perjantai 30. syyskuuta 2016

Lisää kukkasipuleita

Päätin olla maltillinen kukkasipuleiden kansa, olinkin tietenkin ja olen kai edelleenkin...mutta viime talven jääkausi, se kaikki tuho ja niin vähän kukkijoita! Olen tahtomattani hankkinut/istuttanut kukkasipulit sykleissä, ensin ensimmäinen erä, sitten toinen kottikärryllinen ja en sano tiukkaa EItä kolmannellekaan aallolle, skillat nurmikolle ostan usein alesta...ehkä jotain muutakin.


Tänään kaivon maan syliin noin 200 kukkasipulia...ei paljoakaan, mutta osa hankinnoista, 60 jäi huomiseksi ja vielä voisin jotain...skilloja ja posliinihyasintteja... Istutus oli tosi helppoa, kaksi päivää satoi, yhteensä 40 mm, maa oli pehmeä.

No tänään massiivi määrä sipuleista siis 100 kpl oli helmihyasintteja, ihanuuksia, ja sitten muuutakin...


Tulppuja! Voinen sanoa, etten aikonut tulppaaneja laittaa ollenkaan, mutta Tuulikki postasi niin ihanista tulpuista ja kävin ihan vain hiukkasen katsomassa Exoticin sivuilla...ja PAM tilaus tuli tehtyä herkuista! Viridiflora-tulput ovat ihania ja vaikka tunnetusti en ole keltaisen ystävä, tuo 'Golden Artist' on aika herkullinen, upea on myös 'Violet Bird' ja vastavärinä tumma 'Queen of Night'. Lapsuuden muistot papukaijatulppaaneihin saivat tilaamaan 'Eisenburgeja'. 

Tilasin myös huumassani myskihelmililjaa, mutta mitä sainkaan...tulppuja! Olen Straussin veljesten musiikin suuri ihalilija, mutta tämä tulppu 'Johann Strauss' ei oikein vetänyt vertaa myskihelmililja 'Golden Fragrancelle' mitä halusin, Exotic Garden oli tehnyt vaihdoksen ihan omatoimisesti, en ollut ollenkaan ilahtunut!

Ja sitten marhanliljaihanuudet!



Myös muutama pussukka...pikkunarskuja piti saada lisää, suosikkia 'Jetfire' ostin laarista suoraan luottopuutarhalta! Sieltä tarttui mukaan myös lumikelloa lisää ja sinistä tulppua, jotain blue...kukka kuvassa hyvin tumman sininen, ei purppuraan taittava kuitenkaan...en usko sen olevan sininen, mutta pakko oli muutama sipuli ottaa kokeeksi!

Kukkasipuleita jäi huomiseksi vielä muutama pussukka...


Keisarinpikarililjaa noin punaisena odottelen...


...ja tätä keltaista tulppua, vaikka se ei kukkisikaan, sen lehti on kaunis punareunainen liekkoava.

Vielä kukkii hieman Kivipellossa...

Pian ametistiukonhattu ...

...herkästi loppukesällä istuttamani neidonkurjenpolvi...

...sekä ihana narsissivuokko, niin pieni ja herkkä!
 Pionit sattuneista syistä leikkasin jo alas ja katoin ruohosilpun ja syksynlehtien sekoituksella, tein leikattujen versojen päälle sateenvarjon. Rytö, sanoisi vanha äitini, mutta keväällä uudet versot peittävät suojaavan katteen alleen ja madot hoitavat loput!



Komeamaksaruoho alkaa kukkimaan ihanan roosan sävyisesti!


Kiviaidalla hehkuu villiviini...


...ja marraskuun kaktus keittiön ikkunalla...




 Huomenna taas nautitaan syksystä, istuttamisesta, tuoksuista, upeista väreistä ja alkavasta lokakuusta!

Ihanaa viikonloppua!



