lauantai 2. tammikuuta 2016

Syviä pohdintoja


Siemenluetteloiden salat ovat avautuneet, samoin siemenliikkeiden nettisivut jonne on ilmestynyt houkuttimeksi taimiakin. Tämä tehtävä vaatii aikaa, mietiskelyä, vertailua...se on niin ihanaa, talviunesta on siis herätty, vaikka uneen asti en tainnut päästäkään!

Koska tomaatit ovat lähellä sydäntäni. Tutkailin valikoimaa niin Suomessa kuin maailmalla. Jotenkin, olenko siis vaativa vai olenko kokeillut jo niin montaa lajiketta, en saanut otetta oikein mihinkään uuteen lajikkeeseen, niin monessa jo lukee - helppo kasvattaa, aromaattinen, makea, sopii ulos ruukkukasvatukseen... Olen tähän vipuun mennyt joitakin kertoja ja pettynyt. Kaksi tärkeää asiaa valinnassani on aromaattisuus ja kasvunopeus. Ihmettelenkin, kun tomaateille on tehty makutestejä - kuin viineille - mistä näitä tuloksia löytyy? Yrityksen ja erehdyksen myötä olen löytänyt tomaatti-ihanuuksia, joita kasvatan joka vuosi ja joista saan satoa riittävästi sekä lautaselle väri-iloittelua. Tomaattipohdiskelu on - kuten huomasitte varmaan -lempipuuhiani, tomaatti on ihana, minulle se on kaunis ja herkullinen hedelmä, josta kovin nautin.






Kasvatan avomaalla juurikkaita ja vihanneksia ja nykyään aina vain enemmän kukkia. Porkkanoista on vakiona ollut Juwarot, se säilyy kellarissa ja on maukas, laitan aina muutamaa muutakin porkkanalajiketta kasvamaan, kriteerinä on talvisäilyvyys kellarissa maun lisäksi. 


Härkäpavut ovat kasvimaallani rynnineet voimakkaasti esiin. Härkäpapu on kaunis, lajikemäärä on vuosien varrella lisääntynyt huimasti. Tavoitteenani on joskus säilöä papuja naposteltavaksi (säilöttynä suolaveteen yrttien ja chilin kanssa, resepti vielä suunnitteluasteella).


Sipuleitakin tarvitaan, se on niin kaunis kasvi, pakollinen, monipuolinen, ihana ja olen sipulin kanssa hyvin vanhoillinen, purjon kestävyys kellarissa on lajikevalinnassa numero yksi, pistokkaina kasvatettavien kepasipuleiden lajikkeissa myös perinteinen - Sturon tai Stuttgarter - viime keväänä minulle myytiin Stuttgartteria, en tutkinut pistokkaiden muotoa huolella, vain sen että ne olivat terveen näköisiä. Sain jotain ihan muuta, sipulini eivät olleet savolaismallisia, vaan keilamaisia, kauniita kylläkin, mutta säilyvyys on ollut erinomainen! Niitä haluaisin tänäkin vuonna, mutta mikähän se lajike sitten mahtaa ollakaan...




 Kesäkukat...perinteiset ihanat, niitä laitan paljon! Auringonkukkaa, tsinnioita, kehäkukkia, krasseja, kosmoskukkia, malvikkeja...kasvimaalla ne antavat väriä ja kauneutta, ja antavat pienilmastoa herkimmille kasvimaan kasvateillekin.

Takana matalaa auringonkukkaa.



Purppurarevonhäntäpienokainen




Kaalit, kaalit! Rakastan kaaleja, lehtikaali on suosikkini, samoin palmukaali! Niitä tarvitaan! Myös salaatti on tarpeellista, sen kriteereihin kuuluu maun lisäksi se, ettei taimi virity helpolla kukkaan ja tietenkin on kaunis niin kasvimaalla kuin lautasellakin, lajike 'Feska' täyttää nämä kriteerit erinomaisesti. Taimetan salaatin, kasvu lähtee niin paremmin etenemään ja suojaksi laitan kesäkukkaseinän, että pienilmasto sille olisi mahdollisimman hyvä!

Ja kurpitsat! Ihanat kurpitsat! Paras välipala kasvimaalla touhutessa on sormenpituinen ihana keltainen tai vihreä kesäkurpitsa! Upea paisuva jättiläismelooni, kanoille talviherkuksi, niitäkin laitan useita ja talvi- ja öljykurpitsoita! Ihania ja kauniita! 







