sunnuntai 17. maaliskuuta 2024

Varjossa

Lunta on tullut taas oikein reippaasti, on siis hyvä aika muistella viime kesää...

 Hiljalleen maasta nousevat, 

herkät varjoliljat.


Minulla on pihassa monenlaisia liljoja. Pidän niistä kovasti! Joissakin on hyvin vahva tuoksu, mutta ei se haittaa, ulkona voi olla - sisälle en niitä voisi ajatellakaan ottaa maljakkoon, astmakohtaus olisi silloin taattua!

Mutta varjoliljat...

Ihana vaaleanpunainen, sävy vanha roosa, hiukan helmiäinen, kaunis. Punainen kasvaa omenapuun alla ja olen antanut sen sinne siementää ihan omia aikojaan. Valkoinen varjolilja kasvaa etupihan tummassa penkissä. Valkoinen varjolilja on kasvustoltaan hennompi ja matalampi.

Ensimmäisen sipulin sain vanhalta esihenkilöltäni, sain siis tätä vaaleanpunaista ja valkoista myös. Ne hänellä oli menossa hävitykseen, onneksi pääsin väliin!

 

 

 Kotona kasvustot ovat kasvaneet jo hyvän kokoisiksi.

Ihmettelin omenapuun alle tulleita oudon näköisiä lehtiä ja puutarhaystäviä kutsuin apuun. Aikaisemmin en ollut huomannut/ajatellut varjoliljan sirkkalehteä näin suureksi, mutta ilmeisimmin näin on eli alla olevassa kuvassa on varjoliljan sirkkalehti. Lehden malli on hiukan toinen kuin aikuisella kasvilla.

Jos olen hakoteillä, kommentoithan!

Siementaimen sirkkalehti?

Clematis fusca ja valkoinen varjolilja sopivat mielestäni erinomaisen hyvin yhteen.

Meillä on mökillä kumpaakin sävyä varjoliljaa. 

Molemmat ovat sinne tulleet lentävänä siemenenä, lintujen mukana tai naapurin kissan turkissa, mutta kumpaakin sävyä siellä on ja myös autioksi jääneen naapurimökin pihassa. Kasvi on itse löytänyt paikkansa ja saa kasvaa siellä ja vahvistaa kasvustoaan ihan mielensä mukaan!

Toivon, että kasvustot myös mökillä vahvistuisivat!

 

 

 




Toki siellä missä on liljoja, on myös liljakukkoja. On meilläkin vallankin alkukesällä. Varhain lähden niitä metsästämään ja hävitän jokaisen löytämäni - tähän saakka hyvällä menestyksellä. Loppukesällä niitä ei juuri löydykään enää.

Varjolilja on hyvin kaunis! Tiedän, että sitä on eri punaisen sävyjä ja toivon niitä joskus löytäväni. Olen hyvin iloinen, että oma kasvusto on vahvistunut ja ilahduttaa joka vuosi aina vain enemmän!

💗

Kirjoitan myöhemmin lisää muista liljoistani.


Lumipilvet hiljalleen häipyivät pois, aurinko alkoi paistamaan - ulkona on kyllä kaunista ja hohtavan valkoista...no vielä on maaliskuu!


20 kommenttia:

  1. Dear Saila,

    Your martagonlilies are very beautiful. I have many of them here too, and I'm very fond of them. Yes, the snow came quickly here too, and it became cold again. But March is winter here. We must wait for April!
    All the best to you!
    Hugs!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dear Marit!
      Martagon lilies are really beautiful, I really like the pearly shade of that old pink, I hope the plant will multiply both here at home and at the cottage!
      March is the winter month here too! There is a lot of snow and it can still be freezing, the amount of light has increased wonderfully. We got at least 10 cm of snow and the frost has been over 10 degrees at night, and it's still a few degrees of frost during the day. We must wait for April!
      Have a beautiful week!
      Hugs!

      Poista
  2. Hei Saila!
    Ne on niin kauniit, minulta löytyy muutaman vuoden takaa kumpikin väri. Ajattelin sinun tekstiä liljakukoista. Minulla ei niitä paljon ollut ennenkuin nämä tuli puutarhaan. Nyt on kaikki muut liljat täynnä reikiä. Harmi. Meillekin tuli vähän lunta mutta pian ne sulaa pois.
    Terveisin Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marika!
      Varholiljat ovat kyllä kauniita! Liljakukot ovat todella harmillisia, pyrin keräämään ne heti pois, kun vain huomaan. Niitä on myös fritillarioissa ja jopa ruohosipulissakin joskus!
      Lunta tuli aika paljon, kymmenkunta senttimetriä ja tuuli on ollut kylmä, pakkasta yöllä on ollut toistakymmentä astetta. Mutta maaliskuu on vielä talvikuukausi. Onneksi aurinko ja tuuli madaltavat hankea, lunta meillä riittää jo vanhastaakin!
      Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  3. Ihania liljoja joihin minäkin olen ihastunut . Valkoista minulla ei ole mutta lilaa kyllä kotona ja mökillä . Haluaisin myös näiden lisääntyvän . Ja kyllä tuo on niiden sirkkalehti .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varjoliljat ovat ihania, meillä ne saavat lisääntyä mielensä mukaan. Kiitos varmistuksesta! Varjoliljan sirkkalehti on vanhan kasvin lehteen verrattuna melko poikkeava, ennen niihin en sillain kiinnittänyt huomiota mutta viime kesänä jäin ihmettelemään. Varjoliljat kasvavat lehtopuutarhassa ja aiemmin kai sirkkalehdet jäivät muun kasvillisuuden suojaan etten niihin kiinnittänyt enempää huomiota. Noita sirkkalehtiä olikin aika monta ja se on hyvä juttu!

