sunnuntai 14. heinäkuuta 2024

Valkoisesta valkoiseen

Kesäkuu meni ja nyt heinäkuukin on jo puolessa välin. 

Kesäkuu oli melkoista haipakkaa ihan koko ajan, siihen oli sattunut niin monta aktiviteettia vaativaa juttua, että täällä blogissa tuli hetken hiljaisuus, kuvia kyllä olen ottanut paljon vallankin iltakierroksilta, joihin palaan sitten ajan kanssa. Ja puutarhan kukintahan jatkuu vielä todella ihanasti - clematikset ovat hyvässä vauhdissa!

Palaan vielä pionien kukkajuhlaan, josta nautin suunnattomasti! Kukinta alkoi siis paeonia japonican (neidonpionin) varhaisesta kukinnasta ja on päättymässä juuri valkoisen, yltäkylläisesti kerratun 'Elsa Sassin' kukintaan. Kukinta oli melkoinen vauhtiesitys johtuen helteisestä säästä, onneksi parhaaseen kukinta-aikaan ei sattunut tavanomaisia kaatosateita!

Pihassani on noin 130-140 pionia ja noin 110 erilaista eli en nyt ihan kaikkia esittele, mutta joitakin minulle erityisen rakkaita ja koskettavia pioneita tuon esille. 

Sarah Bernhardt

Rakas pioni minulle jo lapsuudesta, ihanuus, tuoksu ruusuinen.


Red Charm

Tämän olen aikoinaan ostanut pionivaarilta, nyt jo edesmenneeltä Matti Uusi-Hongolta, saatesanoin. kestävä, kaunis ja varret kuin raparperilla. Melko aikainen, hybridi, vuoden 2023 vuoden kauneimmaksi pioniksi oikeutetusti valittu kaunotar.

Lemon Chiffon

Ensimmäinen keltaisin kukin kukintansa aloittava pioni. Hennon kauniin sitruunankeltainen, odotettu, runsaskukkainen, myös hybridi.

Lady Anna

Tässä on jotain niin ihanaa, palaan sen luokse usein! Kukka runsas, vanha lajike, kauniin vaaleanpunainen.


Helmikirjo, Zhemchuzhna Rossyp

 Ukrainasta kotoisin oleva, vaalean helmenhohtoinen, hyvin runsaskukintainen, kevytkukkainen kaunotar. Aurinko vaalentaa kukintaa helposti, joten samassa pensaassa kukkia on montaa eri vaaleusastetta.



Ihanat vihreät Green Lotus ja Green Halo

Nämä kaksi kaunotarta ovat lähellä sydäntäni niiden ihana kukan limeen taittavan sävyn ja habituksen vuoksi. Molemmat kevytkukkaisia ja tuenta, jos sitä tarvitaan, voi olla kevyt myös.

Green Halo kukinnan alussa
Green Halo
Green Halo, hiukan jo auringon vaalentama kukka


Green Lotus, auringon vaalentama kukka.

Coral-sarja

Jotenkin tähän Coral-sarjaan olen viime vuosien aikana ihastunut niin paljon. Kuva Coral Sunsetista. Aluksi kukka voimakkaan korallin punainen, siitä hiljalleen todella kauniisti vaalentuen lähes hennon vaaleanpuna-koralliin. Erittäin suositeltavia kaikki . Hybridejä. Muut pihassani kasvavat korallit ovat Coral Sunset ja Pink Havajian Coral. Hyvä maljakkokestävyys!




Candy Stripe

Hauska piparminttupioni, ihana hapsuinen kukka - aina tulee iloiseksi sitä katsellessa!


Crazy Daisy

Ensikukinta, ihan mahdottoman ihana pörröinen! Samaa piparmintun sävymaailmaa kuin edellisessä! Jälleen kukan hapsuisuus vietteli!

 

My Love

Tähän pioniin liittyy kaunis, surullinen muisto! Pioniystävän kanssa yhdessä samaan aikaan hankimme tämän ihanuuden, istutimme. Hän sairasti rintasyöpää, eikä koskaan päässyt kokemaan ensikukintaa, tämä rakas pioni muistuttaa minua hänestä aina kukkiessaan.


Singing in the Rain

No nyt alkaa varmasti laulattamaan! Itoh-hybridi, värimaailma kukan eri ikävaiheissa on todella upea, ihana pioni, suositeltava!

   Honey Gold

Minulla on jokin ihmeellinen taipumus ihastua näihin pörröpäihin, kuin tämäkin upea kiinanpioni, tuoksuva, kaunis!

   Lemon Dream

Olen lenkillä, pionien kukinta-aika aluillaan. Mikä ihme pionien keskellä on keltainen? Siihen aikaan keltaiset pionit olivat arvokkaita, en varmaan ole sellaista ostanut. Selvittelin asiaa ja apuun tuli ystäväni Suvikummun Marja hän oli samaan aikaan ostanut tämän pionin. No tein leikkimielisen reklamaation Pionien kotiin ja sain korvauksen, vaikka sitä en pyytänytkään. Olin ikionnellinen tästä ihanan keltaisesta pionista. Kukan väri kukinna alussa on heleän keltainen ja kukinta pysyy loppuun asti kauniin keltaisena. Itoh-hybridi. Omassa taimessani punaisen osuus kukassa on melko vähäinen.


