Kivipellon Saila

torstai 15. helmikuuta 2018

Haave kasvimaan kesäkukista

Kasvimaani haaveilu on edennyt jo kukkavaiheeseen. Kasvimaalla täytyy olla paljon ihanaisia kukkia 
niin reippaasti rönsyilemässä 
kuin upeasti taivasta kohden kurottelemassa. 

Mielihyvän ja kauneudenkaipuun lisäksi 
kukilla on hyvin tärkeä funktio: 
perhosten houkutus baarin tuoksullaan, 
kirvojen, muiden ikävien öttiäisten huijaaminen pois kasvimaalta, samettikukkien vahvan juurituoksun avulla 
karkoitettavat seppäkuoriaiset  (joista en pidä ollenkaan)
sekä muuttoevääksi syksyllä etelän matkalle lähteville lintusille. Suunnitelma pitää olla siis perusteellinen.

Kehäkukat ja samettikukat ovat ykkösiä tuoksulla torjumiseen. 
Samettikukka on erinomainen kirvantorjuja kasvihuoneessa. Tiheäkasvatuksena paprikan kanssa 
tulos on ollut lähes täydellinen - ei kirvan kirvaa! 
 
'Alumia Vanilla Cream'

'Strawberry blonde'
Kääpiösamettikukan lajin piti olla 'Red Gem' - ei ollutkaan... oikealla reunassa haisusamettikukka (tagetes minuta), kannattaa kokeilla!


Krassi voitaneen ottaa tähän porukkaan mukaan. 
Lajikkeena upea ja rehevä 'Tuulikki'. Haaveenani olisi joskus saada kasvuun puhdasta 'Phoenix'- lajiketta ja varsinkin lajiketta tropaeolum speciosum.
Krassiin olen ollut aina erityisen ihastunut! 
Lajikirjo siemenliikkeillä on melkein tyydyttävä 
ja kasvin rento ja voimakas kasvu miellyttävä. 
Raakojen siementen säilöntää en ole vielä kokeillut. 
 Ihanainen 'Tuulikki' -lajike kasvaa innolla 
ja kauniisti, 
sen koti löytyy 'Kukkia ja koukeroita' -blogista!

Ylös korkeuksiin nousevista kukista kauneimmat ovat varmaan maurinmalvat ja kosmoskukat. 

'Zebrina'
Näin joskus Riinan blogissa upeita 
kosmoskukkapeltoja Japanissa...
siinä on haastetta ja haavetta! 

Malvikki kuuluu myös suosikkeihini sekä ruiskukat!Ensi kesän perhosmagneetiksi laitan kasvimaalle paljon punahattuja sekä väriminttuja. 
Molempien mesi maistuu perhosille kesän taittuessa jo syksyyn.
Auringonkukkapelto, rakastan auringonkukkia yli kaiken! 
Keltaiset kukat tuulen mukana keinuvat, 
kypsyttävät satonsa pikkulinnuille evääksi, 
kun aika on syysmuuton. 

Kasvimaalla kasvaa toki muitakin kukkia vielä kuten unikoita, zinnioita ja daalioita... = kaunistuksia.

Kukkien kasvattamiseen kasvimaalla kannattaa paneutua. 
Hyvän mielen lisäksi useimmista niistä saa salaattiin ihania aineksia, kasvimaan hyvinvointiin voimavaroja, 
paljon silmäniloa ja upeita kimppuja maljakkoon! 
Myös pienet ystävämme ovat kukista iloisia!


Haaveilu jatkuu! 

Mukavaa alkavaa viikonloppua! 

 

66 kommenttia:

 1. Moikka. Perhoskukkia tulee myös meille. Kesää odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesää odotellaan! Perhosille kukkia täytyy olla paljon :D

   Poista
 2. Ehdottomasti perhosbaari pitää olla. Perhosia on sitten kiva katsella ja kuvailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhosbaari on varsin suositeltava, perhosten suosimia kukkia on todella monta. Meillä he viihtyvät punahatuissa, värimintuissa ja punatähkissä. Viime kesänä perhosten kuvailu jäi aika vähäiseksi, toivottavasti ensi kesä on suosiollisempi!

