maanantai 28. toukokuuta 2018

Tunnelmaa etsimässä

Koko viikonlopun olen kiukutellut itselleni, 
harmitellut, ressutellut... 

'Moskovan kaunotar' ressuttelee myös!
 
Yritin piristää itseäni puutarharetkellä, 
melkein onnistuin, 
mutta sitten kävin tutkimassa isojen kauppojen kesäkukka-annin, harmitus palautui takaisin. 
Miten ihmeessä mikään marketti ottaa myyntiin kesäkukkia edes kastelematta niitä, haaskuuta! 
Omat kukkani haen luottotaimistoilta suoraan, 
vaikka matkaa kertyykin jonkin verran.

No nyt siihen aamun tunnelmaan...ja anteeksi vuodatus!

Pihapiirimme on vanhan maalaistalon pihapiiri.  
Vanhoja sireeneitä ja omenapuita, 
niistä tykkään ihan mahdottomasti. 




Sireenit rajaavat pihan 





ja omenapuut muodostavat suojaisen, varjoisen lehdon, 


 jossa kärhöt kiipeilevät korkeuksiin 
ja valo siivilöityy oksien lomasta. 








Aamulla ennen seitsemää hiippailin pihassa aamutakki päällä. Ilma oli raikas, 
lämpöä noin seitsemän astetta, 
linnut lauloivat ja tiellä jyräsivät asfalttirekat ylinopeutta jälleen.

Taivas on kirkas, muutama hattara lipuu taivaankannella - taitaa tulla jälleen aurinkoinen päivä!



Kaunista viikkoa teille kaikille!

 

52 kommenttia:

  1. Ihanaa maalaismaisemaa teillä, nuo vanhan ajan sireenit kuuluvat niin suomalaiseen maisemaan, ja kukinnon tuoksu.... Sinulla on onni asua vanhassa maalaistalon pihapiirissä, siellä varmasti paljon hyötykasveja kuten omenapuita ja marjapensaita. Se on niin luksusta saada syötävää omasta pihapiiristä, ja kasvimaalta tietysti. Ihanaa on hiippailla aamutakki yllä aamuisessa puutarhassa :) Minä olin kyllä, heh, tänään ensimmäisenä kesälomapäivänä jo asemissa - kottikärryjen kahvoissa polvisuojineni ja peltoreineni puoli seitsemältä ja ah niin onnellisena kun viimein on aikaa juuri sille mitä eniten rakastan!!
    Onni on omistaa puutarha ❤️ ja aikaa sille!
    Mielettömän ihanaa alkukesän päivää myös sinulle ihanainen blogiystäväni Saila!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pihassa sireenit ovat kasvaneet vuosikymmeniä ensin isomummun hoivissa ja nyt meidän, valkokukkaisia on aika monta. Tuoksu on ihana, voimakkaampi sinisissä kukissa. Meillä on vanhat omenapuut, yksi perheomenapuu, joka on ympätty jo vuonna 1949 - muitakin perinteisiä lajikkeita, samoin raparperi ja viinimarjat.

      Varmaan koko kulmakunta näki minut valkoinen aamutakki päällä hiippailemassa, asumme siis kylän keskellä mäen päällä, mutta ei haitannut ollenkaan.

      Olitpa sinä ajoissa hommissa, mutta toisaalta päivä lämpenee aamusta jo niin nopeaan, että aamu on parasta työaikaa. Meillä oli aamulla aika viileää.

      Oikein ihanaa alkanutta lomaa sinulle!

      Onni on oma puutarha!

      Kiitos ihanainen Tuulikki!

      Poista
  2. Voih, miten uhkeita valkeita syreeninkukkia. Meiltä talvi vei sen ainoan valkean kaunottaren - vain yksi oksa pelastui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoiset sireenit ovat uhkeita ja kukinta alussa juuri nyt - lila on jo pidemmällä kukinnassaan. Voi harmin paikka, toivottavasti tulisi juuriversoja paljon!

