Kivipellon Saila

sunnuntai 28. tammikuuta 2018

30 laatikkoa, siementilaukset tehty melkein

Kasvimaan suunnittelu on ollut voimallista. 
Siementilauksia olen tehnyt niin maltilla kuin vain olen pystynyt. 
30 kolmikerroksista lavakauluslaatikkoa ilmestyy 
kasvimaalleni keväällä. 
Suuri haaveeni siis toteutuu ja siitä olen niin mahdottoman iloinen.


Olen perehtynyt lavakaulusviljelyyn tosissani. 
Oppikirjoinani ovat olleet erinomaiset kolme teosta: 

Arno Kasvi: Palstalta parempaa
Lena Israelsson: Vihreää ympäri vuoden
Teija Tuisku, Suvi Lehtonen, Heidi Haapalahti: Lavatarhuri

Jos silloin yli 30 vuotta sitten olisi ollut tuollaisia kirjoja saatavilla, olisi monta asiaa jäänyt tekemättä turhaan, monta sudenkuoppaa ohitettu - toisaalta, paljon kantapään kauttakin olen oppinut.


Koska kevään tanssin kyynärsauvatangoa, 
esikasvatettavien kasvien määrä supistuu aikalailla. 
Kasvimaalleni - lavakauluksiini tulee siis suorakylvettäviä kasveja melkoinen määrä. Olen hyvin perinteisten vihannesten ja kasvisten ystävä, syvä rakkaussuhde on moneen kasviin: herneisiin, härkäpapuun, kurpitsoihin, basilikaan, tomaattiin, kaaleihin ja perunoihin. Muistakin tykkään silti.


Haaveenani on kasvimaa Beatrice Potterin Petteri Kaniinin hengessä, tosin ärhäkkäästi pupusia en kasvimaaltani häädä, päinvastoin!


Visioni on kukkiva ja rehevä, potager-tyyppinen kasvimaa, 
jossa viljelykasvien lomassa kukkivat erinomaiset torjuntakasvit kehäkukka ('Honeymoon', 'Oopsy Daisy' ja 'Porcupine'), samettiruusut (vallankin 'Red Gem' mutta muitakin) ja krassi ('Tuulikki', 'Alaska'). 
'Porcupine'

'Tuulikki'
 Struktuuria antaa taivasta kohden nousevat auringonkukat ja härkäpavut (mm. 'Crimson Flowered') sekä tillin upeat kukinnot. Herneet kylvän härkäpapujen juurelle laatikkoon 'Safari' kiipeilemään ja iloisesti maanpeitteisesti kasvamaan matala 'Markana'.


'Markana'

 Palmukaalit laitan laatikoihin ja niiden kumppaniksi persianapilaa, aika nättiä varmaan. 
Purjon kanssa sopii veriapila - sinisenharmaa ja tumma viininpunainen, värimaailma varmaan toimii. 
Yksi laatikko saa olla punahatuille omistettu: erivärisiä ja ihania perhosmagneetiksi (upea löytö esikasvatukseen Impectalta: 'Hula Dancer' alla kuva Impectan sivuilta).
  
 Kuvahaun tulos haulle hula dancer impectaJos laatikon keskellä kohoaa säleikkö pavun varret sitä pitkin kiipeilemässä, 
vierellä voisi kasvaa talviporkkanat ('Berlicum', 'St Valery'), tuoksuherneille täytyy ilman muuta omat kiipeilytelineet laittaa...valikoima on herkullinen mm. 'Black Knight, 'Franciscus Cupani' (tuoksu superihana), 'Royal', 'Spencer Wiltshire Ripple'... Useaan laatikkoon laitan kurpitsoita. Kurpitsat ovat ihania, muodot paikoillaan! Ensi kesänä kasvaa meillä 'Olga', 'Uchiki Kuri', 'Crown Prince F1', 'Striato d'Italia', 
'Sweet Mama', 'Zuboda' ja 'Tapir'. 
Paikkansa löytävät myös mustajuuri, raidallinen punajuuri 'Barbietola', salaatit, tilli, persilja ja yrtit omassa laatikossaan. 
Erityisen kiinnostavia ovat pavut ja niitä laitan paljon härkäpapujen lisäksi. Härkäpavuille laitan isomman maan lavakaulustarhan lähelle, vain tuo punakukkainen härkäpapukaunotar pääsee laatikkoon. Auringonkukkakin saa oman ison maan sekä lehtikaalit. 
Tietenkin perunamaakin täytyy olla.
Postauksia vielä teen tomaateista ja muista kasvihuoneen asukeista. Tomaattivalikoimani tänä vuonna on aromaattinen ja värikäs.

