Kivipellon Saila

tiistai 26. huhtikuuta 2016

Osa 2, minulle tärkeää tämäkin

Messuille päästessäni minua kiinnostaa suunnattoman paljon mm. hyötyviljely kaikissa muodoissaan ja kuinka viljelyn mahdollisuuksia on innovoitu niin, että kasvattaminen olisi mahdollisimman monelle jopa pienellä vaivalla ilman maatilkkuakaan mahdollista jo kukkapurkissa keittiön ikkunalla, rivitalon pihalla, parvekkeella tai ihan missä vain kukkapurkissa, saavissa, maitopurkin puolikkaassa,  paikassa tai astiassa, joka sopii kasvattamiseen.

Tukholman messuilla löysin tällaisia paikkoja monta! Messuvieraita houkuteltiin kasvattamiseen, kompostointiin, kattamiseen, mullan pitelemiseen, kompostimullaksi muuntuneen materiaalin koskettamiseen ja lierojen kanssa ystävystymiseen! Olin omalla maaperälläni! Myöskään ei sovi unohtaa pihakavereita: pikkulintuja ja kaikenlaisia öttiäisiä, joiden kanssa kaveruus kannattaa molemminpuolisesti. 

Totuuden nimessä täytyy sanoa, että koska olen hurahtanut muutenkin puutarhan hoitoon, on äärimmäisen vaikea sanoa se tärkein hurahduksen aihe, koska se vaihtuu koko ajan ollen kokonaisuudessaan mahdottoman tärkeää ja antavaa niin fyysisesti kuin henkisesti, talvi on puutarhan aivojumppaa ja kesä kropan zumbaa! Kokonaisvaltaista nautintoa siis kokonaisuudessaan huolimatta siitä, että polvi kiukuttelee, verenpaineet viettelevät ensiapuun, joskus kaadun muksautan ja joku paikka murtuu...ne on pikkujuttuja, puutarhanhoidon hyvä mieli, ihanat kasvit ja kauneus on paras palkinto kuitenkin!

No mennään jo vihdostaviimein messuille...

Vihreä seinä kuplamuovipusseista...tässä voisi kasvaa vaikka yrttejä, syötäviä kukkia, herneitä...

Pieni ja monipuolinen yrttimaa lavakauluksessa.

Tästä tulee satoa jo enemmänkin!

Näihin parvekelaatikoihin ihastuin, tällainen tulisi meille jos asuisin kerrostalossa tai rivitalossa. Laatikoiden väri tosin ei ole kovinkaan kaunis!

Hyvä kasvuallas vaikka kurpitsalle.
Tästäkin tykkäsin!

Liero LonkeroTässä vieressä oli täti laatikoiden  kanssa, sai hypistellä erilaisia maalajena ja kompostoitua multaa.

Omenapuu säleikössä, pienilmaston luontiin sopiva aidanne myös!
Kasvihuoneiglu.

Tinteille ja...

...metsätontulle tai keijuille...
Öttiäisille hotelleita
Messuilla oli samalla tekniikalla tehty aika iso hyönteishotelli, perusrakenteena käytetty kahta päällekkäin olevaa kuormalavaa ja siihen alettu keräämään sopivaa materiaalia lokosten täytteeksi. En saanut kuvaa, koska se kiinnosti niin monia ihmisiä.

Ihania työkaluja! Rosoisuus taitaa olla muodissa!
Sienitaloja! Asumme niin maalla, että sieniä löytyy melkein pihasta, joten tämä ei ole meille kovin ajankohtainen.
Olipa siis nähtävää aika paljon! Seuraavaksi postaankin toisesta asiasta, joka liikutti kovin eli järjestäjien paneutumisesta yleisilmeeseen, hyödettyjä kasveja oli mielestäni paljon! Eli matkakertomus jatkuu!

Vielä yksi ihanuus...tällaiset tipupatsaat huolisin pihaani!

Mukavaa viikonjatkoa! 
Pukekaa lämpimästi tai pysytelkää sisällä, ulkona puhuu pohjoinen!

