sunnuntai 17. helmikuuta 2019

#haaste

Aivan järkyttävää tietoa on viime päivinä tullut tiedoitusvälineistä pölyttäien määrän vähentymisestä! 
Tutkittua tietoa tulee koko ajan vain lisää!


Mitä voisimme tehdä yhdessä, 
jotta perhosten ja muiden pölyttäjien määrän saisimme lisääntymään. Samalla autamme pikkulintuja, 
joiden ravintoa on hyönteiset.



Pölyttäjät ovat äärimmäisen tärkeitä ruoantuotannolle silmänilosta puhumattakaan! 




Haastan sinut ystäväni!



Laitetaan pihaan tai kasvimaa nurkkaan kasvamaan pölyttäjien suosimia mesikasveja, mesibaareja! 

Autetaan pikkuisia!

Itselläni on pieni mesibaari, punahattuja lavakaulusmaassa, auringonkukkia pieni pelto, kehäkukkia ja krasseja vihannesten kavereina, väriminttuja js punatähkiä perhosia kutsumassa.


Hyönteishotelleina toimii oksakasoja metsän puolella, 
pienen metsämme lehdossa paikka, 
jossa on kelottuneita puita, kääpiä ja rytöä, 
jossa pölyttäjillä on oivallinen paikka lisääntyä.

Millainen mesibaari tai hyönteishotelli pihastasi löytyy?


Oikein hyvää alkavaa viikkoa sinulle!

56 kommenttia:

  1. Otan haastestasi kopin, ja alan miettimään mitä pölyttäjien suosimia kasveja voisin lisätä pihallani. Osan kasvimaata päätin jättää tänä kesänä viljelemättä tauon vuoksi, samalla parantaen maaperää ja nyt siis voisi ajatella pölyttäjien kannalta, mitä siihen paikkaan voisin laittaa.
    Tätä alan tuumailemaan nyt, kun ulos ei ole kiirettä - ja postaus tulee sitten aikanaan.
    Kiitos sinulle Saila, kun annoit tärkeälle asialle palstatilaa.
    Hyvää sunnuntain jatkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu, että otit kopin tästä tärkeästä asiasta! Minulla on kasvimaa, missä ei ole lavakauluksia, viljelykierrossa. Yksi kiertokasvi on auringonkukka. Siinä pölyttäjiä riittää vaikka kuinka paljon ja kukkapohjien kypsyttyä muuttolinnut saavat matkaevästä. Maakin parantuu samalla, kun massan sitten käännän maahan aikanaan. Pölyttäjät ovat tosi tärkeitä! Ihan hirvittää kaikki tutkimukset mitä maailmalla on tehty pölyttäjien vähentymisstä. Kasvimaalle laitoin vielä houkuttimeksi aidan värimintusta ja keskelle ison kompassikukan. Muitakin kukkia vielä laitan lisäksi iloksi pölyttäjille ja itselleni.

      Tänään on ollut aika viileä päivä, pakkasta ei ole paljoa, mutta melkoinen tuuli. Ulos en ole uskaltanut mennä, mahdottoman liukastakin on! Sisälläkin puuhaa on riittänyt.

      Kiitos, mukavaa sunnuntaita sinulle myös!

      Poista
  2. Erittäin tärkeä asia! Meillä on hotelli että varta vasten ajatellut kasvit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on erittäin tärkeä asia! Hienoa, että teillä on noin vahvasti ajateltu pölyttäjiä!

      Poista
  3. Minulla on ollut tähän saakka pelkkä kukkapiha. Enkä aio siitä luopuakaan, vaikka jotain hyötykasveja laitankin, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkapiha onkin oivallinen mesibaari! Paratiisi pölyttäjille!

      Poista
  4. Erinomainen haaste, Saila!!
    Kannatetaan ja osallistun osaltani täällä Kravun kääntöpiirin pohjoispuolella siihen! <3
    Itselläni oleanterit ja laventelit ovat osoittautuneet parhaiksi mesibaareiksi.
    Myös tulikruunu houkuttelee ritariperhosia ja mehiläisiä.

