Kivipellon Saila

sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Tomaatteja, tomaatteja

Oma rakkauskasvini on tomaatti. 
Jos saisin kasvattaa vain yhtä kasvia, se olisi ilman muuta tomaatti! 
Olen kasvatellut kaikenlaisia tomaatteja yli 30 vuoden ajan. 
Osa lajikkeista on seurannut mukanani elämän varrella, 
monta on vaihtunutkin. 
Voisin sanoa, että kymmenittäin lajikkeita olen 
kasvattanut ja kokeillut. 
Lajikkeen valintaan vaikuttaa eniten maku. 
Pyrin kasvattamaan satoisia pieniä lajikkeita, 
mutta minulla on ollut kasvussa myös venäläinen 'Mustameriläinen' pihvitomaatti, joka kasvatti yhden lähes kaksikiloisen aromikkaan ihanuuden. 'Mustameriläistä' en tänä vuonna kasvuun laittanutkaan. 

Tässä tämän kesän lajikkeet:
 
'Yellow sun'
- Mukava pikkuinen, melko satoisa ja suositeltava vallankin pihaan tai patiolle. Ei mahdottoman aromikas, hyvä kuitenkin.
 

'Aunt Ruby's german green' 
- Rakkauteni vihreisiin tomaatteihin syttyi vuosia sitten, suhde  säilyy. Tämä ihanuus on erittäin suositeltava kasvatukseen.


'Bajaja'
- Punainen, pienihedelmäinen, patiolle tai pihaan suositeltava. Kasvihuoneessani taimen läpimitta on lähes metrin. Maku hyvin mieto, ei vetinen kuitenkaan. 


'Green Zebra'
- Suuri rakkauteni! Ihana, kaunis, aromikas, upean raikkaan vihreä, lämpimästi suositeltava!! 
'Golden Bumble Bee'
 - Kaunis kuin karkki, muutaman vuoden kasvatuksessani pysynyt, säilyy edelleen, tykkään kovin. Hyvin esteettisen kaunis hedelmä väritykseltään ja muodoltaan, maukas. Suosittelen! 


'Black Plum' 
- Olen tummien tomaattien ystävä. Tummissa, punaisen sävyisissä kasvattamissani tomaateissa on aina aromia, tässäkin. Satoisa, varmaan sopisi patiollekin. Säilyy repertuaarissani. Voin suositella tätäkin.


'Zlatava' 
- Tämä ihanuus ei kehuja kaipaa: kaunis, maukas, aromikas, suositeltava ilman muuta. 'Zlatavan' kanssa meillä on ollut suhde jo vuosikymmeniä.'Bloody Butcher'
 - Rankka nimi, erinomaiselle tomaatille. Ensimmäistä kertaa meillä kasvatettavana ja tulee pysymäänkin ilman muuta. Ihana! Suositeltava! 


'Sungold'
- Karkki, maailman makeimmaksi tomaatiksi tituleerattu. Kivipellon isäntä sanoi, ettei muita tomaatteja kannattaisi edes kasvattaa! Makea, aromikas, ihana, aika aikainen, suositeltava! 


'Rosella'
- Lähes ruusunpunainen, erittäin aromikas ihana tomaatti. Vain yksi siemen iti, onneksi. Ilman muuta tämäkin pysyy repertuaarissani tulevaisuudessa. Suosittelen hyvin lämpimästi!


 'Chocolade Cherry'
- Tämä suklaisen sävyinen, satoisa, tummaan repertuaariin kuuluva tomaatti on melko maukas, ei kovin aromaattinen, mutta hyvä. Sopii ilman muuta kokonaisena umpioitavaksi. Sopisi varmaan patiollekin kasvatettavaksi.


'Indigo Cherry'
- Näitä 'Indigo' tomaatteja minulla on ollut kasvussa pari vuotta. Ihastuin tummaan väriin. Oletin maun olevan aromikas, kuten kaikilla tummilla tomaateilla.  Maku tällä on aika mitätön, lähes vetinen. Poistuu viljelystä.  


