torstai 14. syyskuuta 2017

Syksy sai siivet

Kaunis kiitos teille kaikille edellisen postauksen kommentoijille! Olen ollut etuoikeutettu, meillä oli perhosia. Sade vei ne mennessään, toivottavasti ne palaavat joskus! 
 

En enää nykyisin luota säätiedoituksiin. 
Luotan kurkiin. 
Aina kun kurjet nousevat siivilleen, hakeutuvat auroiksi ja lentävät kohti etelää, silloin pitää tarhurin olla valppaana - sää viilenee. 

Itse en ole auroja vielä nähnyt, mutta blogiystävä Nettimartta kertoi auroista. Nettimartan sääkuvia kannattaa muutenkin käydä katsomassa, upeita kuvia! 


Luen blogeja, vaikka oma postaustahtini on hiipunut kaikenlaisesta puuhastelusta ja työkiireistä johtuen, mutta luen kuitenkin, aktiivisesti ja nämä asiat ovat juuri niin tärkeitä, että blogistaniaa en ole jättänyt väliin - postauksia ja kommentteja kyllä - anteeksi!

Kehäkukka 'Porcupine'
Viime lauantaina nostimme (lue: Kivipellon isäntä ja lapset nostivat) perunaa. Mutapainiksi meni. Kommuunipottumaa on rinteessä, vesi ei siellä seiso yleensä, mutta maa oli niin märkää ja tihuutti vettä. Oma maani on humuspitoisempaa, mutta silti sekin oli märkää - perunoita löytyi kyllä riittävästi. Perunat nousivat reippaasti ja satoa riittää ensi kesään asti.


'Kestrel'


Kävimme Kivipellon isännän kanssa kaikki perunat läpi, savipaakut poistimme saven kuivuttua mukuloiden pinnalta. 


 Nyt on ollut sipulikesä. 

Koskaan aiemmin ei Kivipellossa ole kasvanut 
noin hermeettisen suuria sipuleita ja makeitakin. 
Lauantai-iltana kuopus söi sipulisiivuja kuin keksejä, 
makeaa taisi olla!




Kasvimaa on paratiisini. Olen ollut iloinen myös yrttimaastani. Omenaminttu 'Cheri' kukkii, samoin mansikkaminttu!

Nautin tässä kohden syksystä niin paljon. 
Ainoa mikä harmittaa on aikaisin hiipivä usva ja pimeys. 
Syksy ja talvi saisi ehkä olla, muttei pimeää ja märkää!
 
 

'Cheri'

Mansikkaminttu


Kasvimaalla ja kasvihuoneella sadonkorjuu on kiivaimmillaan. Molemmista tulee postauksia vielä myöhemmin, nyt vain makupaloja.





Hyväntahtoisesti hymyilin ystäväni  
Betweenin uskomattomia sipulihankintoja
 - hymyni hyytyi L-kaupan reissuni jälkeen - 
tunnustan, 
kassillinen lähti mukaan hyväkuntoisia kukkasipuleita, ihanuuksiakin ja yllätyksiä minulle itsellenikin. 
Ei kannattaisi naureskella liian aikaisin ja tosiaan sieltä Hollannistakin tulee vielä se pahvilaatikollinen herkkuja ja ihan muutamia pussukoita luottotarhaltakin vielä lisäksi, 
jopa tulppujakin.

Syyskuu on ollut lähes armollinen. 
Vedenpaisumusta ei ole tullut, kasvukautta on riittänyt 
ja pilviverhon takaa joskus aurinkokin pilkistänyt. 
Laitellaan urakalla sipulikukkia maahan, keväällä piippoja taas niin kaipaillaan! 



Mukavaa alkavaa viikonloppua, 
halaukset teille kaikille!  



56 kommenttia:

  1. Syksyinen sadonkorjuu on omalla tavallaan juhlaa. On onnekasta saada omalta maalta satoa talven varalle. Olo on kuin hamsterilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juhlaa ja varsin suurta juhlaa onkin, evästä talven varalle pakkaseen ja kellariin! Hamsteriolo on täälläkin ja vahvasti!

      Poista
  2. Ahkera oot, ku on tuallaaset kasvatukset ja viälä satoki on hyvä. Mullon kyllä useen hyvät suunnitelmat, mutta siihe ne jää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahkeruudesta en niin tiedä, mutta touhuan kovasti - jälkeä ei samassa suhteessa synny aina kuitenkaan. Jotain hyötyä oli kesä(kaato)sateista kuitenkin!