    Kiitos kun laitat tärkeän asian liikkeelle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viimeisen parin vuoden ajan olen kantanut pölyttäjistä niin paljon huolta, en pelkästään perhosista. Toissa kesänä meillä oli huomattavan vähän perhosia, muita pölyttäjiä onneksi oli!

      Hienoa, että osallistut haasteeseen 😊🌞 oleanterit ja laventelit ovat oivallisia mesibaareja samoin kuin tulikruunu. Kukkivat mantelipuut varmaan olivat myös pölyttäjien suosiossa sekä sitruspuiden kukat!

      Tämä on tosi tärkeä asia!

      Poista
  5. Ihana haaste! Perhoset saavat paljon palsta- ja puutarhatilaa, tietysti, koska ovat kauniita, mutta on hyvä muistaa, että ne eivät suinkaan ole tehokkaimpia pölyttäjiä. Kukkakärpäset esimerkiksi, joita moni huitoo "ampiaisina", ovat tosi hyviä, lisäksi ne syövät poikimisaikaan tuhohyönteisten munia. Ihana juttu, että hyönteisistä on alettu puhua hyötyeläiminä eikä vain tuonelaan ruiskutettavina haittoina. Täytyykin osallistua tähän, kiitos kaima!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 😊💖 meille kaikille tärkeä asia, jos loppuu hyönteiset, kuinka käy muun elämän! Meillä on vielä aikaa auttaa kaikkia pikkuisia, tehokkaita apulaisia! Hyönteiset ovat niin hyödyllisiä ja kauniita, muutkin kuin perhoset, vaikka perhosista tykkäänkin kovin. Kukkakärpäsiä varmaan moni luulee ampiaisiksi, jotain samaahan niissä on. Hyönteiset ovat todellisia hyötyeläimiä! Kiva jos osallistut 🌞.

      Poista
  6. A great and very interesting post.
    I admire your beautiful pictures.
    In the garden we have houses for insects.
    Have a nice week.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank You, dear Lucja-Maria!

      It is wonderful, that in your garden is houses for insects and flowers for pollinators. It is so important to take care of pollinators!

      Hugs and greetings!

      Poista
  7. Kaikkinainen myrkkyjen käyttö on tuhoisaa hyönteisille. Nämä uutiset hyönteiskannan vähenemisestä tulevat ison rapakon toiselta puolelta, jossa myrkkyjä käytetään maataloudessa ihan älyttömät määrät. Onkohan tutkimusta kotimaamme oloista?

    Ihan mutuna väitän, että mitään katoon viittaavaa ei ainakaan täällä nurkilla ole nähty. Vuosissa on eroja esim. perhosten esiintyvyyteen. Viime kuiva kesä oli monelle hyönteisellekin tosi huono, kun juotavaa ei ollut kasveille eikä eläimillekään. Silti perhoset lepattivat syyskesän ilona - toivottavasti talvehtivatkin. Ilmavirtausten mukana hyönteisiä tulee kaukaakin, joskus ihan eksoottisiakin ilmestyksiä.

    Mutta joo - meidän puutarha on ötököillekin ihan paratiisi runsainen kukkineen ja lukuisine suoja- ja talvehtimispaikkoineen. Tosin samassa ekosysteemissä elää iso määrä pesiviä pikkulintuja, jotka puolestaan harventavat öttiäisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myrkkyjen käyttö on todella tuhoisaa niin hyönteisille ja maaperän pieneliöstölle. On totta, että suuri osa näistä hyönteiskatouutisista tulee rapakon takaa. Siellä käytetään huolettomasti geenimanipulaatiota (jolla on erittäin suuri merkitys hyönteiskadossa), myrkkyjä ja voimakkaita lannotteita. Samaan tapaista varmaan on tuolla idän suunnalla. Mutta viime viikolla tuli telkkarista eduskunnan kyselytunti, josta sain sen käsityksen, että asiaa oli tutkittu myös meillä ja siksi havahduin asialle. Meillä on monta asiaa todella hyvin. Myrkkyjen ja hormoonien käyttö on rajallista, pelloilla suojakaistaleet määrättynä, ohjeistusta on kaikenlaista ja esimerkiksi Ranskassa on todettu, että paluu luonnonmukaiseen viljelyyn on palauttanut eliökantaa kiitettävästi.