Tänä vuonna tilasin siemenet Impectalta, Seedaholicilta, Siemen Vesalta ja Hyötykasviyhdistyksestä. Lisäksi tomaatin siemenet tilasin TomatoEdeniltä. Kaikkien toimitukset olivat nopeita. Ulkomaisilta siemenkaupoilta sain melko nopeaan vahvistukset ja paketin lähetystiedot sähköpostiin ja Impectan tuotteet sain maksettua kotimaisin pankkitunnuksin. 

Kesä mielessä siis vahvasti. 
Pian alkaa helmikuu...kevät jo pitkällä! 


Ihanaa alkavaa viikkoa teille kaikille! 

Ps. muistin kuin muistinkin tilata partaohraa...sitä niin Lepaalla viime elokuulla ihailin!

54 kommenttia:

 1. Perusvihannekset on minunkin suosiossa, porkkana, herne ym. Tuo eka perhoskuva on huikea, sanoisin täydelliseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Perhosia tuli viimein ihan loppukesällä muutamia kuitenkin. Perusvihannekset ovat parhaita ja aina varmoja kasvatettavia.

   Poista
 2. Mahtavat perhos kuvat. Kesää odottaessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sami! Viimein tuli perhosetkin :D. Kesää odotellaan innolla!

   Poista
 3. Mielenkiinnolla odotan kesää ja sinun istutuksia. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Matti Juhani! Paljon on jo suunnitelmia kesän kylvöjä ja taimetuksia varten.

   Poista
 4. Hurmaavat suunnitelmat sinulla :-)
  Jään innolla seuraamaan suunnitelmien toteutumista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Pyrin melko helppohoitoiseen, mutta silti kauniiseen lopputulokseen jälleen tänäkin vuonna :D.

   Poista
 5. Aivan ihanat suunnitelma sinulla taas tänäkin keväänä! Suomalaiset peruskasvikset ovat parasta luksusta, erityisesti itse kasvatetut! Saattavat sinun kyynärsauvasi saada melkoista kyytiä enskesänä näitä suunnitelmia toteuttaessasi. Tai voihan olla kesään mennessä olet jo päässyt niistä eroon.
  Partaohra onkin oikein herttainen heinä, minullakin on sitä ollut aina, joka kesä, viime kesä tosin ei ollut kovin suosiollinen partaohran kannalta.
  Voi, kun nuo kehäkukatkin ovat niin ihania ja tuo sinun rönsyilevä kasvihuoneesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmia on tosi paljon ja aina tulee kaikkea kivaa uutta mieleen, pitäisi joskus kirjata niitä ylös, vaikka kirja niistä varmaan tulisi :D.

   Peruskasvikset ovat hyvin monipuolisia käytettävyydeltään ja niitä kannattaa suosia. Värivariaatiokin alkaa olla melko monipuolinen ihan perusvihanneksissakin. Toivon tosiaan, että kyynärsauva olisi vaihtunut pitkävartiseen kuokkaan - tai ainakin siihen pyrin innolla.

   Partaohraa en ole vuosiin kasvattanut, se melkein ehti jo unohtua. Lepaalla jälleen sen ihanuuden näin ja ison pussillisen siemeniä ostin.

   Kuvat kesästä, värikylläisyydestä ja valosta on nyt niin mukavaa katseltavaa!