      Poista
  3. Oi kuinka ihanaa! Täälläkin kylällä näkee liiloja ja valkoisia sekaisin, niin kaunista. Kävin sitten nappaamassa valkokukkaisen juurivesan, jotta mullakin on. Se on kyllä äärimmäisen hidaskasvuinen, kasvanyt kymmenessä vuodessa 30 senttiä :-D
    Aivan ihana tunnelma tulee noista ompuista ja syreeneistä, vanhan paikan henki. Tuota vanhojen puiden ja puskien runsautta ei ihan nopeasti uudelle pihalle saadakaan.
    Tsemppiä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on niin ihanaa, pihassa leijuu sireenin tuoksu ilmavirran mukana. Meillä nuo sireenit siirrettiin sillain maskuliinisesti traktorin etukauhalla rakennusaikana, ihme kun eivät kuolleet siihen käsittelyyn, valkoinen aidanne pysyi yksivärisenä - muualla värit menivät sekaisin. Valkoinen sireeni on varmaan pieni- ja hidaskasvuisempi kuin lila, luulen. Vähän kanalan tuotetta niille joskus laittelen, kasvaa niin varsi kuin nokkoset juurella :D.

      Olen ollut niin onnekas, kun tässä oli jo näitä isomummun puskia ja puita valmiiksi! Anopin istuttamat taikinamarjat tapettiin heti - voi miten inhoankaan sitä puskaa, samoin seljaa - nekin on kaikki kohta tapettu :D :D :D.

      Kiitos tsempeistä, nyt se tuli tarpeeseen!

      Poista
  4. Ihastuttavaa syreenien ja kärhöjen juhla-aikaa!
    Nauti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on suuren nautinnon hetki! Kukinta hurmaa ja tuoksu vallankin!!

      Poista
  5. Ihanan näköistä! Tuo puiden hämyisyys ja oksille kiipeilevät kärhöt <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kärhöt kiipeilevät vanhoissa omenapuissa ja puun kukinta on sini-puna-valkoinen :D. Tykkään omenapuiden alla olevasta hämyisestä tunnelmasta ja oksien muodostamasta 'katosta'.

      Poista
  6. Voi upeutta, mitä kukintaa! Ja aamutakkikävelyt ovat ihan parhaita, varsinkin kahvikupin kanssa.
    Ja syystä harmittelit, on kurjaa katsella kuivahtaneita kasveja.
    Tunnelmallisia hetkiä Kivipeltoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta ja aamulla on niin raikasta ennenkuin sää lämpenee! On se kyllä sellaista haaskuuta ja surullista katseltavaa, kun kasvit ovat mustalla asfaltilla rullakossa kastelematta!

      Kiitos Riina!

      Poista
  7. Ostin hortensian pihan pöydälle lauantaina. Kastelin ja vein ulos! Sunnuntaina aamuna koko kasvi oli aivan "lurpallaan". En tajua, mikä sille tuli?!? Laitoin iltapäivällä lisää vettä. Ei se vieläkään mitenkään reippaalta näytä. Harmittaa! No, jos se siitä vielä elpyy. Laitan kesäkukat yleensä vasta 10.6.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti harmittaa, melkein neuvoisin palauttamaan kukan ostopaikkaan ja vaihtamaan uuteen, hortensia on kuitenkin aika arvokas kukka! Tämä lämmin sää kyllä koettelee kasvejakin aikalailla. Kesäkukkien ja taimien kanssa olen myös varovainen ja tuo 10.6. on minullekin sellainen taimipäivä.

      Poista
  8. Hurmaavia kuvia ja kukkia, upeat nuo syreenit! :) Minuakin kieltämättä joskus harmittaa, kun kesäpihoilla myynnissä olevat kukat näyttävät usein siltä, että tarvitsisivat enemmän vettä/hoitoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sireenit ovat ihania, tuoksu hurmaa leijaillessaan ilmavirran mukana!

      Se on todella harmillista, melkein asiakkaiden aliarvioimista. Luulisi, että kastelun ja hoidon järjestäminen ei niin vaikeaa olisi.

      Poista
  9. No toisaalta kastelemattomuus on onni, ostin kerran ruppanoita pelakuita muutamalla sentillä. Kotona vettä, lannoitetta ja hellää puhetta ja kohta minulla oli upeita kesäkukkia. Ei paljoa vaatinut. Luulisi että kukkien myyminen tappiolla ei ole kannattavaa, saatikka roskiin kuskaaminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa sinulla tosi hyvä tuuri ruppanoiden kanssa ja paljon hellää hoivaa ja sydäntä, jotta ne pääsivät kukoistukseensa :D. Tappiomyynnin ei luulisi kannattavan.

      Poista
  10. Hello dear Saila!
    Such beauty in your garden! A delightful post with the beautiful clematis,the blooming apple trees and the preety lilacs!Gorgeous pictures! I’m sure you’re enjoying the lovely weather and your little paradise!
    Wishing you a lovely day and a happy week ! Hugs!
    Dimi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank You dear Dimi!

