tiistai 5. tammikuuta 2016

Talvenselkä

Kustaa Vilkuna kirjoittaa 'Vuotuinen ajantieto' -kirjassa, että Loppiaista seuraavasta ajasta, selkäviikoista, kansa on uskonut muodostuvan eräänlaisen talven korkeimman kohdan, kaarevan harjan, talven selän, joka katkeaisi suunnilleen kynttilän päivän aikaan tai hiukan myöhemmin. Loppiaisena, kuten monena muunakin talven ajankohtana on ennustettu talven, kevään ja jopa kesän säitä. 

Talvi 2010
Jos siis Loppiaisena, jos lunta tulee vähäinenkin määrä niin että hiiren polku peittyy, sinä vuonna ei lumesta tule puutetta!!! (apua!) Suuri tuisku tiesi huonoa vuotta! Äh! Mitäs ilmatieteen laitos mahtaa ennustaa...Tampereen seudulle pakkasta, pilvilauttoja ja aurinkoa, kuullostaa muuten hyvältä, mutta pakkanen saisi hieman hellittää.
Talvella 2010  oli paljon hiirenopolkuja ja lunta
Joulun jälkeinen aika on myös ollut härkäviikkojen aikaa. Joulun herkuttelun jälkeen syödään hieman vaatimattomammin. Olen siis iäkkäämpi ihminen jo ja en ole raskaana - se alustuksena...tässä viime aikoina on tullut kummallisia mielitekoja: vispipuuroa, kukkakaalikeittoa ja makaroonilaatikkoa. Näitä tänään valmistui ja pitsaa Loppiaisaaton iltapalalle. Outoja mielitekoja, johtuneekohan nuo jonkun hivenaineen puutteesta vai mistä?

Pellilinen pitsaa kahdella eri täytevaihtoehdolla, kanaa ja kalaa

Minusta jotkut ruuat täydentävät toisiaan, joita ilman nautinto saattaisi jäädä vajaaksi. Onko teillä sellaisia?

vispipuuro + keitetyt kananmunat


nakkikeitto + pesto ja juustoraaste
tee + juustonäkkäri
lihapullat + puolukkahillo
makaroonilaatikko + puolukkahillo
jne.

Oikein mukavaa ja herkullista Loppiaista! 

Tarkkaillaan taivasta!

27 kommenttia:

  1. Toivottavasti lunta ei tule ihan kauheita määriä. Sana makaronilaatikko sai veden herahtamaan kielelle, lapsuuden herkku. Miten ihanaa oli tulla kylmissään ja nälkäisenä kotiin kun siellä odotti höyryävä makaronilaatikko. Pitsaa minäkin jo leivoin, varmaan jotain puutosta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makaronilaatikkoa en ole aikoihin tehnyt ja nyt teki mieleni sitä niin kovin, vähän nauratti itseänikin! Mutta kun tulee kotiin nälkäisenä ja viluissaa ja siellä odottaa ruoka niin mikä sen mukavampaa!

      Poista
  2. Vispipuuro ja keitetyt kananmunat?? Hmm... mummoni söi riisipuuroa piimän kanssa. Lappapuuron kanssa meillä tarjotaan maitoa ja juustonäkkäriä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riisipuuro piimän kanssa, jo on erikoinen yhdistelmä sekin! Mutta niitä riittää! Maitoa en vispipuuroon voisi edes ajatella, ystäväni äiti kun vatkasi vispipuuron niin sitten hän vatkasi kerman vaahdoksi ja sekoitti puuron ja kerman...sekin oli erinomaisen outo yhdistelmä!

      Poista
  3. Minä puolestani toivoisin reilusti lunta suojaamaan kasveja pakkasilta. Vaikka ei nyt metritolkulla sitä tarvitsisi tulla, niin keväälläkin sulaisi ajoissa pois.
    Toivotaan sopivasti lunta ja satoisaa uutta kasvukautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lunta saisi vähän tulla muttei tosiaan metritolkulla, kasvit tarvitsisivat kyllä suojaa kuivattavalta pakkasella ja routakin menee syvään! Varmasti saamme satoisan kasvukauden, vaikka sää voi meitä koetellakin vielä!

      Poista
  4. Jännää! Minä toivoisin aikaista ja lämmintä kevättä. Esimerkiksi heti maaliskuussa olisi riemukasta saada jättää kaappiin toppavaatteet :D

    Mun on tehnyt mieli joulun jälkeen kaikkea suolaista... Hassua, koska oikeasti en voi sietää suolan makua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikainen ja lämmin kevät olisi kyllä ihana, mutta petollinen, takatalvi siitä usein seuraan ja flunssa! Mutta haaveissa se toteutuu kyllä varmasti!