      Tuskin aivan katoa onkaan ollut, mutta vaara sille piilee ja sen estämiseksi täytyy edes yrittää tehdä jotain. Pieni tarhuri ei paljoa voi, mutta olen iloinen jokaisesta perhosesta, kukkakärpäsestä, mehiläisestä, ampiaisesta ja muista hyödyllisistä pölyttäjistä. Heille joka vuosi laitan mesibaareja aina vain enenevässä määrin, juomapaikkojakin ilman muuta. Ilmavirtojen mukana tulleet eksoottiset ilmestykset ovat ihania, juuri sellainen on 70-luvulla meille rantautunun neitoperho, nyt jo aika yleinen perhonen. Muitakin varmaan on.

      Hienoa, että niin teillä kuin meilläkin on noita paikkoja, joissa pölyttäjät voivat jatkaa sukua, talvehtia ja elää lajiominaista elämää. Öttiäisten määrää vähentävät pikkulinnut ilman muuta, talitintti-pari noin 30 kg per pesue, mutta autetaan, tehdään parhaamme, pidetään oma läänimme monimuotoisena ja elävänä, onhan sekin pieni ekoteko tässä maailmassa.

      Poista
  8. Hyvä, että tartuit tähän asiaan. Uutinen ravisutti minuakin. Olen jo pidempään yrittänyt miettiä puutarhaa ja hankintoja hyönteistenkin kannalta. Tontin yhteen kulmaan olen jättänyt tilaa nokkospöheikölle ja nyt suunnittelen kesän uusia istutuksia siten, että ne houkuttelisivat myös pörriäisiä. Myrkkyjä en ole koskaan suosinut.
    Otan siis haasteen vastaan ja postaan jossain sopivassa välissä, kunhan materiaalia on tarpeeksi koossa. Toivottavasti mahdollisimman moni muukin ttaa osaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se eduskunnan kyselytunti, jossa tästä keskusteltiin, sai hiljaiseksi. Tämä asia vain on niin tärkeä ja toivottavasti moni haasteeseen omalta osaltaan osallistuu. Elämää ilman hyönteisiä vain ei ole! Kannatan ehdottomasti sopivaan paikkaan nokkos- ja ohdakepöheikköjä, risukasoja, hyönteishotelleja, mesibaareja, kukkia, jossa pölyttäjät saava puuhastella, jatkaa sukua ja talvehtia. Hienoa, että otat haasteen vastaan - tämä vain on niin tärkeä asia!

      Poista
  9. Hyvä haaste ja tärkeä aihe! Otin tästä kopin jo kolme vuotta sitten ja toteuttaminen jatkuu edelleen. Viime keväänä teimme hyönteishotellin kukkivalla katolla ja muutenkin olen tehnyt puutarhan kasvihankintoja erityisesti perhoset mielessä, mutta hyötyväthän niistä muutkin pölyttäjät. Tein muistaakseni viime kesänä jonkun postauksen perhoskasveista, mutta pitääpäs tehdä uusi postaus aiheesta. Kyllähän siitä joku voi saada uusia ideoita omalle pihalleenkin. Toivottavasti mahdollisimman moni osallistuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aihe on ehdottoman tärkeä! Hienoa, että olet ollut hyvän aikaa ajan hermolla, tekoja tarvitaan! Onpa teillä huikea hyönteishotelli! Varmaan asiakkaat ovat tyytyväisiä, kasvihankintoja kannattaa miettiä. Paljon mettä tuottavista kasveista on iloa myös tarhurin silmälle. Kaikki ideat ovat tervetulleita ja kannatettavia, jokainen toimii omien resurssien piirissä, mutta kaikki johtaa hyvään, kun meitä on monta touhuamassa!

