lauantai 14. syyskuuta 2024

Syyskuun juttuja

 Syyskuu etenee ilmeisimmin samaan tahtiin kuin koko tähän asti kulunut vuosi - nopeasti siis! 

Upea lämmin sää hemmotteli ja nyt sataa kaatamalla. Tänään olin ajatellut tehdä pihahommia ja teinkin, vaikka loppujen lopuksi olin aivan litimärkä, mutta sade oli aika lämmintä. Nyt on vanha kanala siivottu, kanat eivät talvikotiin enää palaa, vaan muuttivat uuteen kotiin koko lentue. Kanalan pehku on ollut oivallista maanparannusainetta kasvimaalla, nyt täytyy miettiä jotain korvaavaa tilalle.

Raskaat pilvet ovat laskeneet vettä koko päivän. 

Kanadanruusu (canadian rose 'Morden...')

 Ennen sateita keräilin siemeniä ja ihastelin kesäkukkien runsasta kukintaa. Siemensatoa olen kerännyt ainoastaan tomaateista ja sellaisista kasveista, joiden hankinta syystä tai toisesta on ollut poikkeuksellisen hankalaa tai hankittavan siemenen hinta on ollut melko kallista. Aika vähän käytän F1-siemeniä.


Edelleen puutarhassa kukkii! 

Ensikukinnan sain iris germanica 'Siniperhosta'


Isoköynnösukonhattu (aconitum volubile) jatkaa kukintaa ja sen kaverina clematis 'Taiga', syyshortensia (hydrangea paniculata) 'Bombshell' ja ritarinkannus (delphinium) 'Red Lark'.

 



Kukkasipuleita ei sovi unohtaa - syksyn ahkeruushan palkitaan keväällä ja viime keväänä minulla oli vahva tunne, että meillä kukinta oli varsin vaatimatonta eli asialle piti tehdä jotain ja teinkin - no hallitusti hankin kukkasipuleita kuitenkin, mutta en kovinkaan hillitysti! Ensimmäiset pikkusipulit ovat jo istutettuna, etteivät kuivu.

 

Toivon sydämestäni, että tämä syksy olisi viipyilevä ja lempeä!

Kaikkea hyvää Sinulle!

💚

14 kommenttia:

  1. Viipyilevä ja lempeä syksy sopisi tännekin. Ihana iiris.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lempeä ja viipyilevä syksy olisi tosiaan ihana - toivottavasti saamme sellaisen! Iiriksellä oli ensikukinta ja minustakin se on hyvin kaunis! Kukinta-ajankohta aika myöhäinen.

      Poista
  2. Syyskuu on ollut tähän saakka poikkeuksellisen lämmin ja upea. Toivottavasti jatkuisi pitkään samanlaisena.
    Kauniin värinen saksankurjenmiekka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa toivon minäkin ja toivon sitäkin ettei pakkasia vielä vähään aikaan tulisi! Tuo saksankurjenmiekka on myös omasta mielestäni hyvin kauniin värinen!

      Poista
  3. Ihanan värinen iris!
    Minä olen perinteisesti ollut todella huono siementenkeräilijä, mutta nyt olen vähän innostunut. Nyt on kerättynä kehäkukkaa ja krasseja, vielä ajattelin ottaa talteen tsinnioita ainakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kanssasi aivan samaa mieltä, ihana väri! Muuten olen ollut aika huono keräämään siemeniä paitsi tomaatit ovat olleet poikkeus, mutta nyt olen kerännyt paljon muitakin, vallankin niitä joiden saatavuudessa on hankaluutta tai hinta korkea.

      Poista
  4. Dear Saila!
    Your iris is very beautiful! Is it blooming twice a year? Lovely color.
    I have bought very few bulbs this year. A new lily and a few Erythrornium. I guess I will regret it next spring, but my garden is full. Last night it was frost here. I hope it will be warmer soon.
    All the best to you!
    Hugs!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dear Marit!
      Iris is also a very beautiful color in my opinion! In the spring I always think that I should have planted more flower bulbs in the fall, it happens every year! Last spring it seemed that there were quite a few bulb flowers, now I'm prepared. Oh no, it's freezing already! I've been hoping for a long and gentle autumn, last year winter came so early and it seemed quite long!
      All the best to You!
      Hugs!

      Poista
  5. Sadetta tosiaankin eilen saatiin. Luonnon kastelujärjestelmä on toiminut tänä kesänä hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadetta saatiin ja kastelujärjestelmä on toiminut niin hyvin että olen onnellinen, että asun mäen päällä!

      Poista
  6. Meilläkin on nyt satanut, vesi tuli monille kasveille tosi tarpeeseen. Kanalan pehkut ovat varmasti todella hyvää maanparannusainetta.
    Lämmin syksy olisi tarpeen, että ehtisi vielä tehdä monet syystyöt. Verkkojen virittely on paljon mukavampi tehdä ilman hansikkaita ja notkein sormin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on maa jo aika märkää eli vettä on saatu! Kanalan pehku on ollut erinomaista maanparannusainetta, kasvimaa on erinomaisessa kunnossa. Nyt täytyy panostaa enemmän kateviljelyyn.
      Lämmin syksy olisi ihana, vallankin kun viime talvi oli niin tavattoman pitkä! Toivotaan parasta! Todella, verkottaminen on paljon mukavampaa notkein sormin!

      Poista
  7. Hei Saila!
    Tähän asti syyskuu on ollut oikein hyvä, sadetta muutama yö, aurinkoiset lämpimät päivät. Aamuisin tuntuu viileältä mutta muuttuu päivän mukaan lämpimäksi. Sain eilen loput tomaatit kasvihuoneesta pois, ja muoviteltta sinne pystyyn. Olen valmis kun säät tulee kylmemmäksi. Sinulla on oikein ihanan värinen Iiris, minulla ne ei oikein halua kukkia.
    Oikein hyvää sunnuntaita /Terveisin Marika

    VastaaPoista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!