   Poista
 6. hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty;) olen aina ihaillut kasvimaasi rehevyyttä, kasvuvoimaa ja lajikirjon runsautta. hienoa kun toiveesi vihdoinkin toteutuu kasvilavojen suhteen. totta, nykyään on paljon hyviä puutarhakirjoja, niitä lukee ilolla ja lukee vaikkei edes olisi suunnitelmissa mitään itse laittaakkaan. Suvi Lehtosen äiti, Ulla Lehtonen, on ollut minun guruni aina 80-luvulta alkaen. Luen mielelläni myös Suvin tekstejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta ja kannattaa olla ajoissa niin suunnittelun kuin siementen tilausten kanssa. Minulla on niin suuret odotukset ensi kesästä ja kasvilavoista, joista olen haaveillut vuosia. Hyvät puutarhakirjat ovat parasta luettavaa ja tänä vuonna ne ovat olleet erityisen laadukkaita ja perusteellisia, ne ilman muuta kannattaa hankkia kotiin käsikirjastoon, se tieto ei vanhene.

   Ulla on ollut minunkin guruni. Olen päässyt hänen kanssaan tutustumaan ja keskustelemaan näistä puutarhajutuista joskus -90 luvulla muutamaan otteeseenkin, mielenkiintoinen tapaaminen. Hurman härkäpapuun sain silloin joskus viime vuosituhannella nähdessäni Ullan härkäpapukasvustot jossain kuvassa.

   Poista
 7. Kivoja suunnitelmia <3 Nuo suunnitelmien teot ovat suorastaan terapiaa tähän aikaan vuodesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmia pitää olla, ne ovat parasta talviterapiaa puutarhaihmiselle!

   Poista
 8. Ihania kuvia keskellä tammikuista pilvipäivää. Taidan mennä pukkaaaan lunta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kesän kuvat ovat mukavaa katseltavaa! Lunta meilläkin on pukattu tai siis isäntä on pukannut :D riittämiin!

   Poista
 9. Hykerryttävän ihania suunnitelmia. Minä suunnittelen viljelyt kasvien kierron mukaan ja koristelen kasvimaan kukin melko spontaanisti. Pitääkin nyt tehdä siemeninventaario ja tilata tarvittavia, etten vain jää ilman :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt perussuunnitelmiin olen tehnyt villejä muutoksia. Olen ilman muuta viljelykierron kannattaja ja peräpellolla kierto jatkuu vanhaan malliin. Laatikoihin tulee vain niin paljon uutta multaa, että kierron siinä vasta aloittelen.

   Tein myös pikaisen inventaarion, mutta hurma vei hiukan mukanaan! Ajoissa on paras olla siementilausten kanssa.

   Poista
 10. Ihanaa kasvien runsautta ja väriloistoa!
  Tuo kantapään kautta oppiminen ei toisaalta ole huonoa, mutta turhauttaa ja vie aikaa. Olen monesti ajatellut, kumpa oma tieto-taito olisi ollut saatavilla vaikka 15 vuotta sitten, niin mitähän sitä olisi saanut aikaan? Nyt kropan raihnaistuessa voi enää haaveilla, isommat hommat jää... :(
  Kuulostaa aivan upealta suunnitelmalta, 30 laatikkoa pursuaa toinen toistaan upeimpia syötäviä ja silmän ruokaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska!

   Olen kanssasi samaa mieltä, kantapään kautta oppiminen ei ole välttämättä huonoa ja siinä tulee samalla muitakin oivalluksia ja tekniikoita, joita ei kirjoista opi. Iän myötä kroppa raihnaistuu ilman muuta, mutta ortopedini neuvoi jo aikoja sitten hankkimaan pitkävartiset työkalut ja käski opetella maltillisen työtahdin...sitä vielä opettelen.

   Kolmeenkymmeneen laatikkoon mahtuu paljon unelmia ja haaveita!

   Poista
 11. Ihania kesäkuvia! Kuume nousee näitä katsellessa :)

  VastaaPoista
 12. Todella kivoja ja etenki tosi hyödyllisiä suunnitelmia. Omaa satoa syödessä kun tietää mitä suuhunsa laittaa. Minä ajattelin satsata erityisesti yrtteihin ensi kasvukaudella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmia pitää olla ja todella itse kasvattamalla satoa tietää mitä suuhunsa laittaa. Yrtteihin minäkin panostan enemmän tänä vuonna!