   Poista
 3. Oi miten kauniita kuvia ja ihania kukkia♥ Onpa kiva kun kesä taas tulee ja pääsee ihastelemaan kaunista kasvua/kukintaa:) Tuollaisia perhoskukkia pitäisi kyllä laittaa omaankin pihaan kasvamaan, kun viime kesänä ei montaakaan perhosta näkynyt lentelemässä, muutenkin tuntuu että niitä on paljon vähemmän kuin joskus silloin lapsuudessa:) Mukavaa viikon jatkoa ja haaveilua:)♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde! Kukkaistutuksia suunnitellessa kannattaa tosiaan ottaa huomioon myös perhoset. Josko ensi kesä olisi heillekin suosiollisempi.

   Poista
 4. Ihanan aurinkoinen kuva kissasta ensimmäisenä =)

  VastaaPoista
 5. Täydellinen kukkasuunnitelma, jonka kissa kruunaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nettimartta! Aika varmoilla ja perinteisillä kukilla mennään.

   Poista
 6. Kauniita haaveita ja suunnitelmia. On tää mukavoo aikoo, kun suap suunnitella kesän kukkia ja muitakin kasveja. Meillä 'ajatushautomo' on käynnissä sen mehtäpuutarhan osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin kasvimaalle paljon kukintaa ja perinteiset kukat ovat aina varmoja. Tämä on täydellistä haaveilun aikaa! Mitäs meinaatte sinne metsäpuutarhaan, onpa mielenkiintoista!

   Poista
 7. Uu - Nöpö on niin söpö tuossa kuvassa!
  Ihanan raikas postaus tulevan perhoskesän suunnitelmista. Kehäkukat ovat juurikin niitä puutarhan peruskasveja, joita ilman ei osaa olla, kukinta kestää pitkään ja ovat syksyllä viimeisimpiä kukkijoita.
  Ihastuin kuvassasi noihin samettikukka Strawberry Blondeinhin, kunnes huomasin että olin juuri tilannut lisätilauksena Exoticilta tuota samaa lajiketta. Mielenkiintoista on nähdä kuvasta millainen siitä tulee - siis aivan ihana, kannatti tilata!
  Kukkien kasvatus kasvimaalla hyötykasvien lomassa on ilo silmälle, ja niin hyödyllistä. Auringonkukkapelto kuulostaa aivan ihanalta, olisipa ylimääräistä maata huoks .. Tulisipa pian kevät niin kisutkin pääsisivät kirmailemaan pihalle, nyt ne taitavat kerätä voimia kesää varten, kun vilkaisee tuonne sohvan suuntaan :)
  Hih, Tuulikitkin pääsivät taas postaukseen - itse asiassa en edes tiedä mitä lajia ovat, ovatko ne pensas- vai köynnöskrasseja, mutta vuosikertakrasseiksi niitä voi kyllä sanoa - ikää on pitkälti toistakymmentä vuotta. Tänä vuonna ajattelin aloittaa toisen väristen vuosikertakrassien kasvatuksen, mutta ilman muuta Tuulikitkin jäävät vielä kasvatukseen. Ne ovat mukava lisä kukkapenkissä ja kasvavat ilman sen suurempaa huolenpitoa.
  Oikein ihanaa tulevaa viikonloppua sinulle, kesäisten haaveilujen merkeissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nöpö on söpö :D aina!

   Kehäkukat ovat ihania ja kestäviä - lajikekirjo lisääntynyt tosi mukavasti - kehäkukka on kasvimaan peruskukka, aina ilahduttava ja pitkään syksyllä kukkiva. Niitä ei ole koskaan liikaa.

   Strawberry Blonde on hyvin suositeltava kukka ja siinä on mielenkiintoista juurikin tuon kukan värin muuttuminen sen vanhetessa.Viime kesänä sitä kasvatin ensimmäistä kertaa ja Impectalta tilasin sitä jälleen lisää, vaikka siemeniäkin kasvista otin.

   Kukkien kasvatus kasvimaalla on ollut aina iloni. Minusta on hauskaa, kun jostain putkahtaa yksinäinen auringonkukka tai kehäkukkapuska, kun unikot keinuvat tuulessa tai maurinmalvat kurottelevat kohti korkeuksia. Meillä on ollut hankala savimaa ja tuo auringonkukan varsimassa on ihmeesti parantanut maan laatua. Kesää meilläkin odotellaan, tosin miestenhuoneessa pötkötellen.

