torstai 10. lokakuuta 2024

Luonnon ja elämän ruskan aikaa

 Jos pitäisi valita suosikkivuodenaika, tehtävä olisi ainakin minulle melkein mahdoton! Riippuu, koska kysytään tietenkin. 

Nyt nautin syksystä.


Keväällä en olisi ikinä uskonut millainen kasvukausi olisi edessä. Maalailin kauhukuvia menetetystä kasvukaudesta ja vaikka mistä, mutta eipä niin käynytkään - kasvukausi oli erinomainen.

Mutta nyt, lähes koko sato on korjattu, kaikki kukkasipulit ovat jo maassa ja luonto on liekeissä - värityksen mukaan vain, onneksi ei muuten. Nyt on ollut aikaa puuhata puutarhassa ja jälleen on palannut mieleen ajatus omasta mummopuutarhasta eli sellaisesta, jossa voisin vielä parinkymmenen vuoden kuluttua puuhata ja josta nautin. Mökillä sen jo toteutin, mutta kotona ajatus lähtee harhateille aina. Kyseessä olisi siis helppohoitoinen ja kukkiva puutarha ihan joka vuodenaikana. Yritän sitä jälleen toteuttaa ja pieni pala Rytörinnettä ja lasihuoneen seinustaa olen onnistunut jo luomaan ja ajatus ilmeisesti laajeneekin - toivottavasti ei ala rönsyilemään, johon minulla on toisinaan taipumuksia vahvasti!

Lasihuoneen seinusta 

Iiriksiä, jouluruusuja, clematiksia, iso verikurjenpolvi (Geranium sanguineum)  ja kangasajuruohomatto (Thymus). Takaosaltaan lähes täynnä pioneita.

Rytörinne

Kivin korotettu, hiukan vaikeakulkuinen alue, jossa kasvaa paljon arovuokkoja, clematis 'Arabella', vanha luumu, jokunen töyhtöangervo (Aruncus dioicus), erilaisia neilikoita (dianthus), ruusuja (rosa) ja muutama atsalea (Rhododendron.'Ruususen uni' ja Illusia'). Vakaa aikomukseni on saada rinteestä siis kukkiva, kaunisruskainen, helppohoitonen alue jossa olisi kate, joka helpottaisi alueen siistimistä. Kuvan alue on jo mieleinen, mutta se on vasta alku isommalle projektille ja projekti jatkuu muuallakin pihassa ja sitä aion toteuttaa pienessä metsäpuutarhalaajennoksessa jota olen hiljalleen rakennellut.

Melkoiset, mutta ei mahdottomat haasteet! Ja tietenkin molemmissa maissa olisi aikaisin kukkivia sipulikukkia: pikkunarsisseja, tulppaaneita, helmihyasintteja erilaisin variaatioin.

No miksi tällaiset ajatukset nyt mieleen juolahtivat? Viikko sitten tuli vuosi elettyä elämää lisää, askel lyhenee, mielikuvitus aina vain enemmän valloillaan ja usko omiin voimiin luvattoman suuri... Mutta niillä mennään mitä on ja nautitaan!

Nautitaan nyt ruskasta, alhaalla kulkevasta valosta ja hiljalleen lempeän pehmeä alkutalven sävyihin painuviin värimaailmoihin! Muistellaan ihanaa kesää, kaikkia niitä kukkia, lempeitä kesäiltoja ja haaveillaan ensi kesästä! Minulla on puhelimessa ostoslista, aina kun täällä somessa törmään johonkin kauniiseen kasviin, laitan sen haavelistalle tai oikeastaan listoille (minulla on pionihaavelista, kukkasipulihaavelista, perennahaavelista...). 

Nyt alkaa olemaan enemmän aikaa myös muille ihanille harrastuksille, mutta postaan niistä myöhemmin enemmän! Sen verran raotan, että kävin juuri Tallinnassa - useampi ihana kohde koskien ikonimaalausta ja tietenkin Karnaluks, jossa kävin samanhenkisen ystävän kanssa ja helppo on arvata mitä siitä seurasi, muutakin kuin turvonneet jalat!



Nautin tästäkin ajasta! 

Kaikkea hyvää Sinulle!

💚

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!