Kivipellon Saila

maanantai 26. kesäkuuta 2017

Humalapoikien huuma

Tämän päiväinen raekuuro pieksi lehdet reijille...

Muistattehan humalapojat! 
Ne, jotka esikoinen 'adoptoi' Saksasta. 
Heidän alkuvaiheistaan löytyy lisää täältä.
 Pojille tehtin oivalliset salot, jotka saadaan sadonkorjuussa käännettyä alas niin, että akrobatiaa ei tarvitse harrastaa tai asettua alttiiksi muille mahdollisille vaaroille. 
Tuet nojaavat Puuhamaan seinää vasten.


Pojat ovat kestäneet Suomen talvet kuin sissit konsanaan. 
Kasvatus on helppoa, 
kunhan poikien varpaat eivät likoa vedessä. 
Meillä pojat asustavat Rytörinteen päällä. 
Sopiva paikka siis heille. 
Satoa kerättiin viime syksynä ensimmäistä kertaa 
ja sillä maustettiin esikoisen ja hänen prinsessansa hääolut 
- kahta merkkiä oli siis tarjolla: 
'Junantuoma Turkulainen' (huom. iso-T) ja 'Hidas Hämäläinen'. Olut oli ilmeisen suosittua ja maukasta. 


Haimme siis ennen saksalaispoikien adoptiota kotimaisia kantoja kasvatukseen heikoin tuloksin. 
Seinäjoen maatalousmessuilla törmäsin kuitenkin herraan, jolla oli huomattavan paljon tietoa kotimaisista humalakannoista. 
Asia alkoi siis kiinnostamaan. 
 Humalakantoja on kerätty Suomessa kasvatukseen. 
Niistä on jopa pantu oluttakin. 
Myyntiin kotimaisia kantoja ei ole vielä tullut, 
mutta toivottavasti joskus. 

Uskon, että kotimaisissakin kannoissa on varteenotettavia lajeja, eihän suomalaisten oluenjuojien suu tuohesta sentään ole ollut entisinä aikoinakaan! 
Odotellaan mielenkiinnolla.

Juhannusruusu alkoi viimein kukkimaan!Oikein mukavaa alkanutta viikkoa! 

Maariankämmekän kukinta alkoi!
 

38 kommenttia:

 1. Rehevästi kasvavat Saksan pojat. Kaunis ruusu ja maariankämmekkä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saksan pojilla on kasvuvauhti päällä :D kohti korkeuksia. Niin ruusu kuin kämmekkäkin ovat keskikesän juhlan kukkijoita :D

   Poista
 2. Juhannusruusu ja maariankämmekkä, kesän taikavoimaisimmat kukat! Ja taikajuoman aineksiakin siellä kasvaa, mainiota :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta ja kämmekät kasvavat nyt sellaisessa paikassa etten ihan heti niitä perkaa pois innoissani! Kämmekän lehdet ovat niin kauniit. Taikajuoman aineksia kasvaa - toivottavasti saamme hyvän sadon :D

   Poista
 3. Komeat humalat. Meillä humalat kasvaa tänä vuonna todella heikosti. Olisivatkohan kärsineet talvesta jollain tavoin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt on vaikea sanoa heikon talvehtimisen syytä. Onko niiden kasvupaikka sellainen, ettei vesi seiso varpaissa? Kattamista suosin aina vallankin kun talvet ovat alkaneet olemaan niin vähälumisia ja vesisateisia.

   Poista
 4. Moi. Aikamoisia kiemurtelijoita ovat. Meilläkin on yksi kasvamassa.

  VastaaPoista
 5. Komeat ovat pojat. Meilläkin kasvaa takapihalla aikoinaan äidiltäni Keski- Pohjanmaalta saatu humala.
  Ihanasti kukkiva juhannusruusu ja niin kaunis kämmekkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komeita ovat, vaikka raekuuro koetteli! Perintöhumalasi on arvossaan varmasti, oletko koskaan maistanut sen makua? Tuolla Mustialassakin kerätään vanhoja suomalaisia humalakantoja.