      Poista
  10. Pihalta löytyy joka hetkelle joku öttiääsille mialuune kukkija ja looratarhasta taitaa olla pualet pelekkää kukkaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hieno juttu! Kukkijoita tarvitaan ja paljon, iloa niistä on meille tarhureillekin 😊🐞. Meilläkin kasvimaa on hyvinkin kukkavoittoinen 🌺.

      Poista
  11. Hello dear Saila!

    Yes, it's terrible news! I do my best to grow plants they love, but it's not enough. We must do all we can!

    I wish you a nice week!
    Hugs!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hello Marit!

      Yes, those new's are so terrible! It is important to think about biodiversity. Grow suitable plants for pollinators, provide them with suitable nesting sites and protection areas. Choices on a shopping trip are also very important, it is good to prefer local food. We make choices and we are responsible for them. Together we can do a lot! Small gardens together create a significant place for our common friends!

      Greetings!

      Poista
  12. Ihan valtavan tärkeä asia! Jokainen voi tehdä aina jotain.

    Meillä on hyönteisten hyvinvoinin osalta pullat aika hyvin uunissa. Paljon on istutettu perhoskasveja, tilaa ympäröi perinnebiotoopiksi kirjattu peltoalue jossa hevoset laiduntavat. Hoidetun puutarhan alueen lisäksi on puolivilliä aluetta. On kivikkoa, risukasaa, halkopinoa ja lantala josta uskoakseni moni ötökkä löytää suojaa, ravintoa ja muuta tarvitsemaansa.

    Myrkkyjä ei käytetä oikeastaan muussa kuin rotta-ansoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta ja tämä asia pitää ottaa vakavasti ilman muuta!

      Samoilla mennään meilläkin ja pyrin kasvattamaan sellaisia kasveja, joissa mesibaari olisi auki koko kesäisen ajan aina huhtikuulta syksyyn asti. Suojapaikatkin ovat hyvin tärkeitä.

      Yhdessä kun ollaan hyvää asiaa ajamassa niin paljon saamme aikaiseksi hyvää!

      Poista
  13. Tärkeä asia meille ihan kaikille. Itse olen jo pitkään haalinut puutarhaan erityisesti Riku Kasterinteen kirjan innoittamana kasveja, jotka ovat perhosten ja mehiläisten mieleen. Mielestäni olen onnistunut aika hyvin, mutta työ jatkuu edelleen.
    Toki mieheni tekemä hyönteishotelli löytyy myös meiltä.
    Mukavaa uutta viikkoa. 😊😊
    Tär

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On todella hienoa, että olet saanut pihaasi rakennettua paratiisiksi myös pölyttäjille ja sen seurauksena myös pikkulinnuille - luonto kiittää! Työtä varmasti paljon on, mutta onneksi se on ajoissa alkanut.

      Varmasti hyönteishotellin asukkaat ovat tyytyväisiä 🦋.

      Kiitos Kruunu Vuokko!

      Poista
  14. Kyllä on suunnitelmissa laittaa perhosille ja ötököille lisää herkkuja pihaan.

    VastaaPoista
  15. Kyllä. Niin laitetaan lisää. Monet niityt pitäisi jollain konstilla saada elvytettyä. Ovat vaan isojen metsäkoneiden runtelemia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä juttu! Niittyjen elvytys ei ihan mahdottoman vaikea temppu olisi, jos vain saisi vaikka lampaita laiduntamaan tai niitettyä ajoissa, mutta suuret koneet runtelevat paikat toisinaan ja se harmittaa!

      Poista
  16. Kyllä! Tärkeällä asialla olet! Omavaraisuusbloggarit ottavat myös kantaa asiaan yhteispostauksella, joka julkaistaan tänään 18.2. klo 12. Siinä jokainen osallistuva bloggari ottaa kantaa asiaan ja ehkäpä jakaa omia vinkkejään ötököiden elämän helpottamiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tärkeällä asialla ollaan ihan kaikki! Muutaman postauksen jo luinkin ja mukavia vinkkejä aina vastaanotetaan! Teidän omavaraisuusbloggareiden kirjoitukset ovat olleet tosi ihania, viimeksi mietin niitä sun porejuttuja - niitä pitäisi tehdä! Aika omavaraisia mekin hiljalleen olemme - tässä sitä juuri kerran pohdinkin.

