lauantai 1. huhtikuuta 2017

Tomaatti

Tämä kevään puutarhakirja-anti on ollut mieluinen. Vallankin kahta kirjaa odotin, tässä on toinen ja toisesta kirjoitan myöhemmin. 


Osallistuin arvontaan Sonjan blogissa. Voitin upean Tomaatti! -kirjan ja sain vielä muutaman pussin tomaatin siemeniä! Siemenet olivat aarteita, kiitos!

Minulla oli kovat odotukset kirjan suhteen. Tiedän Sonjan asiaansa perehtyväksi puutarhakirjailijaksi ja -toimittajaksi. Tälläkin kertaa jo sisällysluetteloa tutkiessani huomasin selkeän etenemisen kylvöstä sadonkorjuuseen ja sadon jatkojalostukseen. 


Olen vuosikymmeniä - yli 30 vuotta kasvattanut tomaattia itsekin, useita lajikkeita on ollut kasvussa. Kirjaa lukiessani huomasin Sonjalla olevan hyvin samanlainen ajatusmaailma ja lähentymistapa tomaatin kasvattamiseen kuin itselläni. Vaikka siis kasvi on tuttu, mielenkiintoista on lukea toisen kirjoittamia ajatuksia huomatakseni ajatelleeni juurikin noita samoja juttua useat kerrat. Rivien välistä tulee selkeästi esiin, että kirjoittaja kokemus tomaatin kasvattamisesta on erinomainen.


Erityisen paljon minua ilahdutti selkeät ohjeet:
 
- kasvattamiseen siemenestä tuottavaksi taimeksi
- tuholaistorjuntaan 
- kasvitauteihin (tätä olisin kaivannut jo 30 vuotta sitten)
- mikä on vikana, jos... (...tätäkin olisin kaivannut jo vuosia sitten)
- lannoittamiseen
- kumppanuuskasvit
- lajikevalintaan
- herkut
 

Kirja etenee hyvin kasvukautta eteenpäin mentäessä. Kirjasta löytyy kannustavaa ohjeistusta myös tomaatin kasvatukseen avomaalla tai parvekkeella, aina ei tarvitse olla kasvihuonetta tai maatilkkua.

Tomaatti on upea kasvi. Olen Sonjan kanssa samaa mieltä lajikekirjon esilletuonnista kaupan tiskillä tai torilla. Upeaa hedelmää ei sovi karsinoda sanan 'tomaatti' alle, eihän valtion kaupassakaan myydä vain valkoviiniä ja punaviiniä, ja chilejä ei luokitella vain sanan 'chili' alle, tai leipää... 


Tomaatin makuvivahteet ovat mitä moninaisimmat, samoin huikea väri- ja kokovariaatiot, muodot, kasvutavat! Toivoisin myös, että taimikauppiaat huomioisivat valveutuneet puutarhaharrastajat, ettei myytäisi niin rajoittuneiden nimien alle luokiteltuja taimia.
 
Kirjan kuvitus on uskomattoman kaunis. Suosittelisin tätä kirjaa kaikille, niin ensimmäisen siemenpussinsa ostaneelle kuin vuosikymmenet tomaattia kasvattaneellekin! Mukavia vinkkejä löysin kirjan sivuilta helpolla toteutettavaksi. 

On kirjoja joita lainaan, on kirjoja joita pitää saada omaksi, tämä piti saada omaksi! 

Tomaatti ei ole hankala kasvatettava ollenkaan, kasvaahan sitä meidänkin mäellä.  Mukavia siemenkauppoja: TomatoEden, Seemnemaailm, Impecta

Vielä ei ole liian myöhäistä taimikasvatukselle.

Tänä aamuna

Kaunista viikonloppua!