   Juhannusruusu kukkii tosi kauniisti, vaikka rankat vesikuurot sitä pieksevätkin. Maariankämmekän laitoin kasvamaan nyt turvalliseen paikkaan, viimeksi perkasin sen pois huolimattomuuttani.

   Poista
 6. Moi. Pieni kevennys. Menin kauppaan ja kysyin myyjältä onko humalaa. Myyjä oli varsin sanavalmis ja tuumasi. Mene tuohon naapurikauppaan, sieltä saa. Viereinen kauppa oli alko.

  VastaaPoista
 7. Hieno tuo Maariankämmekkä, ja komeat saksalaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maariankämmekkä on herkän kaunis! Saksalaispojat ovat tosi komeita ja kasvavat voimalla :D

   Poista
 8. Hoksu salkoidea. Maariankämmeköitä kasvoi mummolassa, laitumella. Se on nätti kasvi. Terkut Nöpölle ja Sulolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salkoja miesväki suunnitteli kauan. Nyt sadonkorjuu on helppoa, kun tyvestään salon saa kääntymään vahingoittamatta kasvia. Maariankämmekkä on kaunis. Kerran olen sen luonnossa nähnyt, Seitsemisessä. Nöpö ja Sulo kiittävät!

   Poista
 9. Mielenkiintoinen tuo humalan kasvukokeilu ja näyttää, että saksanpojat ovat ottaneet kasvupaikan omakseen.😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös mielestäni kokeilu on ollut hyvin mielenkiintoinen, en oikein aluksi uskonut että sakalaispojat meillä pohjoisessa viihtyisivät. Uskon kyllä siihen, että seisova vesi tappaa melkein minkä kasvin tahansa, niin kotimaisen maatiaisen kuin Euroopasta tilatut pionit, ruusut ja humalat. Pojat ovat hyvin kotiutuneet!

   Poista
 10. Komeat humalat!
  Juhannusruusu ja maariankämmekkä molemmat kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Maariankämmekkä ja juhannusruusu ovat keskikesän ihania kukkijoita :D

   Poista
 11. Oletko tehnyt kasville mitään, ja leviääkö se ympäriinsä? Meillä odotetaan sitten joskus perhosia tulevaksi kasville;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istutuksen jälkeen en ole tehnyt muuta kuin kuorikatteella juuren tyven kattanut ja kastellut joskus. Meillä se ei pääse leviämään kun nurmi ajetaan ympäriltä. Toivottavasti kasvi kerää perhosia luokseen!

   Poista
 12. Hyvät "humalat" häissä :) Kiva, että kokeilette itse tuollaista kasvatusta ja korjaatte sadonkin. Oih, tykkään Maariankämmeköistä. Tiedän yhden, joka kasvaa metsän laidassa ojassa mökkitien varrella. Viime sunnuntaina piti parkkeerata auto kapean tien laitaan ja kipaista pikavauhtia ikuistamassa kasvi ojassa, toivoin koko ajan, ettei joku toinen auto ole tulossa tietä pitkin samaan aikaan. Olisivat ihmetelleet, mitä teen ojassa peffa pystyssä ja tukin autollani kapen tien :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Humalat antoivat hääolueen aromia ja siitä ilmeisimmin pidettiinkin, itse en sitä maistanutkaan ollenkaan. Voi ihanuutta, teillä kasvaa maariankämmeköitä luonnossa, aarteita! Onneksi ei muita autoilijoita ollut liikkeellä, kukkapaikkasi ei paljastunut ja sait kuvata niitä rauhassa.

   Poista
 13. Humalan kasvattaminen täysin vieras laji:) Kaunis sen sijaan on juhannusruususi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Humala on kaunis kasvi, mutta kannattaa miettiä minne sen laittaa kasvamaan :D Juhannusruusu on kaunis ja tänäkin vuonna valtoimenaan kukkia.

   Poista
 14. Meilläkin on muutama humala,emme kerää satoa,koska emme käytä mitään alkoholia,ei eds oluita. Mutta muuten humala on ihan kiva köynnöksenä. Meillä ne kiipeä kivasti pergolan yli. En muista mistä ne ovat aikoinaan meille tulleet. Mistä tietää ovatko humalat poikia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Humala on kaunis köynnöksenäkin ilman muuta, humalan käyttö oluessa on nykyään käsityöläisvalmistajien salatiedettä.