     Lollipop

No nyt voi laulamista jälleen jatkaa! Lollipop - hurmaava ihanuus, Itoh, jokainen kukka erilainen - tumma pinkki, keltainen raidallinen, tai kuten kuvassa puolet kukasta pinkkiä ja puolet raidallisia pinkkejä! Noita kaksivärisiä kukkia taimessani on joka vuosi ja se ilahduttaa suunnattomasti!


 Norwegian Blush

Ensikukinta, jännittävä, Itoh. Palasin kukan luo usein katsomaan, joko kukka avautuisi, mutta kaunotar oli oikukas ja antoi minun odottaa...ehkä ensi vuonna näen koko ihanuuden!

 

Inspecteur Lavergne

Kasvaa minulla puutarhassa useampi näitä tummiakin pioneita. Ne tuntuvat vetävän toisiaan puoleensa ja ovat keskittyneet jostain syystä melkein rinnakkain. Tällä Inspecteur Lavergnella on todella upea ja pitkä kukinto, tekee avautuvia sivukukintoja, kaunis, ei aivan mustan tumma. Hyvä maljakkokestävyys.

Elsa Sass

Vahvasti kerrannainen, myöhäinen kaunis kiinanpioni. Meillä lähes kaikki sivukukinnotkin olivat kukkineet ennenkuin Elsa alkoi avaamaan kukkiaan. Hiukan matalampi kuin muut pionit.


 
Tässä vielä yhdessä pionien kukkajuhlaa juhlivat 'Juhlapukuinen Rakastaja' ja 'Jalkavaimo nousee kylvystä', marhanliljat ovat tulossa juhlaan mukaan.
 

Tässä kevyt otos ihanista pioneista, toivottavasti jaksoit loppuun asti! Ihanuuksia on todella paljon, kaikkia en voinut ottaa mukaan tietenkään, mutta palataan niihin sitten joskus.
Minulle pionit ovat olleet 'my flower', jo lapsesta asti, toki samaan ryhmään kuuluu muitakin kukkia, montakin. Pihassani kasvaa luonnonlajeja, kiinanpioneita, hybridejä, itoh-hybridejä, tarhapioni-hybridejä, puuvartisia jokunen.
 
Sen verran palaan vielä pionipenkkiin - pioneiden kaveriksi sopivat erittäin hyvin korkeat liljat, kuten marhanliljat, kanadan- ja michiganin liljat, sormustinkukat, akileijat...siis melko korkeat kukat jotka nousevat pioneiden keskeltä luoden hieman cottage garden -tyyppistä tunnelmaa. Minulla on pionipenkissä myös iiriksiä.  

Syksyllä on tulossa jokunen uusi pioni lisää...aina on tilaa ihanuuksille!

Kaikkea hyvää Sinulle!
 💚






28 kommenttia:

  1. Hei Saila!
    Aivan ihana kokoelma hienoja pioneja. Lollipop on aivan ihana, en ole sitä nähnyt. Kuitenkin Sarah, Lady Anna ja My Love saa sydämen sykkimään vähän enemmän.
    Omasta puutarhastani lempi pionit ovat Sarah, Shirley Temple ja Festivo Maxima. Suuret kiitokset ihanasta pioni postauksesta.
    Hyvää sunnuntaita /Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marika!
      Pionit ovat ihania ja ne viettelevät! Lollipop on ihana ja sen värivariaatio aina miellyttää, aika räiskyvä, mutta nuo mainitsemasi ovat myös suosikkejani, aivan ihania! Meillä on samoja lempipioneita!

      Poista
  2. No on sinulla noita pioneja jonkin verran :-D Candy Stripe taisi olla näistä suosikkini, jostain syystä raidalliset kukat kiehtovat.
    Minun lapsuuteeni eivät kuuluneet pionit ollenkaan, jostain syystä meillä ei niitä ollut, eikä kesähuvilallakaan. Tai en ainakaan muista. Sinulle ne ovatkin erityisen merkityksellisiä kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pioneita on tullut tälle mäelle ja loppua ei näy, hiljalleen on poistunut kaikki sellainen kasvillisuus, joista en oikein välitä ja pioneiden lisäksi jäljelle on jäänyt iirikset, liljat, sormustinkukat, ritarinkannukset...siis kaikki vähän korkeammat, vähän Potter- ja Tudor-tyyliin. Pionit ovat minulle hyvin merkityksellisiä, ihania kukkia!