 'Blush'
- Lahja toiselta tomaattien rakastajalta! Voitin keväällä Sonja Lumpeen 'Tomaatti'-kirjan. Tämä siemen tuli lahjana mukana. Jos jostain siemeniä löydätte, kannattaa hankkia! Kaunis, hennon raidallinen, maukas, satoisa, helppo kasvatettava!


'Ola Polka'
- Pitkään kasvatuksessani ollut tomaatti. Melko kermainen maku, vähän siemeniä hedelmässä. Satoisa. Sopii varmasti ulos niin habituksensa kuin satoisuutensa vuoksi. Suosittelen. 


'Sweet Million'
- Nimensä veroinen ilman muuta. Yritän vältellä sellaisia tomaattilajikkeita, jotka tekevät 'miljoonia' tomaatteja kuten 'Ildi'. Kasvatan tällaisia pikkutomaatteja (ennen 'Hundreds and thousands' -tomaattia, nyt tätä 'Sweet Million' -tomaattia) kummitytön keskimmäiselle prinsessalle.  Otin nyt yhden omaankin kasvatukseen, enkä voi pettyä. Erinomaisen maukas ja aromaattinen! 


 'Ananas'
- Nimensä veroinen herkku. Tomaatit aika suuria, kypsyvät hitaasti. Upea oranssi väri ja hedelmän leikkauspinta punasävytteisen kirjava.  Maukas ja aromikas! Lämpimästi tätäkin suosittelen!


'Indigo Apple'
- Tämä kokeilussa ensi kertaa, kypsyy tosi hitaasti. Pelkään, että maku vetinen kuten useilla indigo-sarjan tomaateilla. Hedelmän kypsyttyä arvio varmistuu. Tuo nimessä oleva 'apple' houkutteli kokeiluun, josko potkua tästä löytyisi, aika sen näyttää! 


 'Green Envy'
- Vihreän sarjan ihanuus! Kaunis leikkauspinnaltaan, maukas ja satoisa. Muutaman vuoden kasvussa ollut tomaatti ja suositeltava ilman muuta!
 

'Corleonese' 
Viimeiseksi tomaattisarjan aarre! Tämän siemenen sain myös Sonjalta kasvatukseen. Tomaatti on erittäin mielenkiintoinen ja kaunis. Kasvoi melko matalaksi ja tanakaksi. Kukat melko isot, yksinkertaiset. Sitä ei tarvinnut lainkaan latvoa, kasvi hoiti sen asian ihan itse! Hedelmien habitus hivelee silmää! Maistamaan sitä en ole vielä päässyt, mutta italialaisen kylän oman alkuperäislajikkeen maku täytyy olla aromikas! Jos jostain siementä löydätte, ilman muuta kannattaa kokeilla!

Kasvussa oli siis parikymmentä erilaista tomaattia. 
Tänä vuonna piti olla myös kahta ihanaista 'Black Russiaa' ja 'Zloty Ozarowskia'. Niitä en kai sitten laittanutkaan tai annoin kaikki taimet kummitytölle. 
Ei haittaa, repertuaaria tässä on silti ollut. 
Nuo kaksi ihanaista mainitsemaani ovat erittäin suositeltavia myös!

Taimetan tomaatit aika myöhään, kylvän vasta huhtikuun alkupuolella. Kasvatus muovihuoneessa, katteen alla. 
Tänä vuonna oli kokeilussa (kuten jo varmaan huomasittekin) syksynlehtikate viime syksyltä. 
Isäntä sitä ehdotti. Tyrmäsin ehdotuksen aluksi, mutta ajattelin silti kokeilla ja kannatti. Jos sinulla ei ole kotiloista vaivaa pihallasi, kokeile sinäkin. Vallankin näin sateisena kesänä se on lähes parempi, kuin ruohokate, jota olen vuosikymmeniä kasvihuoneessa käyttänyt. Lannoitus täytyy vain muistaa. Istutuslannoitteena on 2-3 kourallista kanankakkarakeita ja heinäkuulla nokkosvesi. 
Tomaatit latvon elokuulla 4-5 kukkatertun jälkeen. 
Lehtiä karsin myös elokuulta alkaen.

