Kivipellon Saila

keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Kasvihuoneen haaveet...

Meinasin laittaa otsakkeeksi punaposkisia tomaatteja, 
mutta tulikin mieleeni, että aika harvoin ihan punaposkisia tomaatteja kasvuun edes laitankaan. 
Edellinen postaus oli kasvimaan haaveista, nyt on vuorossa kasvihuoneen haaveet. 
 
'Mme Butterfly'

Varoitus! Maratooni tulossa!!

Omat kasvihuoneeni ovat hyvin perinteisiä. 
Multapenkit katteessa ja reunuslaudalla pidetään multa kurissa, ettei se valloita käytäviä. 
Toinen kasvihuone on ontelomuovinen 'lasihuone' ja toinen muovikatteinen vanhanaikainen, mutta toimiva. 

Kuva pari vuotta vanha...

Varmaan joissakin postauksissa olen ilmaissut rakkauteni tomaatteihin. Tomaatit ovat ihania! 

Lajikekriteerit ovat vuosien saatossa kiristyneet. Valitessani tomaattilajikkeita tarkistan ensin tomaatin makuselvityksen: makea, aromaattinen, mehukas. Kasvuun kiinnitän myös huomiota: taimen odotettu koko ja kylmänkestävyys ovat yhä tärkeämpiä kriteereitä. Myös hedelmän koolla on jonkin verran merkitystä, olen vähentänyt pihvitomaattien kasvatusta - en ihan kokonaan kuitenkaan.  

Itse en avomaalla tomaatteja kasvata, mutta taimetan niitä silti läheisille annettavaksi. Kasvuun tulee silloin myös matalat ruukkutomaatit, joita en juurikaan kasvihuoneeseen enää laita. Viime kesänä huippuna oli lajike 'Bajaja', upea tomaatti salaattiin tai kokonaisena säilöttäväksi, mutta taimi oli lähes metrin halkaisijaltaan, pikkutomaattien etsintä oli versojen seasta - mielenkiintoista!

'Bajaja'
Valikoimassani vuosittain pysyy mukana rakkaat herkkutomaatit, mutta joka vuosi kokeilen jotain uutta. 
Vuosia olen arvostanut vanhoja venäläisiä maatiaiskantoja niiden säänkestävyyden vuoksi, 
ne ovat usein myös hyvin aromaattisia. 
Pyrin välttämään kaikessa kasvatuksessa F1-lajikkeita, 
mutta luistan joissakin tapauksissa joka vuosi vallankin 
tomaattien, paprikoiden, kurkkujen ja kurpisojen kohdalla.

Tässä lista vanhoista hyviksi todetuista lajikkeista: 'Sungold F1, 'Zloty Ozarowski', 'Black Russia', 'Green Zebra', 'Ananas', 'Green Envy', 'Sweet Million F1' (tämä siis kasvutavaltaan siis hyvin samanlainen kuin 'Hundred's and Thousand's -tomaatissa), 'Golden Bulble Bee, 'Zlatava', 'Black Plum'.

'Golden Bumble Bee'

'Green Envy'

'Zlatava'

'Black Plum'

'Green Zebra'
'Ananas'

Viime kesän yllättäjiä olivat ihanainen 'Rosella', 'Bloody Butcher', 'Christmas Grapes' ja  'Greenkiwi F1', 'Chocolate Cherry', 'Aunt Ruby's German Green' ja Lumpeen Sonjalta saamani 'Corleonese' ja 'Blush'. 

'Sungold F1 ja 'Christmas Grapes'

'Rosella'

'Blush'

'Chocolate Cherry'

Tänä vuonna valikoimaan tulee mukaan

Erityisen ihastuksen kohteenani on 
mustat, raidalliset, vihreät ja oranssit tomaatit.

Määrä ehkä voisi vaikuttaa suurelta, mutta sitä ei ole kuitenkaan. Kasvatan joka lajikkeesta vain muutaman taimen, osa itselle ja osa lahjaksi.