      Poista
  17. Meilläkin on hyönteishotelli, puupinoja ja rytökasoja, lisäks kaikenlaisia kukkivia hyönteisille. Hopeapaju kun kukkii, surisoo koko piha. Itikoita mie toivosin olevan vähemmän, ne kun kovasti tykkevää miusta! Karjatalouden ja laiduntavien elläinten väheneminen näkkyy tässäkin assiissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä kaikenlaisia hotelleja teiltä hyönteisille löytyykin ja mesibaareja - varmasti hyönteiset viihtyvät! Sääsket ovat minukin kavereita, vaikka niistä en niin välittäisi - taidamme maistua hyvältä ja mehukkaalta 😉🐞. Juu, laiduntamisen väheneminen kyllä on alkanut näkymään!

      Poista
  18. Hei Saila!
    Viime vuonna oli hyvin vähän perhosia ja kimalaisia meidän puutarhassa, yritän kasvattaa sopivia kukkia. Täytyy laittaa enemmän hyönteishotelleja.
    Kauniit kuvat ja tärkeä postaus.
    Oikein hyvää uutta viikkoa.
    /Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin tuntui, että hyönteisiä oli viime kesänä vähemmän - onneksi tilanne parani syksyä kohden, silloin perhosten määrä lisääntyi! Mesibaareja ja hyönteishotelleja kannattaa suosia, silloin pikkulintujenkin määrä lisääntyy. Olisi hyvä, että kukintaa riittäisi heti aikaisesta keväästä loppusyksyyn. Meillä kukinnan aloittaa keväällä jouluruusu ja krookukset, loppukesällä löytyykin kukkijoita enemmän.

      Tämä on hyvin tärkeä asia!

      Kiitos Marika!

      Poista
  19. Kiitos vinkistä, tämä on tärkeä asia. :)

    -Ruut

    VastaaPoista
  20. Hyvinkin huolestuttava uutinen. Huonostihan siinä käy jos meidän pienet öttiäiset häviävät luonnosta ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on erittäin huolestuttava asia! Jos ei ole pölyttäjiä ei ole ruokatuotantoakaan. Luin, että Kiinassa omenapuita pölytetään siveltimien kanssa, kun pölyttäjiä ei vain ole enää!

      Poista
  21. Minut tunnetaan jo työpaikallakin ötökkäintoilijana, kun aina ruokatauolla esittelen erityisesti kevät- ja kesäaikaan tekemiäni. itselleni uusia lajilöytöjä. Viime kesänä sellaisia olivat alpiloismehiläinen ja koivukehrääjän toukat. Olen jo useamman vuoden pyrkinyt joka kevät hankkimaan mökkipuutarhaan aina jonkun uuden perhoskasvin. Useimmat niistä kiinnostavat myös muita pölyttäjiä, kuten kukkakärpäsiä. Kimalaisten määrä on mielestäni viime vuosina vähentynyt mökkimaastossa ihan selvästi, ampiaisia kyllä riittää. Enkä kyllä villimehiläisiäkään ole tavannut, viime vuonna kuvasin ojanpientareelta yhden tarhamehiläisen. Tämä haaste on siis ollut jo toteutuksessa osaltani useamman vuoden ajan ja jatkuu ilman muuta edelleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on todella tärkeä juttu ja hienoa, että olet ottanut sen omaksesi jo vuosia sitten! Olisi tosi mielenkiintoista olla 'kärpäsenä katossa' kuuntelemassa, kun kerrot kaikkea ihanaa siivekkäistä ystävistä - minua kyllä kiinnostaisi ja paljon! Täytyisi haastaa vielä lisää itseäni ja opetella tunnistamaan lisää kaikkia siivekkäitä!