Tomaatti on ihana kasvi. 
Hedelmät kauniita. Vievät mennessään ilman muuta!! 
Talvi on suuren kaipuun aikaa, oman maan tomaatin makua kaipaan syvästi ja kasvuston tuoksua, vaikka olenkin tomaatin kasvustolle erittäin allerginen! Suojaan hyvin paljaat ihokohdat kasvia käsitellessäni. 

Tätäkään kuvauskeikkaa en tehnyt yksin. 
Pojat olivat mukana kuten aina! 
Nöpö tarkisti muovihuoneen ennen kuvaamisen alkuia ja hyväksyi. Jäi sitten valvomaan 'innokkaana'. 


Sulokin oli mukana, tosin salaattiannos kiinnosti sitä enemmän kuin tomaatit!Pian on jälleen aika tutkailla ensi kesän tomaattivalikoimaa. Siemeniä omistani otan ilman muuta, mutta jotain uuttakin on aina kiva kokeilla!

Oikein mukavaa alkavaa viikkoa!

 

56 kommenttia:

 1. Voi mahdoton, miten paljon sinulla on tomaattia. Omistani vain osa ehtii valmistua, sillä niin kurja alkukesä oli, että tomaatin istutus meni myöhään. mukavaa sunnuntaita!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit ovat aivan ihania kasveja ja niitä aina haluan kasvattaa. Tämä kesä ei oikein ollut otollinen, märkyys ja kylmyys veivät kasvukaudesta voiman.

   Kiitos Liisa!

   Poista
 2. Jos se sun siskosi on Mustikkamummo, niin sinä olet kyllä Tomaattitäti!
  Toinen toistaan ihanampia tomaatteja ihan huikea määrä! Vähän on kyllä sinun "vikasi", että minullakin on tänä kesänä melkein 30 tomaattia kasvamassa, ei suinkaan niin montaa lajiketta, mutta kun hellämielisenä en voinut keväällä heittää yhtään taimea pois, niin nyt niitä on sitten muovikasvari täynnä. Vähän hilkulle menee, miten ehtivät kypsyä, vaikka olen latvatkin katkaissut jo elokuussa.....
  Voi sentään noita Suloa ja Nöpöä, nämä assarit ovat niin parhaita ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai Tomaattitäti, ihan nappiin sopisi tuo nimi :D Tomaatit ovat vain niin ihania! Hyvä että kaikki tomaatit saivat paikkansa ja 30 on ihan normaali määrä, lisääkin varmaan olisi sopinut :D :D :D Ei hyväkuntoisia tomaatintaimia voi pois heittää ollenkaan! Tänä vuonna olin aika tarkka, kylvin jokaista lajia vain non 5 siementä paitsi 'Sungoldia' ja 'Sweet millionia'. Toivottavasti lämmintä riittää, jotta kaikki tompskut kypsyisivät.

   Pojat ovat tosi ihania :D :D :D

   Poista
 3. Oho mikä määrä tomaatteja! On siellä vaan komeaa satoa:) Mikään ei ole niin hyvää kuin itsekasvatettu tomaatti..oikein sellainen auringon lämmittämä, lämmin ja makeanmehukas niin niitä voisi syödä vaikka kuinka ja paljon! Ostin torilta pussillisen tomaatteja ja kotona huomasin että pussissa oli enää yksi jäljellä:)) Toivottavasti vielä olisi noita lämpöisiä ja kypsiä tulisi lisää!! Mukavaa sunnuntaita♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekasvatettu tomaatti on jotain niin ihanaa, kaupan tomaatit kalpenevat ilman muuta omien rinnalla. Toivottavasti saamme satokautta vielä pitkään :D aurinkoa ja hallattomia öitä!