Paprikoita kasvuun tulee vain kolmea eri lajiketta. Pitkästä aikaa kasvuun laitan 'Lombardo'-paprikaa. 
Se on hyvin mieto chili, sitä joskus kasvatin paljonkin. 
Se on hyvin kaunis paprika ja sitä ilman muuta suosittelen lämpimästi. Lisäksi kasvuun tulee paprika 'Sweet Sunshine F1' ja 'Chocolate Beauty'. 

Avomaan kurkut kylvän perinteisesti muovihuoneeseen lajikkeena 'Monolit' ja lasihuoneeseen kasvihuonekurkkua 'Femspot F1'. Satoisia molemmat!

Kasvihuoneiden vapaana olevat paikat täyttyvät 
basilikasta, samettikukista, Marylandin zinnioista, ja ihanaisista leijonankidoista 'Mme Butterfly', myös joskus sinne laitan gladioluksia ja tuoksuherneitä. 
Yksi pikku juttu täytyy vielä kertoa - kasvimaalle laitan taas maissia ja löysin aika mielenkiintoisen lajikkeen TomatoEdenistä ja se oli pakko tilata 'Blue Jade', varmaan siitä kerron vielä myöhemmin lisääkin.

Nämä siemenet on hankittu Impectalta, TomatoEdenistä, Runåbergs Fröer-siemenliikkeestä, Hyötykasviyhdistyksestä ja SeedAholicilta.

Seuraavien haaveiden kohde on yrttimaa ja rypäleet...

Kohta voi sormet jo multaan upottaa! 
Mukavaa viikonjatkoa teille kaikille!


54 kommenttia:

 1. Ihania monenlaisia, -muotoisia ja -värisiä tomaatteja! Ihan hirmu määrältä kuulostaa, niinpä oli oikeastaan aika valaisevaa lukea, että kasvatat vain muutaman taimen per lajike. Sehän on tosi järkevää. Mutta onko sinulla sitten pussien jämät vuodesta toiseen, tai tuleeko niitä niin vähän siemeniä pussissa, tai kylvätkö kimpassa jonkun toisen kanssa? Asia alkoi kiinnostaa :-D
  Kuvista puuttui päiväunia vetelevä kissa, mutta kun sen sinne mielessään lisää, on kasvihuoneesi oikea paratiisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitin, että pysyykö tomaatissa itävyys tallella useamman vuoden :-D Anteeksi kysymystulva!

   Poista
  2. Tomaatit ovat ihania! Siementen itävyys säilyy muutamia vuosia ja enemmänkin, jos ne on fermentoitu. Yhdessä pussissa on yleensä kymmenkunta siementä, joten niitä riittää muutamaksi vuodeksi. Inventaarion jälkeen tilaan uudet siemenet puuttuvista herkuista sekä hurmaavat uutuudet. Koska kasvatan lähipiiriinkin tomaatteja, laitan siis yleensä 4-5 siementä kasvuun paitsi tuosta 'Sweet Millionista', koska kasvatan koko kymmenen tainta kummityttöni keskimmäiselle tyttärelle (hänelle niitä olen kasvattanut yli kymmenen vuotta, neiti on jo aika iso, pian menee yläasteelle, mutta perinne säilyy :D). Kimpassa en koskaan kasvata/tilaa mitään, paitsi kummityttö on poikkeus, meillähän on se yhdistys 'Kohtuuden ystävät', kasvatamme toisillemme milloin mitäkin kohtuudella ja tomaatit on mun juttu. Omiin kasvareihin menee noin 40-50 tainta. Latvon tomaatit noin neljännen kukkatertun jälkeen yleensä. Hometta ei ole taimiin syksylläkään tullut, koska muovihuoneen (jossa tomaatit kasvavat yleensä) molemmat päät saa kunnolla auki tuuletusta varten.