   Tuulikit pääsivät mukaan tottakai! Ne ovat ihania, joskin vielä ei meillä ollut sellaista Tuulikkipilveä kuten sinulla, varmaan ensi kesänä jo onkin - ihania vuosikertakrasseja tosiaan ja kukkien värimaailma kaunis! Tuulikkien lisäksi ajattelin kylvää 'Alaskaa', siinä on mukava kirjava lehti.

   Kiitos Tuulikki!

   Poista
 8. Ihana kesän odotus postaus. Söpö kuva kisusta! Minulla on hankintalistalla etenkin perhosten houkutuskukkia:)

  Ihanaa alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa! Kesä on jo vahvasti mielessä kaiken aikaa. Perhosten mesibaareja todella kannattaa hankkia ja kylvää. Pari viimeistä kesää on ollut niin viileitä, että perhosten elo on ollut kovilla.

   Poista
 9. Ihana Nöpö! <3

  Kehäkukat onnistuivat viime kesänä kasvimaallamme. Auringonkukat eivät ehtineet kukkia, vaikka esikasvatin ne jo ajoissa. Samettikukatkin kituivat ja osa mätäni heti alkuunsa. Yritystä kuitenkin oli ja aiotaan laittaa kukkia kasvilavojen kulmiin tänäkin kesänä. Olen kanssasi samaa mieltä, että samettikukka on tosi hyvä kirvojen karkoittaja.

  Ihania haaveita sinulla! Olkoot tämä kesä suotuisampi meille, kuin muutama edellinen on ollut. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nöpö on ihanainen!

   Kehäkukka on varsin varma kasvimaan kukkija ja kaunistus. Lajikirjo silläkin on viime vuosien aikana mukavasti lisääntynyt. Samettikukka varmaan kärsi viileydestä. Avomaalla mulla oli pienikukkaista sitruunan tuoksuista ja ruukuissa noita isompikukkaisia ja tietenkin kasvihuoneessa (hiukan avomaalla). Viime kesä oli auringonkukallekin ehkä hiukan hankala, hyvää siementäkin oli tuskallista saada.

   Samettikukka on erinomainen kirvantorjunnassa ja myöskin seppäkuoriaisen torjuntaan sopiva.

   Kiitos Marketta! Nyt kun ollut kunnon talvi niin tulkoon sitten myös kunnon kesä!

   Poista
 10. Samettiruusut kukkivat mun kasvulaatikoissa! Mies ei tainnut uskoa kun kerroin, että estävät kirvoja! :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tillariina! Samettikukat ovat erinomaisia kirvantorjujia :D.

   Poista
 11. Mitä olisi kesä ilman kesäkukkia! Ne ovat äärettömän helppo kasvattaa ja niistä on paljon hyötyä niin ötököiden torjunnassa kuin perhosten houkuttimina. Puhumattakaan niiden koriste arvosta. Haaveissa olisikin kesäkukkapelto.
  Aivan ihania kuvia Saila!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäpä tosiaan, aika ankeaa! Suorat siemenkylvöt ja melko nopea kasvu ovat kesäkukkien paras puoli kukinnan lisäksi. Monipuolisiakin ne ovat: moni sopii salaattiin, houkuttavat perhosia ja torjuvat kirvoja...lähes täydellisiä siis :D.

   Kesäkukkapelto on ihana haave :D :D :D.

   Kiitos Mari!

   Poista
 12. Meillä on monta perennaa, joissa perhoset viihtyvät. Ihania kuvia, niin tulee kesää ikävä! Unikot ja ruiskukat ovat niitä kauneimpia. Meillä linnut "kylvää" auringonkukkia, kun laitan niille siemeniä talvella yläterassille. En raaski perkata kukkapenkistä kaikkia taimia, vaikka ne eivät sovikaan pionipenkin väreihin! Ja samettikukkaa tökkäsen sinne sun tänne, juurikin niiden ötököiden karkotukseen. Oi kesä, tulisitpa pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhosbaarit niin kesäkukista tai perennoista on todella suositeltavia. Kesää on jo niin ikävä! Lunta on meillä melkoisen paljon, siis kunnon talvi. Odotettavissa olisi siis kunnon kesä myös, toivotaan sitä!

   Pionipenkistä nouseva auringonkukka ei tosiaan värimaailmaltaan oikein sovi, vaikka hauska onkin. Samettikukkia kannattaa laitella sinnetänne, sillä on kauneuden lisäksi monipuolinen funktio. Kesää kovin odottelen myös!