   Poista
 4. Voi hyvänen aika minkälainen tomaattirepertuaari sinulla on, kuinka tuolta voikaan parhaat valita kun kaikki ova hyviä :) Olipas hyvä kun laitoit tämmöisen postauksen, muutamia samoja kun on minullakin. Mihinkähän minä olen sungoldin unohtanut, sitä minulla on vuosikaudet ollut ja hyvä se olikin. Samaa mieltä noista indigo- tomaateista, kypsymistä pitää odotella mutta maku aika vetinen.
  Ihan mieletön sato sinulla on tulossa, oisipa vielä lämpimiä öitä ettei tarvitsisi tomaattiterttuja sisälle viedä kypsymään.
  Tämä sinun postaus täytyy laittaa ehdottomasti muistiin ensi kevään kylvöjä ajatellen, oikeastaan nyt jo sormet alkaa syyhytä kylvöön mutta suunnitellahan aina voi jo nyt ja hyvä onkin kun asiat on tuoreessa muistissa. Kyllä se vaan täälläkin on tomaatti mikä on ykköslaji kasvatuksessa, siitä ei luovuta. Syksynlehtikate voisi olla ihan varteenotettava asia tomaattien kattamiseen kasvihuoneessa - aineksista ei ainakaan ole pulaa!
  Ihanaa syyskuista sunnuntaita sinne Kivipeltoon, kisuille rapsutuksia myös, on ne niin mukavat kaverit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monta hyvää mahtui tämän vuoden kattaukseen ja tosiaan tuo maku oli se kaikkein tärkein kriteeri, toki kypsymisaika - ei niinkään satoisuus enää kuitenkaan. Sungold on karkki ilman muuta, herkkujen herkku :D

   Lämpimiä öitä kaivataan, jotta saataisiin sato mahdollisimman kypsäksi. Tuoreilla tomaateilla herkuttelu on parasta, pian alkaa säilöntäaikakin.

   Totta, sormet täälläkin syyhyävät, parhaat kulkevat mukana, mutta aina jotain uuttakin laitan kasvuun kokeeksi - tomaatti on ykkönen :D :D :D

   Kate yllätti ilman muuta puhtaudellaan, kestävyydellään ja helppoudellaan. Kasvarin kosteus ei sitä lannistanut ja taimien tyviä homehduttanut ollenkaan, kastelua vähensi - kosteus kumpusi sieltä jostain syvältä. Varmasti lehtikatetta laitan taas nyt syksyllä.

   Kiitos Tuulikki! Kisut kiittävät ja kehräävät!

   Poista
 5. Vau mikä määrä erilaisia tomaatteja, melkein kaikki minulle tuntemattomia. Täytyy laittaa muutama nimi muistiin, jos jostain onnistuisin löytämään.
  Minäkin rakastan tomaatteja, voisin melkein elää kesät niillä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaattteja on niin paljon erilaisia. Omani ovat aika monesta siemenliikkeestä pitkin Eurooppaa, ensi keväänä tutkin TomatoEdenin sivut tarkkaan :D

   Tomaatit ovat ihania!

   Poista
 6. Ooh mikä määrä tomaatteja ja todella mielenkiintoisia lajikkeita olet kasvattanut. Kiitos tästä "arvostelusta", laitoinkin muutaman lajikenimen ylös ensi kevään esikasvatusta silmällä pitäen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit ovat kuin viinit, ihania, aromikkaita ja vielä mukavia kasvattaa! Siemenliikkeiden valikoimaa kannattaa tutkia, vertailla ja kokeilla.

   Poista
 7. Mielettömän upeita tomaatteja! Meillä ei tomaatit kypsy. Ilmat ovat olleet niin huonoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voi harmi, toivottavasti saatte edes hieman satoa!

   Poista
 8. Taisit juuri saada uuden nimen eli Suvikummun Marjan Tomaattitäti on viimeistään tämän postauksen jälkeen sinulle ihka oikea kunnianosoitus. Minäkin laitoin tämän postauksen kevätkautta varten muistiin, sillä niin monta oivallista vinkkiä tästä ammennan. Kun itsellä on pieni kennokasvari, tomaattien valintaa kannattaa miettiä sitäkin tarkemmin. Kiitos Saila tästä hyödyllisestä postauksesta! Ja rapsutuksia pojille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Marja kastoi minut uudelleen :D Tomaattitäti on varmaan aika sopiva :D :D :D ja olen siitä hyvin otettu ja ilahtunut!

   Tomaattien valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota juurikin tuon kypsymisajan suhteen versus aromikkuus. Olen hiljalleen luopunut pihvitomaateista juurikin tuosta syystä. Satoa en tarvi paljoa, mutta sen pitää olla aromikasta ja mielellään aikaisin kyspyvää. Meillä kasvaa aika monta pientä hedelmää tekevää tomaattia.