   Jos katsot tarkkaan ylintä kasvarikuvaa ja vasenta reunaa huomaat Sulon siellä katteen päällä nukkumassa :D tomaatin vieressä.

   Poista
 2. aaawwww! Ihania tomaatteja. Listassasi olikin jonkin verran yhteläisyyksiä omani kanssa. On niin ihanaa, kun joku muukin on höyrähtänyt tomaatteihin ;) Huomenna blogissani on alkamassa arvonta, jossa palkintona on tomaatin siemeniä. Kannattaa kurkata, mikäli vielä muutama laji mahtuisi ;)
  Ihana ihana postaus kaiken kaikkiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatiaiskanasen elämää!

   Tomaatit ovat ihania ja helppoja kasvatettavia. Lajikirjo on melkoinen kuten myös maku- ja habituskirjo. Tomaatteihin olen tavallaan höyrähtänyt myös ja en ole tosiaankaan ainoa, ja meidän kahden lisäksi tiedän aika monta muutakin...nautitaan tomaateista!

   Poista
 3. Ai ai, tarvitsinkin juuri tällaista inspiraatiota ja kokemusten vaihtoa.
  Muutama tuttu lajike listoissasi vilahti, mutta monta minulle uutta lajiketta löysin myös.
  Tulen vielä uudemman kerran oikein ajan ja muistiinpanovälineiden kanssa tutkailemaan kaikki lajikkeet läpi.
  Ihanaa talvipäivää "ulkoisesti", mutta oikein keväisiä ajatuksia muuten Kivipeltoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti postauksesta oli apua lajikevalintaasi. Valintaan todella kannattaa panostaa, sillä tomaatteja on satoja erilaisia jo Euroopan puolella olevissa siemenliikkeissä saati sitten ympäri maailmaa. Olen kyllä ottanut sellaisen periaatteen, että tilaan siemenet yleensäkin vain Euroopasta.

   Kiitos Riina-ihanuus!

   Poista
 4. On sinulla kyllä upeat puitteet tomaatin kasvatukseen. Melkoinen lajikemäärä tulossa, uskomatonta miten niitäkin on jalostettu kaiken kokoisiksi ja näköisiksi, ehkäpä siinä se viehättävyys piileekin. Tästä sainkin taas vinkkejä omiin suunnitelmiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat kasvihuoneet rakennettiin jo ennen tämän kodin rakentamista, joten marssijärjestys oli oikea :D. Satoa ennen tarvittiinkin enemmän vielä kun lapset asuivat kotona. Kasvattaminen on ollut aina lähellä sydäntäni.

   Tomaatteja on todellakin jalostettu melkoinen määrä, jo TomatoEdenissä tarjolla on satoja eri lajikkeita saati sitten muissa siemenliikkeissä. Toivottavasti sait hyviä vinkkejä, lajikkeisiin kannattaa kiinnittää huomiota!

   Poista
 5. Kyllä on upeita juttu. Sinä Superviljelijä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vekki! Hamsteri pääsi TomatoEdenin tomaattiparatiisiin herkkuja valitsemaan, valinta oli vaikea kun tuo itsehillintä huuteli korvan takana jarrutuksen sanoja :D.

   Poista
 6. Супер! Помидоры очень понравились! Цветы очень красивые, особенно львиный зев!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tawa_Saenko! Tomaatit ovat todellakin ihania. Olen ihastunut venäläisiin maatiaislajikkeisiin. Niiden kylmänkestävyys ja aromaattisuus ovat mieleeni.

   Leijonankidat ovat ihania!

   Poista
 7. Hahaa, katti bongattu!
  Nyt tuli kyllä aivan pakottava tarve panostaa itsekin tomaatteihin. Edelleen jätän siemenkasvatuksen osaaville ja ostan sitten jotain taimia keväällä. Täällä on vain jotain Tanskan vientiä ollut tarjolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katti paikallaan tomaatin alla heinäpatjalla nukkumassa kuten hyvin usein kesäaikaan :D.

