lauantai 20. elokuuta 2016

Mikä kukka?

Lomareissulla teimme pienen retken Ruotsin puolelle, Ylitornion rajanylityskohdasta Pellon ylityskohtaan. Tuon pienen matkan aikana pääni täyttyi kysymyksistä. Tietänette ihanat blogiystävät suhteeni keltaiseen...pääni taitaa hissukseen pehmentyä ja siedätyshoito tehota ja rohkenenkin kysyä, mikä tämä sitruunankeltainen kukka on? Sitä kasvoi joissakin pihoissa Ruotsin puolella, ja vaikea sanoa tätä ääneen.....haluaisin sen pihaani. Matkan varrelle sattui yksi taimisto, mutta isännän kaasujalka oli valitettavan painava juuri siinä kohtaa, vaikka kuika yritin ilmaista tahtoani poiketa taimistolla.

Siis, näyttää kaukaa kultapiiskulta, on oikealta väriltään ... ei siis keltainen vaan sitruunankeltainen! Kuvat ovat epätarkkoja autosta otettuja (kuvien ottoa varten isäntä siis toppasi auton, mutta vahvalla zoomillakaan en saanut tarkkaa kuvaa ja emme voineet kauaksi aikaa jäädä kameran kanssa kuvaamaan, jottei talojen asukkaat alkaneet epäillä tarkoitusperiäni!).


...kultapallon edessä tuo sitruunankeltainen .... ihanuus

 
Ihmettelin vielä lisäksi, miksi Ruotsin puolella, siis Torniojoen länsirannalla, pihoissa kasvaa vaikka mitä ja isot pellot olivat täynnä perunan sänkiä, valtavia viljelmiä (jopa kauraa), kun Suomen puolella pellot ovat kasvaneet umpeen ja ojat täynnä pajun vesoja, vaikka leveysaste on sama, välissä vain tuo upea joki! 
 
Olisikohan EU-tuilla joku osuus asiaan, tai ehkä elämänasenteella? Mikroilmastolla (voiko isolla pellolla olla mikroilmasto?)? Ruotsin puolella Kattilakoskella paikallinen rouva tervehti iloisesti HEJ!, kun taas kotimaan puolella kaupassa kaikki katsoivat ja varoivat etten vain sanoisi saati kysyisi mitään...

Jälleen on maailmani ihmetystä täynnä!

Aurinkoista lauantaita!

37 kommenttia:

  1. Minä en osaa sanoa kukan nimeä, olen tuossa niin huonomuistinen.
    Onkohan Ruotsin puolella paremmat maat ;) ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota samaa itsekin ajattelin, mutta luulen ettei maanlaadussa taida kuitenkaan kovin suurta eroa olla.

      Poista
  2. Voisiko olla preeria-auringonkukka? Tosiaan ihan pikkuisen epätarkka on kuva, mutta eihän sitä todellakaan passaa toisten pihoja jäädä kuvaamaan, epäilyttävältä alkaa siinä touhu vaikuttaa.
    Syyskaunosilmäkään se ei ilmeisesti ole, kaunosilmällä on sellaiset tillimäiset lehdet ja nuo näyttävät leveämmiltä.
    On se tosiaan kumma, Ruotsissa on aina niin siistit viljelysmaat ja puutarhat!
    Ihana tipujuttu tuossa edellisessä postauksessasi🐥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ni, tuli mieleen vielä dorianvillakko. Tuossa meidän naapurissa on sitä iso puska. Voisi olla sitäkin. Et kai sää tosissasi ala keltaisesta tykkäämään :D

      Poista
    2. Kuva on hyvin epätarkka, melkein paparazzimainen! Tuota dorianvillakkoa ajattelin myös! En ala keltaisesta tykkäämään (huh), ja jos alan niin vain sitruunankeltaisesta hiukan, tuollaisen pensaan perhosia varten rytörinteeseen ajattelin.

      Pihoja ja viljelyksiä ihailimme kovin!

      Vaalea kana on tosimamma :D

      Poista
  3. Voi kun joku keksisi tuon kukan nimen sillä se näyttää todella ihanalta.
    Joskus ihmettelin itsekkin tuota, eli pusikko täällä ,kaunista siellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En juurikaan ole keltaisen ystävä, mutta tuo puska näytti aika kauniilta ja uskon sen houkuttelevan perhosiakin!

      Pihat ja pellot olivat niin kauniita naapurissa!

      Poista
  4. Mitä mitä, siellä keltaisia kukkia tähyillään kuumeisena, mitä tapahtui keltavihaajalle :) Ei vaan, ihanalta näyttää! Kyllä tuo minusta voisi olla kultapiisku (Gullris), Ruotsissa asuneena huomasin, että siellä käytetään paljon niiden erilaisia lajikkeita, esim. Solidago Citronella on vaaleankeltainen.

