sunnuntai 24. maaliskuuta 2024

Nordiska Trädgårdar - messureissu Tukholmaan

 Oli mukavaa väreilyä ilmassa viime torstaina, lähdin matkalle Tukholmaan puutarhamessuille. Toki siellä messuilla olen aiemminkin käynyt, mutta edellisestä kerrasta oli kulunut jo aikaa.

 

Valmistauduin messuihin huolella, suunnittelin standit, missä ainakin ajattelin pistäytyä, myös yllätyksille jäi aikaa sekä näyttelyn asettelun tutkintaan.

Tein viime keväänä Bussi-Manniselle matkaehdotuksen, he toteuttivat matkan juuri toiveeni mukaan - se olikin mukava yllätys! Matkalle samalla bussilla lähti myös muita samanhenkisiä ihmisiä, joten juttuseuraa riitti!

Heti messujen aluksi tein kierroksen, jossa tutustuin parvekekilpailuun ja yleiskoristeluun. Sen jälkeen tutustuin standeihin eli siemenliikkeiden, taimituottajien ja eri puutarhaseurojen antiin. 

Mutta kuvakavalkadi messujen annista...kuvia on paljon!

Yleiskoristelua ja silmäniloa...








Tuoksuherneiden tuoksu oli ihana!




Årets pelargon - Lavina

 



 

Ihania tulppaaneita oli paljon tarjolla, en vaan voinut yhden yhtä kimppua ottaa mukaan, vaikka olisin halunnut vaikka ne kaikki!




Nämä sävyt!


 Olipa siellä taas perinteinen linnunpönttökilpailukin. Tosin näistä alla olevista en yhtäkään oikeasti kelpuuttaisi meille tänne maalle, mutta mielikuvitusta oli kyllä kovasti käytetty!







Sitten siemenliikkeet...

Nyt minulla oli mahdollisuus tehdä ostoksia Nordfröltä, he myyvät Ruotsissa tuotettuja siemeniä Ruotsissa (ei ulkomaille vielä), valikoimaa niissäkin riitti. Osa oli perinnelajikkeitakin. Lisäksi tein ostoksia Impectalta, Runåbergs Fröer ja tietenkin Fröbankenilta. Sain yhtä pussia lukuunottamatta kaikki mitä ostoslistassani oli.


 Ja taimet...

Olen aika valikoiva taimien, kukkasipuleiden ja juurakoiden hankinnassa eli NE hollantilaiset standit ohitin sujuvasti. Taimia, kukkasipuleita ja juurakoita oli todella paljon tarjolla. Nyt daalianjuurakot oli suurelta osin pakattu paperipussiin, en siis päässyt näkemään juuren laatua, toisaalta kovin montaa daaliaa en ajatellut ostaakaan. Ostokset tein Svenska Dahliasällskapetin osastolta, sain hyvät juurakot! Pelargonipistokkaita katselin, yhtä etsin, mutta en löytänyt eli p.sidoidesin tainta. Pioneiden siemeniä ostin muutaman pussillisen lisäksi Pionistien osastolta. Pariinkin otteeseen päädyin Elitplantstationin standille - nyt onni potkaisi! Siellä oli juuri sitä mitä en tiennyt etsiväni, mutta löysin silti! 

Meille muutti:

- clematis Hedvig, c.Kajsa ja c.violet purple

- Linnén metsämansikka

- puolukka 'Balsgård Ida'

- Mulperi 'Mulle'

- Hydrangea serrata 'Lamona'

- Actinidia 'Oskar' minikiivi

Tässä ei ihan kaikki taimet vielä olleet, eli Svenska Rhododendronsällskapetin herroilta ostin yhden atsalean r. obtusum 'Mrs Nancy Dippel'. Kaupankäynti heidän kanssaan oli hauskaa! Minulla oli kruunuja, joka heille ei maksuvälineenä käynyt, myöskään pankkikortti ei kelvannut, vain Swish payment (?), jota minulla taas ei ollut, mutta onneksi euroja he ottivat maksuksi pitkän neuvottelun jälkeen eli 10 euroa taimi maksoi.

Olin ostoksiini varsin tyytyväinen!



