torstai 18. heinäkuuta 2024

Kukat heiluu tuulessa...

 Säätiedotuksissa luvataan jokaiselle päivälle melkein kaikkea mahdollista - sadetta, rankkasadetta, ukkosta, tuulivaroituksia. Kasvien kuvaaminen on siksi hiukan haasteellista, mutta aina niin mielenkiintoista! Eilen meillä satoin yli 30 mm ja kävi ukkonen aika pitkään.

Kasvimaasta edelleen puolet on siivoamatta ja kukkamaiden kierros odottaa aloitusta, samoin mustikat huutelee metsästä, että missä viivyn. No, kaikki aikanaan!

Nyt kärhöt kukkivat pionien kukkajuhlien jälkeen, samoin keskikesän liljat ovat aloittamassa kukintaansa.

 Omenapuun juurella kukkii edelleen clematis integrifolia. Olen kirjallisuudessa lukenut näistä integrifolian ja diversifolioiden ryhmien yhtäläisyyksistä ja eroista ja joidenkin tutkijoiden mielestä diversifolian ruhmään kuuluvat pitäisi lukea integrifolioiden ryhmään, vaikkakin eroavaisuuksia löytyy.

Sähäkkä violettinen clematis 'Tie Dye',  (ryhmä Late Large flowered clematis LL), sen takana samettisen tummanpunainen 'Rüütel' c.jackmanii (hiukan pelkäsin sen punaisuutta, mutta turhaan). Molemmat kaunottaret ovat Taavi Kivistikiltä Eestistä.

'Tie Dye'

'Rüütel'

Pitkin kirsikkapuuta pionien keskellä aloittaa kukintansa hennon vaalean violetti 'Endel' c.jackmanii.

Ison kiven juuressa pionipenkissä kukkii uusin hankinta loistokärhö 'Taiga' c.patens. Taimi on vielä hyvin pieni, mutta kukki innokkaasti!


      Myös tiukukärhö 'Aljonushka' jatkaa edelleen kukintaansa innokkaasti. 'Aljonushka' on kotoisin Ukrainasta. 'Aljonushka' luetaan siis integrifolia-ryhmään, kirjallisuudessa on mainintaa, että se olisi hyvä lukea diversifolioiden ryhmään jo kasvutavan vuoksi.


Myös 'Arabella' c. integrifolia on aivan täynnä kukkia edelleen! Se on mitä parhain maanpeittokärhö ja maljakkokestävyys kukilla melko hyvä.

Sisääntulossa kukkii clematis mandhurica c.recta, Poutapilvi, jolla nimellä sen kauan aikaa sitten ostin ja vieressä ihanainen kissanhäntäkukka

      Vierekkäin clematis integrifolia 'Hakuree' ja clematis viorna 'Kaiu' (lue Suvikummun Marja), 'Hakuree' matalana juurella ja 'Kaiu' on kiipeämässä navetan katolle, ihania molemmat!

'Hakuree'

'Kaiu'

Kukintaa aloittaa vielä lumikärhö c.fargesii ja suloinen pieni 'Miniseelik' c.jackmanii maanpeittona. Kukinnan loppuvaiheessa on c.fusca Kamstatkankärhö. Ostolistalla on vielä c.ianthina 'Siniruukkukärhö'. No sitten on vielä neljä kärhöä joihin palataan myöhemmin eli kaksi c.heracleifoliaa, yksi valkoinen.c.jackmanii ja uusi pensaskärhö.

Komea kissanhäntäkukka lahduttaa sisääntulossa!

Komealuppio - Sanguisorba hakuensis

En kovin ole päivänliljojen ystävä, mutta tämä on saanut vielä jäädä vielä meille. Tavoittelin aikanaan valkokukkaista, jossa on hieman fuksiaa mutta ei edes kolmannella kerralla tullut oikeaa, sitten luovutin - tälle minulla ei ole nimeäkään, reipas oranssi kuitenkin!