    Olisiko vain meidän geenit erakkomaisempia kuin ruotsalaisten...ainakin esteettinen kansa ovat...murr.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keltavihaaja on ja pysyy kuin ikikallio, vähän murenee joskus :D :D :D sitruunankeltaiseen taipuen :D Käyn tutkimassa tuon vaaleankeltaisen kultapiiskun, kiitos vinkistä oikein paljon!

      Esteetikkoja ja varmaan avoimempiakin ruotsalaiset taitavat olla! Keskusteluyhteys syntyy kovin helpolla :D

      Poista
  5. Veikkaisin Dorianvillakkoa kyllä, kuvasta luulen huomaavani että lehdetkin samalla tavalla :) http://puutarha.net/kasvikortisto/perennat/dorianvillakko_1216.htm Meillä kultapiisku äityi vihdoinkin kukkimaan parin vuoden tauon (talvet?) ja kultapallojakin siinä vieressä pari (juu, pari) pienen mäennyppyrän päällä - saisipa koko nyppyrän niillä peitetyksi, sitä on vaikea pitää siistinä juolavehnästä! Mutta siellä se kultatupsu koreilee kuin keltainen kukonheltta nyt :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo dorianvillakko ja Sametti Hortensian mainitseman vaaleankeltaisen kultapiiskun välimaastossa varmaan mennään, perhoskasvia rytörinteeseen haluaisin! Kiitos linkistä :D Taisto juolavehnän kanssa on tosi haastavaa!

      Poista
  6. Itse ihastuin keltaiseen dorian villakkoon avoimilla puutarhoilla, josta kerroin aiemmin blogissani, Voisikohan se olla sitä ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dorian villakko on mahdollinen tai vaaleankeltainen kultapiisku (luulin että niitä on vain yhtä sorttia).

      Käyn katsomassa blogisi!

      Poista
  7. Onpa upean värinen kukka. Oikein hyppää esiin. olisit pistänyt pistokkaan taskuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raikkaan sitruskeltainen! En uskaltanut mennä lapion kanssa kaivuulle, vaikka mieli teki!

      Poista
  8. Kauniin keltainen!
    Kyllä minäkin Dorian villakkoon kääntyisin...

    Ja tuosta ihmisten asenteesta vielä...tulin muutama päivä sitten nopealta Suomen vierailulta enkä voinut ymmärtää ihmisten käyttäytymistä siellä verrattuna tänne Espanjaan.
    'Kaikki sanoo 'Hola, hola!' näin meillä mennään!

    Viikonlopun tunnelmaa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän sitrusmaiseen limeen menevä väri ihastutti!

      Olen törmännyt tuohon samaan usein! Olen aika puhelias ja helposti juttelen ihmisten kanssa niitä näitä, joskus saan positiivisia vastauksia, joskus aika 'tiukan' katseen...

      Kiitos Susanna!

      Poista
  9. Keltaista kukkaa en osaa tunnistaa, mutta kauniilta ja rehevältä se näyttää.
    Tuo seikka miksi siellä Ruotsin puolella kaikki on ns paremmin, minä menisin syvälle historiaan. Ruotsi-Suomi ajalle ja ainahan Suomi oli silloin hyvinkin alusmaan veroinen ja sitten toisekseen Ruotsi ei ole moneen moneen aikakauteen käynyt sotia.Tornionjoen länsirannalta katseltiin ja kuvattiin miten joen itärannan asumukset paloivat. Tämä on tietysti ehkä nykypäivänä kaukaa haettua asiaa, mutta silti. Tilakoot Suomen puolella ehkä ovat kaikki kooltaan pienenpiä ja nykyaikana pienet peltotilkut eivät kannata, tuskin itse maan viljavuudessa on mitään eroja.
    Tällaisen seikan olen ihan henkilökohtaisesti pannut merkille eli Ruotsin ja Norjan puolella porotkin ovat pulskenpia kuin Suomen Lapissa.
    Muutama vuosi sitten olin linja-automatkalla Tornionjoen länsipuolella ja ikävä kyllä asiat ovat näin, vauraus ja hyvinvointi siellä on korkealla tasolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa varmaan on asian ydin, kuten kerroit historian kulku on vaikuttanut niin moneen asiaan! Kansa on varmasti vauraampaa ja on ollut aikaa ja mahdollisuuksia paneutua estetiikkaan enemmän kuin meillä.

      Poista
  10. Historialla on varmasti oma merkityksensä, kuten Molleyn mainitsikin. Ruotsi on aina ollut vauraampi ja kehittyneempi. Ruotsalaiset ovat myös sosiaalisempia ja avoimempia, joten se näkyy käyttäytymisessä. Tuskin millään kansalla on toista enemmän esteettistä silmää, yleinen vaurausko saa kuitenkin ruotsalaiset korostamaan esteettisiä näkökohtia - en tiedä.