   Poista
 9. On sinulla siellä oman pihan herkkuja ♥ Minä olen vuosia miettinyt jonkinlaisen oman pienen kasvimaan pystyttämistä, mutta ajatuksen tasolle on mokoma sitten jäänyt :)

  Sinä muuten luit joskus Karvapuusti-blogiani, joka jäi jo aikaa sitten tuuliajolle. Kirjoitin kirjablogiakin, mutta sekin jäi tuuliajolle. Nyt olen taas palannut bloggailun ihanaan maailmaan ja ikään kuin yhdistin blogini yhdeksi kokonaisuudeksi. Nyt sitten eläimet, luonto ja kirjat kulkevat sopuisasti käsi kädessä uudessa blogissani Marihantee ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma kasvimaa ja kasvari ovat varsin suositeltavia molemmat!

   Luin kyllä Karvapuustia ja mielelläni, tulen ilman muuta uuteen blogiisi vierailulle!

   Poista
 10. Siis, mikä repertuaari eri tomaattilajikkeita. Hyödyllinen ja kiva postaus varmaan tosi, tosi monelle. Itse olen kasvatuksessa ihan aloittelija toisin kuin sinä, joka olet jo todellinen konkari. Täytyy vain ihailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit ovat suuri rakkauteni ilman muuta! Hiljalleen olen tutustunut eri lajikkeisiin ja aromikkuus on se valttikortti, johon kiinnitän huomioni. Olen hyötytarhuri sydämen syvyyksistä asti ja tomaatti on rakkain!

   Poista
 11. Mahtavaa. Upeat tomaatit. Meidän tomaatit ei meinaa kasvaa ja kypsyä. Pitää tehdä parempi kasvatus paikka ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaattisato meillä on aikas ihana tänäkin vuonna! Toivottavasti aurinkoa vielä riittää!! Toivottavasti saatte edes hieman satoa!

   Poista
 12. Aikamoinen sato. Tomaatit ovat hyviä. Ei saa koskaan kaupoista samanveroisia kuin omakasvattamat. Nam.

  VastaaPoista
 13. O-ou, mikä määrä! Oot perehtyny hyvi tomaattilajikkeeren ihimeellisehen maailmahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit ovat mun juttu, kai! Nekin koukuttavat aika helposti, lajikkeita riittää :D :D

   Poista
 14. Ihan nousi vesi kielellä, kun katselin koreita tomaattejasi. Kissoille rapsutukset!

  VastaaPoista
 15. Vau! Olet kyllä oikea tomaattikuiskaaja! Miten paljon eri lajikkeita.. Kisuille pusut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaattikuiskaaja, no varmaankin! Tomaatit ovat rakkauteni ilman muuta! Pojilta muiskut ja puskut myös sinulle!

   Poista
 16. Taivas, kun nuita suositeltavia on paljon... ei riitä mun pikku kasviskoppini ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan joku voisi olla sopiva sinne sinun ihanuuskoppiisi, vaikka tuo 'Sungold'.

   Poista
 17. En edes tiennyt olevan noin montaa tomaattilajiketta, huikean kauniita ja herkullisen näköisiä!

  Kaunista alkavaa syysviikkoa!

  VastaaPoista
 18. Tällaiselle aloittelijalle postuksesi oli kuin olisin tomaattikirjaa lukenut, todellinen tomaattitaivas! Upeita! Kiitos tästä, ensi keväänä viimeistään palaan tähän juttuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti jotain mielenkiintoista löysit postauksestani. Ilman muuta jaksan aina suositella pienihedelmäisiä aromikkaita lajikkeita!

   Poista
 19. Ompa siulla mahtava tomaattimiärä. Otin tuosta postauksesta muutaman lajikkeen ylös kokkeiluu varten. Mukava kun laitoit tämän postin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatteja oli aika kohtuullinen määrä mielestäni, hallittavissa oleva :D Makuun ja kasvutapaan kannattaa aina kiinnittää huomiota, kun ei koskaan tiedä millainen kesä on tulossa.