      The weather is like in the summer. The first clematis are blooming, including apple trees and cherry trees. The spectacular white and purple flowers of the lilacs are scented and very attractive. I enjoy!

      Hugs!

      Poista
  11. Sireeniparatiisi on todella upea ja kun kuvittelee vielä sen tuoksun - voi ihanuuutta! Tuollaiset sireeniaidat ovat vuosikymmenien kehittämiä, joten hätäisen ei kannata niitä havitella. Eikä niitä myöskään kannata hävittää, jos sellaisen äärellä elää.
    Ihania hetkiä sireenien tuoksussa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tuoksun jos tänne blogiin vielä saisi liitettyä niin se ilahduttaisi monessa tapauksessa. Sireeniaita on ollut minulle aina rakas, jo lapsuuden kodissanikin oli lilakukkainen sireeniaita.

      Poista
  12. Voi, teillä on siellä varmasti ihana kukkien tuoksu... Noita puunrunkoja pitkin kiipeileviä kärhöjä yritän kasvattaa - huonolla menestyksellä, mutta en luovuta. Kaunista viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on kyllä sireenin tuoksua ilmassa ja se on ihanaa. Tsemppiä kasvatukseen, nuo meillä omenapuita pitkin kiipeilevät ovat metsäkärhöjä, siis helppohoitoisia.

      Kiitos Sirkku!

      Poista
  13. Voi kun on kaunista ja varmasti ihanat tuoksut.
    Mä sanon syreeni, toiset sireeni.Mutta molemmat ovat tuttuja.
    Mulla on myös syreeni kukassa, mutta kukat ovat tosi korkealla, ettei tahdo ylettää ottaa niitä maljakkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä, sireenin kukinta-aika on aina niin ihana. Meillä vallankin tuo lilakukkainen kasvaa aika korkeaksi, toivottavasti yletyt ottamaan kimpun maljakkoon.

      Poista
  14. Pala paratiisia maan päällä! Vanhat puut ja pensaat luovat omanlaisensa tunnelman, jota ei mistään voi ostaa. Yleensä harmitkin haihtuvat, kun antaa kesäaamun tunnelman päästä synkkien ajatusten läpi.

    Minä myös marmatan kuivattamalla tapettuja kasveja marketeissa ja rautakaupoissa. Tai syksyllä alennuslapuin koristetut gladiolukset ja daaliat saavat jo puhuttelemaan henkilökuntaa. Kasvit ovat eläviä, ja niistä pitää huolehtia! Niistä pitää ymmärtää edes perusasiat!

    Kesä on siellä etempänä paljonkin. Meillä vasta nuppuillaan, mutta ekat kirsikankukat aukenivat tänään. Niitä on nupuilla tuhatmäärin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään ihan mahdottomasti vanhoista puista ja pensaista - usein niillä on tarina kerrottavana. Tunnelma ainutlaatuinen ilman muuta ja sopiva harmin ja stressin poistaja.

      Liityn sinun kanssasi noihin marmatuksiin, perusasiat pitää ilman muuta tietää, jos taimia tai juurakoita myyntiin ottaa!!

      Tämä hellejakso vei kesää edemmäksi, mutta ensi viikolla kai palataan sään kanssa ruotuun - saa nähdä mitä on tulossa, sadetta ja ukkosta kai ainakin ja kalsat kelit. Teillä on ihana kukinta tiedossa, toivottavasti on pörriäisiäkin pölyttämässä tarpeeksi, meillä niitä ei ihan mahdottomasti näkynyt - valitettavasti.

      Poista
  15. Sireenistä valkoinen on lempparini. Monessa paikassa ei henkilökunta riitä. Niin kerran sanottiin. Mutta vesikastelujärjestelmät on keksitty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoinen on tosi kaunis, meillä sitä kasvaa aika paljon jostain syystä :D se on matalakasvuisempi ja tuoksu hieman miedompi kuin lilassa.

      Vai sellaisen selityksen sait, totta tosiaan kastelujärjestelmä on vanha keksintö!