    En tunnista keltaista kasvia, mutta nättihän se on. Kaipa se on näissä kasviasioissa vähän sama juttu, kuin kaikessa muussakin eli ei koskaan pitäisi sanoa "ei koskaan". Keltaisellekaan.

    Edellisen postauksen johdosta lämpimät onnittelut pienistä tipusista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä samaa mieltä kanssasi!

      Keltaterapia on varmaan hieman vaikuttanut ja tuo sitruunankeltainen on aika raikas ja iso juttu olisi jos perhoset siitä tykkäävät!

      Kiitos, 10 tipua kaikkinensa :D

      Poista
  11. Moi. Kyllä myö ollaan saatu hyvää ja asiallista kohtelua pohjoisessa ja matkalla sinne. Pihat on kyllä ruotsin puolella paremmassa kunnossa. Mutta tie torniosta ylitornioon oli ihan kamalassa kunnossa. Tiet suomen puolella paljon paremmassa kunnossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, kohtelu on ollut asiallista, mutta haluan usein heittäytyä juttelemaan ja tällä matkalla tuntui että kohtasin aika varautuneita ihmisiä!

      Pihat Ruotsin puolella ovat kauniita! Mutta kuten sanoit, tiet ovat meillä paljon paremmassa kunnossa :D Ylitornio-Pello-tie oli aika hyväkuntoinen nyt.

      Poista
  12. Moi. Keltaista kukkaa en kyllä tunnista. Lapin matkailusta sen verran että ollaan saatu aina hyvää palvelua. Apua ja ystävällisiä ihmisiä. Viimeksi paikalliset auttoivat kun oltiin ajettu harhaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvän palvelun olemme myös saaneet, mutta haluan usein jutella paikallisten kanssa milloin mistäkin, tällä matkalla kohtasin aika varautuneita ihmisiä. Ystävällisiä he kyllä ovat ja tottuneet auttamaan ihan varmasti, olosuhteethan pohjoisessa saattavat olla joskus aika hankalia, joten apuun tulevat.

      Poista
  13. kaunis on, mutta en tunnista. Olen huomannut, että pohjoisessa Ruotsin puolella pihat on todella kauniisti laitetut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, estetiikkaan ja pihan sekä myös talon kauneuteen on panostettu!

      Poista
  14. Villi veikkaus olisi minullakin, että kyseessä saattaisi olla dorianvillakko. Se näyttääkin kauempaa minusta paremmalta. Läheltä se on kuin rikkaruoho, niinpä siirsin sen tontillamme vähän kauemmaksi. =D Kova leviämään, pysyy aika hyvin pystyssä ilman tukia ja on perhoskasvina ollut ehdottomasti pihamme numero yksi tänä kesänä. Kerran sitä suositeltiin minulle yhdellä taimistolla juuri perhosten takia, eikä turhaan suositeltukaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dorian villakko tai Sametti Hortensian mainitsema vaaleankeltainen kultapiisku ovat aika vahvoilla, tosin tuo leviämistaipumus hiukan dorian villakossa mietityttää, mutta perhoskasvin haluaisin, sitruunankeltaisen :D

      Poista
  15. Dorianvillakkoa minäkin veikkaan. Omanikin kukki vähän aikaa sitten.
    Ruotsalaiset ovat vauraampi kansa. Silloin on varaa olla myös esteettisempi.
    Tosin juuri kerrottiin, että suomalaisilla on peri juurin erilaiset geenit kuin muilla eurooppalaisilla. Taidetaan olla eristyksissä kasvaneita metsäläisiä - ehkä siksi ei myöskään niin sosiaalisia.
    Mutta eiköhän tuokin asia korjaannu ajan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos veikkauksesta, rytörinteeseen tuollaisen haluaisin :D

      Emme me kai ihan metsäläisiä ole, vaikka useat hyvin varautuneita! Itse haluan helposti heittäytyä jutusteluun ja aiheita löytyy helpolla. Uskon myös että vallakin nuoret ovat paljon ulospäinsuuntautuneempia kuin monet vanhemmat ihmiset!

      Poista
  16. Kaunis keltainen kukka..ens tuli mieleen profeetankukka ja sit revonpapu..mutt kallistun eniten doriaan..eli villakko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos TainaT, käyn katsomassa netissä antamasi muutkin vinkit!

      Poista
  17. Hei! Puutarhaguru-ystäväni ehdottaa, että kasvisi on todennäköisesti dorianvillakko, mutta se voisi olla myös piiskuasteri (x Solidaster luteus).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaima, laitanpa s-postia puutarhoille josko saisin tuon sitruunankeltainen piristyksen!

      Poista

Mukavaa kun vierailit sivuillani ja kiitos kommentistasi!