   Poista
 13. Hello dear friend!
  Wow!Such a great post of your gorgeous Summer garden!
  You have so lovely and colorful flowers!
  My favorite are the sunflowers and the Malvik!
  Wonderful pictures !Great close ups!
  Your kitten is so cute!!
  Thank you for visiting my post and for your lovely comment!
  I’m following you now!
  Have a fabulous weekend!Hugs!
  Dimi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Dimi and welcome to my blog as a reader. The summer garden is always beautiful. I love flowers in both the garden and the vegetable garden. Especially sunflowers, Poppies, cress and marigolds are my favorite. I dream about next summer! I'll have a lot of summer flowers again, I admire the Beatrix Potter -type garden.

   A beautiful week for you too!

   Poista
 14. Ihania kuvia ja kukkia. Kukkien kasvatus kasvimaalla taitaa tosiaan olla monellakin tapaa hyvä idea. Suunnittelin tosin omat kasvimaani kasvatusalueet sen verran pieniksi, ettei kukkia juurikaan mahdu joukkoon. Täytynee laajantaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihan vuosi! Kukat kasvimaalla ovat monella tapaa ihania ja niiden funktio on aika monipuolinen niin kirvojen torjunnassa kuin perhosten houkuttimina ja silmänilona! Suosittelen lämpimästi!

   Poista
 15. Mä muutan teille! Joko saan tulla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai saat tulla! Petipaikka on aina valmiina odottamassa :D

   Poista
 16. Haaveillaan kesästä! Unikot ovat tosi upeita kukkia;-) Miau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaveet ovat ihania ja kesä tulee aika pian! Unikot ovat ihania ja helppoja kasvatettavia!

   Poista
 17. Hello Dear Saila!
  Thank you very much for the beautiful summer post.
  Your wonderful flowers have genuinely made me happy.
  Your garden impresses, it is colorful and fragrant and the cat is charming ..
  Hugs and greetings.
  Lucja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank You Lucja-Maria!

   I dream of the summer already very much and plant a lot of flowers for the butterflies again and for joy. Our cat - Nöpö - is charming old gentleman, my gardencat and sweetheart!

   Hugs to You!

   Poista
 18. Ihanaa olisi haaveilla runsaasta kesäkukkaloistosta kesäkodin kasvimaalle, mutta vähitellen olen jo luopumassa kasvimaasstani ja ilmeisesti nyt keväällä kylvän muutamia varmoja ja helppoja kukkia hyötykasvien tilalle.
  Toivottavasti täältä sinun blogistasi löytyy tulevana kesänä näitä ihania kuvia hyötykasveista ja kukista ja voin täysillä nauttia kesäsi sadosta ja kukista.
  Kehäkukka, samettikukka ja krassi ne ilmeisesti ovat niitä kukkia joita kasvimaalleni kylvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmoja kesäkukkia tulen kylvämään paljon ja kasvimaani muuttuu sen verran, että saan viimein suuren haaveeni, lavakauluskasvimaan. Ensi kesä menee sauvojen kanssa köpötellessä, mutta pääsen kuitenkin jotain kasvattamaan - suorakylvöt ovat ensi kesän 'tunnussana', jotain tosin esikasvatan kuitenkin. Haaveita on paljon :D ja kehäkukka, krassi ja samettikukka kasvaa meilläkin ilona!

   Poista
 19. Oi, näitä ihanuuksia katsellessa tuli mieleen, että varmaan täytyy pyytää naapurilta lupa laajentua heidän tontilleen. Oma ei riitä alkuunkaan kaikkien haaveiden täyttämiseen.
  Sinä kun olet sellainen samettikukkien armoitettu kasvattaja, kerropa, mikä voisi aiheuttaa kasvarissa niiden kuihtumisen. Viime kesänä kastelukin hoitui automaatilla, joten en ainakaan liikaa kastellut.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo samettikukkien kuihtuminen on minulle kyllä vieras ongelma. En ole sen kanssa vielä joutunut tekemisiin. Mulla on paljon ollut sammareita kasvarissa, tuuletus on ollut aika hyvä, voisiko siitä olla syy tai lämpötilassa. Sinulla on kuitenkin kasvupohja aina hyvä, tuskin sillä on merkitystä ja kastelu hoituu automaatilla. Muuta en kyllä keksi.

