Kivipellon Saila

lauantai 3. marraskuuta 2018

Syksyn viimeinen päivä

Eilen oli minun ajanlaskuni mukaan 
syksyn viimeinen päivä. 
Tänään alkoi joulun aika. 
Vaikka joulun aika alkoikin jo, tein vielä hiukkasen syystöitä. Magnolia sai suojan myyriä ja pupuja vastaan ja viimeiset edullisesti hamstratut kukkasipulit pääsivät maahan. 
Harmitti vain, että niin nuukasti halpoja kukkasipuleita ostin. 
Olisi ollut hyvä keli istuttaa kukkasipuleita vielä enemmänkin. 

Kukkasipuleilla maalailin pihaamaata. 
Voi miten se tekikin minut niin onnelliseksi!

Sisääntulon kukkapenkissä kilkattavat kirjopikarililjat. Valkoinen väri on taantunut, niitä istutin penkkiin lisää. 

 Samoin penkin kulmaukseen vaaleanpunaisia 
helmililjoja piti saada lisää. 

Sisääntulon kukkapenkin vieressä on sysipenkki, valkoiset ja tumman sävyiset kukat ovat ottaneet penkin omakseen. Penkkiin pääsivät kasvuun valkoiset ja sinikirjavat krookukset sekä iris historioides 'George'.

 Pionipenkissä kukinnan aloittavat narsissit. 
Narsissien tuoksu ja kauneus huumaa minut joka vuosi, 
rakastan narsisseja!  Pionipenkin alapuolella rakentuu hiljalleen Beatrix Pottermainen penkki. Narsisseja, tulppaaneita, digitaliksia, keltasauramoita ja koiranhampaita pionien lisäksi. Aluksi luulin, etteivät sormustinkukat meillä viihdy, nyt olen iloinen mehevistä lehtiruusukkeista, jotka lupaavat upeaa kukintaa ensi kesälle pionien rinnalla.
 Lehtopuutarhassa kukkivat narsissien ohella myös metsätulppaanit, joihin olen ihastunut kovin, vaikkakin ne ovat keltaisia! 


Tänään istutin vielä muutaman 'Thalia' -narsissin. 
Lehtopuutarhan corydaliksen kaveriksi istutin 
corydalis solida 'G. P. Bakerin'. Tarkkaan olen miettinyt paikkoja, 
joissa lumi sulaa ensimmäisenä. 
Niihin istutin lisää lumikelloja. 
Kevään ensimmäisiä kukkijoita kaipaa eniten, piipottajia pitää käydä katsomassa ihan joka päivä!
Kukkasipuleilla maalaillessani unohdin lähes kokonaan rytörinteen. 


Onneksi löysin alesta rinteeseen sopivia kukkasipuleita. 
Ostin niitä vain aivan liian nuukasti: 
balkaninvuokkoja, villitulppaaneita ja talventähtiä. 
Onneksi ensi viikolle luvataan leutoa säätä, voisin tehdä vielä sopivia löytöjä kukkasipulialesta.  

Oikein mukavaa ja rauhallista Pyhäinpäivän iltaa ja viikonloppua! 
Nautitaan lempeästä marraskuusta!

66 kommenttia:

 1. Hello dear Saila!
  You’re getting ready for Winter protecting your plants and bulbs!
  Lovely pictures and such beautiful flowers! Have a happy Halloween and a lovely November!
  Dimi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hello dear Dimi!

   Yes I do, really :D I try to protect my plants and bulbs like mother Nature do.

   Thank You!

   Greetings!

   Poista
 2. Alelöytöjä vois tehdä itsekin, on ollut vielä oiva sää istuttaa sipuleita. Voi miten tuli kaipuu kevääseen kun katseli kevätkukkijoiden kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt voi todellakin tehdä vielä oivallisia ja edullisia löytöjä alesta ja vielä on aikaa istuttaa niin, että sipulit ehtivät juurtumaankin. Kevään kaipuu iski selaillessani verrokkikuvia syksyn kukkamaakuville.

   Poista
 3. Saila, your photos are great.
  The sight of spring flowers gave me great joy.
  They will blossom in five or six months.
  Happy weekend :)
  Lucja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank You, dear Lucja-Maria!

   I compared the seasons of the garden - spring and autumn. Only five or six months and then is spring again. Now is the time to plant flower bulbs.

   Greetings!

   Poista
 4. Oi, mitä kevätkuvia! Hianosti sipuliilla maalatut penkit. Mahtava tua kirjopikaripenkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkasipulimaalaus onkin tosi kivaa! On melkoinen ero valon määrässä ja värimaailmassa keväällä ja syksyllä. Laittelin melko paljon narsisseja ja villitulppaaneita, tykkään molemmista. Kirjopikareita on aika paljon sisääntulon penkissä, olen antanut niiden siementää - parissa vuodessa siemenestä kasvaa kukkiva kilkattaja.