Liljoja vielä saa edustaa jo hyvän aikaa kukkinut lilium 'Apricot Fudge', tästä tykkään kovasti, liljoja on vielä nupulla eli palataan niihin sitten myöhemmin. Kanadan- michiganin- ja marhanliljojen kukinta alkaa olemaan jo ohi.

Tällaisessa kukintavaiheessa ollaan Kivipellossa. Clematiksien määrä ihmeesti meillä on lisääntynyt, ne ovat oivallisia pionipenkeissä ja maanpeittona. Aika monta kärhöä minulla on Taavi Kivistikiltä, jonka tietoihin lajikemääritykseni tukeutuvat vahvasti.

Meillä siis satoi eilen tosi paljon ja vettä sekä ukkosta luvataan lisää. Naapurikylän alkavassa  Tammerfestissä sadetakki lienee tarpeen...

Kaikkea hyvää sinulle ja mukavaa alkavaa viikonloppua!

💚

30 kommenttia:

  1. Wow what beautiful flowers!
    Absolutely the ultimate beauty!
    I see some of these for the first time and thank you very much!

    VastaaPoista
  2. Tampereen seudulla oli tosiaan eilen uutisissakin mainittu, että paljon satoi. Meillä tuli 10 mm, mihin määrään olen erittäin tyytyväinen. Ja tänään on satanut vähän lisää! Puutarha on kerrankin heinäkuussa vihreä, jopa nurmikko.
    Kärhöt ovat kivoja ja sinulla on tuossa monta vinkkiä siitä, miten niitä voi istuttaa ja mihin ohjailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vettä on todellakin tullut aika paljon ja on herkässä, pienikin pilvenhattara laskee vettä oikein kunnolla! No se ei haittaa täällä maalla, kun maata ei ole pinnoitettu ja vesi imeytyy maahan eikä täytä sadevesikaivoja kuten Tampereella on tapahtunut.
      Kärhöt ovat kivoja ja tykkään käyttää niitä moneen tarkoitukseen jo siksikin, että meillä isäntä on perin allerginen kasvituille ja niitä tulee käyttää siis harkiten! Ihan paras on maanpeittona kasvava kärhö tai puita pitkin kiipeilevä.

      Poista
  3. Dear Saila!
    I'm glad you got some rain. Here we get rain almost every day. Your clematis looks so beautiful. I have many C. integrifolia in my garden, and I'm so happy for them. I'm not finished with things to do in my garden either. It's hopeless to work with all this rain.
    All the best to you!
    Hugs!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dear Marit!
      Now it started raining here and it has rained quite a lot. There have also been thunderstorms, but luckily far away, and there haven't been very strong winds either. It is now really difficult to work in the garden and vegetable garden when the soil and plants are so wet. It's really wonderful to work in greenhouses when the rain is pattering on the roof!
      The C.integrifolia group is a very versatile clematis group, I really like them too!
      All the best to You!
      Hugs!

      Poista
  4. Pitkästä aikaa on sellainen kesä, ettei kaiken aikaa tarvitse murehtia kasvien selviytymistä kuivuudessa. Tosin sade voisi välillä tulla hiljaa hipsien, eikä hurjalla voimalla. Vaikka aurinko paistaisi, tuulee navakasti harva se päivä. Kuvaaminen on vaikeaa, kun kasvit heiluvat puolelta toiselle.
    Sinulla on upeita kärhöjä, eikä todellakaan niitä perusköynnöksiä, joita on kaikissa puutarhamyymälöissä. Loistokärhö 'Taiga' c.patens on jännän näköinen. Ihmettelin sitä pari päivää sitten eräässä blogissa ja nyt sain sille nimenkin. Kiitos sinulle!
    Kohta taitaa pilvet laskea jälleen lastinsa puutarhaani. Mukavaa alkavaa viikonvaihdetta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on ollut aika haasteellista keväästä alkaen, ensin lämmin jakso, sitten takatalvi, rakeita, kylmää, kuivaa, hellettä, sadetta kaatamalla, myrskytuulia ja ukkosta - säävalikoima huhtikuulta tänne on ollut varsin monipuolinen, mutta silti meillä puutarhoissamme kukkii ja kasvimaa tuottaa satoa, hankalaa kuvaaminen kyllä joskus on! Yleensä kuvaan illalla puutarhaani.
      Yritän olla keräämättä mitään, no pionien kanssa on peli menetetty, mutta nämä kärhöt - nekin pahemman kerran viettelevät! Harvoin käyn puutarhamyymälöissä, mutta sitten kun menen niin kohde on tuolla Rauman-Turun akselilla tai Raahessa, upeilla taimistoilla ja siellä ne kärhötkin sitten huutelee että ota minut! Tuo Taiga, samoin kuin pensaskärhö hyppäsivät kyytiin, kun kävin Tampereen puutarhaseuran taimitapahtumassa ja siellä oli Tommolan tila ja Eestistä Helga taimeaed, kummaltakin löytyy aina aarteita. Varsinaisesti en etsi juurikaan, mutta kasvit viettelee.
      Samoin täällä, vesilastia tippuu taivaalta aika herkästikin!
      Kiitos!