   Haaveita on ensi kesälle tosi paljon, suorakylvöillä mennään pitkälti!

   Kiitos Ystäväni!

   Poista
 20. Sun kasvimaa on kyllä ilo silimälle, joka suhtees!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Hiljalleen olen saanut maan parannettua ja ensi kesän muutokset tekevät kasvupohjaan vielä melkoista muutosta! Kukkia pitää olla paljon!

   Poista
 21. Ihania kuvia ja kukkahaaveita! Samettikukat ovat kyllä loistavia ötököiden karkoittajia. Minä ajattelin tänä vuonna kokeilla ensimmäistä kertaa niiden kasvatusta siemenestä.
  Blogini puolella on muuten arvonta, joka saattaisi kiinnostaa sinua😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anni! Samettikukat ovat todella hyviä ötököiden karkottajia ja niitä kasvaa meillä joka vuosi niin avomaalla kuin kasvihuoneessakin. Suosikkejani ovat matalakasvuiset pensastavat ja kääpiösamettikukat. Ne ovat hyvin helppoja taimetettavia, suosittelen!

   Kävinkin blogissasi vierailulla :D

   Poista
 22. Ihastuttavia kukkahaaveita :). Minäkin taidan keväällä luottaa vanhoihin kunnon krasseihin, ruiskukkiin, kehäkukkiin ja unikoihin :). Ei enää kauaa kevääseen. Nyt jo on aika valoisaa vielä myöhään iltapäivälläkin, toisin kuin esim. kuukausi sitten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkahaaveet ovat parhaita haaveita! Luotan vanhoihin kukkijoihin vallankin kasvimaalla, niiden kasvua on ihana seurata ja kukinta kiitollista! Kevääseen ei aikaa ole enää paljon, vaikka pakkanen vielä kolisee nurkissa ja lunta on paksu kerros maassa. Päivä tosiaan on mukavasti pidentynyt!

   Poista
 23. Ihania kukkahaaveita :) Zinniat on kyllä niin kauniita ja myös kestäviä maljakossa. Niitä pitää aina olla. Myöhästynyttä ystävänpäivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa! Ystävänpäivä on ihan jokainen päivä :D

   Zinniat ovat ihania ja olen nyt ihastunut noihin pensastaviin mataliin Marylandin zinnioihin, ne ovat erittäin säänkestäviäkin ja kiitollisia kukkijoita.

   Poista
 24. Upeaa tiedossa siis :)
  Pitää muistaa nyt taas nu kehäkukat summuut kasvimaan reunalle!
  Saisivat kukkia kyllä jo kesäkuussa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kukkia ei ole koskaan liikaa!

   Kasvimaan reunoille juurikin kehäkukat ovat parhaita ja niiden lajikirjo jo melkoinen, tykkään niistä kovin! Salaatissakin terälehdet ovat söpösiä. Totta - kesäkuussa saisivat kukkia, toisaalta joskus joku siementaimikarkulainen saattaakin aikaisena kesänä kukkia jo juhannuksen tienoilla.

   Poista
 25. Ihania kukkahaaveita ja upeita kuvia. Pian voi jo alkaa toteuttamaan suunnitelmia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piparminttu! Yritän pidätellä etten liian aikaisin esikasvatukseen hurmaantuisi, mutta pian on aika!

   Poista
 26. Kauniita kuvia kukkasista, nyt on niin ihana jo haaveilla kesän kukista.inkeri puutarhurintytar.blogi.net

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on paras aika haaveilla, pian saadaan upottaa sormet multaan!

   Poista
 27. oijoij, mikä postaus. Siis niiiiin ihana!!! Mie en kestä <3 <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatiaiskanasen Elämää! Hurmaa kohti ollaan matkalla, maltti kun vain pysyisi, vaikka kohta keulii ihan varmasti!

   Poista
 28. Ihania kuvia kesäkukkasista :) olispa jo se kesä <3

  https://willaronjatar.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 29. Kesäkukissa on niin monenlaisia kauniita. Harmillista, kun itselle ei mahdu mitään, ihastelen sitten toisilla. Joskus minäkin kasvatin kasvimaissa samettikukkia ja kehäkukkia 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkukat ovat todella kauniita, valikoima melkoinen. Sinulla on kyllä melkoinen aarrepuutarha perennoja, kukintaa varmasti paljon.

   Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!