   Monelle taimikasvattajalle Tanskan vienti on se yleinen ja ainoa, mutta hiljalleen trendi on alkanut kääntymään ja muitakin lajikkeita on tullut taimistoille. Myös lajikenimet ovat ruukuissa (muutakin kuin keltainen, punainen, minitomaatti, pihvi). Tomaatteja kannattaa kasvattaa ilman muuta ja olisi toivottavaa tosiaan, että taimistot kasvattaisivat myös kylmänkestäviä lajikkeita myyntiin, kauppa varmaan kävisi!

   Poista
 8. Tosiaan tykkäät tomaateista ja komeita sellasia olikin esitelty. Minä taas puolestani tykkäsin enemmän noista kukista ja ihana yleisilme oli noissa kokonaisuuskuvissa. Leijonankidat tuottivat viime kesänä pettymyksen: pitkiä varsia, jotka lötkötti sinne tänne, en tykänny. Oliski sellasta matalaa ja tanakkaa mallia, tuo kerrottu on kaunis. Tänä kesänä pidän niistä välivuoden...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tomaateista tykkään ja voi sitä surua syksyllä, kun omat tomaatit on syöty ja kaupasta pitää mennä niitä ostamaan. Toki kaupan valikoimakin on lisääntynyt, mutta aromaattisuus jää jälkeen, vaikka niitä kuinka lämpimässä jälkikypsyttäisi.

   Leijonankidat ovat ihania, rakkain tuo Mme Butterfly. Laitan sitä kasvihuoneeseen vuosittain sateelta suojaan. Toki matalia leijonankitalajikkeita on olemassa, toivottavasti sellaisen löydät (esim. 'Magic Carpet' kasvaa Impectan siemenluettelon mukaan vain 15 cm korkeaksi puskaksi - toki hyvässä maassa korkeammaksikin).

   Poista
 9. Tuoksuvia kuvia - ihan tomaatin haju sormissa tuntuu! Näistä kuvista selviää, että sinulla on käytössä tosiaan KASVIHUONEET, joissa voi kasvattaa kymmenittäin tomaatteja ja chilejä rinta rinnan ja muuta siellä seassa. Niinpä niin, siinäpä sitten syntyy tulosta ja ihania tomaatteja ym. On ne vaan niin ihania jopa kuvista katsellessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Tomaattien tuoksua kaipaan jo kovin toki en vihreitä sormia, vihreyttä joka ei lähde käsistä pesemälläkään ja täytynee vielä sanoa, että olen aika allerginen tomaattikasville, kasvatan niitä silti :D. Kasvihuoneita on tosiaan kaksi, avomaalla en tomaatteja kasvata ja rinta rinnan tomaattien kanssa sitten kaikkea muuta kasvarin lämmössä. Samettikukilla on aina paikka kasvihuoneessa, ne ovat oivallisia kirvojen ja muiden epämieluisten ötököiden torjujia.

   Tomaatit ovat ihania!

   Poista
 10. I am delighted with photos and tomatoes.
  You have fantastic specimens and varieties.
  Kisses and greetings.
  Lucja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank You, Lucja-Maria!

   Tomatoes are wonderful, like wines. Their habit, fragrance and aromatic taste fascinate me.

   Lovely weekend to You!

   Poista
 11. Olipas ihana postaus..tule kevät ja kesä jo!!😊Mukavaa viikkoa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina! Kevättä ja kesää minäkin jo kovin odottelen!

   Poista
 12. Eipä jää kenellekään epäselväksi, että rakastat tomaatteja ja niiden kasvatusta, sillä niin runsas ja upea on tomaattilajikevalikoimasi. Tästä postauksesta on varmasti apua hyvin monelle tomatin kasvattajalle, jotka miettivät mitä lajikkeita kannattaa kylvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaattien kasvatus on minulle rakas harrastus! Niiden valikoima on huiman suuri, testattavaa ja kokeiltavaa riittää vaikka kuinka paljon! Toivottavasti apua tarvitsevalle löytyy. Siemenet tilaan vain Euroopan puolelta, valikoima silti on valtava!