      Poista
    2. Keräillään sitä hullumpiakin asioita, kuin vaikkapa pioneja ja kärhöjä. Maailma voisi olla huomattavasti rauhallisempi, jos ihmiset käyttäisivät aikansa kukkien nuuhkimiseen ja niiden sielunelämään paneutumiseen. Kasvit tapaavat vietellä minutkin. Ei haittaa yhtään, jos vain tilaa niille riittää. Tommolan tilan aarteisiin olen itsekin tutustunut - ja ihastunut.

      Poista
    3. Olen ehdottomasti kanssasi samaa mieltä ja nuo taimihankinnat antavat hyvää mieltä niin monessa vaiheessa - juuri hankinnassa, kukkiessaan, noustessaan keväällä maasta ja taas kasvaessaan...ihanaa mielen hellimistä, varsin suositeltava harrastus vaikka kenelle ja maailma olisi todellakin rauhallisempi jos pohdittaisiin kasvien sielunelämää ja kasvatusmetodeja! Ja tilaa löytyy melkein aina!

      Poista
  5. Sinulla on tosi mielenkiintoisia kukkia siellä. Viikonloppuja Saila.

    VastaaPoista
  6. Teille tulikin iso annos vettä. Hienoja kärhöjä ja suurin osa sellaisia, joita en ole livenä voinutkaan nähdä. Kiva, kun esittelit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neille tuli ja on tullut vielä lisääkin vettä oikein kunnolla, kasvimaalle ei oikein ole mitään asiaa, ettei mene aivan mutapainiksi! Kärhöt ovat todella ihania!

      Poista
  7. Hei Saila!
    Oikein monta hienoa kärhöä. Taiga on oikein kaunis, tyttärellä on ollut. Minulla ei suurikukkaiset viihdy. Viticella kärhöjä olen yrittänyt ja on onnistunut.
    Ainoa joka kukkii nyt on Summer snow, joka on vihdoin kiivennyt kriikunapuuhun.
    Meillä on satanut aika paljon viime viikon, tänään tulee kesäilma takaisin.
    Hyvää viikonloppua /Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marika!
      Kiitos! Kärhot ovat kyllä ihania, mutta joskus saattavat olla oikukkaitakin. Viticellat ovat kyllä kauniita myös! Taiga oli uusi minulle ja ihastuin ja hienoa, että se kasvaa tyttäresi puutarhassa myös! Tänne meillekin helle on tullut ja ulkona on hyvin kasvihuonemainen sää, todella lämmintä ja kosteaa!

      Poista
  8. Meillä ei ole satanut mitenkään paljon, tänään saimme 10mm kahteen erään jaettuna.
    Sinulla on oikein kaunista kukintaa ja monipuolisesti eri lajeja. Oikein mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä meilläkään aiemmin tullut kuin satunnaisesti vettä, mutta sitten hana jäi yläkerrassa auki ja vettä on nyt tullut! Sää on hyvin lämmin ja kostea, kuin kasvihuoneessa! Kaunis kiitos!