      Poista
  4. Hei Saila ja kivaa, että blogisi toimii taas. Varjoliljat on niin kauniita ja sympaattisia perinteitä täynnä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä ollaan taas linjoilla 😊! Varjoliljat ovat ihania ja perinteikkäitä kasveja!

      Poista
  5. Varjoliljat ovat todellakin aivan ihania. Sellaisia puutarhan peruskasveja. Valkoista en tahdo millään saada viihtymään. Punainen taasen on löytänyt kivasti uusia paikkoja runsastuen ilahduttavasti. Viime vuosina olen kerännyt myös marhanliljoja.
    Liljakukkoja on parina viime kesänä ollut ihan liikaa. Kuljen iltaisin niitä metsästämässä ja ruiskuttamassa valkosipuliuutetta liljojen lehdille. Leena Luodon mukaan liljakukot etsivät isäntäkasvia hajun perusteella, jolloin valkosipuli sekoittaa niiden suunnistuksen. Liljakukkojen metsästys on aloitettava jo ensimmäisten kirjopikarililjojen kukkimisen aikaan. Kukkojen suosimia liljoja nekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varjoliljat ovat todella ihania ja siitä olen iloinen, että niitä kasvaa meillä mökilläkin 'ihan itsestään'. Se todellakin runsautuu, yritän sitä valkoistakin lisätä, toki viihtyy sijoillaan ja mökillä se kasvaa valitsemassaan paikassa sireenin juurella.
      Liljakukkoja on tosiaan ollutkin, aloitan keruun mahdollisimman pian ja vielä ruiskutuksiin en ole joutunut turvautumaan. Ihmettelin kun sitä oli ruohosipulissakin! Juu, meilläkin niitä olen löytänyt kirjopikarililjoista joskus. Onneksi vielä ei isoa invaasiota ole ollut.

      Poista
  6. Tuollaisia upeuksia vartutaan. Tuntuu kaukaiselta kun katsoo ulos. On sitä lunta vaan paljon. Taas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ja oikein kovasti! Kaukaiselta tuntuu, meilläkin lunta on tosi paljon, ainakin 10 cm satoi lisää. Mutta muutamana vuotena nämä keväät ovat olleet tällaisia ja aika vilpoista on ollut vielä toukokuulla, viime vuonna oli maa kuurassa 10.6., sitä en toivo enää!

      Poista
  7. Varjoliljat ovat huomiota herättävän muotoisia, ja Sinulla on hienon värisiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin, olen samaa mieltä! Nuo varjoliljat tuntuvat viihtyvän meillä.

      Poista
  8. Varjoliljat on ihania. Valakonen on hankala suaha levviimään. Miekin oon niitä haalinu puutarhaan ja mukavasti ovat lisääntyneet. Marhanliljoja myös on tullu tilailtuu ja nekin on komeita kukkimassa. En oo liljakukkoja vielä tavannu, tarkastelen kasvustoja ussein ja oon ajatellu, kun asumme kaukana kaikesta, ne ei vielä oo haistaneet meijän liljakasvustoja. Suattaahan niitä jo tulevana kesänä löytyykkin. Toivottavasti ei!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varjoliljat ovat ihania! Valkoinen on kyllä hankala leviämään ja ihmettelinkin, että se omin päin mökkipuutarhassa (joka on aika luonnontilainen) viihtyy. Marhanliljoja minulla on myös ja ne ovat todella komeita ja korkeita - viime kesänä korkein oli lähes 2 mertriä korkea, valtava! Olet hyvin säästynyt liljakukoilta - onneksi! Toivottavasti ne eivät vastaisuudessakaan sinne teille löydä!

      Poista
  9. Varjoliljat ovat ihania! Liljat vain ovat pahimpia kasveja kissojen kannalta, pelkästään siitepölyn nuoleminen turkista voi aiheuttaa vakavat munuaisvauriot. Vähän kauhistuttaa, että niin myrkyllisiä kasveja on puutarhassa ja Miso siellä niiden seassa seikkailee...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta, todella harmillista! Meillä Sulo on antanut kukkien olla omissa oloissaan, vain narsisseja hän puskee - ei maistele onneksi! Kukat liljoissa ovat yleensä aika korkealla, mutta myrsky ja sade voi kukan kaataa ja silloin korvaamaton vahinko voi tapahtua!

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!