tiistai 24. huhtikuuta 2018

Ensisatoa pian

Hiippaillessani pihamaalla ja kasvimaan puolella 
huomasin, että sadonkorjuuseen pääsenkin 
jo aika pian.


Ensimmäisissä sipuleissa alkaa olemaan jo pian korjattavaa satoa. Ajattelin vappuaaton sillilautaselle laittaa hieman tuoretta piiplöökiä 


ja salaattiin karhunlaukkaa. 


Raparperipenkki jäikin tarkistamatta...asiaa pitänee korjata lähiaikoina. 

Lipstikkakin nostaa jo päätään, pieni vielä (kuva valitettavan epätarkka).

Yrttimaalla vielä siivoamatta vanhat versot, asia korjaantuu kyllä aikanaan.

 
Mukavaa tiistaita teille kaikille!

 

67 kommenttia:

  1. Teillä on Karhunlaukat pidemmällä, kuin meillä. Juuri hennonhentoja alkuja ihailin. Miten teillä se on levinnyt ja viihtynyt? Meillä paikka tuntuu olevan vähän väärä ja olen miettinyt siirtämistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiljalleen se on levinnyt ja tuohon laitoin kaksi tainta pari vuotta sitten. Viime keväänä satoa en vielä kerännyt, mutta nyt aion ottaa kyllä. Karhunlaukkojen paikka on rinnepenkki, maa hiekkaisen multainen ja tuntuu että viihtyvät siinä parsojen kaverina. Kun saan lavakaulusmaani, ajattelin sinnekin hankkia karhunlaukan, se on niin kaunis jo kukinnaltaankin.

      Poista
  2. Sielläkö kasvaa karhunlaukka? Kylvin sitä viime syksynä hieman märempään kohtaa tätä hiekkatöyrästä. Innolla odotan, josko jotain ilmestyisi - kunhan ensin puoli metriä lunta sulaa. Muistan kauniit karhunlaukkalehdot Valko-Venäjältä. Voi sitä tuoksua, voi sitä kauneutta ja voi sitä herkuttelua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, siitä jo kauan haaveilin ja nyt sitä kasvaa. Laiskana ihmisenä laitoin ne taimesta kasvuun. Oi mikä haavematka sai minutkin unelmiin - tuollainen karhunlaukkalehto oli varmasti kaunis ja tuoksuva. Nyt haaveilen käärmelaukasta :D.

      Poista
  3. Miten minä luulen, että ei meillä vielä mitään nouse. Pitää tarkistaa viikonloppuna tilanne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan joku piilottelee sinulta, toivottavasti piipottajat ilahduttavait sinua mahdollisimman pian! Tarkistus kannattaa tehdä :D.

      Poista
  4. Raparperipenkissä on jo mahtavat mollukat, heti kipaisin katsomaan kun lumivalli vähän hupeni.

    Kohta sitä saa, ruokaa omasta maasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun täytyy mennä kanssa tarkistamaan raparperin tilanne, se on vain hiukan hankalassa paikassa kesäkanalan takan. Parasta on, kun saa ruokaa omasta maasta!

      Poista
  5. Aika ihana tuo ensimmäinen kuva "piiplöökistä"♥

    Mukavaa tiistaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oikeastaan ensimmäinen kuva on ruohosipulista ja toinen vasta piiplöökistä.

      Poista
  6. Hyvin ovat aluillaan.. kohta saat maistella oman maan satoa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voimalla maasta ovat jo ponnistaneet, kohta saan niistä jo ruokapöytään herkkua.

      Poista
  7. Oi karhunlaukka, en ole koskaan maistanut. Ruohosipuli ja raparperi ovat aina ensimmäisiä jotka jaksavat nousta kylmästä maasta. Hienoa kohta saada tuoreita makuja ruokiin. ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karhunlaukassa on hento valkosipulinen maku, tänään sitä juuri fiilistelin pitkästä aikaa! Vapuksi ajattelin jo omaa satoa herkkupöytään laittaa!

      Poista
  8. Mättäästä napsittu sipuli on ollut lapsesta asi yksi herkuistani..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla myös! Papalla Lapissa ruohosipuleita kasvoi siellä ja täällä luonnossa, napsittua tuli tosi usein!

      Poista
  9. Karhunlaukkaa minäkin tulen kylvämään tänä keväänä, ajatuksena villisti kasvava niitty. Ruohosipuli onkin ensimmäinen josta saa jo satoa korjattua.
    Ihana padallinen narskuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villi niitty, jossa on karhunlaukkaa on varmasti tosi upea juttu. Laukan kukka on todella sievä valkoinen ja hento. Ruohosipuli ja tuo piiplööki molemmat ovat hyvin aikaisia.

      Kiitos! Kummityttö täytti padan narskuilla juuri viime perjantaina käydessään!