49 kommenttia:

  1. Kottikset täynnä sipuleita, kyllä kelpaa! Tuo villiviini muuttuu niin upean punaiseksi, että mietin tässä juuri yhtenä päivänä (vai oliko se tänäään) jospa sellaisen vaikka mökille jonnekin laittaisin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kottareissa on toinen aalto :D ja tänään loput niistä pääsevät multaan. Tuo villiviini on ihana, mutta yksi taimista kärsi viime talvena rankasti, onneksi ei kuollut, en olisi uskonut. Villiviinin väritys on kaunis syksyllä, tosin kesälläkin siitä tykkään kovin!

      Poista
  2. Sulla on tuo narsissivuokko, jota mä olen metsästänyt kauan. En ole nähnyt sitä luonnossa, mutta kiinnostaisi löytää sellaisia. Intoa sipulien istutukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin Särkän perennataimiston tarjontaan narsissivuokko kuuluu. Se on todella upea ja pitkään kukkiva perenna.

      Poista
    2. Narsissivuokkoja on parikin ja tuo toinen on kauan kukkinut, vaikka onkin pieni! Taimia saa, kuten Tita jo mainitsi Särkästä, omani on Vakka-Taimesta :D

      Sipuleita päätin laittaa tänä syksynä vähän enemmän :D

      Poista
  3. En aikonut laittaa tänä syksynä sipuleita ollenkaan; harmitti kun viimesyksyiset sipulit ei noussut. Mutta kappas vaan, hankin kuitenkin reilut 100 sipulia, pari samaa lajia kuin sinunkin kottareissasi. Toivotaan kukkaista kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkasipuleiden viime talvinen tuho harmitti minuakin, päätin tosin korjata vahingot, nyt on tulppujakin tullut mukaan jokunen pussi. Sipulilaarit kaupoissa viettelevät :D

      Toivottavasti ensi talvi olisi armollisempi ja keväällä kaunis kukinta!

      Poista
  4. Viime syksynä istutetut sipulit kuolivat lähes kaikki. Sama kohtalo oli tuhansille vanhoille narsisseille. Paljon on paikattavaa tosiaankin. Eurobulbsilta tilasin maltillisen satsin, jonka saan viikonlopun aikana. Paljon lisemmälle olisi paikkoja, mutta odottelen oransseja hintalappuja paikalliseen tarjontaan. Sipulit on tulevan kevään toivoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvi oli harmillisen rankka ja vanhojen narsissien menetys on mittaamaton, toivottavasti jäi edes muutama, jotta kanta ei kokonaan hävinnyt! Maltillisen satsin minäkin Eurobulbsilta tilasin ja sitten harmittelin, olisin voinut enemmänkin, mutta ensi vuonna sitten. Siellä on hintataso niin sopiva :D

      Alesipuleita minäkin vielä katsastan, jotta sitten olisi paljon piipoja nousemassa ja odotettavissa kaunista kukintaa!

      Poista
  5. Minäkin tunnustan että viime talven kuolleiden tilalle tuli istutettua "muutama" sipulikukka.... Ihana saalis sinulla! Ja ihanat ed postauksen kanat <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...muutama sipuli paikkaukseen :D Minua jotenkin tänä syksynä tulppaanitkin viettelivät, en ole tulppaani-ihminen, mutta muutama pussi...viime kevään blogikavereiden tulppupostaukset nousivat mieleen ja se kai johdalleli :D :D Kiitos, värimaailmassa myös keltaista :D

      Kanat ovat tosi ihania!

      Poista
  6. Wau, sinullahan oli valtaisa kuorma mukuloita menossa multaan, huomasin ensimmäisenä tuon raitatulppaanin :D Sinäkin olet hommanniåut paljon liljoja, minä olen aivan hullaantunut liljoihin. Pitäisiköhän vielä ostaa noita keisaripikarililjoja, saisikohan niitä vielä alennuksella ovat melko tyyriitä. Helmililjakin on aivan ihana - niillä minä tahtoisin täyttää koko pihan! Se on kaunis kun sitä on paljon! Voi että nämä kukkasipuleiden piilotuspostaukset ovat niin ihanan innostavia, jotta taidan minäkin vielä käydä kurkkaamassa niitä keisaripikarililjoja, eihän se talvi tule ainakaan kahteen kuukauteen (kai?) joten aivan hyvin voi vielä huoletta istutella. Mukavaa lauantaipäivää, täällä ainakin päivästä näyttää tulevan aurinkoinen ☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime talven jälkeen jäi niin kova kaipaus kukkivaan kevääseen joten, kottikärryllinen...niin se on aika vähän kuitenkin silloin keväällä!

