Kivipellon Saila

sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Ensimmäinen adventti

Oikein mukavaa pikkujoulua ja ensimmäistä adventtia!


Meillä paistoi eilen aurinko hetkisen ja tänäänkin vielä...


Hento lumikerros on verhonnut luonnon, pieni pakkanen tehnyt ilman juuri sopivan rapsakaksi mennä hiukan hiippailemaan ja avaamaan keuhkoja!

Kuva otettu torstaina ja silloin satoi vankasti.

Eilen keittelin vielä omenahilloa. Ihanaisen 'Antonovkan' omenat ovat kellarissa kypsyneet. Tein sekä sokeroitua että sokeroimatonta - pannukakulle sopivaa ja joulun omenalimppuja varten. Koska leivinuuni lämpeni, pataleivänkin tein meille lauantai-illan salaatin kaveriksi.

Teen tällaisia pieniä pannukakkuja valurautapaistinpannulla kuuman leivinuunin arinalla.

Antonovkasta tehty omenahillo on kuin hunajaa.


Oikein mukavaa alkavaa viikkoa!

Närhi poikkesi ruokintapaikalle. Sen sulat ovat aivan litimärät, torstain sateen kastelemat.

48 kommenttia:

  1. Hyvän näköiset herkut. Leppoisaa 1. adventtia sinullekin:)

    VastaaPoista
  2. Voi mitä herkkuja! Ihan nälkä tulee, kun katsoo kuvia.😀
    Mukavaa ensimmäistä adventtia!

    VastaaPoista
  3. Hyvä pannukakku-vinkki.. kiitos :). Hyvää 1. adventtia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tykätään noista pienistä pannareista, ovat aika rapsakoita ja valmistuvat mukavasti, kun arina on kuuma.

      Kiitos Ninni!

      Poista
  4. Vesi herahti kielelle! Meillä on samanlainen ruokinta-automaatti ja viime talvena orava yritti murtautua taloon ja repi kaikki alakerran ikkunapokat irti. Varmaan sitä harmitti kun ei päässytkään siemeniin käsiksi sitä kautta :)
    Iloista adventtia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa pihassasi aikasmoinen orava, yritystä ei tuntunut puuttuvan :D Meidän pihalla seikkailee yksi orava, se on aika rauhallinen ja automaatti on saanut olla rauhassa toistaiseksi.

      Kiitos Cheri!

      Poista
  5. Hyvää adventtia! Rupes ihan tekee mieli pannukakkua, ei vaan ole omenahilloa :)
    Ah, kaipaan niin tuota vihreää nurmikkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilie! Omenahilloa vasta keittelin, kun nuo 'Antonovkat' kypsyivät. Eilen meillä alkoi satelemaan lunta, mutta vihreänä nurmi on pitkään saanut olla.

      Poista
  6. Pataleipä on minulta kokeilematta - se on siitä alkamisesta kiinni. Tällä hetkellä kuusenhavusavotta vie huomioni ihan tykkänään. Miten ihmeessä sait arkaakin aremman närhen pihaasi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pataleipä on aika helppo tapaus ja siksi sopii mulle oikein hyvin. Tein taikinan nousemaan perjantaiehtoona ja aamulla sen sitten paistelin, kun uunin lämmitin. Isäntä meinasi polttaa näppinsä kuumassa leivässä :D Kuusisavottaa minäkin täällä tein, sinä teet havuista kaunistuksia, minä vain suojia kärhöille, ettei pupu niitä kävisi napsimassa.

      Meillä on pihapiirissä kaksi närheä. Keittiöstä pääsen niitä kuvaamaan. Arka on, pitää liikkua tosi varovasti keittiöbongauksessakin. Harakat on meillä vielä arempia!

      Poista
  7. Ihanat herkut ja lintukuvat. Närhi on niin kaunis ja hömötiainen söpö. Mukavaa adventtia, Saila.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu, samoin sinulle ja kaikkea hyvää!