Perennoihin en vielä päässytkään...niiden taimikasvatusta olen harrastanut maltillisesti, joka vuosi paria kolmea lajiketta, hiljalleen perennoiden määrä lisääntyy. Onko Teillä kokemusta maailmalta tilatuista perennantaimista, kannattaako tilata? Olen tilannut vain Kivistikiltä kärhön taimia ja niihin olen ollut hyvin tyytyväinen!

No tästä postauksesta tuli romaani, pääsin vauhtiin. Syvä pohdinta jatkuu, vertailu ja siemenluetteloiden saloihin sukeltaminen!

Mukavaa ja pirteän kirpakkaa pakkasviikonloppua!

27 kommenttia:

  1. Ooh, mitä ihanuuksia! Tämä suunnittelu, siemenluetteloiden selaaminen ja nettisivuilla surffailu on parasta mitä tähän aikaan vuodesta voi keksiä! Ja sopii jääräpäisen rouvan polvellekin varmaan paremmin kuin metsässä samoilu:D ei vaan, pitää sitä raikasta ulkoilmaakin välillä päästä hengittämään.
    Voi että, minunkin Aleksandrani siellä lehtikatteen alla odottelevat kevättä!
    Aivan huippupäivä on tänään, ollaan juuri matkalla sinne Tampereen suuntaan, Teekkarilla on huomenna 30-vuotissynttärit, käydään jo tänään. Samalla lankamaailmassa ja Kissakahvilassa :)
    Aurinkoista pakkasviikonloppua sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet kyllä niin oikeassa kuin puutarhaihminen voi olla, paras aika suunnitteluun ja haaveiluun on juuri nyt ja jääräpäisen rouvan polvikin tykkää tällaisesta oikein paljon, tosin ulos täytyy mennä keuhkot avaamaan, mutta kirmailemaan en aio kuitenkaan mennä!

      Aleksandrat nukkuvat vielä tovin talviunta peiton alla mutta jo vappuna viimeistään piipot nousevat maasta ja kasvu alkaa voimalla!

      Ai, Tampereelle olette tulossa, sopiva päivä! Lankamaailma ilmoitti alesta, ja oikein hyvistä tarjouksista! Sinne meinaan tänään hiippaila, josko jotain tarttuisi mukaan :D Kissakahvila on kyllä varmaan ihana paikka, siellä en ole vielä käynytkään...no aikanaan!

      Parhaimmat onnittelut Teekkarille syntymäpäivän johdosta! Meilläkin esikoinen täyttää helmikuulla 30-vuotta! Nuoria ja salskeita miehiä molemmat :D

      Mukavaa Tampereen matkaa ja pakkasviikonloppua Sinullekin! Aurinko paistaa nyt niin kauniisti!

      Poista
  2. Ihana romaani! <3
    Täälläkin pää on jo ihan sekaisin uusista suunnitelmista. Ja haluan erityisesti panostaa tulevana kesänä hyötykasveihin. Ne eivät ole olleet vahvinta aluettani. Nyt ehtii vielä kunnolla suunnittelemaan.
    Mukavia talvipäiviä ja paljon uusia ideoita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina!

      Aikaa onneksi on suunnitella, koska ainakin minulla käy usein niin että suunnitelmat muuttuvua moneen kertaan ja sitten taas palaavat lähtöpisteeseen :D valikoimaa siemenluetteloissa riittää sekoittamaan pään!

      Mukavia talvipäiviä Sinullekin ja huikeita löytöjä siemenluetteloista!

      Poista
  3. No kylläpäs sinäkin olet jos jonkinlaista kasvia siemenestä kasvattanut. Tomaatit ovat minunkin lemppareita hyötykasveista ja niiden lajikevalikoima on valtava, ja kyllä sieltä luulisi jokaiselle ne omat lempilajikkeet löytyvän. Kylläpäs olet saanut isoja kurpitsoja ja koko kottikärryllisen verran. Itselläni kun jäi viime kesänä kurpitsojen sato aika vaatimattomaksi viileiden säiden takia.
    Toivotan onnea ja menestystä ensi kevään kylvöihisi ja kasvatuksiisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaattivalikoimaa riittää, tytär toi vielä hyvän valikoiman Pietarista ja sitten olen tilannut vielä Seemne maailmasta lisää. Sielläkin on hyvä valikoima, mutta itävyyden kanssa on joskus ollut ongelmia, kaikki kyllä itäneet, toiset laiskasti. Mulla on kurpitsoilla sellainen kierto kasvimaalla että ne pääsevät levitetyn kanalanpohjakompostin ensimmäisiksi kasveiksi ja saavat vielä vahvan heinä/ruohokatteen peitokseen joten voimaa riittää ja kastella ei tarvi niin paljoa kun kate on päällä ja rikkojakin kate hillitsee hyvin, vesiheinää tulee mutta kitken ne kanoille herkuksi. Jättiläsimeloonit kasvoivat tosi isoiksi, mutta pitsipöksyt söivät kaiken, muuttivat ne siis muniksi :D. Kurpitsan taimet kasvoivat viime keväänä aika isoiksikin ja vein ne aika myöhään kasvimaalle hallanpelkoisena.