      Poista
  10. Siellä kyllä kasvaa jo vaikka mitä:) Ihana kun saa omasta pihasta jo herkkuja! Aurinkoista alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voimalla kaikki lähtivät kasvuun, kun lumi suli. Oman maan herkut ovat parhaita!

      Kiitos Päde!

      Poista
  11. Hello dear Saila!
    Your garden is full of beautiful bulbs and everything is in order getting ready to welcome Spring!
    Love your old metal pot with the preety daffodils! Wonderful picture and image!!
    Wishing you a lovely week! Hugs!
    Dimi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hello Dimi!

      I'm so happy, snow has already melted away! Small bulbs and plants woke up immediately, flowering began strongly. Welcome Spring!! That metal pot is quite old and belonged to my husbands grandma, my dear goddaughter planted those lovely daffodils. She made a lot of other gardening work too. I've been in surgery and she wanted to help me!

      Than You! Hugs!

      Poista
  12. On se mukavaa saada satoa omasta maasta. Ruohosipulia minultakin löytyy, mutta tuskin siellä on vielä mitään noussut. Mukavaa tiistaita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oman maan sato on useimmiten :D parasta! Ruohosipuli nousee aika varhain.

      Kiitos!

      Poista
  13. Miten käytät karhunlaukkaa? (Nuori mies aikoo istuttaa sitä)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karhunlaukka on hieno sipuli ja siinä on hento valkosipulinen maku. Lehdet ja kukat sopivat ainakin salaattiin, juurisipulin voi laittaa ruokaan herkuksi. Lehtiä ei kannata kuivata, maku ei oikein säily. Vanha kasvi ja suositeltava ilman muuta. Samat terveysvaikutukset kuin valkosipulilla.

      Poista
  14. Ihana kuva ruohosipulista. En olisi arvannut mikä on, ellen olisi lukenut. Taide.

    VastaaPoista
  15. Siellä on terhakassa kasvussa jo sipulit. Tuo karhunlaukka on kaunis kukkiessaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karhunlaukka on todella kaunis kukkiessaankin, nuoret nousseet lehdet myös ovat hyvin kauniita. Sipulit ovat hyvässä kasvuvauhdissa :D.

      Poista
  16. Vastaukset
    1. Juu karhunlaukkaa, kannattaa kasvattaa ja jos löydät taimia vaikka torilta, kannattaa niitäkin hankkia! Suosittelen!

      Poista
    2. Oletko kokeillut käärmeenlaukkaa.

      Poista
    3. Käärmeenlaukkaa en ole kokeillut, koska sen itusilmuja tai siemeniä en ole vielä saanut tai löytänyt. Käärmeenlaukkaa ilman muuta kannattaa laittaa kasvuun, maku ilmeisimmin saman tyyppinen kuin karhunlaukalla ja kasvutapa - sitä sanotaan myös helposti leviäväksi ja siksi ihmettelen, miksi sen taimia/itusilmuja/siemeniä en ole löytänyt. Tänä keväänä on muutamat pienet puutarhamessut tiedossa, joista molemmista aion tuota kasvia metsästää. Käärmeenlaukalla on todella kaunis kukka myös! Suosittelen sitä ja muitakin vanhoja villilaukkoja, jos vain niitä jostain löytyy ostettavaksi. Maatiainen ry välittää käärmeenlaukkaa kannan säilytykseen, huomenna Lahden messuilla aion heidän ständillään poiketa asiaa tiedustelemassa.

      Poista
  17. Kyllä uusi sipuli on hyvää, vaikka vain perunoiden päällä. meillä on melko märkää vielä, mutta kyllä pikkuhiljaa meillekin tulee kevät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuore sipuli on aina hyvää! Hiljalleen kevät etenee :D.

      Poista
  18. Satoa alkaa tulemaan. Kylmää lupaa vielä ja yö pakkasia. Hui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiljalleen satoa tosiaan alkaa tulemaan. Yöpakkasista en enää välittäisi ollenkaan!!

      Poista
  19. Sipulit ovat vikkeliä. Huomasin, että omissa ruohosipuleissa on jo nuppujakin, vaikka mittaa kasvilla on vasta runsas tulitikun verran.
    Ihana tuo narskupata! Onko padan pohjassa reiät? Minulla on iso rautapata, mutta sitä ei voi laittaa taivasalle, koska ylimääräinen vesi ei pääse pois ja sateen jälkeen kasvit uivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jopas teillä on reippaan ruohosipulit, jo nuppujakin, kasvun vauhti on melkoinen!

      Kiitos! Se on isännän mummon vanha pata ja pienet reijät pohjassa eli siis joskus palanut puhki kai. Kummityttö poikkesi perjantaina ja laittoi padan täyteen narskuja :D.