      Poista
  3. Voi kun on ihania mintunkukkia ja kaikkea! Pusuja pojille ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noihin mintunkukkiin olen myös ihastunut ja tuo Cheriltä saatu omenaminttu on niin ihana. Tiesin sen olevan perhosmagneetti, mutta tänä kesänä perhosia ei niin ollutkaan, harmi! Kisut lähettävät lentopusut myös sinulle!

      Poista
  4. Hyvästi suat kaikenlaista satoa. Meillä on vielä potatti nostamatta, oiskohan ensviikolla aika. Mukava korjata satoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satoa tulee paljon, vallankin sipuleita ja niistä me tykätään :D lehtikaaliakin tulee ihan kiitettävästi niin meille kuin pupuillekin talvievääksi. Sadonkorjuu on tosi kivaa! Härkäpapuja koitan saada talteen viikonlopun aikana. Potun nosto oli melkoista mutapainia.

      Poista
  5. Kommunipottumaa... ihana! <3

    Meille tuli kanssa sipuleista ihan huikea sato! Olin ihan varma, että mätänevät, kuten aikaisempina märkinä kesinä on käynyt. Mutta ihan mahtavan kokoisia siploja saatiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu-u, kommuunimaa, meidän koko perheelle ja anoppilaan myös. Sipulikesä on nyt ollut, jokuseen tuli sipulikärpänen, mutta ei kovin moneen onneksi. Mahdottoman suureksi kasvoivat tänä vuonna ja makeiksikin :D

      Poista
  6. Vau, mikä sato! Meillä märkäni ja märkänee edelleen kaikki. Sataa jatkuvalla syötöllä. L-kaupasta hamstrasin sipuleita 20 kiloa ja Hollannista tulee 420 kappletta. Että silleen..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadetta on tullut tosi paljon ja pelkäsin myös märkänemistä, onneksi ei kovin paljoa kuitenkaan. L-kaupassa oli melkoisen hieno valikoima, ihanuuksiakin kuten hyasinttia 'Woodstock' ja tulppuja monenlaisia. Hollannin pakettia minäkin odottelen :D :D :D

      Poista
  7. Uskomaton sato ja niin kaunistakin vielä!!
    Lempeitä syystuulia sinne.
    Minä odottelen kurki-auroja vasta marraskuussa näille seuduille.
    Silloin vilkutan niille iloisesti matkallaan Afrikkaan. Tuovathan ne terveiset kotisuomesta samalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesä oli kuitenkin aika hyvä, vaikka satoikin paljon, myrskysi ja aurinkopäiviä oli vähän. Lempeää syksyä toivoisin :D

      Kurjet ovat parvettuneet ja tankkaavat pitkää lentoa varten. Kyynel silmäkulmassa niille vilkutan, toivottavasti ne huutavat terveiseni sinulle sinne välietapille.

      Poista
  8. Oi, mitä satoa!
    Niin herkulliset kuvat.

    VastaaPoista
  9. Ihania kuvia♥ Oi miten komeaa satoa ja mitä herkkuja!!😍

    VastaaPoista
  10. Ihastuttavan värikäs kasvimaa ja paljon satoa, vau. Mukavaa viikonloppua. -Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satoa tulee, vaikka epäusko iski jossain kohden kesää! Kiitos Katja!

      Poista
  11. Silmä lepää Sinun kasvimaassasi. Lehtikaalipenkit ovat vuoroin vihreää ja vuoroin purppuraa. Kestääkö tuo purppura lehtikaali myös pakkasia niinkuin vihreä? Kysyn siksi, että itse laitoin tänä vuonna pelkästään tuota purppuraa. Ajattelin vaan jos se pitäisi sitten kerätä aiemmin talteen. Sipulit on teillä jo kuivumassa. Taidan itsekin kerätä viikonloppuna. Kunpa nyt olisi vaan vähän kuivempi viikonvaihde!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvimaa on kehitysasteella, visio on selkeä kuitenkin :D Lehtikaalin istutusvaiheessa mietin, miten ne laitan ja tänä vuonna oli raitakesä, lehtikaali on mun lemmikkikasvi ja sitä pitää olla paljon niin meille kuin riistapelloksi pupuille ja kauriillekin, pysyvät poissa pihasta talven aikaan. Purpura lehtikaali pitää värinsä, ainakin meillä on pitänyt hyvin, ruskistuu hiljalleen pakkasten myötä, mutta kaunis pakkasella jäisen hileisenä.