   Poista
 13. voi että miten ihania kuvia! Ja rakastan niin PetteriKaniinia! On sinulla mahtavat kasvimaat ja inspiroi kyllä haaveilemaan kaikista noista pitkistä riveistä ihanaa satoa :) En malta odottaa millaisen kauluskasvimaan saatte aikaiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin rakastan Petteri Kaniinia ja kaikkea Beatrice Potterin satuja ja niiden hahmoja!

   Kesän kuvia on tosi kiva näin talviaikaan katsella. Pitäisi vain ottaa enenmmän kuvia, sen avulla uuden suunnittelukin olisi varmaan helpompaa. Siemenluetteloilla on tapana hurmata minut ja silloin mopo keulii :D. Ennen kasvimaaltani tuli satoa enemmän, nykyisin kukkien ja maanparannuskasvien osuus on kasvanut huomattavasti. Toisaalta silläkin on puolensa, pikkulintuja ja perhosia on tullut enemmän ja maan laatu parantunut, auringonkukka on erinomainen maan parantaja.

   Poista
 14. Oi oi kun on kaunista ja ihania värejä. Sinua kevättää selvästi :)

  VastaaPoista
 15. Ihanaa tuo intosi ja siinä innostuu itsekin. Minä suunnittelen pelargonien esilleottamista. Vaativat tietysti vielä keinovalot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nyt niin innoissani tosiaankin ja kesäksi saan uuden polvenkin vielä niin sitten kaikki pihapuuhastelukin on helpompaa :D. Pelargonioiden kanssa keinovalo olisi paikallaan, sitä minäkin tässä olen suunnitellut jo tovin.

   Poista
 16. Upeita kuvia ja huikeita suunnitelmia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marketta! Kesän kuvat ovat aina niin ihania katseltavia näin talvella. Suunnitelmia riittää, vaikka ovatkin aika maltillisia - esikasvatukseen aika vähän laitan muuta kuin tomaattia ja ehkä hiukan muutakin.

   Poista
 17. Vau, millainen suunnitelma ja mikä määrä viljelylaatikoita. Kuvia hyötyviljelmistäsi on aina yhtä suuri ilo ja nautinto katsella. Täällä tuoksuu tilli ja kehäkukka ja ötökät surisevat ihanan kesäisesti. Kiitos tämän postauksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laatikoita on aika hyvä määrä ja lasten kanssa talkoilla ne paikoilleen laitamme tai minä kai laittelen talkooruokaa :D. Mitä vanhemmaksi tulen sitä enemmän esteettisyydellä on sijaa kasvimaallani, toki lasten lennettyä maailmalle sadon määrä ei ole enää niin iso kuin ennen joten kukille riittää sijaa niin maanparannukseen kuin torjuntaankin - ihanaa kun kauneudella voi torjua jotain :D.

   Poista
 18. On puutarhureita ja sitten on The Puutarhureita - itse kuulun ensimmäisiin ja sinä jälkimmäisiin... Mikä ihailun määrä täältä lähteekään: minulla 3 lavakaulusta ja kaksi kesäkurpitsaa, kotilot keikkuivat tillinvarsissa ja juuri ja juuri sain haisteltua tuoksuherneen kukkaa:D Mutta silti aion taas yrittää! Oletpa Onnellinen puutarhuri tuollaisen pihapiirin omistajana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku! Tämä puutarhahommailu on rakas harrastus, olen niin äiti-ihminen ja lasten kasvettua aikuiseksi saan paapoa kasveja ja puutarhaa, nautin siitä kovin. Kotilot ovat kurjia kavereita! Toivottavasti tämä talvi niitä kurittaa mahdollisimman paljon!

   Toivon sinulle kaunista, satoisaa ja kukkivaa kesää!

   Olen todella onnellinen puutarhuri!

   Poista
 19. Vastaukset
  1. Suunnitelmia pitää aina olla, ihanaa kesää odottelen innolla!

   Poista
 20. Unelmat kesästä ovat alkaneet! Lumen sulaessa saamme taas sitten todistaa luonnon ihmeitä, kuinka kaikki alkaa taas kasvamaan. Yksi mitä talvisin kaipaan on maan tuoksu kun lumet sulavat ja purot solisevat ja maa alkaa pehmiämään. Talvella ei ulkona tuoksuja ole. Odotellaan siis kevättä jo, ja toivotaan sen tulevan pian. Kivaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, unelmia kauneudesta ja sadosta, uudesta heräävästä keväästä ja kasvukaudesta. Maan tuoksu on tosi ihana. Kun lumet sulavat, iltaa kohden sää viilenee, ulkona on ihanaa hiippailla, muuttolinnut jo laulavat hiukan ja maa, ihana maa tuoksuu. Talven tuoksut ovat erilaisia, hillittyjä. Kevät tulee pian ja kohta huomaamme etsivämme piippoja innolla!