      Poista
  20. Spring is a wonderful time for the first harvest.
    Soon you will have fresh chives, onions, rhubarb in the garden.
    The metal pot with daffodils is lovely.
    Hugs, greetings, Saila.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I always expect the first harvest - chives, wild garlic, rhubarb, long green onion... That metal pot is quite old and belonged to my husband's grandma, my goddaughter planted those lovely daffodils and helped me in the garden - I've been in surgery couple of weeks ago.

      Hugs to You!

      Poista
  21. Ihania herkkuja sinulla jo kasvamassa! Minä istutin viime kesänä karhunlaukkaa ja jännityksellä odotan, alkaako se sieltä nousta. Lumen alla se on vielä. Mukavaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienet taimet ovat niin ihanan vihreitä! Toivottavasti saat karhunlaukasta komean kasvuston.

      Kiitos!

      Poista
  22. Ruohosipuli onkin siitä kiitollinen, että se ilmaantuu hyvin varhain.
    Ihanan runsas narsissipadallinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruohosipuli on todella kiitollinen kasvatetava!

      Kummityttö ilahdutti narsisseilla jälleen kerran!

      Poista
  23. Kevään parhautta! Tuo narsissipata on huikea! Minullakin on iso muuripata, enkä raaskinut porata siihen reikiä. Täytin sen puolilleen käpyjä ja sittten vasta multaa. Toimii se niinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta ja ensimmäinen sato parasta! Kiitos! Tuo meidän pata on puhki palanut joskus vuosia sitten, se on isomummun peruja - vesi siis lorisee myllynkiven reijän kautta maahan :D. Ehjää pataa en minäkään raskisi alkaa reijittämään. Kävyistä varmaan sai hyvän salaojan padan pohjalle.

      Poista
  24. Vau, miten upea narsissipata! Ja ihana kuva!
    Minullakin on vielä kasvimaan monivuotisten alue siivoamatta. Ehkä parempi tehdäkin vähän myöhemmin, niin ei astu pienten alkujen päälle ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! Kummityttö jälleen kerran ilahdutti poiketessaan ja täytti padan narsisseilla! Pata ilahduttaa minuakin niin paljon!

      Paras tosiaan on mennä kasvimaalle hiukan myöhemmin, kun kaikki aarteet ovat nostaneet päätään.

      Poista
  25. Ruohosipuli on niin hyvää, sopii melkein mihin vaan:) Meillä on niin märkää vielä, että en ole takapihalle juurikaan uskaltautunut. Täytyisi kyllä lähteä keräämään talviunilta heränneet kotilot, brr... Nähdään pian:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta ja ruohosipuli on niin ihanan aikainen. Joko ne kotilot ovat heränneet, voi harmi!

      Pian nähdään :D.

      Poista
  26. Ajatella, miten reippaita nuo kasvit ovat, kylmästä puskevat jo satoa! Ruohosipuli minullakin on "korjuuvaiheessa", ja lipstikkaa saa myös, mutta raparperiä en minäkään ole muistanut katsastaa, ehkä ei vielä riitä piirakkaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin voimakasta kasvua on heti lumen sulattua pois, piipot ja taimet puskevat heti maasta innolla kevättä vastaanottamaan. Aikainen sato on ihanaa, raparperistä ei ihan vielä piirakkaa saa, mutta kohta!

      Poista
  27. Hei tulin vierailulle. Sinulla on siellä tosiaan kohta syötäväksi asti sipulia. Pitänee minunkin tarkistaa asia kun mennään mökille .Karhunlaukkaa on minullakin ja olen käyttänyt sitä salaateissa ja pihvin päällä tuoreeltaan . Tervetuloa kurkkaamaan minunkin blogiani jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa! Talven alta nousevat sipulit ovat ihania ensimmäisiä satoherkkuja!

      Kiitos kutsusta! Tulen vierailulle!

      Poista
  28. Beautiful photos, especially the last one.
    Greetings
    Maria de
    Divagar Sobre Tudo um Pouco

    VastaaPoista
  29. Voi onnea ja autuutta, kevättä ja sadonkorjuuta :) Kevät on jo niin pitkällä teillä ja onkin siis tulossa ihanat vappuherkut sipuleineen! Iloista vappua ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! Onnenhetkiä ihan koko ajan.

      Kiitos! Hauskaa vappua myös sinulle! Salaattipöytään saa satoa jo omasta maasta :D.

      Poista
  30. Ihanasti jo saat satoa. Meillä taitaa olla tuota laukkaa myös. En ole oikein tiennyt, miten sitä käytetään. Kasvarissa pukkaa ruohosipulia ruukussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ensimmäinen sato on ihan luksusta! Karhunlaukka on hyvin käyttökelponen koko kasvi niin salaattiin kuin lämpimään ruokaan (tyvisipulit).

      Poista
  31. Tervetuloa! Teinkin jo vastavierailun sinun blogiisi. Oli niin mukavaa tutustua!

    Kiitos!

    VastaaPoista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!