lauantai 14. syyskuuta 2024

Syyskuun juttuja

 Syyskuu etenee ilmeisimmin samaan tahtiin kuin koko tähän asti kulunut vuosi - nopeasti siis! 

Upea lämmin sää hemmotteli ja nyt sataa kaatamalla. Tänään olin ajatellut tehdä pihahommia ja teinkin, vaikka loppujen lopuksi olin aivan litimärkä, mutta sade oli aika lämmintä. Nyt on vanha kanala siivottu, kanat eivät talvikotiin enää palaa, vaan muuttivat uuteen kotiin koko lentue. Kanalan pehku on ollut oivallista maanparannusainetta kasvimaalla, nyt täytyy miettiä jotain korvaavaa tilalle.

Raskaat pilvet ovat laskeneet vettä koko päivän. 

Kanadanruusu (canadian rose 'Morden...')

 Ennen sateita keräilin siemeniä ja ihastelin kesäkukkien runsasta kukintaa. Siemensatoa olen kerännyt ainoastaan tomaateista ja sellaisista kasveista, joiden hankinta syystä tai toisesta on ollut poikkeuksellisen hankalaa tai hankittavan siemenen hinta on ollut melko kallista. Aika vähän käytän F1-siemeniä.


Edelleen puutarhassa kukkii! 

Ensikukinnan sain iris germanica 'Siniperhosta'


Isoköynnösukonhattu (aconitum volubile) jatkaa kukintaa ja sen kaverina clematis 'Taiga', syyshortensia (hydrangea paniculata) 'Bombshell' ja ritarinkannus (delphinium) 'Red Lark'.

 



Kukkasipuleita ei sovi unohtaa - syksyn ahkeruushan palkitaan keväällä ja viime keväänä minulla oli vahva tunne, että meillä kukinta oli varsin vaatimatonta eli asialle piti tehdä jotain ja teinkin - no hallitusti hankin kukkasipuleita kuitenkin, mutta en kovinkaan hillitysti! Ensimmäiset pikkusipulit ovat jo istutettuna, etteivät kuivu.

 

Toivon sydämestäni, että tämä syksy olisi viipyilevä ja lempeä!

Kaikkea hyvää Sinulle!

💚

keskiviikko 4. syyskuuta 2024

Mökkimaisemia

 Noin reilu neljä vuotta sitten ostimme isännän vanhemmilta heidän kesämökkinsä. Mökki on siis vain kesäasuttava ja syksyllä laitamme aina sen talviteloille. Remontteja ja puunkaatoa siellä olemme hiljalleen tehneet, tämän kesän projekti oli rannan laittoa ja pientä nurmikkoaluetta, jonne tulee varmaan joitain kauriin- ja rusakon kestäviä kasveja, valikoima on vielä avoin.

Mökkipihalla oli kukkamaita, joiden muokkaukseen ryhdyin heti. En halunnut pihasta toista työmaata, mutta jotain kukkivaa sinne kuitenkin ajattelin - kukkivaa ja kaunista, mielestäni olen onnistunutkin. Helppohoitoisuus on kaikkein tärkein. Näiden 'kukkamaiden' lisäksi minulla on muutama pelakuu amppelissa, tietenkin, ja yhdessä ruukussa kesäkukkia - tänä vuonna samettiruusuja.

Mökkipihamme ei siis ole kovin laitettu, sellainen meidän näköinen ja missä viihdymme. helppohoitoinen.

Rinnepenkki, käynti sisälle

Kiviä on siis mökilläkin, niiden avulla penkki on aikanaan tehty. Yläreunaa reunustaa koivuangervo (Spiraea betulifolia), joka koki kovia viime talvena, mutta elpyi.  Edessä siis samettiruusuruukku kiven päällä, sen vieressä seppelvarpu (Stephandra incisa), joka hoitaa tehtävänsä tuossa hyvin mallikkaasti, lähes kiven päällä (vieressä siihen jotenkin vahingossa omatoimisesti tullut Mustialanruusu (rosa 'Minette'), jonka aion leikata keväällä) Sen alapuolella on vanhaa Kivipellon ukonhattua (Aconitum). Taustalla on valkokirjokanukka (Cornus alba) 'Ivory Halo', sen lähellä ruusuja (tarhakurtturuusu (rosa rugosa) 'Louise Bugnet', suviruusu (rosa) 'Poppius', Mustialanruusu (rosa 'Minette') ja vanha tarhakurtturuusu (rosa rugosa). Näiden keskellä luikertelee kaksi kärhöä clematis 'Arabella' ja (clematis macropetala Artagene-ryhmä) 'Purple Dream'. Näiden juurella on kangas (valitettavasti, mutta lähes pakollinen) ja hake päällä. Penkin hoito on todella helppoa!