      Poista
  9. Ohhoh mitä kukkia. Loistokärhö on todella upea.

    VastaaPoista
  10. Ihania kärhöjä! Ihanaa, kun tuo taivas on hoitanut kastelemisen, niin kipeytyneet kädet ovat saaneet levätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saraheinä! Sadetta on kyllä saatu ja syvällinenkin kastelu on hoidettu hyvin tehokkaasti sateiden avulla, nyt on aika lämmintä ja toivon, ettei tulisi sadetta eikä ukkosta!

      Poista
  11. Kärhöjen kukinta on ihanaa aikaa! Kukkia putkahtelee eri korkeuksilta ja osa ryöppyää ja tuhlailee kauneuttaan! Arabella tosiaan on mitä paras maanpeitekärhönä. Ohjasin aikoinaan omani teräsverkon sisälle, mutta sieltä se levittäytyy aina uudestaan alaspäin pitkin maata. Pitäisi löytää sille sopivampi paikka! Keltaoranssi päivänliljasi on minusta hieno - siedän melko hyvin keltaisia ja vaalean oranssi on joissakin kasveissa jopa lempivärini. :D
    Olimme torstaina Pyynikillä kesäteatterissa ja koko päivän Tampereella - ei kastuttu, mutta perjantai olikin jo festariväelle hankalampi juttu! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöjenkin kukinta on ihanaa aikaa ja ne eivät onneksi ole raskaskukkaisia, nyt kovien sateiden aikana se on suuri etu! Kärhöjen kukinta on todella nyt ihanan runsas ja tuhlailevakin! Arabella on erinomainen maanpeittokärhö, aikainen ja kiitollinen kukkija aina pakkasiin saakka. Keltainen ja oranssi ovat tulleet värimaailmaani hillitysti ja sopivatkin joihinkin paikkoihin oikein hyvin. Hyvä että ette kastuneet teatterireissulla, vettä on todella tullut paljon, kaupungilla niin, että palokuntakin on ollut auttamassa!

      Poista
  12. Upeita kärhöjä, varsinkin tuo `Tie Dye`!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni! Tie Dye on aivan ihanan voimakas violetti, tykkään kovasti!

      Poista
  13. Kutkuttavia kärhöerikoisuuksia. 'Taigaa' olen himoinnut blogeja katsellessa itsellekin mutta toistaiseksi en ole ostanut. Nuo Patens-ryhmän kerrannaiset ovat vähän niin ja näin, uskaltaako niitä tänne hankkia. Pitäisi saada vanhat versot talvehtimaan, mikä onkin hankalammin tehty kuin sanottu. Kellarikin kyllä olisi...
    'Arabella' on tosiaan upea maanpeitekasvina. Kukkii runsaasti ja on kestävä.
    Aurinkoista sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos! Yleensä kärhöjä hankkiessa ostan hyvin metsäiseen ympäristöön sopivia kestäviö lajikkeita, mutta tuo Taiga vain kiipesi ostoskoriin ja toivon, että se kestää meillä. Toki sen kasvupaikka on hyvin suojainen ja maapohja hyvin läpäisevä eli toivon parasta! Kellarissa en juurikaan paljoa mitään talveta, vain daalioita ym. Arabella on erinomainen kärhö!

      Poista
  14. Pitäisiköhän minunkin tutkailla kukkapenkkiä vähän tarkemmin ja edes yrittää tunnistaa, mitä siellä kasvaa. Kuunliljojakin on valtavan monta eri sorttia ja päiväliljoja myös. Olen saanut tutuilta juurakoita, ostellut alennusmyynneistä jne. Nimistä ei ole mitään tarkempaa tietoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kovin tarkka ihan kaikista taimien nimistä, nämä kärhöt, pionit ja vuokot ovat hiukan eri juttu! Pääasia että kasvavat kauniisti ja ilahduttavat!

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!