55 kommenttia:

 1. Voi mitä tomaattien ylistystä. Aivan täs ny rupiaa sormet syyhyämähän, vaikkei oo kunnon kasvatuspaikkaakaa, enkä oo koskaa kasvattanukkaa.
  Ai, että lunta teilläki. Meillä lumipyry senku sakenoo ja mustarastahat o aharistunu tulemahan talipalloolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatti on ihana kasvina ja hedelmänä, tykkään siitä niin! Uskon, että sormesi syhyävät, kannattaa kokeilla ilman muuta avomaallakin sopivasti suojaisessa paikassa, vaikka ruukussa tai kasvatussäkissä.

   Lumi tuli ja onneksi meni poiskin nopeaan. Aamu oli niin ankea, onneksi tuo punatulkkuherra piristi!

   Poista
 2. Sonjan kirjoista saa paljon hyvää tietoa kokeneen kasvihuonekasvattajan ohjeista ja vinkeistä. Minulla on Sonjan "Kotipihan kasvihuone" kirja ja se on hyvä opas erityisesti vasta-alkajille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös mieltynyt Sonjan kirjoihin, ne ovat niin selkokielisiä ja mukavia vinkkejä löytyy kokeneemmallekin kasvattajalle.

   Poista
 3. Liian kylmiä kesiä, ei ehdi satoa avomaalla tulla valmiiksi. Pakkaset jäädyttää raakileet. Taidan luovuttaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä anna periksi! Oletko kokeillut kääpiöiviä pensastomaatteja koskaan, niitä voisin suositella!

   Poista
 4. Tomaatteja rakastan, mutten rupea näillä raukoilla rajoilla niiden kanssa pelaamaan. Sen sijaan syödä voin surutta. Justiinsa ostin etnisestä kaupasta 5 litran purkillisen marinoituja venäläisiä tomaatteja. Nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, marinoidut tomaatit ovat varmasti herkkua! Voisit kyllä varmaan pensastomaattia kokeilla, voihan sen nostaa ikkunalle jos tulee kylmää...

   Poista
 5. Onnea hienon tomaatti-kirjan voitosta! Itse hain eilen juuri kirjan postista, joten täälläkin ahmitaan kirjan moninaista antia. Kirja oli todella tervetullut kirjahyllyyni, mutta sinne se ei todellakaan tule jäämään - onhan siinä myös ruokaohjeita ympäri vuoden käytettäväksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki! Kirjan anti on tosiaankin moninainen ja varmasti pysyy esillä pitkään.

   Poista
 6. Onnea voitosta!
  Jos tuollainen tomaattikonkari kuin sinä kirjaa kehuu, se ei voi olla huono!
  En oikein tiedä, miksi en ole lämmennyt noihin Sonja Lumpeen kirjoihin. Siis, en edes niin paljon, että olisin niihin edes tutustunut!
  Mutta nyt kun laitoit noita kuvia kirjan kauniista kuvista, taidan tuohon tomaattikirjaan tutustua. Onhan aihe niin kutkuttava! ='D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marketta! Kirja on hyvä, löysin kaikkea kivaa ja parasta on että teksti on ymmärrettävää ja selkokielistä, huomaa että Sonjallakin on oppivuosia takana, mukavaa että hän jakaa oppinsa ihan kirjan muodossa. Aihe on kutkuttava ja kuvat herkullisia :D

   Poista
 7. Onnea voitosta!
  Varmasti tomaattien kasvattajakonkarillekkin löytyy uusia ideoita.
  Kuuntelin radiosta joku aika sitten Sonja Lumpeen haastattelua. Toimittaja kehui mm. kovasti kirjan kuvitusta.
  Ilkeän nyt kysyä, voisitko erityisesti suositella kokemuksellasi sopivaa tomaattia kasvulavaan. Ajattelin hankkia lavoja mökille. Kallioisen ja happaman maaston takia, muunlainen kasvatus on hankalaa. Se kasvihuone on unelmissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vikki!
   Olin ilahtunut monesta vinkistä, paras oli varmasti kuplamuoviteltta kasvariin alkukasvatuskauteen, sellaista en ollut koskaan tullut ajatelleeksikaan ja tuo neem-öljy -ohje, siitä ei varmaan kovin monella ole tullut kokemusta (paitsi jos lähipiirissä on innokkaita chilin kasvattajia), itse sain sen ohjeen chili-miehiltä vuosia sitten :D