 Ostoksia ei nyt ihan mahdottomasti ollut: siemeniä, taimia, muutama juurakko ja pari kirjaa. Kuusi tuntia messuilla taapersin (7000 askelta), hyvin jaksoin, mutta sitten nuo polvet toivoivat jo istumaan...ruokailuun en käyttänyt aikaa, sillä söimme maittavan aamupalan viereisessä hotellissa ennen messuille tuloa.

Messut olivat jälleen sellaiset mistä olin haaveillut. Ostoksiin olin erittäin tyytyväinen, samoin kuin kohtaamisiin, vaikka heikohko ruotsinkielen taitoni joutui koetukselle, mutta minua ymmärrettiin, annettiin yrittää puhua ja minä ymmärsin, toki englantiakin hiukan sitten otimme avuksi. 


 

Kohtasin aivan ihania ihmisiä, sain puhua puutarhaa ja nauttia ihanista messuista!



Ensi vuonna uudelleen! Silloin en vaihda  kruunuja maksuvälineeksi, sillä eipä siellä rahalla enään juuri mitään saakaan, kortilla vain!

Matka jatkui Zetasille, siitä myöhemmin lisää!

Mukavaa Palmusunnuntaita ja alkavaa piinaviikkoa!

                 

28 kommenttia:

  1. Hei Saila!
    Aina kiva nähdä toisten kuvia messuilta. Minä en ostanut siemeniä yhtään kun niitä on jo ihan liikaa. Tuli pionijuuret ostettua sekä liljan sipueita ja Leucojum vernum, en tiedä suomalaista nimeä. ruotsiksi on klosterklocka. Tulppaanit oli tosi hienot.
    Ei täällä oteta seteleitä melkein ollenkaan. Minä kuuntelin paljon luentoja.
    Terveisin Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marika!
      Olen samaa mieltä, meillä kaikilla on hiukan eri kuvauskohteet ja mukava on toisten kuvia siksi katsella ja on niin paljon nähtävää, ettei kaikkea edes huomaakaan.
      Siemeniä ostin jonkin verran itselle, mutta enemmän tyttären tilauksesta ja Nordfrö ei ole myynyt nettikaupassa ulkomaille eli niitä en edes ole saanut tilattua, asia kai muuttuu ensi syksynä. Liljoja ja iiriksiä katselin, mutta en löytänyt mieleisiä, leucojum verum on kevätkello. Tulppaanit olivat ihania!
      Meille matkatoimisto ilmoitti, että rahaa on hyvä vaihtaa ja toimin niin, ihmetys olikin sitten suuri, kun kortti kelpasi joka paikkaan!
      Hiukan minäkin kuuntelin luentoja, mutta oli niin paljon katsottavaakin ja vain kuusi tuntia aikaa bussin lähtöön. Oli todella kivat messut!

      Poista
  2. Varmasti kiva reissu! Sielläkö oli noi turkiskanatkin?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matka oli onnistunut ja todellakin nuo silkkikanat olivat myös siellä messuilla!

      Poista
  3. Olipa mukava päästä messuille kuviesi välityksellä, ihanaa!
    Tunnelmankin pystyin aistimaan, vielä vanhasta muistista, vaikka viimeisistä messuista tosiaan onkin aikaa.
    Jospa ensi keväänä aikataulut sopisi paremmin ja pääsisi taas messuille...
    Olihan siellä taas vaikka mitä, ihan kaikkea!
    Aivan ihania nuo tulppaanitkin, eikä edes hinnalla pilattuja!
    Hienot ovat ostoksesikin, ennakkosuunnitttelu kannattaa.
    Ovatpa suloisia nuo silkkikanat, tai mitä rotua ovatkaan.
    Kiitos sinulle messukierroksesta ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Messut olivat niin kivat jälleen vaikka täytyy sanoa, että tuo parvekekilpailu hiukan toisti itseään. Edellisestä messureissusta onkin aikaa ja kyllä tunnelma oli korkealla - valmistauduin messuihin hyvin, tutkin näytteilleasettajat, nukuin hyvin ja tankkasin kuin urheilija ikään!
      Messuilla oli valikoimaa ja tein hyviä löytöjä kerta kaikkiaan ja hintataso oli kohtuullinen - tuo vain kortilla maksaminen yllätti! Tulppaaneita olisin sylillisen ostanut, jos ne vain olisin saanut jotenkin tuotua kotiin, kun Zetasillakin vielä käytiin. Silkkikanat olivat ihania, hiukan peloissaan!
      Messuanti oli niin hyvä, kuusi tuntia jaksoi hyvin ja aikaa en tuhlannut syömiseen kuten tapoihin kuuluu!
      Ensi vuonna sitten taas!