      Kiitos Puutarhamyyrä, toivoisin että kesäkuu olisi hiukan lämpimämpi, monena kesänä kesäkuu on ollut niin viileä ja kostea.

      Poista
  4. Olisi tätä jaksanut pidempäänkin lukea. Minusta tällaiset omakohtaiset kokemukset ovat tärkeitä. Itse ainakin otan mielelläni vinkkejä vastaan ja juuri tänään omaa siemenvarastoani inventoidessa mietin, mikä olisi sopiva tomaattilajike tällaiselle sunnuntaihyötyrille. Annapa jokin vinkki. Tigarellaa olen kasvattanut kohtuullisen hyvällä menestyksellä, samoin keltainen pienikokoinen päärynätomaatti on onnistunut hyvin ja pidän myös sen mausta. Sipulia rakastan kaikissa olomuodoissa ja sitä pitää aina kasvattaa. Nyt Ukkokulta on innostunut valkosipulista, jota hän laittoi syksyllä kolmannen kerran.
    Sinulla on aina niin mahtava ja monipuolinen sato, etten edes yritä samaan. Mielelläni kuitenkin luen juttuja sadostasi ja katselen niiden kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between!

      Hissuksiin on punaiset tomaatit jääneet valikoimista lähes kokonaan pois muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ja alan hiljalleen luopumaan myös isoja hedelmiä tekevistä lajikkeista, joista Pietarista saamani Vesimeloninen on kyllä erittäin hyvän ja raikkaan makuinen, aromaattinen, mutta yhdestä tomaatista riittää melkein koko suvulle syötävää! Yritän kaikkineenkin vältää F1-siemeniä oman filosofisen ja maailmaaparantavan ajatusmaailmani vuoksi, muutaman poikkeuksen hyväksyn ja tomaateissa se on Sungold F1, erinomainen makea pieniä hedelmiä tekevä tomaatti, kasvaa suureksi, ei tee kovin paljon lehtiä, varkaita kylläkin hyvinkin herkästi. Se on makea ja aromaattinen, kasvihuoneessa ne tekevät ensimmäiseksi hedelmät ja katoavat ensimmäiseksi myös kasvihuoneesta. Isännän mielestä muuta ei kannattaisi kasvattaakaan! Itse tykkään kovin Zloty Ozarowskista (keltaisen oranssi), se on hyvin aromaattinen samoin Ananas, ZO tekee hyvin hedelmää ja kypsyy ajoissa, ei kovin suuria hedelmiä kuitenkaan, Ananaksen hedelmät ovat myös raikkaan aromaattisia oransseja ja suurempia kuin ZO:n, suosittelen. Samoin suosittelen myös isompaa hedelmää tekeviä Green Zebraa (vihreakeltaraitainen hedelmä kypsänä) ja Black Russiaa (ruma ja tumma jopa pahentuneen näköinen, mutta ihana hedelmä). Mutta satovarma ja aikaisin kypsyvä, vähän kermaisen paksuhedelmäinen, pieniä tomaatteja tekevä ja ihan hyvä syötäväkin, ei kovin mehuka on Ola Polka. Se on kasvultaan matala ja tekee paljon keltaisia hedelmiä, eli tätäkin voin suositella. No tomaatteja tuli siinä jo monta.

      Kasvihuoneessa kasvaa mullä vielä avomaankurkkua, ja siinäkin olen taipunut F1-lajikkeeseen juuri pölyttymisen hankaluuden takia ja siksikin että satoa tarvitaan kommuunille paljon. Viime kesänä sain noin sadasta taimesta ainakin 10 ämpärillistä kurkkuja ja kaikki säilöin ja niitä sitten niin me vanha pari kuin perhekin mielellään syövät, luulen että kaikki tekevät kauppansa. Lajikkeena oli Monolit F1, partenokarppinen, erittäin hyvä raakanakin syödä, erittäin satoisa. Kerään kurkut hyvin pieninä noin keskisormen pituisina.