   Poista
 5. Nyt mua alkoi kaduttaa, että jätin kokonaan sipulit hankkimatta. Ajattelin edellisvuotisten hankintojen kukoistavan jatkossakin. En siis kotona istuttanut yhden yhtään sipulia! Töissä istutin kyllä siitäkin edestä, että oliskohan tullut yliannostusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei kai vielä ole myöhäistä joku pussukka sipuleita hankkia, alet ovat nyt käynnissä ja aarteitakin saattaa vielä löytyä. Varmasti aikaisempien vuosien hankinnat kukoistavat ensi keväänäkin - tottakai! Uskon, että olet sipulin jos toisenkin tänä syksynä maahan laittanut - yliannostuksen tila saattaa olla käsillä.

   Poista
 6. Keväällä pääsemme ihailemaan sinun kauniita kukkapenkkejä;-)) Viikonloppuja Saila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulit nukkuvat katteen alla ja kevät ne sieltä herättää kukintaan :D.

   Kiitos Anne!

   Poista
 7. Ihanat kuvat. Miten kaunista kukkaloistoa sinulla tulekaan olemaan ensi kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! Syksyn ahkeruus palkitaan keväällä - keväällä tosin aina mietin, että olisi sipuleita voinut maahan laittaa syksyllä paljon enemmänkin!

   Poista
 8. Ihana kuvasekoitus suksyä ja kevättä. Sinun kevätsipulipenkit ovat upeita! Mukavaa sunnuntaita. PS: Olen miettinyt sinua monesti tässä syksyn aika ja iloinnut tuomastasi Guna pistokkaasta. Nyt jännään onko se ehtinyt juurtua niin että selviää talvesta. Kurkkaankin seuraavaksi sivupalkista sinun Guna-rypäleitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin hiukan verrokkikuvia - valon määrä ja värimaailma on niin huikea. Tykkään tosi paljon narsisseista ja villitulppaaneista, niitä en koskaan laita liikaa.

   Guna on erinomainen lajike! Toivottavasti se on kasvattanut riittävän voimakkaat juuret!

   Poista
 9. Voi sitä kevään kukka loistoa. Innolla jo vartutaan.

  VastaaPoista
 10. Onneksi kaikki omat ulko hommat on tehty. Lunta pitäisi taas tulla mutta mutta. Hyvää Pyhäinpäivän iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Matti Juhani! Meilläkin alkaa olemaan puutarha paketissa. Noihin alesipuleihin vain hiukkasen hurahdin, kun vielä meillä maa on sula ja istuttaminen mahdollista.

   Poista
 11. Kauniit kuvat kevätkukkijista. Tulloo olemaan kevväällä kukkaloistoa siellä! Keltsauramon luvin Beatrix Pottermaiseen penkkiin tulevan. Kylyvin kevväällä osan niistä siulta suamistani siemenistä, ehkä liian tihhiiseen. Hyvät lehet kasvattivat. Kukkiivat varmaan ens kesänä. Tuohon mehtäpuutarhaan meinasin loput siemenet, kuhan penkit suahaan. Miunkin pitäs vielä mehästee alesta noita kukkasipuleita, tietää Joensuussa käyntii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla! Keväällä syksyn ahkeruus palkitaan ja tänä vuonna panostin pikkusipuleihin kuten villitulppaanit, pikkunarskut, krookukset, iirikset ja talventähdet - niitä on tosi nopea istutella. Keltasauramoa Beatrix Pottermaisessa penkissä kasvaa ja se on siis kaksivuotinen, iloisesti muttei hallitsemattomasti siementävä auringonkeltainen kukkija, isomummun perintökasvi. Toivottavasti se kukinnallaan ilahduttaa ensi kesänä siellä teilläkin!

   Kukkasipuleita aion myös hiukan hankkia vielä :D.

   Poista
 12. Hei. Ihania kuvia. Tuo vanha, sammalloitunut omenapuu eräässä kuvassasi, on jotenkin niin sympaattisen näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu! Omenapuut ovat tosi vanhoja meillä ja niitä on pyritty hoitamaan rakkaudella. Yksi noista vanhoista on 1940 luvulta ja siihen on ympätty kolmea eri lajia vuonna 1949 - varhainen perheomenapuu siis.

   Poista
 13. Kukkaloistoa on siis tiedossa! Kirjopikarililjat ovat upean ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilauksessa ainakin :D kirjopikarit ovat todella ihania!