      Poista
  8. Pataleipä on tosi mielenkiintoisen näköinen. Onko vaikea tehdä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pataleipä on tosi helppotekoinen. Tätä ohjetta noudattaen olen leipää tehnyt, välillä lisäillyt rouheita ja siemeniäkin :D http://cebicinkeittio.blogspot.fi/2013/09/pataleipa-maailman-helpoin-leipa-no.html

      Poista
  9. Pannukakku pannulla..?? Siis pannaritaikina ja sitten vaan pannulle...?? iitäkös senimikin tulee.. Aina oppii uutta, mut nyt haluun oppii tekee pannareita!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mulla on vanha valurautapaistinpannu. Laitan pannaritaikinan vaan pannulle vähän kuin lättytaikinan (ja rasvaa tietenkin, mulla sattui olemaan voita) ja sitten leivinuuniin ihan kuumalle arinalle, juuri kun hiilet on vedetty. Pannaripannu taittaa arinan kuumuuden aika nopeaan...pikkupannareista tulee hyviä, aika rapsakoitakin. Taikina on aika vetelä, useamman munan laitan. Kannattaa kokeilla :D

      Poista
  10. Ai, miten herahti vesi kielelle herkkujasi katsellessa.
    Närhi on tosiaankin vähän uitetun näköinen. Pikkupakkanen toi linnut taas joukoittain ruokintapaikoille syömään. Meinasi aamulla ihan niskat mennä nurin, kun katselin niiden touhuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkut ovat aika vaatimattomia, mutta tykkäämme sellaisista ja tuo omppuhillo oli aika hyvää :D

      Aika vierähtää noita lintuja katsellessa niin äkkiä...närhi oli uitetun näköinen tosiaankin!

      Poista
  11. Ihanan satumainen bannerikuva sinulla!
    Ja miten suloisia lintusia sinulla vierailee!
    Oikein kaunista adventtia sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna!

      Viime tammikuussa oli ihan kauheat pakkaset, lunta oli tuskin nimeksikään. Puissa kimmelsi kuura, tuulenvireen mukana hileet leijalivat maahan, matalalla kulkenut aurinko teki niistä timantteja.

      Lintuja on niin kiva tarkkailla teekupin kanssa keittiössä :D

      Poista
  12. Kiitos iloisista tunnelmakuvista! Eipä kannata jäädä nurisemaan pimeyteen, vaan käydä käsiksi sisäpuuhiin. Nyt ehtii leipoa, kokata ja tehdä kösitöitä, kun ulkoilma ei aina houkuta! Antoisaa viikon alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko! Nyt on tosiaan mukavaa puuhastella sisällä kaikkea kivaa!

      Poista
  13. Teillä on oikein talven tuntua!
    Antonovka on ihana hillo-omena, hilloon tulee niin kaunis värikin.Kokeilin nyt ekakerran laittaa muskottipähkinää, kyllä se sopi siihen.
    Miten pannaria tuleekaan tehtyä niin harvoin,ihan vesi tuli kielelle. Ja sen kanssa vielä omppuhilloa, nyt täytyy lähteä hakemaan pyyhe :)
    Kiitos siulle samoin, mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiljalleen talvi tulee, vaikka lunta ei olekaan vielä paljoa.

      Antonovka on erinomainen omena, muhkea kooltaan ja maultaan ihana viimein kypsyttyään. Muskottipähkinä varmasti sopii erinomaisesti, itse olen laittanut kanelia ja luonnon vanilijaa, nekin sopivat mainiosti.

      Pannari on tosi hyvää ja siitä tulee tuolla leivinuunissa mukavan rapsakkaa. Teen noin paistinpannulla, meitä on kotona enää kaksi, niin koko pellillinen ei millään mene enää kaupaksi.

      Kiitos Vikki!

      Poista
  14. Vau mitä herkkuja. Noita kun pääsisi maistamaan. Upeita kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sami! Pannari ja pataleipä ovat aika helppoja tehtäviäkin :D

      Poista
  15. Kiitos pannarivinkistä! En ole ajatellutkaan että voisi tehdä tuollaisen pienen valurautapannulla. Pellillinen on meilläkin liian iso.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :D kahden hengen taloudessa pellillinen pannaria on vähän liian iso erä.

      Poista
  16. Kauniita lintukuvia!
    Liityin ihastuttavan blogisi lukijaksi. Tervetuloa lukemaan myös minun blogiani. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaksi huonetta! Tulen ilman muuta vastavierailulle!

      Poista
  17. Pieni pakkanen ja jokunen lumihiutale poikittain maassa. Mahtavat kuvat ja herkut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...niinpä, niissä talven ainekset, lunta meille tosin on satanut ainakin 2 cm. Rapsakasta pakkasesta kyllä tykkään :D enemmän kuin vesisateesta.

      Kiitos Matti Juhani!

      Poista
  18. Aivan superihana tuo ensimmäinen kuva. Kuusitiainenko siinä aivan sävysävyyn ruokatalon kanssa.