      Poista
  3. Dear Saila,

    I'm glad you are back! :)
    You have so many beautiful peonies! I have falled in love with Itoh peonies. I have Lollipop too. They grows very well here.
    I'm looking forward to see more photos!
    All the best to you!
    Hugs!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dear Marit!
      June was very busy, grandma and grandpa were needed and there was no more time and energy left for this blog, but now again with renewed strength. Itoh peonies are really lovely and durable, I'm slowly adding them to my garden as well. Lollipop is such an interesting peony, the color of the flower varies beautifully and surprisingly.
      All the best to You!
      Hugs

      Poista
  4. Ihan varmasti jaksoin loppuun. Ja vielä uudelleen alusta loppuun ilman minkäänlaisia vaikeuksia. Hengitys tosin salpaantui ihastuksesta. Toinen toistaan kauniimpia pioneja. En edes yritä valita niistä mieluisinta. Ottaisin ihan jokaisen. Ei epäilystäkään, etteivätkö pionit olisi sinulle merkityksellisiä ja mieluisia. Puutarhassasi on selvästi maamme toinen pionien koti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että jaksoit loppuun asti! Pionit ovat mielestäni todella ihania ja hiljalleen muita kasveja on saanut väistyä niiden tieltä. Pionit ovat kaunottaria ja niiden laittaminen kauneusjärjestykseen olisi todella vaikeaa, kun mieltymyksen astekin vaihtelee aina eri aikoina. No ei kai ihan toinen pionien koti mutta koti kuitenkin, lisää pioneita tulee syksyllä ja ehkä jo aikaisemminkin.

      Poista
  5. Olipa hieno kattaus pioneista. Vaikka ei yhtää postaukseen mitenkään voisikaan laittaa kaikkia ihanuuksiasi kerralla. Todella suuri määrä sinulla on pioneja. Ja sinulla täytyy myös olla aika suuret tilukset kaikille näille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos! Puuvartiset jäivät nyt postauksesta pois, kun ne pitivät kukinnassa välivuoden, varmaan kovan talven vuoksi. Meillä on aika suuri piha, tänne mahtuu vielä ihan hyvä määräkin lisää, syksyllä tulossa kymmenkunta uutta.

      Poista
  6. Upeat pionit. Niissä riittää lajikkeita jokaiselle. Itselleni taitaa kelvata kaikki pionit, en ole vielä rumaa tavannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pionit ovat ihania ja niistä todellakin riittää lajikkeita jokaiselle ja rumia pioneita ei olekaan.

      Poista
  7. Sinulla on mahtava määrä pioneja ja niiden kukinnan aikaan on varmasti ihan superkaunista. Kiitos esittelystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No pioneita on jo kertynyt, mutta lisääkin on tulossa ja kukinnan aika on ihan parasta! Pionit ovat monimuotoinen ryhmä ja ihailtavaa ja tuoksuteltavaa riittää!

      Poista
  8. Paljon on siulla pioneita. Toinen toistaan kauniimpia. Kauniisti kukki miullakin pionit ja se siulta saamani juhannuspioni peräti viidellä kukalla. Ihania ovat ja liljat, kärhöt ja monet muut sopivat erinomaisesti seuralaiseksi pioneille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pionit ovat minulle rakkaita ja niitä en oikein kerää vaan ne vain viettelevät! Olen iloinen että pionit kukkivat kauniisti myös pihallasi ja juhannuspionikin kukki kauniisti! Pioneiden kaveriksi sopii aika monta ihanaa kasvia!

      Poista
  9. Todellakin jaksoin, pioneja ei voi olla liikaa:)
    Meillä vielä muutama kukkii, loppusuoralla kuitenkin jo ollaan. Muutaman aikaisen yksinkertaisen tilasin syksyksi, niitä tuntuu olevan minulla liian vähän. Ja toki muitakin vielä mahtuu... pari uutta ihanuutta oli tässä sinun postauksessasi, jotka jo kauppalistaan kirjoitin;)
    Ja minun pionini selvästi kaipaavat rinnalleen liljoja;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että jaksoit maratoonin loppuun, pioneita ei voi olla liikaa!
      Aikaiset kukkijat pidentävät pionien kukkajuhla-aikaa mukavasti - niitä minullekin on tulossa, toki muitakin! Minullakin on instan kautta kertynyt kauppalistaa melkoisesti, pionit viettelevät!
      Liljat ovat erinomainen valinta pioneiden kaveriksi! Itse suosin liljoja, joiden kellot ovat alaspäin, kuten marhanliljoilla ja kanadan- ja michiganinliljoilla - hieno yhdistelmä!

      Poista
  10. Jopas on. Upea kavalkadi todella upeista kukkasista.

    VastaaPoista
  11. Mitä ihanuuksia ja niin monia! On ne vaan niin kuningattaria.

    VastaaPoista
  12. Helposti jaksoi lukea ja tutkia kuvia. On sinulla melkoinen pionitarha! Itoh-hybridit ova alkaneet kiehtoa itseäni mutta toistaiseksi en ole vielä raskinut ostaa itselle yhtään. Näitä kuvia katsellessa houkutus kyllä kasvaa melkoisen suureksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun jaksoit loppuun asti! Pionit ovat ihania, vietteleviä ja minulle jo lapsuudesta hyvin merkityksellisiä! Itohit ovat hintavia, ostan niitä vuosittain vain pari ja tarkan harkinnan jälkeen, mutta olen saanut hyviä juurakoita Pionien kodista ja Suomen Pionistien kautta! Houkutus kasvaa itselläkin, kun katselen instan puolella pionien kuvia - mulla on haavelista puhelien kauppalistana.

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!