   Kasvulavaan varmasti kannattaisi valita pienempikasvuista tomaattia. Pensastomaatit ovat tosi ihania ja niiden makumaailma moninainen, niitä voisin suositella mm. Wilma, Little Sun Yellow...myös vähän isompikasvuinen ja mahdottoman satoisa Ildi voisi tulla kyseeseen. Kasvihuone on tosi ihana, eikä se ole koskaan liian suuri :D

   Poista
  2. Kiitos Saila vinkeistä, laitoin muistilistaani!

   Poista
 8. Tämä kirja kuulostaa ja näyttää kyllä houkuttelevalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, hyvinkin houkuttelevalta, lähes viettelevältä!

   Poista
 9. Upean punainen punatulkku. Täällä satoi myös lunta, mutta onneksi sade muuttui vedeksi. Viikonloppuja Saila! Rapsutuksia kissapojille;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne! Ilahduin niin punatulkusta, mukava vieras! Pojat kiittävät rapsutuksista :D

   Poista
 10. Upea kirja palkinto. Mielenkiintoiselta vaikuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjapalkinto on ihana ja mukana tulleet aarresiemenet!

   Poista
 11. Aika lumimyräkkä ollut. Punatulkku on tosi upea. Onnea mieluisasta kirja palkinnosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lauantaina oli melkoinen lumimyräkkä, onneksi sade muuttui vedeksi! Punatulkku on pysynyt aika pitkään pihapiirissä, niin kaunis lintu.

   Kirjapalkinto siemenaarteineen oli niin mieluinen!

   Poista
 12. Tämä on kevään kirja-uutuuksista ehdottomasti mielenkiintoisin. Pitänee hankkia kirja pikaisesti luettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssasi samaa mieltä, toinen upea on Saaripalstan Sailan kirjauutuus, herkku sekin! Luettavaa kirjasta löytyy kokeneemmallekin tomaatin kasvattajalle.

   Poista
 13. Näyttää kyllä hyvältä kirjalta,pitänee tutustua. Itse vasta aloittelemassa tomaattien kylvöjä, täällä ovat hyvin ehtineet tähänkin aikaan kylväessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ilman muuta tutustumaan! Tomaatit ehtii oikein hyvin vielä kylvää, itsekin kylvän aina vasta huhtikuun alkupuolella tomaatit ja satoa tulee aina paljon.

   Poista
 14. Tomaatti lähtee kyllä helposti kasvuun, muuta sadon saaminen on meillä joskus haasteellista. Odotan kovasti kasvihuoneen valmistumista, jotta tomaatit saavat paremmat kasvuolot. Tuo kirja on varmasti lukemisen arvoinen, onnea voitosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaateissa on joskus hiukan haastetta, mutta onneksi ei ylitsepääsemättömiä kuitenkaan. Ihanaa että saat kasvihuoneen, siellä pääset toteuttamaan haaveitasi. Kirja on ilman muuta lukemisen arvoinen.

   Poista
 15. Mielenkiintoinen kirjavinkki, kiitos siitä! Täytyykin laittaa kirjastosta varaukseen.

  VastaaPoista
 16. Hain vastikään ko. kirjan kirjastosta. Uppoudun sunnuntaipäiväksi tomaattien maailmaan :)

  VastaaPoista
 17. Nam ja kyllä vaan maatilalta ostetut kesän tomaatit hakevat vertaistaan ja tai vaikka Kreikan makeat tomaatit. Tomsut on jopa aika mauttomia, siis ne mitä talvella popsitaan. Ilman tomsuja ei kyllä mistään tulisi mitään, ehdoton suosikkivihannes. <3

  Ihanaa sunnuntaita Saila <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupan tomaatit ovat tosiaan surullisen mauttomia ja kovakuorisia! Onneksi pian pääsee taas nauttimaan ihanista omista tomaateista, suosikkejani myös! Rauhassa kasvaneissa tomaateissa on aromia...