      Paprikoita en paljoa kasvata, koska olen kokenut kauhean kirvainvaasion enkä päässyt voitolle edes Neem tree -suihkuseoksella! Joitakin nopeasti kasvavia suippoja kasvatan.

      Avomaalla on kiva kasvattaa kaikkea, tosin tuo nivelvaiva hidastaa tahtia. Katetta tykkää käyttää apuna ja hyvää haraa, minne kate ei riitä ja kukkia pitää olla paljon sekä herneitä ja härkäpapuja. Perunaherätyksen sain muutama vuosi sitten ja siitä olen saanut kuulla, tykkään vain kovasti perunasta ja lajikkeita tilailin Hyötykasviyhdistyksestä omien vanhojen lisäksi.

      Voi ei tästäkin tuli romaani...pääsin vauhtiin...yrtit vielä jäi, mutta niistä voisi joskus postata. Basilika ihanuusherkku tarvitsisi ihan oman juttunsa, Genoveser on siinä suosikkini, hyvä pestoon ja kuivaukseen, kasvaa kasvihuoneessa. Mainitsin tuolla tekstissä hyvän salaattilajikkeen Feska, toinen hyvä on Impectalla myytävä Navara.

      Hyötykasvatusta olen hiljalleen vähentänyt, kesäkukkia lisännyt. Nautin suunnattomasti kasvimaalla konttaamisesta ja porkkanan harvennus on sellainen tosi meditatiivinen juttu mulle, tykkään siitä kovin! Hiippailen nyt talviaikaan (kun luntakaan ei vielä ole paljoa) pellon ympärillä, suunnittelen ja katselen ja haaveilen! Mukavaa ja erinomaista hyötyliikuntaakin!

      Poista
    2. Ohhoh, tulipa pituutta romaalille :D

      Poista
  5. Kääk, mulle tuli ihan kamala olo, kun mää en jaksa ymmärtää kaikkien lajikkeiden hienouksia. Mää vaan kylvän jotain ja sit maasta nousee jotain. Pitäiskö sun tulla jotenkin aivopesemään laiskaa puutarhuria?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et sinä mikään laiska puutarhuri ole, ollaan vain suuntauduttu eri lailla...minä olen harrastanut tuota kasvattamista niin kauan ja sinä taas kaikkea ihanaa tuunaamista ja kädentyöjuttuja ja vaikka mitä mihin mulla ei riitä resurssit ja aivojen koukerot ollenkaan! Ja Sinulla on niin kaunis puutarha ja tuo kasvuvyöhykekin rajoittaa aika paljon!

      Poista
  6. Samoin sanon kuin Between tuossa edellä, kokemuksista oppii myös juuri näin kerrottuna.
    Ajatuksissani pyörittelen kuitenkin hyötyviljelyn vähentämistä muutamaan helppoon kasviin.Kaikenlaista olen vuosien varrella kokeillut,mutta jos tahtoo tulosta pitää myös olla likimain aina paikalla. Pitäydyn ihan niissä tavallisissa kuten sipuli, porkkana, punajuuri ja ehdottomasti lehtikaali ym jotain tuiki tuttua. Ihaillen katselin kuvia sadostasi ja kylvökukistasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä teidän kummankin kanssa, toisten kokemuksista oppii niin paljon ja saa uusia vinkkejä! Se on totta että kasvimaa tarvii läsnäoloa ja samoin kasvihuone. Mutta kateviljely on ollut pelastukseni niin kasvimaalla kuin kasvarissakin, se helpottaa kastelua ja perkaamista. Kesäretkiä teemme ja lapset ovat käyneet kastelemassa, lasihuoneessa mulla onkin ovessa automaattinen avaaja ja muovihuoneessa kasvaa sellaisia kasveja että voin jättää ovet useammaksi päiväksi auki. Samoja kasveja mullakin kasvaa avomaalla, ne ovat parhaita ja varmoja! Kukkien määrä lisääntyy, nautin niistäkin kasvimaalla kovin!