   Meidän humalat ovat oikeasti tyttöjä, mutta wikipediasta kannattaa käydä katsomassa humalaan liittyvää tietoa.

   Poista
 15. Aivan ihania tunnelmia Saila. <3 Kyllä kesä on kesä, satoi tai paistoi. Ihanaa loppuviikkoa sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia! Kesäaika on ihanaa vaikka sataisikin välillä!

   Poista
 16. Mukava tarina humalalla ja sen käytöstä :-)
  Pitääkin lukea taas urakalla monet postaukset taaksepäin - mihin tämä aika rientää kun tuntuu, että ei ehdi someilemaankaan enää ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Aika rientää ja minullakin postausvauhti on laantunut, aika kuluu ulkopuuhissa ja päivätyökin vie osansa, illalla sänky kutsuu unten maille. Syksyllä taas on aikaa enemmän, täytyy vain ottaa kuvia varastoon paljon!

   Poista
 17. Olet tosiaan ajanhermolla Saila, humalan kasvatus on uudelleen elpymässä myös Suomessa tämän panimobuumin seurauksena. meillä kasvaa aitan kupeessa vanha humala, mikä tuottaa todella runsaasti käpyjä. käyttämänne tuki on kerrassaan oivallinen keksintö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Humala taitaa olla trendikasvi ja onhan se selvää, että meilläkin on ollut hyvin paljon erilaisia humalakantoja, eihän ennenkään oluen nautiskelijoiden suu tuohesta ole ollut. LUKE kerää suomalaisia humalakantoja ja toivottavasti niitä saadaan joskus myyntiinkin, halukkaita kasvattajia varmaan olisi, onhan käsityöläisoluet suosiossa ja varmaan humalalle löytyy muutakin käyttöä. Meidän miesväki keksi tuon tuen, se on helppo kallistaa vaurioittamatta itse kasvia sadonkorjuussa.

   Poista
 18. Tosi mielenkiintoista ja tuosta linkistä löysin tutun sukunimenkin! Kiitos kun selvitit asiaa ja teillä upeat pojat. Minulla on humala, mikä on tuotu äitini kotipaikasta. Siellä oli kestikievari, mihin oluenpanohumalaa kasvatettiin. Äiti muistaa isot salot lapsuudestaan eli yli 80 vuoden takaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas aika jännä juttu, että tuttu sukunimi löytyi :D Pojat ovat hyvässä kasvussa, yhden niistä pitäisi olla pensastava, mutta ylös kaikki kurottavat ja kovasti. Humalasi on varmasti laadultaan hyvä myös mahdolliseen oluenpanoonkin ja historiaakin sillä on, Luke kerää tietoa humalista.

   Poista
 19. Hah hah haaa! Eikös nimi pitäisi olla "humala tytöt" ?? No hienoja on joka tapauksessa, harmi että en osaa Saksaa olisi ollut kiva lukea ne kasvien mukana tulleet läpyskät jotka oli muissa kuvissa...

  Laitathan kuvia kun sato kypsyy?

  Ilmoittakaa nyt hyvät ihmiset nuo Suomalaiset humalat LUKEen, se kun on helppoa eikä sido mihinkään.

  https://kasvinpolku.luke.fi/

  vesa.kauppinen@luke.fi


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poikia poikia tietenkin, meillä kaikki miesten jutut joita kasvatellaan tai valmistellaan on poikia niin olut, humalaköynnökset kuin köynnöspinaatitkin!

   Laitan kuvia kun kasvu edistyy ja käpyjä alkaa ilmestymään. Tämä kevät ja kesä on ollut kasvulle hyvä, vaikka aika viileää on ollutkin!

   Toivottavasti saatte sinne rekisteriinne tietoa humalista ja toivottavasti taimia saadaan joskus myyntiinkin!

   Oli mukava jutella humalasta siellä messuilla :D

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!