      Poista
  22. Voi miten hienoja kuvia! Vaikka asia on surullinen, kuvat ovat niin positiivisen ihania. Mesibaari on meilläkin ollut jo vuosia. Kerran laskimme, että yli 50 perhosta oli päivämesillä ja se oli upea juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vekki! Olipa teillä hieno joukko baarissa päivämesillä! Asia on surullinen, mutta yritetään kaikki yhdessä tehdä asian hyväksi voitavamme!

      Poista
  23. Kyllä tämän haasteen otan mielelläni vastaan tai olen jo ottanut . Hyönteishotelleja valmistuu ja kukkia on vaikka kuinka. Ihanat kuvat kiitos sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tärkeä asia meidän kaikkien yhdessä haastaa itsemme ja toisemme! Kivaa, että olet mukana!

      Poista
  24. Olin unohtanut punahatun ja punatähkän, entisen kotini pihalla minulla oli niitä. Täytyy korjata tilanne ensi kesänä. Nauhuksia istutin muutama vuosi sitten ja perhoset löysivät pihaan heti kun ne alkoivat kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punahattu, punatähkä ja väriminttu ovat meillä hyvin suosittuja kasveja, vallankin perhoset ovat niistä kovin kiinnostuneita ja kauniita ne ovat silmällekin! Nauhukset varmasti houkuttelevat kirkkaan keltaisilla kukillaan.

      Poista
  25. Hyvä Saila, tartuit postauksessasi todella tärkeään asiaan ja toivon sydämestäni, et haasteesi ottaa vastaan mahdollisimman moni. kommenteista päätellen niin moni on jo tehnytkin:))
    olemme jo vuosikymmeniä pyrkineet toimimaan niin, että kaikilla elollisilla olisi hyvä olla maillamme. aina kuitenkaan yhteiselo ei onnistu. jokunen vuosi sitten tein postauksia mauriaisten invaasiosta. silloin surukseni jouduin turvautumaan niiden hävittämiseen kasvimaalta. pahaa se teki, mut niitä oli vaan ihan liikaa ja kasvilavasta ei olisi saanut mitään satoa. vieläkin puutarhassamme on niin mauriaisia kuin keltiäisiäkin, mut niiden pesäpaikat ovat alueilla, mistä ei ole haittaa viljelyksilleni. jonkinlainen harmonia siis vallitsee yhteiselossamme tällä hetkellä;) pölyttäjille löytyy suojapaikkoja ympäri pihamaita, viimeisimpänä on tuo risuaitaprojekti.
    Toivon siipiä haasteellesi Saila!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tärkeä asia meille kaikille ja samaa toivon - innokasta osallistumista hyvän asian puolesta. Jäinkin sitten vielä miettimään, mitä kaikkia kukkia pihallamme kasvaakaan ja kuinka ne kutsuvat pölyttäjiä luokseen ja millaisia paikkoja on suojaksi talven varalle tai lisääntymistä varten.

      On totta, että joskus yhteiselo ei onnistu vaikka kuinka yrittäisi ja harmonia kärsii. Onneksi tällainen tilanne sattuu harvoin. Risuaitaprojekti on todella mielenkiintoinen ja kaunis ja siinä on suojapaikkoja monelle siivekkäälle! Risuaidasta minäkin haaveilen!

      Poista
  26. Tärkeää asiaa ja ihania kuvia. Oma pihani on pieni, mutta pyrin kasvattamaan paljon erilaisia kukkia, myös niittysellaisia, joista perhoset näyttävät tykkäävän myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! Asia on meille kaikille tärkeä ja ihanaa, että yhdessä niin isolla kuin pienellä pihalla teemme kaikkemme!

      Poista
  27. Asiaa!! Meillä on appeni tekemiä hyönteishotelleja ja kyllä löytyy hyönteisiä kerääviä kukkasia pihalta. Tämä on tärkeä asia. Mukavaa viikkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hyvin tärkeä asia, hienoa, että pihallasi on siivekkäille monta paikkaa minne mennä mettä etsimään ja suojaan silloin kun sitä tarvitaan!

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!