Kivipellon Saila

maanantai 21. syyskuuta 2015

Säätiedotus: kurjet auroissa

En luota telkkarin enkä paikallislehden säätietoon syksyllä ainakaan. Paras säätieto on kurjet. Kun kurjet kerääntyvät auroihin, on paras alkaa laittamaan suojaan kaikkein herkimmät kukat, kohta ilma viilenee, luvataan sitten ihan mitä vain!

Tänään näin siis kurkiaurat! Nyt ei kannata viivytellä!

Kesälomaa ulkona viettäneet kukat siirsin illalla hikihatussa sisään. Jotkut saivat uutta multaa ja melkein kaikki suihkun! 

Ruotsin tuliainen, villipelakuu
Tulppaanipelakuu
Pelakuu 'Hanna-tyttönen'
'Marjan lahja'
Mårbacka 'Prins Filip' vanha pelakuuni.
Laakeri
Pelakuu 'Els'
Joulutähti 'Armas' ja marraskuun kaktus

Pelakuu 'First Yellow'
Virallinen valvoja
Edessä 'Mårbacka', valvoja pesupuuhissa!
Kello 20 ja aurinko jo laskenut!
Ilta pimenee aika nopeaan, pihavalojen loisteessa siivosin viimeiset pelakuuni ja muut sisälle vietävät kaunottaret. Tilanpuutteen vuoksi siemenestä kasvatettuja pelakuita en talveta, keväällä sitten taas kylvän uudet siemenet. Sellaista vain elämä ja vuoden kulku on!

Pian on tarhurin aika asettua talviunille haaveilemaan!

Siemenestä kasvatettu munankuoripelakuu

25 kommenttia:

 1. Minulla on yksi pelakuu ja siihenkin meinaan tuskastua, kun se roiskii terälehtiään pitkin patiota. Onhan se nätti ja kukkinut tosi ahkerasti, mutta kertoisi sille, ettei saa sotata?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai sottaa pelakuu, no aina pikkuisen, mutta en moista käytöstä meillä ole havainnut kovinkaan! Olisiko se lajikeominaisuus...jospa yrität sen kanssa jutella, ihan luottamuksella!

   Poista
 2. Kumpa olisikin paikka pelakuiden talvettamiseen, harmittaa kun ne ovat nyt kertakäyttökukkasia.
  Ruukkujen tyhjennystä pitäs alotella, mutta kukkikoot nyt vielä kohtahan se halla tulee kuitenkin,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa meilläkin on kertakäyttöisiä, olisipa vanha kartanon sali jossa voisi viileässä talvettaa pelakuita ja antaa niiden kasvaa vuosia vanhoiksi kaunottariksi. Harmittaa kun kukat ovat vain kesäkukkia. Pihan tyhjennyksen aloitin jo hissuksiin, puuhaa riittää vielä kyllä! Kurjet lähtevät kylmän edellä.

   Poista
 3. Onpa sinulla kukkia! Vein omat pelakuuni jo verannalle jokin aika sitten, kun minua palelsi niin, enkä voi jättää kukkiakaan palelemaan :D

  Voi harmi, jollet voi säilyttää kaikkia ensi vuoteen. Lahjoita ne ihmeessä jollekulle. Itse olisin tosi onnellinen noin kauniista kukista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain onneksi kaikki erikoisuudet lämpimään suojaan, siementaimet ovat vielä ulkona, usein kukkia hoitaa niin tunteella että tuntuu että nekin palelevat kun itseäkin paleltaa. En tiedä ketään, joka haluaisi pelakuuni ja se on harmi! Useana keväänä olen taimettanut pelakuut, onneksi se on niin helppoa ja vaivatonta hommaa kuitenkin!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Se on totta, sanovat säätieteilijät mitä hyvänsä!

   Poista
 5. Vanhan kansan viisaudet ovat kullanarvoisia säidenkin ennustamisessa! Kiitos varoituksesta. Mitenköhän ne jatkossa pitävät paikkansa kun/jos tulee ilmastonmuutos? Aivan herkullisia pelargoneja sinulla, voisin hotkaista suuhuni! Surettaa kyllä jos nuo poisheität, mitkä olet siemenistä kylvänyt. Niin kauniita. Hevoskastanjan hedelmystöt oli Helsingin kaupunki liian vikkelästi korjannut pois, harmi, mutta ensi vuonna isken ajoissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjet tietävät, niillä vaisto sanoo koska on aika lähteä! Kurjet tietävät ja toimin niiden mukaan ja uskon että ilmastonmuutos ei ihan niin rytinällä tule etteivätkö linnut, herkistä herkimmät sitä vaistoaisi!

   Harmittaa minuakin, vaikka pelakuiden taimetus on helppoa ja siemenet itäviä ja erittäin edullisia, 40 senttiä pussilta alesta. Ihania ne ovat ja kukkineet enemmän kuin koko rahan edestä.

   Kiitos ajatuksesta hevoskastanja-asiassa, kiitos kun välität arboretumistani, suuri hevoskastanja olisi aarre!