Mökillä on lipputanko ja sen juurella kasvaa kolme norjanangervoa (Spiraea ’Grefsheim’) ja pikkujasmike (Philadelphus 'Snowbelle) , jotka joka talvi ovat olleet kauriiden ja rusakoiden ruokalistalla, mutta ensi talveksi ajattelin laitaa niille jotain suojaa. Kuoliaaksi asti niitä ei onneksi kuitenkaan ole syöty, vaikka alueella on peurojakin.

Lipputankopenkki

Penkin takana on sireeniä (syringa), sinistä ja valkoista vanhaa meiltä kotoa ja tarha-alpia (Lysimachia punctata), josta en oikein tykkää, mutta saa olla paikallaan, koska hoitaa hommansa vaikeassa paikassa! Mökin sisääntulossa vanha humalaportti (humulus lupulus), josta tykkään. Pitkin poikin kasvaa varjoliljaa (lilium martagon), niin valkoista kuin lilaakin ja ne saavat siementää ja kasvaa halunsa mukaan!

Keinurinne

Vanha keinu siirrettiin niin, että siitä näkee järvelle. Rinnettä siivottiin ja siihen laitoin juhannusruusun (Rosa spinosissima 'Plena) viereen joitakin ruusuangervoita (Spiraea japonica Froebelii). Keinun vieressä on myös yksi norjanangervo, tuuheakasvuinen - joka talvi se on syöty, mutta ei sitäkään kuoliaaksi asti.

Haavepenkki

Mökin seinustalla oli sellainen - no en tiedä mikä, mutta sen raivasin kerran melkoisessa helteessä. Vaihdoin mullat, laitoin katteen ja siinä nyt kasvaa kaksi kärhöä (clematis) maanpeittona. Se on ainoa paikka missä olen onnistunut kasvattamaan siperianunikkoa (Papaver croceum). Sen kanssa kasvaa mustikkaa ja tuota, jonka nimeä en ikinä muista, ehkä joku tyräkki (ja jota lapsena inhosin, nyt annoin sille luvan kasvaa, tekee maarönsyjä, joista en tykkää). Takana yksi pieni ketoneilikka (dianthus deltoides) 'Arctic Fire'. Sen kanssa sulassa sovussa kasvaa metsäorvokki (viola riviniana), jota en ole raskinut poistaa. Kärhöt vielä siis pieniä, mutta odotan kukkapeittoa tulevina vuosina.


Aurinkoranta

Ja sitten lopuksi meidän uusin työmaa. Tuo taustalla oleva puusto oli ennen 'saari', siis siinä kulki pieni (kesällä kuiva) oja, jonka nyt olemme siis täyttäneet ja kylvettiin siihen sitten nurmi nyt alkuun, mutta neitseellinen maa suunnitella yhtä ja toista. Rantaan olen istuttanut hiukan keltakurjenmiekkaa (iris pseudacorus variegata) omasta pihasta, joka levisi kotipihassa, jota piti kurittaa ja joka viihtynee rannassa. Rannassa kasvaa myös keltakurjenmiekkaa (Iris pseudacorus) luonnonlajina. Lisäksi siementaimen kasvatin samettikurjenmiekkaa (iris leaviegata), jolle toivon pitkää ikää! Mökillä on kasvanut vuorenkilpeä ihan joka paikassa, sen kurittaminen on kesken mutta hyvässä vaiheessa! Tämän aurinkorannan on isäntä siis työstänyt kaivurikaverin kanssa yksin ilman minua.


Aamu oli mökillä lempeän sumuinen, mutta puolilta päivin taivas alkoi kirkastumaan. Huomenna olenkin sitten lähdössä 'viihteelle' hyvässä seurassa, yksi 4-vuotias ja kaksi 2,5-vuotiasta nuorta herraan äitiensä kanssa lähdemme Tukholmaan hiukan viettämään iloista aikaa Junibackeniin, varmasti muutakin kivaa ohjelmaa on tiedossa (toiveenani on päästä kauppahalliin)!

Pitkospuut rantasaunalta laiturille oli viime kesän projekti

Syyskuun alku on ollut armollinen ja lempeä. Kukkasipulien hankinta täydessä vauhdissa ja ihanuuksiakin on löytynyt, niiden istutus ei ihan vielä ole ajankohtaista. Saaripalstan Sailalla on erinomainen postaus tulppaaneista, jos sinua kiinnostaa! Häneltä juttutoivetta minulla olisi raakavillan käytöstä puutarhassa. Sadonkorjuutakin riittää vielä hyväksi toviksi!

Kaikkea hyvää toivon sinulle, aurinkoista ja lempeää syyskuuta!