perjantai 25. syyskuuta 2015

Syksy on täynnä...

Lämpöä, voimakkaita värejä ja ruskaa ennen kuin viima ja kylmyys huurtavat puutarhan ja luonnon...

Koivuangervon alkava ruska.
Punainen punatammi-vauva.
Purppuraan taipuva otatammi.
Kukkamaa keltaisessa ruskassa.
Voimaa, jota se on kesän aikana antanut kasveille kasvaakseen ja kukkiakseen - ilahduttaakseen...

Kesälomalainen, marraskuun kaktus alkamassa kukintaansa.
Voimakkasti kasvanut villipelakuu.
Hintansa väärti, siemenestä kasvaneet munankuoripelakuut.
Kukkiva kärhö, jonka nimilapun tuuli vei!
Rauhanruusu sadepisaroiden, kuin kyynelten peittämä.
Ihanuusruusu, viimeinen kukka tänä vuonna.
Vahvasti kasvanut 'Arabella' -kärhö.
Odotusta, uudesta kasvukaudesta! 

Tuhansia sormustinkukan taimia!
Kukkasipuleita, jotka viimein saapuivat!
Ja vielä lisää...
Uusi pioni, terveiset Saaripalstan Sailalle! Lady Alexandra Duff
Hyvää oloa!

Ystävältä saatu maatiaisluumun taimi antaa satoa.

 
Kohta ystävät on aika asettua talviunille, herätä kevätauringon ensi säteisiin ja aloittaa uuden kasvukauden suunnittelu, siemenpussien helistely ja kasvatus. Niin vain se vuosi  aina vierähtää. Syli on täynnä hyvää oloa ja kauneutta, satoa pakkasessa, kellarissa ja kuivattuna. Hyvä mieli!

Mutta aika ei ole vielä, harava odotaa innokkaasti ottajaansa, ja talikko, ehkä kasvihuonekin tyhjentäjäänsä ja pesuria...eipäs vielä haaveilla, aurinkoisia päiviä on vielä jäljellä  ja taimialessa herkkuja! Auton nokka suuntaa aamulla Lohjaa kohden...siitä myöhemmin!

Parsan timantit
Mukavaa viikonloppua!


20 kommenttia:

  1. Kiitollisin mielin voi muistella kesää, laarien täyttyessä ja kasvien lupaillessa jo uutta kasvukautta kunhan ensin vietetään talvinen lepohetki. Toivottavasti saamme paljon kauniita päiviä syystöitä varten. Mukavaa viikonloppua sinnekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Syksy on koko vuoden täyttymys ja maali, aika levon ja suunnittelun! Kiitollisuutta kyllä on joka syksy, vaikka vuodet eivät kuitenkaan veljeksiä ole, mutta satoa säilöön aina saadaan kuitenkin. Syystyöpäiviä kaipaan kovin, taimia ei enää montaa ole maahan menossa, neljä ruusun juurakkoa ja kukkasipulit joita tänä vuonna ostin maltillisesti.

      Poista
  2. oi kuinka ihania kukkasia sinulla onkaan ja paljon ihania sipuleitakin. Minä rakastan syksyä juuri ruskan vuoksi ja sitten se kun saa marjoja ja tuoreita vihanneksia. Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Koitin olla maltillinen kukkasipuleiden kanssa ja ehkä onnistuinkin :D Olen syksyn lapsi ja nautin ruskasta mutta kaikkein eniten siitä hiljaisesta harmaudesta ja kuulakkuudesta ruskan jälkeen, on niin hiljaista ja kaunista! Syksyn sato on ruhtinaallista aikaa, ihania herkkuja kasvimaalta ja metsästä!

      Poista
  3. Mukavaa vikonloppua siullekkin sinne upeaan puutarhaasi, ja mukavia sipulinistutuksia.
    Syksyllä alkaa ajatukset olla jo keväässä ja narsisseissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sipuleita niin kauan odottelin ja odottavan aikahan on tunnetusti niin pitkä. Toinen lähetys on vielä matkalla! Kasvukauden lopulla alkaa todella katseet siirtymään seuraavaan kevääseen ja piippojen odotukseen.

      Mukavaa sunnuntaita Sinullekin!

      Poista
  4. Löysin tänne sattumalta, kiva blogi! Ryhdyn lukijaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tervetuloa! Kiva kun tulit! Taidanpa tehdä vastavierailun blogiisi :D

      Poista
  5. Jep, yhden kauden loppu on uuden alku. Kohta on taas koko uusi, ihana puutarhakausi edessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, vain hetken on aikaa suunnitella ja miettiä kasvien paikkoja ja uusien hankintaa, mahdollisesti uutta ilmettäkin ja vaikka mitä, kun jo talven selkä on taitettu ja uusi kasvukausi alussa ja pienet taimipotit ikkunalla hellittävänä.

      Poista
  6. Kauniita lehtiä puissa, pitäisi itsekin satsata kaunislehtisiin puihin ja pensaisiin enemmän. Peace-ruusu on ihana, mulla hävis talvella...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puiden lehtien muoto- ja väri/ruskavärikirjo on valtava ja hiljalleen niihin olen panostanut jo senkin vuoksi että ikää tulee ja ihan niin paljoa ei ehkä jaksa kykkiä, hoitamista riittää silti ja ihan kaikkia kukkamaita pensaille en aio luovuttaa kuitenkaan. Haluan kuitenkin että puutarha on kaunis ja kukkiva.