      Ihanaa etten ole ainoa, jolla on outoja mielitekoja...en postaukseen viitsinyt ihan kaikkea outoa laittaa esim. höyrytettyjä kukkakaalin nuppuja, niitä haluaisin niin kovin, höyrytettyjä herneenpalkoja söin jouluna ihan himooni, laitoin ne koristeeksi ja söin itse kaikki, nam!

      Poista
  5. Hui, en yhtään haluaisi paljon lunta. Se aiheuttaa aina isot ongelmat pääkaupunkiseudun liikenteessä.

    Lapsena pidin kovasti näkkärin tomaattisoseen yhdistelmästä. Ikikestosuosikki on puolestaan peruna ja säilykeherneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumi tekee aina ongelmia täällä sisämaassakin, meillä on talvisin paljonkin lunta ja aina on yllätys kun kova lumisade alkaa, ihmettelen sitä, liikenne puuroutuu ja lööpeissä lukee kaikenlaisia hirvittäviä juttuja kuinka on tulossa joku tappolumisade!

      Aika jännä yhditelmä tuo näkkäri-tomaattisose, itse tykkäsin lapsena munakas-tomaattisose -yhdistelmästä. Tuo ikisuosikkisi ei toisaalta yllätä, meillä lapset tykkäsivät sekoittaa pottumuusiin herneitä ja sekös maistui ja säilykeherneet olen melkein unohtanut, ne olivat niin ihania! Vanhimman tyttären suosikki oli makaronilaatikko johon oli sekoitettu puolukkahilloa, arvaa miltä näyttä ja hyvää oli!

      Poista
  6. Onpahan vertaansa vailla olevia ruokayhdistelmiä, aika hauskoja! Uskon siihen, että kannattaa kuunnella mitä keho tahtoo syödä, se varmaan viestii siitä mitä tarvitsemme. Minulle kuolemattoman ihania yhdistelmiä ovat hapankorppu+porkkana ja leipä+sinappi! Tuosta loppiaisperinteestä oli hauska kuulla vaikka hieman pelästyin lumentuloa, arvaan, että talvesta on tulossa kova nyyh. Hyvää loppiaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruokayhdistelmät ovat niin hauskoja ja varmaan takana on kehon toive, mitä tarvitaan vahvistamaan elimistöä. Ihania nuo Sinunkin yhdistelmät, mullakin (tuntuu olevan siis vaikka millaisia) oli hapanleipä ja sen päällä voita ja hienoa sokeria! Ei siis ole enää, mutta joskus lapsena!

      Tuo Kustaa Vilkunan kirja on mielenkiintoinen, siellä riittää uskomuksia, luonnonilmiöiden seurannasta johdettuja asioita ym. aika paljon, ei ollut ilmatieteen laitosta, oli ennustajat (kahvinporoista, sammakon kudusta, muurahaispesistä ym.), sellaisia taitoja ei enää monella ole ja kuinka säiden muutokseen on vaikuttanut alkanut ilmastonmuutos! Toivottavasti lunta tulee maltillisesti ja sulaa ajoissa pois!

      Hyvää Loppiaista Sinullekin!

      Poista
  7. Hih, olinkohan minä raskaana silloin kun tykkäsin ruisleivän päällä lanttulaatikosta :D en tainnu olle. Toinen hyvä oli Sinappi ruisleivän päällä. En ole kylläkään 30 v:een niitä syönyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No aikas jännä on tuokin yhdistelmä, se ei ole tullut mieleeni (hih), tuo sinappi-ruisleipä -yhdistelmä on kyllä tuttu muttei kokeiltu. Ja tosiaan aina ei tarvi olla raskaana jos jännillä yhdistelmillä herkuttelee!

      Poista
  8. Näillä kovilla pakkasilla ainoa mieliteko on kinkkuleipä ja makea tee.
    Oikein mukavaa loppiaista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kosotäti, lämmin tee ja kinkkuleipä sopivat hyvin pakkaspäivän herkuksi ja lämmittää mukavasti!

      Mukavaa Loppiaista Sinullekin!