      Sipulit olisivat kasvaneet, hiljalleen tuleentuivat. Nostin kuitenkin, kun sadetta riittää ja riittää, ettei ne pahentuisi peltoon. Aika isoiksi kasvoivat tänä vuonna - ja makeiksi.

      Kuivempaa viikonloppua minäkin toivon!

      Poista
  12. Oi, mä nautin jo sun kuvistasi.. mahtavaa satoa luvassa.. kaunista syksyä sinulle Saila!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tanni! Satoa tulee, vaikka kesä ei niin lämmin ollutkaan tai varmaan juuri siksi!

      Poista
  13. Komea sato ja hienot kuvat sadonkorjuustanne!
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  14. Onpa mukava postaus kaikinpuolin.
    Ihania syksyn kuvia.
    Mirrille rapsutukset.

    Kiitos, hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pojat kiittävät rapsutuksista! Toivottavasti viikonloppuna aurinko uskaltaisi tulla esiin pilvien takaa.

      Poista
  15. Vihdoin ehdin vierailulle tänne blogiisi. Ihana, näyttävä ja kaunis kasvimaa, josta riittää pitkään herkullista syötävää lautaselle.
    Kurkien kokoontuminen ja valmistautuminen muuttoon tuo aina vähän haikean fiiliksen rintaan.
    Mukavaa alkanutta viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! Satoa on tullut, vaikka kesä on ollut aika viileä ja sateinen.

      Kurkien lähtö on niin haikeaa, mutta onneksi talven selkä taittuu melko nopeaan!

      Poista
  16. Kyllä sen kaikesta näkee, että kasvimaa on paratiisisi. Ja on se aikamoinen paratiisi myös meille kuviesi katselijoille. Irenen tapaan ihastelen kaalien värillisiä rivejä. Ja kurpitsatkin ovat aivan ihania. Täytyypä ensi vuonna panostaa kurpitsoissa myös niiden ulkonäköön eli ostaa siemeniä, joista tulee herkullisen sadon vuoksi myös silmänruokaa. Minun yksi ainut Tom Foxini on pelkästään keltainen. Tuollainen raidallinen pallokurpitsa olisi niin mukava, että sitä varmaan tulisi siliteltyä yhden jos toisenkin kerran.

    Laitapa postaus omista sipulihankinnoistasi. Minä nimittäin en uskaltanut Lidliin mennä ollenkaan, kun muutenkin on jo tullut hamstrattua sipuleita unohtaen tyystin maltin ja kaikki hyvät aikomukset. Tai miten sen nyt ottaa. Keväällä näidenkin hankintojen jälkeen tuntuu, että vähän lisääkin olisi voinut laittaa.

    Käytiin hetki sitten Ukkokullan kanssa tekemässä pieni kierros tieremppa-alueella. Pihasta lähtiessä korkealla taivaalla meni valtavan suuri kurkiaura. Yritin ottaa kuvaa, mutta tuskin näkyvät muuta, kuin pieninä pisteinä. Nyt sitten viileneminen vähitellen alkaa. Ja niinhän on luvattu säätiedotuksissakin. Muutama päivä onkin ollut kesäisen lämmintä.

    Mukavaa viikonloppua sinulle ystäväiseni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvimaa on ihana paikka! Lehtikaali kuuluu joka vuotiseen kasvatusrepertuaariini jo pelkästään kasvin kauneuden vuoksi. Nyt laitoin kaaliraidat, ensi vuonna sitten jotain muuta ehkä :D Tuossa kuvassa on vesimeloni kasvihuoneen suojassa, kurpitsat kärsivät kesän sateisuudesta ja kylmyydestä kovin. Jospa ensi kesänä olisi lämpöäkin tarjolla!

      Laitan postauksen, kunhan saan paketin Hollannista. Sitä jo kovin odottelenkin! L-kaupassa oli tosi paljon mielenkiintoisia sipuleita ja aika edullisestikin. Kassillinen tuli mukaan, yhdellä rouvalla tulppuja ostoskärryllinen - olin siis lähes maltillinen :D Keväällä piippojen odotus on niin malttamatonta ja tosiaan koskaan ei liikaa kukkasipuleita tule istuttaneeksi.