      Poista
  4. Sinulla on ollut onnistunut reissu! Mielettömiä tulppaanikimppuja! Ihanaa löytää jotakin, mitä ei edes tiedä etsineensä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Messureissu oli erittäin onnistunut ja nuo tulppaanit - kimppujen koko ja sävymaailma! Sehän se - minut kasvit viettelee ja oikean nähdessäni tiedän että sitä olen alitajuisesti etsinyt, sellaista se joskus on!

      Poista
  5. Dear Saila!
    It sounds like you had a great trip to Stockholm. Thank you for all the lovely photos! 7000 steps is a lot for one day. The geranium was very pretty. I like the color. I know the bulbs from Holland, and they don't trive here. They sells bulbs in the Garden Fair in Oslo too.
    All the best to you!
    Hugs!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dear Marit!
      Yes, I had a wonderful trip in Stockholm! So many beautiful things to see, such wonderful plants and people! It was a really wonderful day! Årets pelargon - Lavina - was so pretty, I like the colour too! Those bulbs from Holland - in garden fair in Finland they sell those bulbs, but I don't ever buy them. It was a big surprise to me that at the fair you can almost only pay with a bank card, not cash! I'll be smarter next time!
      Have a wonderful Easter week!
      Hugs!

      Poista
  6. On siulla ollu antoisa reissu. Paljon mukavoo kaheltavoo ja nähtävee. Etukäteis suunnitelmat kannattaa ja sait, mitä halusit ostettuu. Miulla nyt jäi messuilla Helsingissäkin käymättä. Jos sitten ensi keväänä onnistuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli todellakin antoisa reissu - niin paljon nähtävää, tutkittavaa, kuvattavaa, ihania ihmisiä, mahdollisuus treenata ruotsinkieltäni ja vaikka mitä! Oli hyvä että valmistauduin messuja varten, muuten pää olisi mennyt ihan sekaisin! Oli hyvin järjestetty matkakin. Olen hiukan miettinyt Lahden ja Turun messuja, täytyy vain ensin tutkia näytteilleasettajat ennen lähtöpäätöstä!

      Poista
  7. Hurjan hienoa, että päästit meidät mukaan käymään messuilla naapurimaassa. Kaikki näyttää niin ihanalta. Oli varmasti kiva tuoda tuliaisia omaan puutarhaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Messut oli todella upeat, oli kiva jakaa se ilo minkä koin siellä! Ensi vuonna lähden jälleen! Kaikkia kivoja taimia sain hankittua omaankin puutarhaan ja tietenkin siemenaarteita!