      Poista
  9. Kyllähän sitä lunta saa pikkasen olla kun sen aika on olla..heh
    tulisi suojaa kasveille ja kun keväällä sulaa, puutarha saisi kosteutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkasen saisi tulla, lehdessä puutarhuri suositteli suojausturvetta ja painotti että se suojaa hyvin mutta se täytyy pitää kuivana, no kuinkas ulkona kuivana pidät jos sataa, täytyy sitten suojata suojausturvekin, syksyn lehdillä suojasin niin paljon kun niitä riitti ja lunta tosiaan lisäksi, tuo kolme senttiä ei oikein vielä lämmitä. Nyt olisi lumen ja kylmän aika eikä toukokuussa!

      Poista
  10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti poistaa edellinen lyhyt kommentti ja lisätä asiaa...
      Niin, mieliteot eivät todellakaan liity lisääntymiseen :D
      Harmillista kyllä: joulunajan herkut kun ovat osin läsnä edelleenkin. Piparkakkutalo tuhottiin yhdessä mummitettavan kanssa -osa laitettiin kompostiin ja parhaat palat pikkumies talletti kotiinviemisiksi. Hyvä niin.
      Karppipitsaa tein kinkun- ja juustojämistä - hyvin upposi = katosi.
      Huomasin tänään, että vähälumisuus ei haittaa - pulkka vedettiin mäkeen ja tämän mummin pikkumies liukui hyvin sen 2-3 cm lumen päällä :)

      Poista
    2. Olet oikeassa, mielitekoja tulee ja menee, vähän erikoisempiakin! Voi että, varmaan oli ihanaa viettää aikaa pikkumiehen kanssa! Meillä ei piparitaloa ollut eikä paljon pipareitakaan saati makeita leivonnaisia, suolanen tekee paremmin kauppansa. Pitsaan on hyvä kerätä jääkaapista kokoelma, ja maistuu hyvältä!

      Ei onneksi haitannut, varmaan jäinen lumenalusta avitti pulkan liukua lumen lisäksi! Eipä ole Teilläkään lunta enempää kuin täällä meillä!

      Poista
  11. Lunta olisi kyllä pitänyt olla enemmän. Tänä aamuna mittarissa 28, huh. Mitähän Vilkuna tuosta tuumasi? Melläkin on tuo kirja, sitä voisi joskus kyllä katsella :) Minä ennustan, että viikon päästä on 5 plus astetta. Nykyään nää säät menee niin laidasta toiseen :) Mukavaa loppiasita kylmyydestä huolimatta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jopas teillä on vilpoista, meillä oli vain -23 astetta, Vilkunan mielipidettä pakkasesta en tutkinut tarkemmin. Käytiin isännän kanssa vähän lenkillä, kaksi miseliiniukkoa ja hengitys huurutti kasvoille suojaksi laitetut neuleet, autoilijat vähän katsoivat pitkään, taisimme näyttää hiukan omituisilta! Aurinko paistaa kuitenkin komeesti!

      Jäädään odottelemaan kuinka ennustuksesi toteutuu, ennustatkos luntakin tulevaksi? Säät menee niin laidasta laitaan että taitaa ennustaminenkin olevan kovaa hommaa!

      Kiitos! Onneksi on tulisijat jotta voidaan pesässä puuta polttaa, se on niin mukavaa ja lämpö pehmeää!

      Poista
  12. Minun herkkuani näin pakkasilla on oululaisen jälkiuunipalat ja päälle mitä milloinkin, herkkua on siirappi tai hunaja ja kuppi kahvia.
    "Loppiaisena tupa lämpiää"on vanha sanonta ja tarkoittaa päivän valon pituutta eli valoa kohti mennään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maukas herkku Sinulla, kahvi varmaan maistuu! Valoa kohti mennään ja aurinko paistaa niin ihanasti, vielä ei säteet paljoa lämmitä mutta valo on ihanaa, kevättä kohden ollaan huimin askelin matkalla!

      Poista
  13. Onhan niitä mielitekoja joskus,enimmäkseen ne kyllä liittyvät herkkuihin, esim. nykyisin on ollut usein suolapähkinöiden tai chilipähkinöiden mieliteko, miehellä se on aina makeiset ja laku. Ruuaksi söimme tutusta lounasravintolasta saatua "jämäruokaa" kebab-kiusausta, kuumaa ja vähän tulista. Minä "laimensin" makua raejuustolla, mies sen sijaan laittoi lisää chiliä :) Lisänä kurkkua ja tomaattia, hyvää oli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon että ruoka oli hyvää vaikka chili ei ole minunkaan juttu ainakaan tulisena. Mullakin on caschew-pähkinät sellainen herkku että tarvii oikein joskus pidätellä!

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!