      Liljat ovat ihania! Niihin hiukan tympäännyin joskus liljakukkoinvaasion myötä, mutta nyt ne ovat hallinnassa ja liljoja tarvitaan jälleen!

      Helmililjoilla, skilloilla ja posliinihyasinteilla kun saisi pihan täytettyä, se olisi aikas upeaa...isomummulla sellainen piha joskus olikin!

      Keisarinpikarililjat kukkivat niin upeasti keväällä, joten siksi laitan niitä hiljalleen lisää, myyrillekin kauhistukseksi ja tosi upeita ne ovat hiljalleen noustessaan maasta, ja viimein kukkiessaan.

      Vielä meillä on aikaa istuttaa vaikka mitä :D

      Poista
  7. Juu, ehdottomasti tuo on aivan maltillisuuden rajoissa. :D
    Koskaan ei keväällä tule ajatusta, että istutimpa liikaa sipulikukkia.
    Nyt saamme tosiaan nauttia mahtavista väreistä myös. Syksy antaa parastaan. :)
    Mukavaa viikonloppua Kivipeltoon! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maltillista ja harkittua! Keväällä jälleen sen huomaa kuinka vähän sipuleita tulikaan laitettua!

      Nyt on niin ihanaa aikaa, luonto leiskuu upeissa väreissä, ihanaa puuhasteluaikaa!

      Poista
  8. Ooh, sinä todella satsaat näihin sipulikukkiin ja se on niin oikein! Kiitos esittelystä, ihana tutkailla näitä kuvia ja haaveilla miltä teillä näyttää keväällä. Upeita sipuleja! Toivottavasti sinulla oli se apulainen siellä auttamassa. Iloista syksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lupasin itselleni keväällä että syksyllä sipulikukkia pitää laittaa paljon, jotta kukkia riittää! Aika maltillinen olin kuitenkin :D Kevään kukintaa taas talviunen jälkeen odottelen...toki apulaiset olivat jälleen mukana valvomassa!

      Poista
  9. Ihanat kukkameret sinulla ensi keväänä siellä! <3

    Minä en ole ostanut kuin muutaman pussin tulppaaneja ja nekin on vielä istuttamatta. Jännetupintulehdus kädessä, kantapäänkalvontulehdus jalassa ja megalomaaninen flunssa päällä. Että tällästä! Ei paljon istutella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä toivon kovasti!

      Voi harmi, jopa on hankalat vaivat sinulla...pah! Nuo tulehdukset ovat vihonviimeisiä, flunssan kanssa juuri ja juuri pärjää mutta että kaikki sitten samaan aikaan! Toipumista Sinulle!

      Poista
  10. Onpa runsas määrä sipuleita. Kaunista kukintaa paljon tiedossa ensi keväänä.
    Rentouttavaa ja mukavaa viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko, toivottavasti talvi on armollinen ja kukintaa riittää keväällä!

      Poista
  11. Upea tulee olemaan kukkaloisto teillä ensi kevääsnä! Kuinka monta sipulia olet istuttanut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipuleiden määrää en laskenut, lasken vain kottikärryllisiä, joitakin satoja kai :D

      Toivottavasti kukintaa riittää, toivotaan suotuisaa talvea!

      Poista
  12. Ei noita sipuleita voi vastustaa. Ehkä yhden kerran, mutta ei toista eikä kolmatta. Hiukan alkoi kutkuttaa, josko vielä itsekin kävisin muutaman pussukan hankkimassa, kun taas löytyi uusia paikkoja, joihin niitä voisi upottaa. Voi, näitä kiusausten hetkiä.
    Huomasin, että meilläkin suurin osa pioneista on kaatunut kumolleen, joten taitaa olla aika ryhtyä silppuamishommiin. Taidan kokeilla tuota sinun vinkkiäsi. Yleensä olen kantanut suurimman osan perennanvarsista kompostiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tosiaankaan, voi meitä! Pussukat huutelevat kaupan hyllyltä kutsuen ja totta puhuen, joskus saattaa löytyä aarteitakin...! Keväällä nousevia piippoja niin odottelee!