      Poista
  8. Ruotsalaiset osaavat koristelun taidon. Nuo messuosastot ovat jo pelkän katselemisenkin kannalta herkullisia. Ostoksia unohtamatta. En ole Tukholman puutarhamessuilla käynyt. Siellä on selvästi paljon enemmän kasveihin ja kasvattamiseen keskittyneitä yrityksiä eli ihka oikeat puutarhamessut. Ovatko grillit ja mökkilaiturit ja miljoonat muut härpäkkeet eri hallissa, vai onko niitä ollenkaan?
    Voi, miten upeita tulppaaneja! Eihän tuollaisia kerrottuja ja erilaisia värejä ole meillä edes kukkakaupoissa.
    Hienoa, että tuollaisia bussimatkoja järjestetään. Samanhenkiset pääsevät yhdessä lähestulkoon ovelta ovelle, eikä jokaisen tarvitse itsekseen miettiä järjestelyjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruotsalaiset osaavat koristelun taidon, jo standitkin olivat todella kauniita ja ajatuksella tehtyjä - myyviä! Juu, oikeat puutarhamessut ja mikä minua aina ilahduttaa, siellä oli isot standit myös harrastajaseuroilla - oli jos jonkinlaisia sällskapeja ja sieltä tein myös hankintoja ilman muuta!
      Jäin miettimään noita härpäkkeitä ja laitoin viestiä Marikalle (Maribels garden), että olinko vain niin lahjakkaasti ummistanut silmäni kaikilta koneilta vai eikö niitä ollut 😉! Niitä kai oli ollut vähän, niin vähän että en huomannut, kiersin kaksi isoa hallia pariin kertaan! Mutta siellä oli kyllä kirjakauppiaita, oliivien, suklaan, juuston, puutarhakankaiden ja kestomakkaran myyjiä jonkin verran ja toki näin talikoita, kuokkia ja kastelukannujakin kaupan, mutta koneita tällä kertaa en noteerannut!
      Ne tulppaanit olivat niin ihania 🥰 näin TulipStoren herrankin, sieltä jotkut tilaavat näiden ihanuuksien sipuleita omaan pihaan, itse en ole tilannut koskaan.
      Laitoin palautteen Bussi-Manniselle (siellä bussissa oli väkeä aika laajalta alueelta, Keuruulta, Pieksämäeltä, Turusta...) ja kiitin hyvästä reissusta - ensi vuonna he järjestävät ilmeisesti matkan jälleen! Toivoin, että kävisimme silloin Slottsgården Ulriksdalissa, he selvittävät asiaa. Kivaa oli myös se että oli aika hyvin aikaa olla messuilla.

      Poista
  9. Kiitos nojatuoli matkasta messuille . Minulla on jo muutaman vuoden jäänyt väliin. Minua kiehtoi noi ruosteiset jutut . Olen niitä muutamia "kukkia " Mustialasta ostanutkin ja se niissä on hyvää kun kukkivat parhaillaan lumikinosten yläpuolella .
    Ostamasi taimet taisivat kaikki olla minulle outoja ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, oli mukavaa jakaa sitä iloa, mitä itse koin messuilla! Noita ruosteisia juttuja oli aika paljon ja niitä ihmiset ostivatkin! Tykkään myös niistä ruosteisista jutuista!
      Satuin erinomaiselle standille - kasvit olivat tuttuja mutta niitä minulla ei vielä ollut - nyt on 🥰

      Poista
  10. Kiitos kun jaoit ihania tunnelmakuvia meidän muidenkin iloksi! Oi kun ihania tulppaanikimppuja, en kestä! Tuo kärpässienen mallinen linnunpönttö vielä menisi, muuten kyllä aika värikäitä. :D Wautsi mikä upea herne tuo ’Sugar Magnolia’. ♥ Ihania aarteita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iloa on kiva jakaa, ja messuilla koin todella paljon iloa kun siellä itsekseni hiippailin 🥰. Ne tulppaanikimput olivat niiiiiin ihania, jos olisi ollut hiukan lyhempi matka tai auto mukana niin olisin ilman muuta kotiin ostanut, mutta sain niistä vain kuvan. Toisaalta tuo TulipStore myy noiden sipuleita nettikaupassa ja tiedän että niitä aika paljon Suomeenkin tilataan.
      Linnunpöntöt olivat aika hassuja, omaan pihaan en niitä haluaisi kuitenkaan.
      Nordfrön herrojen kanssa kävin keskustelua ja sanoivat, että ensi vuonna pitäisi siemenkaupasta saada tilattua. Nordfrökin on mielenkiintoinen siemenkauppa! Sain ihania aarteita kotiin!

      Poista
  11. Kyllä on ollut upea reissu kun kuvia katselee.

    VastaaPoista
  12. Miten upeita juttuja löysit. Ja kiitos kun esittelit, tuo matka on kyllä haave. Mikä parasta: PUUTARHAN PUHUMINEN!! Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vekki! Olen niin käytännön läheinen ja kasvatukseen innostunut, että juurikaan en sisustukseen tai kukka-astelmiin jää tutkimaan, toki ne aina katson ja jotain vinkkiä aina mieleen jää, mutta taimet ja siemenet ovat minun juttuni. Matka oli toteutunut haave ja sain todella puhua puutarhaa kolmella eri kielellä ja se oli myös iso asia! Hyvää Pääsiäisen aikaa myös sinulle!

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!