   Poista
 6. Sinun pelaguusi ovat niin hyvinvoivia, ettei moisia millään raaskisi kompostiin kantaakaan. Eilen toin omia siemenestä kasvattamiani yläterassille suojaan. Minulla ei ole kunnollista talvetuspaikkaa, mutta siirrään ne kuitenkin ensin autotalliin ja myöhemmin kellariin. Hyvällä tuurilla aina joku pärjää kevääseen.
  Eläimillä on hyvät hoksottimet. Niiden ennusteita kannattaa seurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla olisi vielä kaksi tosi isoa ruukkua pelakuita, siemenestä kasvatettuja, ja harmittaa niiden poislaittaminen. Kellari on liian kostea, sitä olen yrittänyt huonolla menestyksellä ja pannuhuone liian kuuma, kuiva ja ahdas ja miehen valtakuntaa, että sitä en edes uskalla ajatella. Toivottavasti pelakuusi säilyvät kevääseen. Laitan taas ensi keväänä pelakuiden siemenet multaan! Ne kasvoivat pelleteissä tosi hyvin!

   Eläinten vaistot ovat korvaamattomia ja niitä kannattaa seurata!

   Poista
 7. Tuo munankuoripelargoni on niin suloinen !!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onkin ja kova kukkimaan! Ehtii hyvin kun siemenestä laittaa helmikuulla kasvamaan. Mun munankuoripelakuut ovat Prisman alesta, 40 senttiä/pussi ja melkein kaikki iti!

   Poista
 8. Mä en kyllä ainakaan noita itse kasvatettuja raaskis heittää pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raastavaahan se on mutta kun ei ole oikein paikkaa minne laittaa talveksi suojaan!

   Poista
 9. Vai sellaista sanoo sinun säätiedotuksesi! Meillä varma syskyn merkki on se, kun Onni alkaa viihtyä sisällä. Vielä ei ole merkittävästi viettänyt aikaansa sohvan nurkassa....
  Mulla on pelakuut vielä kasvarissa, saavat luvan pärjätä vielä jonkin aikaa. Täytyy ensin ehtiä ja viitsiä tehdä niille tilaa risuverstaalle. Tänä syksynä täytyy leikatakin niitä oikein reippaasti, viime syksynä en malttanut ja tuli vähän ahdasta talven mittaan. Ja kun niitä uusia pistokkaitakin on tullut juurrutettua......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu toin avomaalta pelakuut ja sisäkukat suojaan. Pelakuista olisi voinut ottaa ajoissa pistokkaat ja talvettaa ne, mutta aika rientää, kaikkea ei voi säilyttää. Kasvarissa pelakuilla onkin hiukan jatkoaikaa. Vai on Onni teidän säätiedote :D

   Syksy on niin puuhaa täynnä, kaikkea kivaakin, harmi vain että illat pimenevät niin aikaisin! Onneksi hallaöitä ei vielä ole ollut!

   Poista
 10. Harmillista jos osa kukistasi jää hallan kynsiin, mutta eikös teillä ole kanoja! Eikö siellä missään ole sellaista viileää nurkkausta jossa voisit pelakuusi talvettaa.
  Minä en vielä maalla nostanut pelakuita tai verenpisaroita sisätiloihin, uskon lämpimään syksyyn.
  Toivottavasti olen oikeassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tosiaan kanalan nurkkaan voisi verkolla eristää pelakuille yksiön, enpä ole tullut ajatelleeksikaan, kiitos vinkistä! Harmi tosiaan on jättää pakkasen armoille komeat pelakuut!

   Toivottavasti syksy on leuto!

   Poista
 11. Ihania pelakuita sulla!
  Täytynee nostaa omatkin sisälle pikapuolin, jos kerta ilmat kylmenee:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, pelakuut ovat ihania!

   Ilmat tosiaan hissuksiin viilenevät, kurjet siitä tiedottavat ajoissa!

   Poista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) uusiksi:
   Iso homma talvehdittaa noin monta! Mutta vaivan väärtiä on. Olisipa vielä niitä viileitä mummon kamareita, johon näitä varastoida :) Meillä oli ent. työpaikassa iso neukkaritila, jonka ikkunalla pelakuut talvehtivat.
   Mulla on vaan pari ruusua ja Bougainvillea talvehtimista vailla.

   Poista
  2. Mummon kammareita kaipaan myös ja ikkunoita joissa pelakuut säilyivät, tosin harvemmin niitä oli kuitenkaan kovin montaa, kai. Kartanoiden vanhoissa saleissa myös kukat talvella viileässä ja hajavalosa varmaan viihtyivät. Keskuslämmitys ei kukille ole kovin suotuisaa.

   Toivottavasti ruususi ja bougainville viihtyvät hyvin sisätiloissa. Laitoin oman ison bougainvilleni pois, yritin siitä puuta kasvattaa mutta kaikki sen piikkeihin hermostuivat.

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!