      Poista
  7. Siemenluetteloita on juu ilmestynyt. Minulla on ensiviikolla yksi ilta varattu vain siemenille..huh. Keskityn ja vertailen teen muistiinpanoja ja sitt tilailen. Hyätyä, kukkia ja perennoja. Ihana aika tämäkin.
    Olispa minullakin kellari niin vois laajentaa valikoimaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on ensi viikko lomaa, joten samoissa puuhissa siis olemme! Asiaan täytyy keskittyä ja käydä välillä kiertämässä kasvimaata ja suunnittelemassa, niin mielenkiintoista! Kellari on kyllä suositeltava! Meillä on siellä kommuunin perunat, säilön purkkiin kurkkuja ja umpioin tomaatteja (suosittelen!), ja tietysti mehuja siellä on myöskin. Ennen suolasin sieniä ja puolukkasurvos oli kellarissa myös, mutta nyt kun ollaan kahden niin ei me niin paljoa enää tarvita. Daalian juurakotkin ovat kellarissa, mutta meidän kellari on hiukan liian kostea pelakuille joten ne on sitten sisällä. Kellari on kyllä kiva, isäntä sen tekin isomummun vanhan kellarin paikalle.

      Poista
  8. Onpa sulla runsaslajinen kasvimaa! Siemenluetteloita katsellessa voi aistia kesän lämmön ja maun...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, tosin kukkien määrä on vuosi vuodelta lisääntynyt samoin kuin kurpitsojen määrä. Kanat meillä tykkää kurpitsasta paljon ja iso hedelmä menee melkein viikossa!

      Siemenluettelo herättää kevään, ihana suunnittelu piristää niin kovin!

      Poista
  9. Olipa mukava katsella upeita kesäisiä kuvia, kun ulkona sataa lunta ja on kylmää.
    Ihan kohta päästään kylvämään ja kasvattamaan kaikkea hyvää ja kaunista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin talvella tuntuu että kesäkuvia on tullut otettua liian vähän, niiden parissa on mukava fiilistellä, suunnitella uutta ja haaveilla, tehdä siementilauksia ja toivoa ettei mopo tänäkin vuonna karkaa! Meillä taivas on nyt ihan harmaa, lumipilvet ovat varmaan matkalle meillepäinkin. Saisi lunta hiukan tulla suojaamaan kasveja!

      Ensi kuulla alkaa mun kasvattaminen, pelakuilla.

      Poista
  10. ihana postaus! ovat minullakin mielessä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siementilaus ja kasvisuunitelma vaatii paljon ajattelua ja pohtimista, vertailua, tutkimista ym. Tämä on niin mukavaa aikaa, kun ulkona tuulee ja on kylmä ja saa täällä mökissä sisällä haaveilla tulevasta kesästä!

      Poista
  11. Ihailtavaa ja antaumuksellista toimintaa. Täällä kasvatellaan aina vain lähinnä sipuleita ja perunaa :)
    Tomaateille pienen pieni kasvihuone on kyllä haaveissa - pääsisi niistä ikkunavirityksistä.
    Mukavia pohdintoja sinne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On, isännän + lasten ja kissojen + kanojen jälkeen suurinta rakkautta! Pohdintoja riittää, ne piristääkin niin mukavasti!

      Poista
  12. Mää oon selannut vasta yhtä siemenluetteloa ja löytänyt sieltäkin melkoisen reilusti "pakollisia" tilattavia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakollisten merkkausta en ole vielä alkanut. Odottelen Korpikankaan ja Hyötykasviyhdistyksen luetteloita ja sitten selaan kaikki, merkitsen tärkeimmät, teen uuden vertailun ja tilaan. Pakollisten määrä on melkoinen ja jaakopinpaini siitä mikä on tärkeä tai melkein tärkeä! Siementilaus on tarkkuutta ja luonnonlujuutta vaativa vastuullinen tehtävä!

      Poista
  13. Postausta katsellessa tuli outo tunne, joka ei ole hetkeen vaivannut, nimittäin nälkä ;) Niin herkullisia kuvia kevyistä ruoista. Liekö uusi elämäntapa vaikuttanut, vai saitkohan sydämeni nyrjähtämään hyötyviljelyn suuntaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyötyviljely on kaikkineen ravitsevaa niin hengelle, keholle ja sielulle! Kukkia kasvaa meillä aika paljon niin perennoita, kukkivia pensaita kuin kesäkukkia (ei tarpeeksi kuitenkaan), mutta hyötyviljely on lähellä sydäntä niin avomaalla kuin kasvihuoneessa. Hyötykasvien värit ja muodot ovat niin kauniita ja tietenkin kasvutapa, kuten myös väri-iloittelu niin puutarhassa kuin lopulta lautasellakin. Ensi kesää suunnittelen vahvasti, ajattelin kasvimaalle tehdä rakennelman tuoksuherneitä varten, Thompson & Morganilla on huikea valikoima tuoksuherneitä.

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!