      Olen vuosia leikkonut pionit penkkiin suoraan ja peittänyt katteella kuin sateenvarjoksi, se on kannattanut, keväällä kaikki peittyvät lehtien alle ja madot tekevät lopusta selvää! Suosittelen! Lisäksi kate keväällä pidättelee kosteutta ja kate ei päästä rikkoja läpi helpolla, monta hyvää syytä siis kattamiseen!

      Poista
  13. Keväällä, sitten me saadaan ihastella kaikkia kauniita kukkia:-)) Meillä ei olla istutettu mitään maahan. Voi olla että keväällä keljuttaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväällä odottelen piippoja kovin ja siksi paljon sipuleita istuttelen! Ehkä voi keväällä keljuttaa, mutta toisaalta vanhat jo maassa olevat sipulit voivat iloisesti yllättääkin!

      Poista
  14. Voi hyvä jysäys sinun sipulimäärääkin, niissä on jo paljon istuttamistakin,mutta taatusti on keväällä ihana kukkaloisto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ystävä hyvä, joskus olen istuttanut paljon enemmänkin! Rakastan sipulikukkia(kin) ja keväällä nousevia piippoja niin aina odottelen!

      Poista
  15. Huh huh sitä valtaisaa kukkaloistetta keväällä. Kevättä varttuessa ,hyvää viikonloppua.

    VastaaPoista
  16. Melkein hengästyin tuota sipulimäärää, mutta ihanuus on edessä keväällä.
    Hyvää syksyä ja kasvua sipuleillesi toivottelen.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime talvi paljon vei mennessään joten tilalle laitan lisää ainakin saman verran! Sipulikukat talven jälkeen ovat niin ihania!

      Kiitos Molley!

      Poista
  17. Moikka. Kyllä oli aika paljon sipuleita istutettavana. Mutta keväällä kaikki kova uurastus palkitaan. Hyvää viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Matti Juhani! Sipuleita on aika paljon, mutta keväällä kaipaa vielä enemmän! Keväällä tosiaan kukinta palkitsee :D

      Poista
  18. Komeamaksaruoho kupsasti viime talvena. Samoin villiviini. Onneksi olet sinä, jonka ihanuuksia saan katsella. Kevään korvalla pääsen kukkamereesi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No höh! Minullakin yksi villiviini kitui, oli aika rankka talvi! Toivottavasti ensi talvi ei meitä niin kurita ja keväällä riittää kukkijoita!

      Poista
  19. Toivottavasti noista nousee keväällä oikein kukkameri.
    Ihania ruskanvärisiä kuvia.

    VastaaPoista
  20. Ihanat määrät sipuleita. Kukkaloistoa tulossa.
    Loppukesän/syksyn kukkijat saavat aina paljon huomiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevään kukintaa toivon ja lempeää talvea! Totta, syksyn viimeiset kukkijat ovat kuin viimeinen oljenkorsi kuluneeseen kesään :D

      Poista
  21. UUh, mahtis määrä ihania sipuleita, keväällä työ palkitaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa on vain osa sipuleista :D toivottavasti saamme lempeän talven jotta kevään kukinta onnistuisi :D

      Poista
  22. kukkameri tiedossa keväällä:)

    VastaaPoista
  23. Melko muheva kukkaketo on tulossa keväällä! Mä en ole istuttanut sipulin sipulia. Vielä ehtii...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti talvi on lempeä ja kukintaa riittää keväällä! Nyt on hyvää istutusaikaa vielä!

      Poista
  24. Ihana kukkaiskevät tulossa istuttamiesi perusteella!
    Hyvää nimipäivää ja syntymäpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Kevättä vahvasti odottelen syksynlapsena!

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!