   Poista
 20. Tätä lukiessa tunsin tomaattien tuoksun, vaikka olen kaukana yhdestäkään tomaatista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kiitos Kati! Tomaatin tuoksu on pala unelmaa ja kesää :D

   Poista
 21. Oi mikä mahtava esittely! Tällaisen edessä vannoo kautta kiven ja kannon, että ensi vuonna meillä hekuvat tomaatit puutarhassa, mutta todellisuus unohtuu hetkeksi. Vesi kielellä näistä kuvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Kesät ovat olleen aika monenmoisia ja se kannattaa ainakin avomaakasvatuksessa ottaa huomioon. Aina jaksan suositella noita aikaista satoa tekeviä pienihedelmäisiä lajikkeita.

   Poista
 22. Vau, mikä määrä ihania tomaatteja! Muutama noista esittelemistäsi lajikkeista päätyy ehdottomasti kokeiltavien listalle. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 23. Upea määrä lajikkeita. Meillä päin avomaaviljely ei ollut millään muotoa tuottoisa. Jokin viritys täytynee ensi vuodeksi kokeilla, sillä omissa tomaateisa on vain jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat tomaatit ovat tosi ihania, mutta viime aikoina kesät ovat koetelleet ilman muuta ja voimalla. Se tulee huomioida vahvasti lajikkeen valinnassa.

   Poista
 24. Kyllä huomaa, että rakkauskasvists on kyse, niin hienojs on tomaattisi. Todella kauniita, saati sitten maultaan. Indigo apple oli minullakin, mutta nyt pimeässä kaapissa kypsymässä. Olisi mielenkiintoista saada maistiaista. Nöpö ja Sulo ovat niin suloisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vekki! Indigo apple tosiaan kiinnostaa, toivottavasti saamme maistiaisia siitä ja toivottavasti se ei ole vetinen. Pojat ovat niin ihania, molemmat!

   Poista
 25. Onpa sinulla mahtava tomaattisato kypsymässä, herkullista♥ Nöpölle ja Sulolle krapsutuksia♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit ovat rakkauskasvejani ilman muuta! Pojat kiittävät ja kehräävät!

   Poista
 26. Saila, ihan epätodellista! Elät todeksi minun unelmaani eli keskittyä vain tomaattehin, mutta kun ei ole edes kasvaria, vain liian iso puutarha. Syön tomaattia joka päivä. Teen jopa kalasopan liemen itse ja siinäkin käytän monien mausteiden ohella tomaatteja,sitten siivilöin ja...

  Voi, mitä herkkuja teillä onkaan. Olisipa kiva tietää miten säilöt noita, sillä eihän tuota määrää pysty tuoreena syömään. Teet takuulla omista tomaateista ketsupinkin tai siis tomaattikastikkeen.

  Huomasithan, että Sonja Lumpeelta on ilmestynyt kirja Tomaatti. Se löytyy blogistani. Saisit sen minulta, jos asuisit liki.

  Mahtavaa<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatti on todella aivan ihana hedelmä tai vihannes, minusta lähes rakkauden hedelmä :D

   Meillä on tomaattia aika monen sorttista, paljoa ei kuitenkaan. Tuorekäyttö on ykkönen, mutta totta tosiaan säilön tomaatteja myös. Kastiketta ja ketsuppia olen tehnyt ja umpioimalla saa tomaateista hyvin monikäyttöisen säilykkeen talveksi.

   Kiitos ajatuksesta! Sonja Lumpeen Tomaatti!-kirja on aivan upea, tomaattirakastajan kirjoittama. Voitin sen keväällä Sonjan arvonnasta ja mukana sain muutamia pussukoita siemeniä myös, aarteita ja ihanuuksia! Tuo 'Corleonese' on ihan huippu ja 'Blush', ihania kaikki muutkin!

   Poista
 27. Onko ne kaikki maailman tomaatit kasvaneet siellä - ihan käsittämätön määrä eri lajikkeita. Komeaa katsottavaa - ja vissisti herkkua makuaistillekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei, vain pieni murunen tomaattien valtavasta maailmasta :D Kiitos, tomaatilla on kauniit pyöreät posket ja mannaa makuaisteillekin!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!