      Poista
  16. Täällä hurjastelee kuormaautot ja traktorit. Talo tärisee. Kivijalka varmaan halkeaa. Ja talo romahtaa. Valkoinen on myös minun lemppari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti talo ei sentään romahtaisi, mutta ihmettelen miksi pitää ajaa sellaista vauhtia. Olin isännälle vähän kiukkuinen, kun tämä meidän pikkutie laitettiin kuntoon (montut täytettiin). Monttuinen tie ihmeesti hidasti vauhtia. Meille on kai tulossa kastelu ja suolaus tielle ja sepeliä, se tietää kovempia nopeuksia ilman muuta.

      Valkoinen sireeni on kaunis!

      Poista
  17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  18. Syreenien kukinnassa on aina oma taikansa.❤️😊😊😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, ne ovat niin kauniita ja heleässä kesäillassa niiden taika oikein herää!

      Poista
  19. Miten kauas/lähelle omenapuuta olet kärhöille kuopat kaivanut? Tuota samaa yhdistelmää nimittäin olen itsekin haaveillut. Ja muistatko kärhöjesi lajikkeita?

    Ihanat sireenit. Meillä ovat juuri nyt siniset uhkeimmassa kukassa, valkoiset tulevat viikon verran jäljessä. Tuoksu on jotain huumaavaa.

    Juuri tänään paheksuin Tokmannin kesäpihan taimia, siellä oli yhteen isoon taimirullakkoon kasattu selkeästi hävikkitaimia, surullinen näky. Mitään en ostanut, kun lavakauluksia jahtasin ja vain pieniä oli jäljellä. Onneksi ne löytyivät Puuilosta, vieläpä ihan kohtuulliseen hintaan.

    Ja taimet ostan aina suoraan taimistoilta, mitä vähemmän niitä on kuskattu ja vatkattu sinne sun tänne, sitä terhakammat ja satoisammat/kukkeimmat taimet saan.

    Mukavaa viikon jatkoa, onneksi sinulla on monta kaunista katselupaikkaa pihallasi jonne mennä kun oikein harmittaa. Vanhojen puiden ja pihapiirien ylivertainen valtti on se, että niitä ei valmisteta enää :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika lähelle omenapuuta taimelle montut kaivoin. Sininen on alppikärhö, vaaleanpunainen on 'Willy' ja tuo valkoinen tupsu on 'Albina Plena'. Tuon 'Albina Plenan' kaverina vielä kasvaa 'Piilu', sen kukinta on sitten vasta kesemmällä.

      Sireenit ovat tosi ihania, meillä ihan kaikki valkoiset eivät ole avanneet kukkiaan vielä - eli hurma-aikaa riittää vielä toistaiseksi.

      Tokmanni on minun mustalla listalla taimihankinnoissa (siis sekin), onneksi kohtuullisen ajomatkan päässä on muutama mukava ja laadukas taimisto. Hyvä, että löysit lavakauluksia. Niillä on melkoinen hintahaitari ainakin täällä meilläpäin.

      Kiitos Hirnakka! Onneksi harmitus alkoi mennä jo ohi, purin sitä ikkunanpesuun, taisi olla tehokas taktiikka (neljä isoa olohuoneen ikkunaa tuli pestyä).

      Tykkään ihan mahdottomasti vanhoista puista, pensaista ja kiviaidoista :D.

      Poista
  20. Kylläpä on ihanat syreenit. Niistä tiällä Rannanpihasta on vähän pula. Pitäs koivuja kuatoo tontin reunasta ja istuttoo siihen. Syreenit on niin ihania kukkiessaan ja siulla vielä pisteenä iin piällä nuo kiipeilevät kärhöt!

    Puutarhalta miekin käyn kesäkukat, lähellä on kakskin puutarhoo. Martat tekköö toiselle matkan tänäiltana ja meinasin lähtii kahtomaan mitä on valikoimissa. Kovinpaljon en tarviikkaan, kun on esikasvatuksii ihellä.
    Eilen Joensuussa käyvvessä kahtelin heiniä ruukkuistutksiin keventämään, kovin ol suppeat valikoimat. Sain ostettuu saroihin kuuluvan, Carex testacean ja keltaviirusen heinän jota Kukkatalon puutarhurit ei tunnistanu. Kun muistasin vielä syksyllä penkkiin istuttoo. Ihellä on kasvamassa hirssii, jänönhäntee,ja partaohroo.

    Näillä helteillä ei henkilökunta kerkii kastella niin paljon kuin tarvihtes, ja ihmiset ehtii halapoo, Tokmanni on yks esimerkki siitä. Onneks suan puutuvat suoraan puutarhalta.