   Poista
 13. No, huh! Tompsuja pukkaa! Ja monenlaisia...

  VastaaPoista
 14. Huh, mikä lajikemäärä! Tunnistakko tomaatit ulukonäön perustehella vai pitääkö luntata?....... Pakko oli kelata alakuhu ja ettiä suloone Sulo :) hyvin oli maastoontunu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lajikemäärä toisaalta on vielä aika kohtuullinen. Yksi tomaattikaveri kasvattaa moninkertaisen määrän, yli 90 erilaista, siihen verrattuna olen pikkutekijä vielä :D.

   Suurimman osan, vallankin vanhat tutut ilman muuta tunnistan jopa taimen perusteella, uusiin tuttavuuksiin laitan aina nimitikun.

   Sulolla on pehmeä heinäpeti kasvihuoneessa :D

   Poista
 15. Oi joi...minulla ei aika riittäisi kasvihuoneeseen, mutta ihailen aina muiden ihania hyvinhoidettuja kasvihuoneita ja se tuoksu....AH!
  Nuo perhosmaiset leijonankidat ovat hurmaavia!!

  Ihania unelmia ja suunnitelmia sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on kyllä sellaiset laiskan tarhurin kasvihuoneet, kate pitää maan hyväkuntoisena ja suojaa kuivumiselta, hoitotoimenpiteitä teen hiljalleen viikottain ja muutaman kerran sitten raivaan 'viidakkoveitsellä' umpeen kasvaneita käytäviä.

   'Mme Butterfly' on yksi kauneimmista leijonankidoista, kestää kylmää kasvarin puolella aika myöhäiseen syksyyn ja on varsin suositeltava kasvatettava. Leijonankita on lapsuuteni ihanuuskukka!

   Kiitos Susanna!

   Poista
 16. Kadehdin teitä, tomaatinviljelijöitä! Noin paljon eri lajikkeita ja upean näköistä satoa! En ole vielä ehtinyt hurahtaa tomaattien viljelyyn, kun ei ole ennen ollut minkäänlaista kasvaria, saa nähdä, miten tulevaisuudessa... toistaiseksi kukkaset vievät voiton! Hienoa, että täällä on sinunlaisiasi tietäviä, taitavia puutarhureita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kadehtia ei varmaan kannata, tomaatteihinkin on helppo hurahtaa kuten esimerkiksi ruusuihin, kuten ihanainen Unelmia ruusuista -blogin Tita - hänen ruusumaansa on varmaan maan suurimmat!

   Tomaatin kasvatus on aikas helppoa ja valikoma loputon, varmasti ehdit vielä hurahdukseen mukaan :D

   Poista
 17. Olipa ihana tomaattipläjäys. Tuttuja lajikkeita vilahteli, joita itsekin olen kokeillut. Paljon oli uusia tuttavuuksiakin, mutta tomaattihommissa lajikkeiden määrä on ihan huikea. Sieltä jokainen löytää itselleen paljon mielenkiintoista kokeiltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tita! Tomaattihommissakin valikoima on valtava, kuten ruusuissakin. Kokeilla aina kannattaa ja pitää, valikoima on mittava ja variaatio loputon, mielenkiintoisia lajikkeita löytyy aina uusia kokeiltavaksi. Nyt kiinnostaa venäläiset perinnelajikkeet. Niitä olen päässyt jo hiukan kokeilemaankin hyvällä menestyksellä.