   Poista
 14. Kiva, kun laitoit rinnalle kuvan keväisestä penkistäsi, siellä on jo valmiiksi kauniit sipulipenkit. Honkkarissa oli viime viikolla vielä runsaasti sipuleita puoleen hintaan, ajattelin vielä käydä hakemassa jonkun pussukan, aukkopaikkoja löytyy edelleen:) Hyvää sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin laittaa hiukan verrokkia syksyisille penkeille! Honkkarista minäkin osan ostoksista tein ja siellä on nyt hyvä ale, kun omistaja vaihtuu. Aukkopaikkoja löytyy aina!

   Kiitos Sirkku!

   Poista
 15. On sitten ihania nuo kirjopikarililjat ♥, ja sinulla näyttävät viihtyvän hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjopikarit ovat ihania ja olen antanut niiden siementää, siksi niitä on aika paljon. Sisääntulon penkkiin, jossa nuo pikarit kilkattavat paistaa ilta-aurinko ja on hieman lehtomainen paikka, siksi ne varmaan siinä viihtyvätkin.

   Poista
 16. Ihanaa kerrontaa, kun laitoit syksyn touhujen rinnalle kevään kukintaa! Kyllä vaan se kevät mielessä siintää, kun niitä sipuleita maahan upottelee. Minulla ei toissa vuonna laittamani lumikellot onnistuneet, mutta toivon että sieltä jonain keväänä muutama piippo ilmestyisi, toivoa en menetä ainakaan vielä.
  Sinulla tulee olemaan loistelias kevät noiden sipulikukkienkin osalta. Ai että tuo kirjopikarililjakin on aivan ihana! Minä tein varmistuksen varmistukset - kylvin siemeniä lavaan nyt syksyllä ja jätin loput siemenet kevääksi kylvettäviin, sekä istutin sipuleita maahan. Toivottavasti joku menetelmä näistä osuu oikeaan, koska juuri tämä kirjopikarililja kuuluu himoittavien joukkoon minulla.
  Ihanaa marraskuista, talven odotuksen täyttämää aikaa sinne koko teidän poppoolle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha alkaa olemaan jo paketissa, sävymaailma lempeä - hiukan sähäkkää verrokkia laitoin :D. Kevät siintää todellakin mielessä ja mielikuvien mukaan maalaillen sipuleita maan poveen upottelen - aina syksyllä paljon tuntuisesti ja keväällä kuitenkin kaipaillen enemmänkin. Toivottavasti lumikellosi vielä nostavat päänsä ja ilahduttavat!

   Olen sipulikukkien ystävä ja teen hankintoja ainakin kohtuullisesti, suurimman osan tilaan Hollannista suoraan niin saan hiukan erilaisempiakin, mitä täällä meillä ei ole myynnissä. Olen ollut oikein tyytyväinen laatuun. Kirjopikarililjat ovat suosikkejani ja olen antanut niiden siementää, siksi niitä on noin paljon :D.

   Mulla on vielä syyskylvöt tekemättä, laatikot ovat kyllä valmiina jo, samoin siemenet.

   Kiitos! Marraskuu on ihana levon ja rauhan kuukausi!

   Poista
 17. Kauniita kuvia keväästä. Näin syksyllä ei voisi uskoa kuinka upeiksi kukkapenkit muuttuvat keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari! Ihan uskomattomalta näyttää, kun kevätkuvia katselee - kevään ikävä iskee tosi helpolla :D.

   Poista
 18. Keväällä ihan parasta on se, että päivittäin voi käydä laskemassa uudet piipot:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, joskus on jäänyt päivällinen lautaselle jäähtymään, kun keittiön ikkunasta on katse osunut päänsä nostaviin piippoihin!

   Poista
 19. Kaunis kivikkoinen rinne - siinä loistaa kaikki kukat! Nyt kyllä tekisi myös mieli lisää sipuleita ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Kevään valo ja kukkivat sipulikukat eri sävyissään ovat ihania! Kukkasipuleita ei koskaan tule liikaa hankittua ja istutettua!

   Poista
 20. Oi että, kun keväiset kuvat säväyttivät! Terkut Sulolle ja Nöpölle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta!

   Terkut menevit kisupojille ja kiittävät ja kehräävät!

   Poista
 21. On siis odotettavissa jälleen keväällä upeaa kukintaa <3 Mukavaa sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, nyt on vielä kohtuullisia istutuskelejä ja sipulialet! Ihana yhdistelmä :D

   Kiitos Liisa!

   Poista
 22. Hauskasti yhdistetty syksy- ja kevätkuvia. On kyllä keväällä kaunista kukkaloistoa sinulla luvassa. Olen kytännyt tässä lähellä olevan kaupan kukkasipulihyllyä. Kävin jo sieltä -30% alennuksesta varmuuden vuoksi pari pussia ostamassa, mutta toivoisin kaupan käyvän niin hitaasti, että antaisivat loput puoli-ilmaiseksi pois. Eihän sitä tiedä, ehtisivätkö edes juurtua ennen talven tuloa, mutta jos halvalla saisi, niin... :D Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ero on melko suuri :D. Kevääksi aina toivon upeaa kukintaa ja peittelen sipulit mullan alle ja lehtikatteen päälle talviunta parantamaan. Maa pysyy tovin pidempään sulana ja auttaa sipuleiden juurtumisessa.