    VastaaPoista
  19. Hyvää ensimmäistä adventtia - tästähän se joulun aika siten alkaa!
    Tuommoinen valurautapannulla paistettu pannari se vasta olisi ihanaa! Minullakin on antonovka-omenapuu muttei ole vielä tehnyt kuin pari omenaa vaikka on jo viisi vuotta vanha. Mutta toivossa eletään, että joku vuosi..
    Kauniita lintukuvia pihaltasi, ovat nuo pikkuiset siivekkäät niin suloisia..
    Täällä on parhaillaan ihan mahdoton lumimyrsky, toivottavasti sitä pääsee aamulla pihalta autolla töihin puoli kuuden aikaan.
    Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle toivottelee Tuulikki <3






    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuulikki, hiljalleen laskeudutaan Jouluun!

      Valurautapannu on tosi mainio pannarintekoon, induktioliedellä sitä ei oikein voi käyttää, mutta arinalla hyvinkin. Meidän 'Antonovka' on reilun 10 v vanha ja muutaman ison sadon tehnyt, ei joka vuosi kuitenkaan. Varmasti ihana omppupuusi antaa satoa joskus :D

      Pikkuisia siivekkäitä on tosi kiva seurailla, laitoin automaatit tuohon keittiön ikkunan eteen, helppo on siitä bongailla :D

      Vai lumimyräkkä, meillä lunta on vain hituloinut hiukkasen. Toivottavasti pääsit töihin!

      Poista
  20. Leivinuuni on ihan parasta - lämpöä ja paistamisen iloa, molemmat samalla kertaa.

    Jostain luin uutisen, että jos on raudan puutetta niin valurautapannulla laitettu ruoka auttaa vatsavaivoitta. Meillä käytetään vain valurautapannuja paistamiseen. Rautaista sakkia... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivinuunista on moneksi, se on niin ihana ja monipuolinen! Mikä onkaan mukavampaa kuin leipoa ja haudutella siellä kaikenlaista ruokaa, ihan ehdoton.

      Valurautapannua/patoja olen käyttänyt, en olekaan aikaisemmin kuullut tuollaista uutista, kiitos kun kerroit!

      Poista
  21. Pienenpieni valon kajo meilläkin kävi kylässä..aurinko piristää nyt kummasti. Leivinuuni on parasta ja pirtti lämpee samalla kun tekasee sapuskat.
    Jollai sortillas tuliki nälkä kun kattelin ihania kuviasia..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa mukavaa nähdä välillä auringonsäteitä edes hiukkasen...piristi ihmeesti kyllä!

      Sanoin joskus, että leivinuuni on laiskan ihmisen kapistus. Kun lapset olivat vielä kotona, tein aina viikon ruuat valmiiksi lauantaina, viikolla tarvitsi vain lämmittää ennen harrastuksia. Helpotti eloa ja oli taloudellistakin. Vieläkin teen ruuan leivinuunissa ja leivoskelen viikottain samalla kun pirtti lämpenee.

      Vaatimattomia, mutta hyviä herkkuja ovat molemmat :D

      Poista
  22. Oikein hyvää adventtiajan alkua sinnekin!
    Maukkaan näköisiä tarjottavia - meillä äiti teki aikoinaan ternimaidosta kropsua valurautapannulla, ihan rapsakat reunat oli parasta... Pitää nyt pysytellä penkissä, etten lähde jääkaapille... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Väkertäjä!

      Maukkaita ovat ja tekivät kauppansa hyvin. Uskon että ternimaidosta tehty kropsu rapsakoilla reunoilla on ollut ihanaa!

      Poista
  23. Söpö lintulauta ja mukavaa, että siellä käy monenlaisia vieraita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienet vieraat lintulaudalla ovat tervetulleita! Tuollaisia mökkejä on montaa väriä kaupassa, ajattelin että ostaisin niitä vielä muutaman, vähän kuin kylän :D pikkulintuja käy päivittäin aika paljon :D

      Poista
  24. Ihanat lintulautakuvat!

    Oih, miksi en tajunnut keittää omenahilloa Antonovkasta, kun olimme niihin ihan hukkua. Osa jää linnuille ja oraville aina puuhun, osa menee tallille issikoille, mutta lopusta olisin voinut keittää hilloa! No ensi vuonna sitten...

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena, keittiöbongausta jälleen :D

      Meilläkin Antonovkan sato oli hulppea. Siitä riitti jakoon ja omaan tarpeeseenkin vaikka kuinka paljon. Teimme siitä tuoremehua ja hilloa (makeaa pannareille ja sokeroimatonta maustelimppuja varten). Tulipa teidänkin omput hyötöön, kyllä issikat ja metsän eläimet varmaan niistä ovat iloisia :D

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!