   Poista
 18. Paljon on siulla lajikkeita. Ja suosikit löytyy vain kokkeilemalla. Kivasti suat kukkiakin sopimaan kasvareihin. Leijonankita on hieno kasvi, niin kukkapenkissä kuin leikkonakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lajikkeita on melko kohtuudella ja suosikit tosiaankin löytyy kokeilemalla. Kukkia täytyy kasvarissa olla pölyttäjiä houkuttelemassa ja silmänilona.

   Leijonankita on ihana kukka, sitä kasvoi lapsuudenkodin naapurin tädillä ja vallankin samettisen tummapunainen oli se kaunein silloin ja nyt.

   Poista
 19. Ihanat erilaiset tomaatit, itse kasvi ja syötävän kauniit erilaiset ja väriset hedelmät. Muuten onko itse tomaatti marja vai hedelmä?
  Kiitos, todella juuri tähän helmikuun talvimyteriin tämä kesän täyttymys runsaasta sadosta ja sen kauneudesta höystettynä ihanin kukin ja löytyihän sieltä myös ystävämme Sulo. Tosin jouduin pariin kertaan kelaisemaan postaustasi ja sitten silmäni löysi tuon kissan, kissan ihan kokonaisena omalla paikallaan. 😊
  Vielä ajatuksen asteella, kasvatanko muutaman tomaatin täällä terassilla tai ulkona!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit ovat ihania, mielestäni hedelmiä kuitenkin :D.

   Nyt on todellinen myteri, lunta tulee poikittain sellaisella voimalla ettei millään nokkaa ulos haluaisi laittaa, täytynee kuitenkin hiukan ulkonakin piipahtaa.

   Sulo nukkuu siellä kasvihuoneessa omalla kesäisellä heinäpatjallaan, nyt miestenhuoneessa tyynyllään kylmältä suojassa :D.

   Nyt on mukavaa tehdä kaikenlaisia kesäsuunnitelmia, miettiä siemenhankintoja ja taimijuttujakin. Toivotaan lämmintä kesää, silloin avomaallakin tomaatista tulisi herkullinen sato!

   Poista
 20. Yhyy. Upeita tomaatteja. Meidän ei kasvanut eikä kypsynyt . Uutta matoa koukkuun tänä kesänä.

  VastaaPoista
 21. Ihania haaveita ja voi mikä määrä tomaatteja, nuo tomaatit on vaan niin herkkua kun saa tuoreeltaan syödä..Nam! Kiva on päästä seuramaan kasvua ja miten ihanalta siellä kesällä näyttääkään:)♥ Leppoisaa alkanutta helmikuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde! Itse kasvatetut tomaatit ovat ihania, parhaita!

   Poista
 22. Vau, tuonne mahtuu vaikka mitä!
  Näyttää upealle ja makoisalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tomaattien juurella kasvaa kukkia ja yrttejä, tuoksullaan ne pitävät kirvat loitolla.

   Kiitos Pirjo!

   Poista
 23. Ai kohta voi sormet upottaa multaan??!!! HAA HAA! Metri lunta maassa ja pakkasta -15... joten joskus 3,5 kk päästä ehkä ;)

  Ps. Se Kusti polki varmaan silloin, kun joku oli jossain kaukana ja posti oli käännetty postiin... taidatkos sen paremmin sanoa!

  VastaaPoista
 24. Kesäksi on kyllä tehtävä uusi kasvihuone. Jos saisi paremman sadon. Tai sitten ei ole sitä kuuluisaa vihreää peukaloa.

  VastaaPoista
 25. Kiitos taas tomaattivinkeistä. Kävin tämän vuoden siementilauksia tehdessä lukemassa viimevuotisen tomaattilajikepostauksesi ja löysin pari mielenkiintoista lajiketta kokeiluun :) Upea kasvihuone sulla.
  Femspotin satoisuuden allekirjoitan, viime kesänä tuli kurkkuja melkein enemmän kuin ehdittiin syödä :)

  VastaaPoista
 26. Ihana maratooni - huokailen ja katselen...

  VastaaPoista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!