      Peace-ruusu on niin ihana, harmi että ruususi hävisi!

      Poista
  7. Teillä näyttää olevan enemmän ruskan värejä, kuin täällä pääkaupunkiseudulla. Kesäkausi on päättymässä, mutta näiden lämpimien säiden vuoksi ei ole vielä laisinkaan sellaista talventulon tuntua. Ehkä luvattu viileneminen tuo sen tullessaan. Tänään leikkasin nurmikon, joka kasvaa edelleen kertaviikkoisen lyhennystarpeen rytmissä. Löysin monta paikkaa puutarhasta, jonne voisin lähipäivinä mennä jatkamaan hommia. Puhumattakaan niistä sipulinistutustalkoista, jotka ovat vielä edessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajelin eilen Lohjalle ja huomasin tuon saman, punaiset värit syksyisessä metsässä oli vähemmistönä, Saapuvan talventulon tuntua ei kyllä ole ollut mutta odotettavissa on. Kiva kun puutarhaan pääsee touhuamaan, toki muistan vuoden kun joulun väliviikolla rapsuttelin kukkamaita ja peittelin jaloruusuja :D Nurmi kasvaa ja on niin ihanan vihreä! Istutustalkoot täälläkin on vielä edessä ja sitten kun tulee vielä sipulialet niin pitäisi yrittää edes vähän hillitä itseään, luonto on siinä kohden vain niin heikko ja rautakangen kanssa viimeiset sipulit nurmen alle sitten laitan, kasvanut ne ovat silti hyvin :D

      Poista
  8. Kyllä syksystä löytää paljon hyvää ja kaunista, vaikka kieltämättä hyvästien jättö kesälle on aina hieman haikeaa. Ruska ja aurinkoiset syyspäivät ovat kuitenkin ihania, ulkona kelpaa puuhastella vielä :) Sinultä löytyy vielä niin paljon kauniita kukkijoitakin ja ollaan kohta lokakuussa!

    Kukkasipuleiden haaliminen on yksi kiva syysharrastus :) Niiden nousua keväällä on kiva jäädä odottamaan ja jännittämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viimeiset kukkijat avaavat nuppujaan, sadepisarat kuin kyyneleitä ja hyvästijättöä kesälle, onneksi talvi menee nopeaan ja uusi kasvukausi alkaa niin pian. Syksy on ihanaa aikaa, raikasta ja värikästä ja puuhastelua riittää, harmi vain kun pimeä tulee niin aikaisin, isäntä ei päästä minua otsalampun kanssa enää touhuamaan, toki joskus niinkin olen tehnyt :D

      Kukkasipuleiden hankinta on tosiaan niin mielenkiintoinen ja innostava harrastus, joskus ihan naurattaa kuinka hartaudella plärään netissä kukkasipulisivuja ja mietin tarkkaan istutuspaikkoja...ja piippojen odotus, se vasta mukavaa onkin. Joskus olen syömisenkin jättänyt kesken kun keväällä pienet piipot ilmestyivät keittiön ikkunan takana olevien omenapuiden juurelle, piti heti mennä katsomaan!

      Poista
  9. Meillä on timanttisade ropsahtanut jättipoimulehtien uuteisiin ja kuusenkärkiin. Aika taitava tuo timanttisadettaja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Timattisadettajan taidot ovat erinomaiset, pienet kiiltävät timantit koristavat niin hentoja parsoja kuin jättipoimulehden suuria lehtiä saati havuja!

      Poista
  10. Ihania kuvia ja tunnelmia vielä aika kesäisestä puutarhastasi, ruusutkin kukkivat vielä. Voi noita pikkuisia tammia kun ovat aivan syötävän söpöjä! Ooh mitä sipuleita, mitä enemmän isuttaa sen parempi. Uteliaana mietin, että mitähän Lohjalla tapahtui :) Taimialeja ainakin, odottelen innolla raporttia ostoksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syyskuu on lopuillaan ja vielä kukintaa riittää tosin kasvimaalla auringonkukat ja malvikit sade hakkasi maantasalle! Pienet tammet ovat niin hellyttäviä ja lehtien muoto ja ruska ovat niissä niin kauniita! Kukkasipuleiden kanssa pyrin olemaan maltillinen, muutama herkku ja vielä herkumpi ja taimialea ei saa ohittaa!

      Lohjan matka oli oikein toiviomatka, sain mitä halusinkin ja vielä enemmän. Nautin yksinäisistä puutarhamatkoista ja isäntä antaa tässä kohden minulle tilaa! Pääsin katsomaan erikoishavujen kasvatusta ja sain omakseni muutakin mitä lähdin hakemaan ja ihan kohtuuhinnalla! Pian arboretumini on puupuutarha ja pääsen sinne laittamaan pieniä patsaita ja tuoleja jossa voin istua ja nauttia!

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!