36 kommenttia:

 1. Oi mitä ihanuuksia taidan vaan istua ja ihailla jonkun tovin tai tunnin tai tulen huomenna uudelleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Messuilla oli niin kaikkea ihanaa, ihan toteuttamiskelpoistakin, ideoita antavaa! Sellaista mitä voi kotipihassa tehdä ja josta ajatus on nukkunut jossain aivojen sopukoissa!

   Poista
 2. Moikka. Upeita kuvia messuilta. Ihminen on kyllä kekseliäs. Melkein kuin itse olisi ollut messuilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Paljon oli nähty siellä vaivaa ja paljon innovoitu, lopputulos erinomainen ja laaja!

   Poista
 3. No ohoh olipas siellä paljon vaikka mitä! Tätä postausta täytyy tulla lukemaan uudemmankin kerran, niin paljon kaikenlaisia vinkkejä sinä olitkin sieltä messuilta löytänyt.
  Tuo kasviseinämä onkin aivan loistoidea, ja voi mahoton tuota kulmikasta lavakauluksista tehtyä kukkaryhmää, sellaisen kun saisi omalle pihalle/patiolle! Nuo lavakaulukset taitavatkin tänä vuonna olla in, itsekin olen ostellut muutamia erikokoisia. Helppohoitoisuuteen päin minäkin olen pikkuhiljaa kääntymässä.
  Onpa ihanaa kun te kaikki jotka olette joissain messuilla käyneet, laitatte meille käymättömille näitä postauksia, kiitos!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vinkkejä oli niin paljon että varmaan vain murto-osan niistä sain bongattua! Ideat olivat sellaisia, että niistä oli helppo ottaa vinkkiä ja toteuttaa ja helppohoitoisuuteen ja vaivattomaan kasvattamiseen on selkeä suuntaus ja se on hyvä!

   Kuvia tuli tosiaan otettua aika paljon, mutta olisi varmaan ollut vaikka kuinka paljon kuvattavaakin, aika riensi! Ensi vuonna aion olla messuilla pidempään :D

   Poista
 4. Suloinen tuo metsätontulle suunniteltu asunto. ♥

  VastaaPoista
 5. Seinällä kasvattaminen taitaa olla muotia, sillä Strömsössäkin tekivät yrtti- ja kesäkukkaistutuksen seinälle nostettuun säkki-rautaverkkoviritelmään. Sinänsä mukavaa, koska sellainen toimii pienessäkin pihassa.
  Aika kiva tämä postaus, sillä harvemmin messuilla kuvataan komposteja ja muita oheistoimintoja, vaikka ne ovat puutarhan kannalta ihan olennainen elementti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Olen niin maalainen ja innostun kompostoinnista, kattamisesta, kylvämisestä, kitkemisestä aina niin paljon ja on niin mukavaa että siellä paneuduttiin noihin asioihin, ne kiinnostavat ja ne ovat hyvää tietoa oman mullan tekemiseen, omaan keittiöjätekiertoon ym., siellä sai koskettaa kompostoitua multaa :D

   Niin paljon halutaan kasvattaa pienessä tilassa, että kun maa loppuu niin jatketaan seinää pitkin ylöspäin!

   Poista
 6. Kiitos tästä messukierroksesta. Olet kuvannut todella mielenkiintoisia asioita messuilta. Viherseinät ovat nyt muodissa ja voisihan sitä itsekin kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Silmät haravoivat koko ajan helmiä ja niitä löytyi vaikka millä mitalla :D Viherseinät olivat aikas kivoja!

   Poista
 7. Ihania kuvia! Kuvasit monta kohtaa jotka olin jo unohtanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Samoin kävi minulle kun olen katsellut Sinun ja toistenkin bloggaajien kuvia ja kuvakulmia! Aina avautuu jotain uutta!

   Poista
 8. Tosi mahtava kuvasarja. Näppärästi laitettu kasvit esille. Mutta tuo hyönteishotelli saattaa mennä kokeiluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kasvit olivat messujen pääesiintyjä ja niiden esillelaitto ja huolto toimi! Se iso hyönteishotelli kiinnosti minuakin ja sen rakentamisen kuormalavasta oli aika hyvä ajatus! Varmaan hotelli saisi paljon vieraita!