      Viileneminen alkaa ja kurjet sen parhaiten tietävät. Haikeaa se on, mutta nyt voi hiljalleen vetäytyä sisäharrasteille ja ensi kesän istutusten haaveiluun!

      Kiitos ystäväni!

      Poista
  17. Saan aina itkupotkuraivarin, kun katselen kasvimaitasi. En kateudesta, vaan maantieteen asettamista esteistä ;( Onnekseni sentään saan katsella runsaita kuviasi ja silitellä ikiomia virtuaalikissojani. Kurjet ovat tulossa, sillä täältä ne ovat jo lähteneet teille etelämaalaisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sinua ihanuutta! Onneksi teille sentään sinne pohjoiseen tulee kesä ja aurinko, joka ei millään malta edes laskeakaan :D Vai ovat jo kaikki kurjet sieltä meillepäin tulossa, no ohittavat tuosta pään päältä ja jatkavat talvilomalle aurinkoon, ottaisivatko ne meidät mukaansa?

      Poista
  18. Voi miten ihanaa satoa. Hjam! Jostain syystä tähän aikaan vuodesta nuo sipulit saavat ihmisen ihan vähän sekoamaan ;) Samasta aiheesta itse tänään postailin :D Mukavaa viikonloppua Sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Satoa riittää, vaikka kesä olikin aika viileä ja sateinen! Kaalit taisivat siitä tykätä!

      Sipulit saavat pään pyörälle ilman muuta!

      Kiitos!

      Poista
  19. Moi. Sato palkitsee. Mahtavia perunoita ja sipuleita. Meidän sipulit ei jostain syystä oikein onnistunut. Avomaankurkkuja tuli ja tulee vieläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sami! Taisi olla sellainen sipulikesä täällä meillä, koskaana aiemmin ei noin isoja sipuleita tullutkaan! Avomaankurkkuja meillekin tulee vielä.

      Poista
  20. Miau, upea sato. Kasvimaa on mahtava.

    VastaaPoista
  21. Ihanan syksyinen tunnelma. <3 Kurkien ja muiden muuttajien tekemisiä kannattaa tosiaan seurata. Niiden liikkeistä pystyy jollain tarkkuudella ennustamaan, mitä on tulossa. :)

    viikarivartti.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Varpuslintu!

      Lintujen muuton seuraaminen kannattaa!

      Poista
  22. Ihanaa sadonkorjuuta. Kun sä kuulen kurjen äänen, älä mene järven jäälle, sanoi mummu aina. Tosin se koski kevättä, mutta kyllä kylmyys ajaa linnut liikkeelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen niin iloinen, vaikka oli hiukan kylmä ja sateinen kesä, satoa silti tulee!

      Lintujen liikkeitä on hyvä seurata, heillä on tietoa tuulista ja ilmavirtauksista!

      Poista
  23. Oi oi oi! Kaunis kiitos, hyvä blogiystäväni, kuvakehuista.
    Muhkuja sipuleita, kauniita kukkia ja komeita katteja, kyllä sun kelpaa. Ihanaista viikonloppua ja silityksiä Sulolle ja Nöpölle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sääkuvasi ovat tosi upeita ja tiedot lintujen liikkeestä myöskin! Järkytyin, kun kerroit kurkien parveilusta. Itse en sitä vielä huomannut.

      Kiitos Nettimartta!

      Poista
  24. syksy on vaan niin kaunis vuodenaika, viljapellot, kasvimaat, perennapenkit, kaikki niin täyteläistä, värikylläistä - sielulepää!

    VastaaPoista
  25. Kauniit syksyn värit ja runsas sato. Näissä kuvissa on myös yksi hartaudella odottamani kuva, kiitos. Arvaat varmaan, mikä se näistä on :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän mitä tarkoitat, lisää kuvia tulossa vielä! Syksykin on ihanaa ja kaunista aikaa - sato ja värikylläisyys ennen laskeutumista talveen.

      Poista
  26. Upeita ja värikkäitä kuvia! Itsellä sama homma, en ole saanut päivitettyä blogia taaskaan pitkään aikaan. Välillä käyn täällä lukemassa, aina en edes kommentoi.
    Vaan on sulla upea kasvimaa ja komeat löökit sieltä nousikin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika rientää siivillä ja silloin postaustahti tahtoo harventua - talvella sitten enemmän, ehkä.

      Löökit kasvoivat melko suuriksi, tykkäsivät sateesta :D

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!