    Ol puhetta siitä kerrotusta juhannuspionista. Kahotaan mikä on tuo miun pieni, voip enskesänä jo kukkansa näyttee. Pallaillaan sitten assiiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sireenit ovat ihania ja ne ovat tällä mäellä asuneet kauemmin kuin me, varmaan isomummun ja isoukin laittamia. Valkoisiakin on aika paljon, minun lapsuuskodissa oli vain yksi valkoinen pensas ja valkoiset olivat harvinaisempia silloin muutenkin.

      Heinät on kyllä kivoja. Mulla on partaohraa kanssa esikasvatuksessa ja Rytörinteen puolella viiruhelpiä ja pehmytmesiheinää vähän. Kyllä taimet tosiaan kannattaa tarhalta hakea, markettien taimet ovat niin huonolla hoidolla, että oikein harmittaa. Parhaita itsekasvatetut :D.

      Jos vaan tarvetta on niin lähetän sitä kerrottua. Mulla on sitä monta juurakkoa isomummun peruja sekin, kunhan vain ilmoitat.

      Poista
  21. Erittäin ihana tunnelma puutarhassasi<3 Meillä mokovatar nyt diivailee. Viime vuonna kukki hurmaavasti, mutta ainakaan vielä ei ole näkynyt kukan kukkaa, vaikka kasvi muuten voi hyvin.

    Nyt muistin, mitä olen unohtanut: Piti istuttaa valkoista alppikärhöä...Olen nyt vähän kärhökyllääntynyt, kun niitä on toistakymmentä ja yritän tyrkyttää edes yhtä vielä tyttären parvekkeelle.

    Minäkin olen nähnyt täysin kuivia kasveja myynnissä. Esimerkiksi aivan ruskeita suokukkia yms. Se on surullinen näky.

    Mukavaa suven jatkoa sinulle<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena! Varmaan vanhat sireenit ja omenapuut ovat tunnelman luojia ja nuo siirtolohkareet, niitä meillä riittää :D. 'Moskovan kaunotar' on ihana, meillä se kukkii nyt ensimmäistä kertaa ja olen sitä usein käynyt katsomassa ja tuoksuttelemassa.

      En ole oikein kärhöjen kasvattaja, paitsi noiden metsäkärhöjen - ne kasvavat hoidosta huolimatta ja tykkään niistä. Meillä ei montaa jalokärhöä olekaan, muutama.

      Hoitamattomat kukat marketeiden rullakoissa on tosi surullisen näköisiä!

      Kaunis kiitos!

      Poista
  22. Onpa upea pihapiiri suurine sireeneineen ja omenapuineen. Sinulla on kärhötkin jo kukassa. Minä sain talvehdittua ensimmäistä kertaa kärhöni ja ne ovat vasta nupussa. Totta on, että kun katsoo monen marketin puutarhaosastoa, niin kukat ovat ihan räättyjä, koska niitä ei ole kasteltu. Monesti ajattelee, etten ottaisi, vaikka ilmaiseksi saisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on vanha pihapiiri ja olen tosi iloinen tästä keväisestä kukinnasta. Alppikärhot ovat jo kukassa yhdessä omenankukkien kanssa ja väriyhdistelmä miellyttää minua kovin. Onpa mukavaa, että kärhösi talvehti hyvin!

      Taimistolla juuri tuota markettien kesäkukkamyyntiasiaa vielä keskustelin ja yhdessä sitä harmiteltiin. Markettien kesäkukkien hoito on kyllä surullista katseltavaa.

      Poista
  23. Kaunista ja rehevää. Mutta ei tuoksuallergisen ikävä kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vekki! Tuoksuallergiselle kukinnan tuoksun voimakkuus varmaan tekee reaktion. Jatkuvan kuivuuden takia pitkään jatkunut siitepölyaikakin saattaa ärsyttää silmiä ja limakalvoja.

      Poista
  24. Niinpä, kauheaa kukkahaaskausta näkee siellä ja täällä - antaisivat heti ilmaiseksi pois, kun joutuvat heittämään kuivuneita kasakaupalla sitten kuitenkin menemään... Itse kävin ostoksilla kauppapuutarhalla, ja vissisti on hyvät taimet. Mutta vähän vain ostin vielä... :)
    Täällä syreenit aloittivat kukinnan kunnolla just eilen - lilan värisiä ovat, mutta valkoinen mahtuisi sekaan... hmm, pitäisikö hankkia :)

    VastaaPoista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!