakko. Tehokkahasti aikas käytät, nii hyvän näköösiä leipiä ja taatusti hyvän makuusiaki.
    Onnia voitosta. Siinä on apuja monehen lähtöhön. Aurinkoosta kevätviikkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herään ihan ittestään ilman kelloa jo viiden aikaan myös viikonloppuna, lapsesta saakka olen ollut aamuihminen, tosin myös iltaihminenkin, en tarvi paljoa unta.

      Uunin lämmitän aina lauantaisin ja jotain leivoskelen...kesää varten hapanlimppuja ja kohta alan piirakkatalkoot esikoisen häihin, että nautin siitä niin paljon! En meinannut uskaltaa ehdottaa, onneksi ottivat puheeksi!

      Voitto oli niin upea, juurikin kaikkea tarpeeseen!

      Kiitos Navettapiika!

      Poista
  19. Onnea ihanasta voitosta!! Kyllä on ihan upeita limppuja. Voi ihan tuntea niiden tuoksun tänne asti. Liisa

    VastaaPoista
  20. Melkein tunsin leivän tuoksun... maistuu lämpimänä varmaan ihanalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin leipä maistuu ja tuoksuu aina parhaimmalta!

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!