   Poista
 9. Minusta on mukavaa kun yrttejä ja muita hyötykasveja yhdistellään kauniisti koristekasvien ja kesäkukkien lomaan!
  Mukavia ideoita taas messuilta!
  Leppoisaa huhtikuun loppua ja vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, silloin kasvien muotojen, tuoksujen, värien ym. harmonian saa heräämään ja valikoimaa riittää! Hyötykasveissa löytyy paljon kauniita lehtimuotoja ja kukkia!

   Kiitos Susanna!

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Kiitos Vanha Rouva, se on pala sisikuntaani, sisäinen puutarhurini puhui!

   Poista
 11. Kasvualusta on ykköstärkeä asia puutarhuroinnissa. Hyvä, että toit esille. Useimmiten messuilla sitten keskitytään niihin "kakunkoristeisiin", jotka ovat suloisia.
  Metsätonttumökki on liikkis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Maata täytyy hoitaa, siten saa puutarhan kasvamaan, kukkimaan ja myös helppohoitoiseksi! Messuilla oli noita 'kakunkoristeita' mutta myös 'kakkupohjaa' neuvottiin tekemään ja hoitamaan! Siihen näkyi riittävän innostusta!

   Mökki oli ihana!

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Maata ja sen pieniä asukkaita täytyy hoitaa, palkinnoksi saa sitten muhevan maan ja hyvän kasvun!

   Poista
 13. Kiva ja vähän erilainen messupostaus, itsellä tuo hyötypuoli jää usein vähemmälle huomiolle, kun pussiperunoiden ja yrttien lisäksi ei paljon muuta pysty mökkimaastossa viljelemään. Perunatkin pitää suojata korkealla kananverkolla. Jos niin ei tee, peurat tulevat ja syövät naatit. Sipulisadon tuhosi viimeksi joku öttiäinen. Ja karviaiset menivät supien suihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kun messuilta on saanut lukea asioita niin erilaisista näkökulmista, se on tosi hienoa! Meillä kaikilla on omat 'erikoisalamme' ja niitä silmämme etsivät ja kameralla ikuistaen tulevat täällä blogistaniassa kaikkien saataville! Olen hyötytarhuri ollut aina ja iän myötä varmaan sekin innostus jalostuu ja kasvaa...

   Poista
 14. Miten ihania juttuja näit ja löysit siellä messuilla. Kyllä tuo olisi ollut vaarallinen paikka minulle, olisin hurahtanut täysin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä oli kaikkia ihania juttuja, uskon että olisit myös hurahtanut, suosittelen messumatkaa...täytyy vain varautua hyvillä kengillä ja vetokärryllä :D

   Poista
 15. Mä olin myös ihastuksissani noista aiheista!
  Kotonakin nautin kompostoinnista ja siitä oikeasta mullan tuoksusta. Ja syksyisiäkin lehtiä katselen aina humuksena... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastuttavia aiheita ja tärkeitä myös! Kompostointia pidän hyvin tärkeänä ja todella mullan tuoksu on ihanaa! Ja kun ajattelee kuinka hyvin vahva multa kaiken kasvattaa ja hoitaa maata! Syksyn lehtiin suhtaudun ihan samalla tavalla :D :D :D

   Poista
 16. Aivan upeita kuvia - itse haaveilen viherseinästä.

  Mahtavaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Viherseinä on elementtinä vaikka patiolla tai parvekkeella aikas ihana ja monipuolinen ja helppo toteuttaakin!

   Poista
 17. Ja lisää ihanuuksia... Oli vissisti hyvät messut. Muhiiko uusia ideoita nyt roppakaupalla...? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Messut olivat niin hyvät ja päässä suhisee kaikenlaisia ideoita, vaikka emme ehtineet ihan kauhean montaa tuntia kierrellä, pääsimme asian ytimeen ja teimme hyviä ostoksia tyttären kanssa :D

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!