   Kiitos Ulla Annika!

   Poista
 21. Ihania kuvia ja kivoja suunnitelmia! Ei mene kuin hetki kun ollaankin jo keväässä:) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde! Nyt on paras aika haaveilla ja suunnitella :D.

   Poista
 22. Sinun taidoillasi ja energiallasi haaveistasi tulee varmasti totta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tulee ja pyrin siihen innolla! Tänä vuonna jotenkin on intoa vielä enemmän varmaankin tulevien kasvilavojen myötä, uskon! Minulla on muutama esikuva, joiden lavakauluskasvimaita olen vuosia ihaillut, ne ovat johtotähtiä haaveilussani.

   Poista
 23. Ihana kukkiva piha siellä.. ja ensikesästä näyttää tulevan vieläkin kukkaisempi❤
  Leppoisaa alkavaa viikkoa sinulle❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuta! Kukkia tulee joka vuosi aina vain enemmän niin kesäkukkia, kasvimaan kukkia, perennoja ja kukkivia pensaita! Se on tavoitteeni :D.

   Poista
 24. Oi mitä suunnitelmia! Odotan mielenkiinnolla projektisi etenemistä, toivottavasti kyynärsauvat eivät intoasi hiljennä. Petteri kaniinin ohjelman puutarhaa olen itsekin ihaillut, olisiko piirtäjä itsekin innokas puutarha harrastaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaveeni lavakauluksista viimein toteutuu ja toivon että saan kasvuun kaikkea ihanaa, satoa toivon runsaasti. Toivon myös, että saan kyynärsauvat vaihdettua pitkävartiseen kuokkaan, se ainakin on tavoitteenani.

   Beatrix Potter vietti paljon aikaa maalla eläinten kanssa, joita hänellä oli tilallaan - lapsia hänellä ei ollut. Hän oli innokan luonnonsuojelija jo silloin, kun luonnonsuojelu oli vielä hyvin vähäistä.

   Poista
 25. Hertsileijaa sun kanssas! Vau! Taitava olet! Minä luovutan hyötykasvien kanssa. Kädet pistän pystyyn. Lavakaulukseni pyhitän enimmäkseen kukille. Daalialavoja, tuoksuhernelavoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aika maatiainen, kasvimaalle palaa mieli aina, toki kukkiakin siellä täytyy olla! Daalialava ja tuoksuhernelava kuullostaa ihanalta, minulle on tulossa punahattulava :D

   Poista
 26. Ai niin, ja kovasti tsemppiä sauvailuun! Toivottavasti pääset hyvään kuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maaliskuun loppupuolella pääsen osaavan ortopedin käsiin ja siitä olen onnellinen. Kuntoutumaan pääsen kesää kohden :D ensin sauvojen kanssa ja sitten pitkävartisen kuokan kanssa :D :D :D

   Poista
 27. Mahtava lavakauluspuutarha on siellä tekkeillä! Ja ihana kipasta hakemassa omia kasvattamia tuotteita. Ja se on mukava kun suap kukkia ja syötävee. Siulla onkin niin monenmoista ollu kasvamassa ennenkin. Miunkin tekis miel laajentoo tuota lavakaulus muata. Suap nähä. jos se vielä totteutuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tuosta lavakaulusmaasta jo niin onnellinen ja 'sisustusta' sinne olen kovasti miettinyt ja tilannutkin kaikkea kivaa suorakylvettävää. Omalta kasvimaalta herkkujen haku on ihanaa, kuten myös syksyinen sadonkorjuu. Sydämestäni olen hyötytarhuri, vaikka kukkiakin mukaan sopii jonkin verran. Toivottavasti saat laajennoksen lavakaulusmaallesi, ainakin hissuksiin :D.

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!