   Alea kannattaa odottaa, toivottavasti hinta vielä laskee kun on hyvä keli istutella ja toivottavasti valikoimaakin riittää! Uskon, että sipulit ehtivät juurtumaan. Tänä vuonna olen ihastunut villitulppaaneihin :D.

   Kiitos Minna!

   Poista
 23. Haikeat heipat kesälle, kyllä se joulunaikakin on kivaa. Ihania kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella haikeat heipat, vaikka nautin tästäkin ajasta suunnattomasti. Lempeä haaveilujakso ennen uutta kasvukautta. Rakastan joulua niin paljon myös!

   Kiitos Vekki!

   Poista
 24. Täällä ei enää parane maalailla, sillä maa on umpijäässä. Maalailen ihan jotain muuta ;)

  VastaaPoista
 25. Voi, puutarhasi loistaa upeassa kevätasussaan ensivuonna!! <3
  Joulu...kuulostaa vielä kaukaiselta...mutta ehkä se lähestyy vauhdilla kun saamme joulukuorman tällä viikolla töihin! =)

  Marraskuun lempeitä päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti, vaikka keväällä usein ajattelen, että sipuleita olisi voinut istuttaa enemmänkin!

   Joulu on jo aika lähellä, joulua odotan niin paljon ja hiljalleen paketteja olen laitellut. Viime lauantaina otin kieloja hyötöön :D, kielo on rakas joulukukka! Joulukuorma on varmasti mielenkiintoinen ja ihana!

   Kiitos Susanna! Marraskuu on lepokuukausi!

   Poista
 26. Dear Saila!

  Beautiful photos! I'm looking forward to see your spring flowers. Fritillaria melagris is my favorite in spring. November is a dark month, but December is better. Then the sun turns again.
  Happy new week!
  Hugs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank You, dear Marit!

   This autumn I have been very enthusiastic about the flowers of spring! Fritillaria melagris is very beautiful and my favorite too! November in a dark month, an excellent time to dream about the new spring and summer, plants, seeds and flowers! Soon is Christmas and almost spring, too!

   Happy weekend to You!
   Hugs!

   Poista
 27. Mukavasti toteutettu postaus . Olen itse miettinyt mitä laittaisi pionien väleihin . Istutin nyt kylläkin jo aivan matalaa iiristä . Meillä rajoittaa peurat istutuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Peurat ovat varmasti hyvinkin rajoittava tekijä istutuksille, suojaukset kannattaa tehdä perusteellisesti! Pionien väleissä meillä kasvaa pääosin narsisseja. Niiden lehdet jäävät sopivasti pionien lehtien suojaan tuleentumaan kukinnan jälkeen.

   Poista
 28. On todellakin mukavasti toteutettu postaus kevät ja syyskuvineen :) Ihanaa kukkaloistoa tiedossa ensi keväänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos SariHanne! Kukkaloistoa olen yrittänyt istuttaa melko paljon, kohtuullisesti :D.

   Poista
 29. Ihanaa kukintaa luvassa keväällä! Kiva katsella keväisiä kuvia, kun ulkona on niin synkkää. Minulla on vielä muutama ale-pussi krookuksia istuttamatta. Täytyy viikonloppuna yrittää saada ne maahan. Töiden jälkeen on jo niin pimeää ettei hommasta tule mitään, ellei sitten otsalamppua pistä päähän.:) Blogissani odottaa sinua haaste. Iloa viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pimeys laskeutuu todellakin niin aikaisin, että pihahommista ei oikein tule mitään ilman otsalamppua. Alepusseja hankin vielä lisääkin, säät ovat pysyneet sopivan leutoina vielä sipulikukkien istutukseen.

   Kiitos, haaste vastaanotettu!

   Poista
 30. Kauniita kuvia <3 lempeää marraskuuta sinulle :)

  VastaaPoista
 31. Aina vain loistokkaampaa tiedossa ensi keväänä ja kesänä... Mikä lajien runsaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut alessa sopivia sipulivalikoimia ja istutuskeleissä ei ole ollut moittimista - taisi keväänkaipuu iskeä!

   Poista
 32. Komeita sormustinkukan lehdykkeitä sinulla, minullakin on ollut niitä, huomasin että kannattaa peitellä havuilla tms. sen jälkeen kun maa on roudassa, säilyvät talven yli paremmin. Kaunis ja monipuolinen piha !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehdykkeet ovat todella mehevät, kiitos vinkistä, peittelen ne vielä ennen pakkasen tuloa.

   Kiitos Toini!

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!