   Kiitos Tiia!

   Poista
 18. Kiitos Saila esittelystä. Kyllä nyt innostuin minäkin. Ja aion ostaa siemeniä vähän erilaisemmista lajikkeista. Toki Tanskan vienti on ollut aina meillä se yksi laji. Tomaattikesää kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa että innostuit! Lajikekirjo on melkoinen :D Toivottavasti tulee oikein ihana tomaattikesä!

   Poista
 19. Onpa suloinen punatulkku alimmaisessa kuvassa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punatulkku oli ihanuus, mukava vieras ollut koko talven.

   Poista
 20. Vaikuttaa hyvälle!
  Sonja kirja kasvihuoneesta on myös ihana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjaa voin lämpimästi suositella! Tuo kasvihuonekirjakin on tosi ihana, myös yrttikirja ja satoa saunan takaa :D

   Poista
 21. Onnea voitosta!

  Upeat houkuttavat kuvat ovat kirjassa.
  Ei ole tullut tomaattia koskaan kasvatettua.

  Tomaatteja voi kasvattaa myös leikkaamalla siivun tomaatista, se upotetaan multa kerroksen sisään. Blogistaniassa osui kohdalle tämä kasvatus tapa.:)

  Söpö punatulkku kuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kirjan kuviin todellakin oli panostettu ja ne olivat hyvin houkuttelevia. Teksti viettelee kasvattamaan...

   Tomaatteja voi todellakin kasvattaa kuvailemallasi tavalla. Joskus tomaateissa siemenet ovat alkaneet itääkin, pieniä vihreitä lehdenalkuja saattaa olla jo myös.

   Kiitos, punatulkkuja on kaksi paria pysytellyt pihapiirissä koko talven.

   Poista
 22. Onnea hienosta voitosta!!! Pitäisikin käväistä hänen blogissaan, sillä sieltä varmaan saa hyviä vinkkejä yhteen jos toiseenkin puutarhajuttuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa! Sonjan blogista löytyy kaikkea mielenkiintoista.

   Poista
 23. Voi sinua intohimoista puutarhuria! Tuo punatulkkukin on kaunis ja upeasti siinä kuvattuna,kuin tomaateja ois massu pullollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Intsu! Punatulkku tosiaan näyttää ihan tomaattitulkulta!

   Poista
 24. Minun tomaatit on jääneet joka vuosi vihreiksi ja ajattelin, että tänä vuonna voisin jättää kokeilut väliin. Mutta voih, tämmöset ylistystekstit saa haluamaan taas tomaatin taimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi, millaista lajia olet kasvattanut? Nuo ihanat pensastomaatit ovat kyllä aika aikaisia, suosittelisin niitä kokeilemaan, ne antavat satoa avomaallakin.

   Poista
 25. Boa tarde, sou um apreciador de tomate, quase todas as minhas refeições são com tomate ou em tomatada, até que a zona onde vivo, é enorme na produção do melhor tomate, o livro ajuda o produtor.
  AG

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nice to hear! Tomatoes are wonderful! When the tomatoes can grow the power of sunlight, they become aromatic and tasty! Beautiful day to You!

   Poista
 26. Taisi osua kirja oikeaan osoitteeseen.
  Minulla on nyt ihan yhtä siementä vaan kasvamassa - Vilmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin kirjasta niin iloinen! Vilma on hyvä lajike! Sitä kasvatin vuosia äidille porraspieleen kasvamaan ja satoa hän sai niistä aina. Nyt äiti on hoitokodissa (88 v.), sinne en taida hänelle tomaatintaimia viedä, tai toisaalta voisihan se olla mukavaakin kaikille asukkaille seurata niiden kasvua :D

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!